skeeleren vs schaatsen

Discussie in 'Skeeleren' gestart door keessie, 27 jun 2006.

 1. keessie

  keessie New Member

  Snap het niet, met skeeleren kan ik makkelijk een uur rond skeeleren. Met schaatsen moet ik regelmatig overeind om even pas op de plaats te nemen.
  Ik skeeler op twinliners, met 2 wieltjes (nou ja ... supermundo 100mm oranje)
  Is skeeleren minder inspannend dan schaatsen?
  Heeft iemand dezelfde ervaring? Of komt het door mijn skeelers.
 2. Lieke

  Lieke New Member

  ik vind skeeleren eerlijk gezegd juist zwaarder...
 3. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  De technieken zijn toch wel anders. Een collega van me skeelert op nationaal niveau mee en hij stelt dat je met skeeleren gemakkelijker door kan gaan. Heeft te maken met dat je niet per se zijwaarts af moet zetten, als je wat naar achteren trapt krijg je ook nog wel snelheid. Met schaatsen moet je veel meer zijwaarts afzetten en dat zal best extra belastend zijn...
 4. RaymondD

  RaymondD New Member

  Op skeelers komt het wat minder op techniek aan en je hebt meer stabiliteit. Daarom heb je eerder het idee dat je goed bezig bent en ga je ontspannender rijden. Ik kan zelf skeeleren ook langer volhouden dan schaatsen. Vooral op rechte stukken rij ik veel stabieler en ontspannender met 2 handjes op de rug.
 5. keessie

  keessie New Member

  Ja, dat heb ik dus ook. Ik probeer wel zoveel mogelijkl op de techniek te letten en zijwaarts af te zetten (niet naar voren leunen).
  Ik skeeler dit jaar voor het eerst en schaats als jaren met een trainingsgroep. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat als ik midden oktober op de Jaap Eden baan sta. Normaal gesproken fiets en loop ik, ik ben nu alleen aan het skeeleren
 6. ducatif1

  ducatif1 Member

  Skeeler en schaats veel. Skeeleren is makkelijker vol te houden omdat je inderdaad niet zo op je techniek hoeft op te letten zoals bij het schaatsen.

  Heb we de afgelopen jaren gemerkt dat de conditie na het skeeler seizoen aanmerkelijk beter is dan na het ijs seizoen. :roll:
 7. rovar

  rovar New Member

  Volgens mij komt dat ook omdat je bij het schaatsen wat dieper zit waardoor je sneller verzuurt. Heb de afgelopen tijd ook geskeelerd en veel gefietst. Had dus hoge verwachtingen afgelopen weekend op het zomerijs. Echter, ik verzuurde vrij snel, ondanks mijn goede conditie (ik was niet buiten adem). En kon maandag niet lopen van de spierpijn. Heeft denk ik toch wel degelijk met de schaatshouding en de inspanning van deze specifieke spiergroep te maken. Had het er nog met mijn zwager over, die is sportfysio. Hij gaf aan dat ik "lactaat tolerantietrainingen" moest gaan doen, specifiek voor de spiergroep die je met schaatsen gebruikt. Mijn conclusie: fietsen is dus niet specifiek genoeg als schaatstraining, en skeelertraining is wel specifiek maar niet intensief genoeg. Naar de fitness dus.
 8. RaymondD

  RaymondD New Member

  Ik had ook hoge verwachtingen voor het zomerijs. Mijn conditie zou echt een stuk beter moeten zijn dan afgelopen winter. De eerste keer op het ijs vorige week dinsdag was echter een flinke tegenvaller.... terwijl de skeelertraining vorige week vrijdag weer super ging. Afgelopen zondag weer geweest... en toen ging het alweer een heel stuk beter. Ik denk ook dat het een stukje gewenning is.
 9. rovar

  rovar New Member

  Gewenning, klinkt bekend. Had tijdens het schaatsen flinke kramp in mijn voeten. Te gespannen dus.
 10. Mark

  Mark Active Member

  Staat je zadel niet te hoog? En maal je met de pedalen of duw je ze alleen naar beneden?
 11. rovar

  rovar New Member

  Zadel staat hoog ja (en nu?). En ik duw en trek (malen?) met mijn spd-pedalen. Heb je nog tips?

  Trouwens, ik sprak vandaag nog een spin-koning en die vertelde dat hij met zijn spinner zoveel weerstand op kan bouwen dat 'ie een hartslag van 185 haalt, vergelijkbaar met schaatsen op volle snelheid. Ik haal met fietsen alleen een hartslag van 185 als ik een helling van 15% met volle snelheid op probeer te rijden. Op vlakke gedeeltes haal ik maximaal (slechts) 170, ook met steigerung.
 12. allard

  allard Active Member

  Maar wat is je max. hartslag dan?

