'Spelen overgewaardeerd toernooi'

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door EenBrabander, 15 aug 2017.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Ja, excuus. Ik had pas later door dat deze quote van iemand anders was.
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @Mjøsaman: ik ben het voor een heel deel met je eens (alleen lijkt het helaas niet uitvoerbaar). Maar dat maakt nog niet dat je het grote winstpunt van de Olympische Spelen moet marginaliseren. De Spelen creëren helden. En dat is belangrijk. Zie Polen, waar ze nu dankzij de Olympische successen een (trainings)baan bouwen. Daar schiet het schaatsen wat mee op, een plek waar permanent ijs ligt om te trainen en kinderen te leren schaatsen.


  En inderdaad, dan moet je de wedstrijden naar de mensen brengen. Dus geen wedstrijdschaatsen meer in dat tiental hallen waar het nu in gebeurd. Die hallen zijn mooie trainingsfaciliteiten, maar wmb niet geschikt voor wedstrijden. En de kalender zou inderdaad wat meer op een wielerkalender mogen lijken, eventueel ook met meerdaagses waar je dmv tijd of punten een klassement kunt winnen. Maar dat is een ander verhaal. Dat dit nodig is roep ik ook al tijden, maar dat maakt de OS geen overgewaardeerd toernooi. Zoals de Tour geen overgewaardeerde wielerwedstrijd is. En Wimbledon geen overgewaardeerd tennistoernooitje. Nee, de Olympische Spelen zijn en blijven het ultieme doel in schaatsen. Daar is niks meer aan te doen en dus moet je dat koesteren, zie het als een kans.
  Yuskov en EenBrabander vinden dit leuk.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Even een korte reactie: in zekere zin is de vraag of de Spelen overgewaardeerd zijn ook helemaal niet interessant. Interessant zijn wel de trends die gaande zijn: het publiek wil steeds meer vermaak, alles moet maar leuk zijn. De aandachtspanne van de jeugd wordt steeds korter. Zie het gejammer over de saaie lange vlakke etappes in de Tour. Men wil alleen nog maar vermaak! Zie de stemmen die opgaan om doping gebruik maar vrij te geven omdat er niet genoeg verschillen worden gemaakt in bergetappes. Een gevolg van de steeds gehaaster wordende maatschappij. Ik zie het als een tijdgeest die later ook weer voorbij kan gaan.
  De Spelen zijn qua belangstelling overgewaardeerd t.o.v. de WK's zoals de Tour overgewaardeerd is t.o.v. de Giro, Vuelta en WK. Zoals Wimbledon overgewaardeerd wordt t.o.v. de andere Grand Slams. Het is een momentopname en het publiek, de pers en de marketing richt zich steeds meer op die momenten. Want het publiek wil vermaakt worden met allerlei non-informatie en heeft geen zin om alle toernooien te volgen.
  Mjøsaman en fransvanbakel vinden dit leuk.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Hoe meer wedstrijden je organiseert, hoe meer afmeldingen er komen. Bonden hebben nu eenmaal slechts geld voor x aantal wedstrijden. Als je meer wedstrijden organiseert, is het enige gevolg dat rijder A uit land x het eerste weekend rijdt en rijder B uit land y het tweede weekend rijdt. Dan krijgen we allemaal wedstrijden zoals de wereldbekerfinale dus, met een half deelnemersveld. Dat lijkt me ook niet de bedoeling.
  JohnZero vindt dit leuk.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Beetje jammer, deze reactie. Jij wilde een uitgewerkt plan, dan krijg je een plan, en dan ga je daar niet op in. Nu is dat opeens "een ander verhaal".
  En dan ga je weer verder met een uitspraak van Sprintmaster. Waar ik verder niet veel mee kan, want dat gaat over hoe jij de werkelijkheid ziet en dat het je het blijkbaar frustreert dat niet iedereen er zo over denkt.
  Ik zie graag jouw plan tegemoet. Dan kunnen we verder. Of deel je mijn analyse niet? Dat kan ook hoor, maar waarom wil je dan een plan?

  @Yuskov. Ja, er zullen afzeggingen zijn. Het is ook helemaal niet de bedoeling dat Sven Kramer naar sprintwedstrijden in Azië gaat. Als Kai Verbij dat maar wel doet. En dat er te weinig geld is, snap ik ook. Maar steeds minder wedstrijden organiseren, maakt het schaatsen zeker niet populairder. Dat is de neergaande spiraal waar we ons nog steeds in bevinden.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member  Ik deel jouw plan grotendeels. Dat heb ik hier ook meermaals gemeld. Meer wedstrijden en vooral niet in stadions maar lekker op het stadsplein, goed toegankelijk. Aangezien nu regelmatig de kaartjes al gratis zijn, moeten daar de inkomsten toch niet van komen.

  Maar: ik zie nog steeds niet hoe jouw plan helden moet creëren zoals de OS dat doet. De OS zijn hard nodig, anders wordt schaatsen iets als veldrijden. Dan heb je misschien wel meer geld (dat is geen probleem in het veldrijden), maar geen topsport meer. En dan is mijn interesse 100% weg. Kortom: schaatsen is inderdaad afhankelijk van de OS om een topsport te blijven en dat is geen enkel probleem wat mij betreft. Dat zou het pas worden als het IOC schaatsen wil schrappen en dat zie ik niet aan komen.

  Jouw verhaal is trouwens inderdaad "een ander verhaal". Het ging over het overgewaard zijn van de Spelen en daar heb jij het helemaal niet over. Sterker nog: in jouw plan worden de OS alleen maar belangrijker, het enige toernooi in 4 jaar waar iedereen op zijn best aan mee doen.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Fijn dat je het plan steunt. De rest van je verhaal kan ik niet volgen, maar dat hoeft ook niet. Laten we deze discussie beëindigen.

Deel Deze Pagina