Spits, op zoek/schaats tocht.

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door Spits, 12 okt 2014.

 1. Spits

  Spits Active Member

  Zeauh, de eerste rondjes op baan van het Silverdome onder de bezielende leiding van een toezichthoudende juffrouw zijn voltooid. Het Zweedse schaats concept was/is wennen maar het voelt wel goed in de zin van geen vermoeide en koude voeten. De bindingen zijn SNS pilot geworden en ik heb meteen een soort van SISKAS systeem op gezet maar dan met elastiek van de plaatselijke bouwmarkt. Ben erg blij dat ik het schaatesen weer heb opgepakt en kijk uit naar les nummer 2 volgende week.

  Groet, Menno.
  Laatst bewerkt door een moderator: 31 dec 2015
 2. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Goed bezig...
  lebron vindt dit leuk.
 3. Spits

  Spits Active Member

  Thanx Krizz.

  Vandaag met de oudste (Pim, 5 jaar) verstelbare combinoren gekocht van Nijdam. Hij had eerst van die onderbind Vikings, maar die zaten dan oftewel te los of scheef of allebei...... Daarna meteen naar de Silverdome want meneer wou ze wel even uitproberen. Parkeerplaats helemaal vol, dit wordt niks dacht ik........ komen we binnen zijn we op 4 man na de enige op de baan! Meeste mensen waren op de kermis welke er ook was. Kleine man was niet van het ijs af te slaan, heb 'm met moeite eraf kunnen schoppen, een kwartier voor sluiting tijd............. Wat zal die lekker slapen straks. Het was heerlijk, mooie dag!

  Groet, Menno.
 4. Spits

  Spits Active Member

  En weer verder. Afgelopen week moesten de ijzers maar een keer geslepen worden. Aangezien de kluun ijzers niet in het oude stijl joha slijpblok gingen passen, wat hier nog ligt, het setje meegenomen naar Ooms bij de Silverdome. Zeer aardige en zo op het oog kundig heerschap welke het geheel weer netjes geslepen en gepolijst heeft. Ondertussen via een bekende 2de hands site voor een leuke prijs een Maple slijptafel op de kop getikt, zodat ik de ijzers zelf weer kan scherpen. Hoop maar dat het tafeltje recht is, komt vandaag binnen als tante pos zin heeft.

  Verder van de week koude billen, want eindelijk een keer op het ijs gevallen! Stond teveel achterop, en was bezig met wat balans oefeningen op het linkerbeen in combo met lage snelheid en daar ging ik. Heb nu een Free-skate speed-wedge gemonteerd, komt er misschien weer wat snelheid in....... ;-). Voordeel van deze is dat je hiel wat hoger staat, dit schijnt ook in de bochten wat voordeel/gemak te geven. Zaterdag maar es kijken wat het verschil is.

  De Salomon Active 8 schoenen bevallen nog steeds, maar ik zit stiekem toch wel een beetje naar een S-lab schoen te kijken. Waarom weet ik eigenlijk niet, ze zullen allicht veel stijver zijn........waarschijnlijk bezit ik genoeg vrouwelijk hormoon als het om schoenen gaat en "wil" ik ze dus! Eerst maar 's voor gaan sparen, ze zijn duur zat.

  Groet, Menno.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 5. Spits

  Spits Active Member

  Hej allen,

  De Maple slijptafel is binnen gekomen en tot zover te zien recht gebleken. Heb er meteen 4 paar schaatsen mee geslepen en deze zagen en voelde er goed uit. Van de week zijn m'n kluun ijzers weer een keer aan de beurt, kijken hoe dat gaat.

  De gemonteerde speed wedge van Free-skate doet het ook goed voor mij. Sta nu met iets meer gewicht voorop wat een stabieler gevoel geeft en minder zwabbert. Conclusie is dat ik toch veel te veel achterop stond en dat daardoor m'n ijzers (met ronding 21m) altijd aan het "zoeken" waren bij recht uit rijden.

  Volgende stap is het zoeken naar iets warmere schaatskledij. Krijg het toch behoorlijk fris tijdens de lessen, waarschijnlijk omdat je ook vaak stilstaat. Heb een vrij dikke wintertight van AGU. Misschien is het handig daar een soort van trainings/overbroek overheen te trekken. Bovenlijf is oke, dus het gaat echt om de benen.

  Groet, Menno.
 6. Spits

  Spits Active Member

  Hej, hallo daar dan weer....,

  Vandaag bij de schaatsbaan te Dordrecht geweest om een (gratis) Salomon/freeskate clinic bij te wonen, georganiseerd door OutdoorXL.
  Zeer leuk initiatief waarbij Freeskate een zeer uitgebreide keur aan onderstellen en schoenen bij zich had om te kunnen testen.
  Mark van Outdoor hield natuurlijk een praatje, waarbij ook gemeld werd dat ze het leuk zouden vinden als er producten via hun winkel gekocht werden, maar dat dit zeker niet de insteek was van het evenement, en dat het ook oke is als je het ergens anders wil kopen. Het gaat/ging erom om mensen meer bekend te maken met het fenomeen Kluun schaats (misschien naïef van mij, maar so what) en ik vond het leuk! En waarom dan Menno? Nou, eh, ik kon mooi die S-Lab/pro apparaten effe mooi uit proberen. Ze staan echt wel mooi en goed hoor, en de pasvorm is ook oke...... Maar het schaatsen ging me niet lekker af. Het leek wel of m'n ijzers los onder de schoen zaten (voor ''the record; dit ligt dus aan mijn gevoel). Dus ik vroeg aan 1 van de freeskate meneren of de schoenen al vaak gebruikt waren voor demo's. Dit was toch niet het geval, en de schoenen werden pas voor een 4de keer ingezet. Kortom, ik ben al teveel gewend en gesteld op m'n Active 8's schoenen, en ''hoef'' voorlopig nog geen S-labjes want met het eerste rondje op m'n eigen combo kwam het vertrouwen direct terug. Andre van Freeskate nog bedankt, omdat er niet moeilijk gedaan werd om m'n eigen ijzers (Raps F1 Thor) te kunnen/mogen gebruiken.

  De eerste 10 lessen bij schaatsschool Zoetermeer zijn ook achter de rug. Voor de volgende serie heb ik mij ook ingeschreven. Wel verbaas ik mij over de verschillende manieren van het aanleren van schaats technieken. Ik heb een paar keer ''inhaal lessen'' mogen volgen bij andere instructeurs, en dat was verhelderend....... Afijn, ik kijk er toch alweer naar uit, zeker met m'n comfortabele kluuntjes....... Had ik dat al een keer gezegd? ;-))

  Groet, Menno.
 7. Spits

  Spits Active Member

  Zeauh,

  Vandaag zijn m'n oude Vikings I laag verkocht. De koper was al een tijdje opzoek naar dit type, welke niet meer nieuw gemaakt worden. Wat te doen met het vergaarde geld van de Vikings dacht ik zo...... En ja hoor...... er zijn een paar S-Labjes onderweg! Heb ik ze nodig? Neuh, sterker nog , ik denk dat ik teveel verknocht ben aan de Actives (zie post hierboven). Maar ze zijn wel mooi en sterker en stijver en, en ,en.................. En ze werden tegen een zo mooie echt, echt, echt (maar echt he!) verschrikkelijke lage prijs (nieuw!) aangeboden dat ik ze niet ging laten liggen!
  Aangezien S-Labs mij niet zo heel veel vertrouwen gaven ben ik es gaan nadenken hoe dit zou kunnen komen. Waarschijnlijk door het ''RS 17'' systeem wat wil zeggen dat het draai/scharnierpunt van binding/ijzers dichter naar de bal van de voet gebracht wordt. Doordat ik mijn bindingen op de voorste bevestiging van mijn ijzers heb geeft dat een ander gevoel als er S-Labje op klikt, immers kom je dan nog meer voor op je ijzers te staan. Wat wel strookt met het gevoel dat alles ''stroperiger'' aanvoelde. Als ze binnen komen dan ga ik maar een beetje experimenteren met de plaatsing van de bindingen op de ijzers. Als ze het goed doen (voor mij dan) dan mieter ik m'n Actives in de verkoop, zoniet dan gaan de S-Labs op MP. Mensen mochten jullie ook opzoek zijn naar schaatsen, kijk dan rond op het web! Je komt hier echt schaamteloze aanbiedingen en prijzen tegen. Natuurlijk neem je een gok als je niet zeker bent van je schoenmaat/pasvorm, maar als je echt schandalig laag kan kopen dan kan je ze altijd weer kwijt voor je aankoop prijs..... en misschien wel meer.

  Dan nog een ''issue'' met de verworven Maple slijptafel. Deze gaat de F1 ijzers niet accepteren. Dat komt omdat ze lang zijn, en daardoor te breed om door de openingen te passen in de slijptafel. De slijptafel leg nu achterin de auto gebroederlijk naast de F1 ijzers. Nu nog wachten dat het weer een keer rustig is bij de baas zodat ik even kan beunen, oftewel de tafel zelf es een slijpbeurt kan gaan geven......... to be continued.

  Aloha, Menno.
 8. Spits

  Spits Active Member

  Goeiedag allen,

  Gisteren eindelijk de S-Lab's uit kunnen proberen...... en gelukkig voelen ze heerlijk aan de pootjes. Heb de positie van de binding aan de ijzers wat veranderd en het gaf het gewende vertrouwde gevoel wat ik met de Active 8's ook had. Deze staan ondertussen op MP te koop, helaas denken een hoop mensen dat ze voor een paar tientjes van de hand gaan. Ach ze legge niet in de weg za'k maar denken. De centen welke de Actives gaan opleveren, gaat in hoofdbescherming gestopt worden.

  De Maple slijptafel heeft ook een aanpassing ondergaan zodat de F1 Thor ijzers nu ook geslepen en gepolijst kunnen worden.

  De volgende 10 lessen bij schaatsschool Zoetermeer zijn gisteren ook weer begonnen. Van Annika (instructrice) kreeg ik een sticker en een stempeltje in m'n schriftje en mocht ik door naar groep 4..........;).
  Gaat er een stuk pittiger aan toe maar kan goed meekomen....... tot nu toe.

  Groet, Menno.
 9. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Top man,
  Op naar nog meer stickers en stempels :)
 10. Spits

  Spits Active Member

  Thanx Krizz.
  De stempeltjes en stickertjes worden met veel fanatisme verzameld ;). Het lessen gaat lekker en ik krijg nu zelf ook het idee dat er progressie in zit.
  De kluunijzers gaan ook nog lekker, maar.................... Brenda (de schaatsjuf) geeft het advies om als ik echt beter technisch wil gaan rijden het beter is een paar langebaan Noren naast de kluuners te zetten. Tiens! heb ik me daar vorige maand net m'n Vikings I laag verkocht! Nu kon ik toch niet wennen aan de schoenen van deze Vikings, dus nu kruipt het bloed toch (alweer) waar het niet naar toe moet gaan, u raadt het al; Ik ga 's een beetje rondkijken :rolleyes:.
  Het forum al een beetje doorgespit, en ik ben gecharmeerd van de EVO's moet ik u bekennen (dank meneer Glide-Ahead voor de mooie aanprijzingen op dit forum).
  Toevallig (yeah, natuurlijk Menno) was er vandaag een leerling bij die een paar mooie EVO Xenon klappers aan had....... Ziet er goed uit in levende lijve!
  Goed, de vrouw ziet mij nog niet thuis komen met (alweer) een paar nieuwe schaatsen, ikzelf denk daar anders over........ Alhoewel ik niet schrik van de prijzen moet ik toch wel even pas op de plaats maken, want ook hier geldt weer; they don't come cheap! Misschien moet ik ook even naar ander alternatieven kijken. Een schoen als een Bont Stealth is misschien ook wel wat, deze worden hier en daar nieuw aangeboden met een Maple onderstel/ijzer (klap) en zijn wat vriendelijker voor de poeplap.
  Kortom, ik zal weer een tijdje door het WWW en uiteraard dit forum heen graven om wat research te doen.
  Voorlopig dus nog maar door harken met wat ik heb (de S-Labjes), en ik ben er elke keer als ik ga schaatsen nog steeds helemaal happy mee.

  Groet, Menno.
 11. Spits

  Spits Active Member

  Zo, Dames en Heren.

  Het schaats seizoen 2014/2015 zit er weer op, in ieder geval voor mij.
  Wat ben ik wijzer geworden qua schaatsen? Een hoop dingen, dat is zeker, ook mede dankzij de inbreng van schaatsers op dit forum.
  De lessen bij schaatsschool Zoetermeer hebben mij veel inzicht in techniek gegeven, ondanks dat ik op kluuners rond ga. Daarover gesproken, ik heb nu 2 paar schoenen van deze types.
  Tot mijn spijt moet ik zeggen dat de S-labjes mij bekoren, maar niet zo goed als de Actives........... tja ik weet het ook niet meer. De Actives geven mij veel meer gevoel en zekerheid, hoe tegenstrijdig dit ook mogen klinken. De S-labs staan dan ook op MP aangeboden.
  Ondertussen heb ik mijzelf een paar Mogema NSX comp blades (klappers) cadeau gedaan, omdat ik volgend seizoen het toch weer wil gaan proberen op "echte" schaatsen.
  Nu weet ik dat de Mogema's verguisd door de ene schaatser en geroemd door de andere worden....... dus ik ga het gewoon proberen op deze zogenaamde spreekwoordelijke aluminium folie apparaten. Ze zijn spiksplinternieuw en aan de de doos te zien (met veel stof) lagen ze al een tijdje op de plank op een slachtoffer te wachten.
  Nu moeten er dus ook nog een paar schoenen bij, en daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik dacht eerst aan een budget schoen (Bont stealth, Raps Stork), maar als de pasvorm daarvan ruk gaat zijn, dan gaat mij dat het plezier in het schaatsen weer vergallen. Dus ben ik aan het neuzen naar Sumiyakas, EVO's, en consorten.
  Het is de bedoeling deze in een schaatswinkel te gaan kopen en de schoenen meteen op maat te laten verwarmen.
  Het forum wordt driftig af gezocht naar info in deze, maar mochten jullie nog tips of suggesties hebben dan zijn deze van harte welkom!

  Het komende zomerseizoen ga ik voor een skeeler cursus of een droogtraining, hier en ik ook nog niet helemaal uit. Een paar skeelers heb ik al wel..........

  Rest mij niets anders dan iedereen een mooi zomerseizoen toe te wensen!

  Aloha!
 12. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Skeeleren deze zomer. Ja doen, zet hem op Menno. De verschillen in techniek met het schaatsen zijn zo klein dat je door te gaan skeeleren je vaardigheid op schaatsen verbetert en je werkt aan je (schaats)conditie.
  Spits en SprintMaster vinden dit leuk.
 13. Spits

  Spits Active Member

  Thanx Tinus.
  Skeeleren lijkt mij dus ook leuker dan "droogtrainingen", edoch de juf van het lessen is erg enthousiast over deze laatste. Het plezier staat bij mij voorop (uiteraard veilig, helmpie protection, etc.), en skeeleren is in mijn optiek zo goed als gelijk aan het schaatsen (alhoewel de meningen daarover ongetwijfeld verdeeld zullen zijn). Nu heb ik al meer dan eens op de inlines gestaan en gelegen :rolleyes:, want het remmen/noodstop maken op rollers is toch ook weer een vak apart zeg maar........ tijd voor wat lessen zeg ik!
 14. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Droogtrainingen zijn prima als je wedstrijdambities hebt. Voor toerschaatsers is mijn advies veel en lang skeeleren. Neem in ieder geval les om goed snel te kunnen remmen. Bij gelegenheid ga ik mijn wildrooster ervaring nog eens delen.
 15. Tsuki

  Tsuki Active Member

  @Schaatstinus @Spits Skeeleren vind ik ook het leukste alternatief voor schaatsen! Veel en lang kan natuurlijk, maar lijkt mij niet per se het beste om beter te worden in schaatsen. Veel en lang bij nog niet zo ver gevorderde schaatsers kan gemakkelijk 'ontaarden' in steppen op skeelers. Een uurtje gericht trainen in een groepje doet volgens mij meer voor de schaatstechniek.

  Wat betreft de droogtraining: ik zou gaan kijken of misschien zelfs een keer meedoen om te kijken hoe dergelijke trainingen bij jouw vereniging worden ingevuld. Bij sommige verenigingen is die training inderdaad vooral gericht op wedstrijdrijders, maar als er bij jouw vereniging ook vooral aandacht wordt besteed aan de coördinatie, de rompstabiliteit en de hoeken die nodig zijn voor het schaatsen, is het ook zeker een meerwaarde voor fanatieke recreanten. Als je tijdens droogtrainingen al regelmatig in de hoeken hebt gezeten, kun je in het najaar de schaatshouding beter vasthouden en dus effectiever trainen. Een betere rompstabiliteit helpt ook blessures voorkomen. Een droogtraining kan dus zeer de moeite waard zijn!
  Verder las ik ergens dat Spits zijn schaatsstijl naast recreatief ook 'creatief' werd genoemd. Coördinatie trainen zou wel ten koste kunnen gaan van een 'creatieve' stijl, maar wie weet levert het weer andere voordelen op...
  Spits, ZeeKoei en Schaatstinus vinden dit leuk.
 16. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Grotendeels met Tsuki eens. Aanvulling: Wees kritisch op wat schaatsverenigingen aan trainingen bieden en of het strookt met Menno's doelstelling, die denk ik uit zijn posts op te maken, het schaatsen van tochten is. Veel trainingen in verenigingsverband zijn gericht op kort werk en dan met name de 500 en 1000 m en minder op het kweken van duurvermogen. Rompstabiliteit is voor top schaatsers heel belangrijk, "in de afzet aan je schaats hangen je romp stabiel houden en druk zetten in de afzet". Recreatieve schaatsers met een wat meer duwende afzet hebben er minder baat bij en dat geldt ook voor skeeleren omdat je in het skeeleren meer duwend afzet en niet of nauwelijks overkomt.
  Menno is ook niet gebaat bij b.v. starttrainingen waar in verenigingsverband veel aandacht aan wordt besteed. Toen ik afgelopen winter na lange tijd weer in verenigingsverband ging schaatsen heb ik me verbaasd over veel zaken zoals: langste rij opdracht 4 ronden; (te) veel rust tussen de opdrachten; 40 plussers die een kwart van de training met start oefeningen bezig zijn; slechte aanwijzingen van de trainer en bovenal niemand van de groep had pret tijdens de training. Schaatsen is leuk en een training mag/moet vermoeidheid en af en toe spierpijn opleveren en daarnaast moet een training schaatsplezier met elkaar zijn.
  Advies: Menno zoek een vereniging/groep die zich richt op duurvermogen kweken met aandacht voor de techniek en bovenal een groep die met elkaar veel skeeler plezier heeft.
  Spits vindt dit leuk.
 17. Spits

  Spits Active Member

  Zooo, even het stof er weer af!
  Thanx voor de geweldige tips over droogtrainingen en skeeleren!

  Tot mijn spijt en schaamte moet ik bekennen dat er zowel van het droogtrainen en skeeleren echt NUL, nada niks terecht van gekomen is. De zomer maanden zijn toch altijd weer drukker (tenminste in mijn hoofd...) met andere activiteiten dan de wintermaanden. Misschien de komende zomer periode een poging wagen.
  Vooralsnog is dit niet aan de orde, want het is weer WINTERTIJD dames en heren! De schaatsbanen zijn weer open en ik bloei in ieder geval weer op...........

  Wat is er veranderd op schaatsmateriaal? In ieder geval meer dan op op lichaamstechniek gebied, maar ja, dat kan je dan ook niet kopen ;).
  De Mogema NSX-en hebben een ronding gekregen, bij Haitsma in Bleiswijk. Er zijn schoenen van Zandstra op gekomen van het type 1155, als ik het goed heb. Gisteren de eerste paar meters met deze combi gedaan, en ik moet zeggen dat het best wel hoog is als je kluuners gewend bent.
  Beetje onwennig dus nog, maar daar gaan we dit seizoen weer lessen voor nemen.

  De Salomon S-Labs hebben een tijdje op marktplaats te koop gestaan, maar bleken maar weinig interesse te krijgen. Uiteindelijk kwam Martin B. met een voorstel; Hij had S-labs in een maatje te groot, en eigenlijk waren die van mij net een randje te klein. Er is een ruil gedaan met gesloten beurs en iedereen weer blij.
  Heb deze gisteren ook weer even aan gehad op de baan en ze knellen minder strak om m'n voeten dan de vorige set. Voorlopig hou ik deze dus maar dan...

  De lessen gaan dus vervolgd worden op Mogema nsx klappers met Zandstra's 1155 schoenen, om zodoende iets meer techniek pogen en trachten onder de knie te krijgen.
  Morgenochtend staat deze jongen dus op het ijs te krassen, want de lessen beginnen dan weer. Heb er dit keer een vol seizoen van gemaakt met 20 lessen, wederom bij Schaatsschool Zoetermeer.

  Iedereen een prettig Schaatsseizoen 2015/2016 toegewenst!

  Menno.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 18. Spits

  Spits Active Member

  Hallo mede forumleden,

  Er zijn alweer 10 lessen een gepasseerd station, welke ik nog steeds met veel toegewijde passie volg.
  Helaas zijn de Mogema NSX-en in combo met de Zandstra 1155 longtrack schoen ook een gepasseerd station.....ik voelde mij doodongelukkig worden op deze schaatsen!
  Op zich zit de schoen goed, maar ik werd heel erg onzeker en wiebelig op het geheel. Niet eens in de enkels, want de schoen geeft daar genoeg steun. Leek of dat ik niet "diep" genoeg kon zitten, en zo m'n enkels niet op slot kon zetten(?). Dus toch maar weer m'n kluuners aan, en prompt het "afvalrace" rondespelletje tijdens het lessen op mijn conto kunnen bijschrijven....nu stelt dit niet veel voor, maar ik ben er toch wel heel erg trots op! Schaatsjuf Brenda ziet/zegt dat m'n techniek met vooruit gaat en probeert mij nog steeds te overtuigen dat het nog beter zal gaan met conventionele (klap)schaatsen.....

  Afijn, niets aan de hand, ondertussen tegen een paar S-labs pro aangelopen, en gekocht inclusief Free-skate Allround ijzers.
  Deze hebben 3 weken aan mijn voeten gezeten en zijn daarna weer verkocht omdat de schoenen geen meerwaarde qua gevoel gaven op de reguliere S-Labs welke ik nog steeds heb. Ze zagen er ook wel heel erg als "kabouter" schaatsen uit vanwege het plompe(re) uiterlijk dankzij de "buckle"
  Wat wel weer leuk is dat ik nu wel heel dichtbij de aanschaf van een stel Wiperboards kom, wat mij betreft het ultieme schaatsijzer (val niet te hard van je kruk als je nu heel hard moet lachen).

  Na het kerst reces gaan de volgend 10 lessen weer van start. Tussendoor met vrouw en kinders nog de diverse schaatsbanen aandoen welke Zuid-Holland rijk is, en volgende week (of jaar, kan ik nu makkelijk zeggen....) naar van de Hoorn om de "holy grail" der kluunijzers te kunnen aanschouwen en eventueel onder mijn voeten te binden.......... Hoor ik daar nu engelen zingen????? Ja natuurlijk................. Iedereen een heel zalig kerst en een mooi jaaruiteinde!!!

  Aloha, Menno.
 19. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Beste Menno,

  Als ik het goed begrepen heb uit je eerdere berichten dan schaats je op een kleine baan in Zoetermeer. Als dat juist is dan verbaast me de keuze voor de Wiperboards. M.i. zijn die heel geschikt voor natuurijs en minder geschikt voor op de baan en ongeschikt voor kleine baantjes.
  Waar zit voor jou het probleem met de Zandstra longtrack schoen en het Mogema ijzer met klapmechanisme? B.v.:
  • Verhindert de hoge schoen je om een goede enkelhoek aan te nemen?
  • Ben je onstabiel in de enkels door de hoge ijzers?
  • Enz.
  Tip 1: Probeer, eventueel met juf Brenda, te analyseren waar het probleem zit om vervolgens met die wijsheid naar Van Hoorn te gaan voor een goed advies.
  Tip 2: Koop niet direct, kijk of je de aanbevolen schaats- schoen combinatie ergens kan huren om ze uit te proberen.

  Succes.
 20. Spits

  Spits Active Member

  Dank voor de tips SchaatsTinus, het heeft mij in ieder geval aan het denken gezet!

  Wat betreft de Zandstras is het denk ik inderdaad de hoge schoen, welke ook nog eens heel stug is bovenin,wat mijn enkelhoek een beperking geeft. Wat ook niet echt helpt is dat er praktisch geen voetbed in de bodem van de schoen ligt. Uiteraard heb ik er een ander zooltje ingelegd (origineel een dun plakje leer), echter is deze dan weer veel te dik, en knellen m'n voeten weer. En ik heb er al zo'n pesthekel aan er met blote voeten in te moeten.....brrrrr........ja ik geef toe; ik ben een watje!
  Kortom wat is nu het beste, andere schoenen kopen en dan later weer tegen de beperking ((?)mocht deze er zijn) van de Mogema NSX-en aanlopen, of voor de wiperboards gaan en dan maar wat minder techniek en snelheid?

  Wat betreft de schaatsschool heb ik niet echt het idee dat er goed naar het materiaal gekeken wordt, althans alleen in de vorm van grote lijnen zoals Combinoor, klapschaats, kluunschaats etc, etc. Er rijden in mijn groep 2 mensen op Nagano apparaten en de rest op een combinoor of Viking unlimited.
  Juf Brenda is wel van mening dat een Salomon schoen te slap is, en verbaasd dat ik er goed op vooruit kan komen......
  Met dit in het achterhoofd ben ik gaan piekeren..........

  De Salomon schoenen hebben mij weer heel veel plezier in het schaatsen gegeven, uiteraard vanwege het hoge comfort gehalte.
  De Zandstra/Mogema combo nam dat plezier weer weg. Wat niet wil zeggen dat het slechte schaatsen zijn, het ligt puur aan mij!
  Dit doet mij besluiten alleen nog maar op de Salomons te gaan schaatsen, immers staat het plezier voor mij bovenaan.
  Ronde tijden zijn voor mij van ondergeschikt belang en schaats alleen recreatief.
  Dan komen we dus op het punt dat kluunschaatsen (of wiperboards) ongeschikt zijn voor binnenbanen, en vooral voor kleine (200m) banen.........
  Ongeschikt zou ik het zelf niet willen noemen. Het voelt niet alsof je met een 4x4 Jeep een ronde over een kartbaan wil doen of iets in die trant.
  De Wiperboards zouden het echter aardig goed doen op de binnenbanen, en het heeft er ook mee te maken welke ronding je erin laat zetten. Standaard staat/gezet op 23m.
  Dit weet ik omdat die van mij 21m hebben................deze ronding zet Jan van der Hoorn erin om lekker rond te gaan op de binnenbanen.
  Juist ja, de Wiperboards heb ik dus inderdaad gekocht, en ze doen het tot nu toe (3x geschaatst) voortreffelijk!

  Misschien was het beter geweest nog even verder te gaan proberen met een andere schoen op de Mogemas, maar ik denk dat ik uiteindelijk toch weer bij de kluunschaats was uitgekomen.

  Tot zover gaat mijn zoektocht in ieder geval op materiaal gebied. Qua gevoel heb ik nu voor mij de ideale set bij elkaar (hoor ik daar die engelen nu weer zingen.....;-)).

  Voorzichtig allemaal met het vuurwerk en de Champagne vanavond, Cheers!!

Deel Deze Pagina