  Ikzelf kan op de fiets eigenlijk wel met gemak een hr van 180-190 halen met een max van rond de 200-205.
 13. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Hou je niet teveel vast aan het getal van je hartslag. Het is leuk maar zegt niet alles. Voorbeeld: ik kan een duurloop doen met hartslag 175, dat hou ik wel een uur vol. Met een hfmax van rond de 195 zou dat eigenlijk al niet meer moeten kunnen volgens de hartslaggeleerden ;) Maar als je dan ziet dat mijn rustpols ergens rond de 70 hangt dan wordt het al wat verklaarbaarder. Ik ken ook wel mensen met een rustpols rond de 40 die met veel moeite boven de 160 komen..
 14. rovar

  rovar New Member

  Klopt, laten we de hartslagfrequentie even buiten beschouwing laten want dat is voor iedereen anders. Waar het mij even om ging, is dat ik het gevoel heb dat fietsen voor mij veel minder inspanning kost dan schaatsen. Ik kom maar moeilijk op een hoge hartfrequentie, terwijl ik bij schaatsen al heel snel op mijn hfmax zit. Ik moet me bij fietsen echt helemaal de pleuris trappen om een frequentie van 180 te halen, terwijl mijn hfmax 192 is. Vandaar dat ik er bij skeeler om mijn lactaat-tolerantie nog een beetje te trainen.
 15. allard

  allard Active Member

  Ik merk vaak wel dat als ik met mijn club fietstrainingen doe, ik sneller en langer op een hoge hartslag rijd. We rijden dan gewoon met zo'n 20 man kop over kop, en dan zit ik best snel op zo'n 180 als we met ongeveer 42-44 over de kasseien denderen.

  Als ik alleen rijd heb ik er inderdaad ook wat meer moeite mee om een hoge HR te halen.
 16. rovar

  rovar New Member

  Ik kan wel beamen dat als je in groepsverband fietst je dan harder gaat rijden. Maar dan nog haal ik mijn hfmax niet. Volgens mij is fietsen gewoon een sport voor meisjes (en dopinggebruikers) :wink:
 17. Spek

  Spek New Member

  Eerst even terug komen op het zadelpen verhaal... Als je deze consequent lager had staan gebruik je alsnog minder en andere spieren dan bij schaatsen. Elke afzet met fietsen (in vergelijking met schaatsen) kost minder kracht, duurt korter en de bloedstroming in je benen is beter. Daarnaast is de afzet richting een andere kant op en zitten je heupen en rug "stijf". Het is wel zo dat als je het zadel lager zet, je meer je bilspieren gebruikt. En doordat de kniehoek nu meer overeen komt met de schaatshoeken worden ook je bovenbeenspieren specifieker belast.

  Om een antwoord te geven op de vraag waarom je met skeeleren langer door kan gaan: Dit komt voor een gedeelte omdat je (vanzelf) minder diep gaat zitten en ook iets meer naar voren leunt. Meer naar voren leunen wordt niet afgestraft zoals bij het schaatsen. Daar moet je achterop zitten om gedurende de afzet je schaats terug te sturen. Tijdens het skeeleren kan je Lzp in het midden van je skeelers zitten en alsnog goed sturen (dit is minder zwaar voor je bovenbenen gedurende het statische rust moment). Andere verschillen zitten in de maximale afzetkracht. Deze is wegens gebrek aan grip bij het skeeleren lager. Je wordt daardoor gedwongen om met een hoger ritme te rijden.
  Een verklaring dat je op skeelers efficienter naar achter kan afzetten en zodoende lager op verzuring door kan gaan vindt ik een minder plausibel. Naar achter afzetten kunnen wij immers op onze klapschaatsen ook. Toch moeten we het naar achterafzetten onderdrukken als we verzuren. Barry Publow (profesionele Amerikaanse skeelertrainer) schrijft in zijn boek "Speed on Skates" dat ook skeeleren een puur zijwaarste afzet heeft. De theorie hierachter wordt door de mechanica geleverd. Stel je voor dat je met een 30 km/h vooruit skeelert. Draai deze gedachte nu om: Het asfalt schuift met 30 km/h onder je door. Er is hierdoor wezelijk verschil met hardlopen. Daar heeft je voet op een bepaalt punt de zelfde snelheid als het asfalt eronder. Op skeelers en schaatsen niet, elke afzet naar achter gericht glijdt of rolt weg (tenzij je sneller afzet dan het aslaft/ijs eronder). Als je tegen het asfalt wil afzetten is dat alleen met een zijwaartse beweging mogelijk. Hoe meer de beweging naar achter is gericht. Hoe minder ver je zijwaarts kan afzetten. En dus: hoe korter je afzet.

  Alles zorgt ervoor dat er minder snel verzuring optreedt. En als die toch optreedt en de coordinatie slechter wordt. Dan vergeven je rubberen wieltjes je als je ze net verkeerd plaatst. Ze buigen en wrikken voor je zodat je met een kleine correctie weer naar voren kan gaan. IJzers zullen je, na een verkeerde plaatsing, minder snel vergeven. (gelukkig dat je op ijs minder hard valt dan op asfalt!)

  Ik beweer dus dat je op skeelers later verzuurt en vervolgens langer met verzuring door kan gaan. Hierdoor kan je ook concluderen dat skeeleren intesiever is dan schaatsen en dat je op skeelers een hogere HFmax kan halen. Skeeleren is dus perfect om specifieke Lactaat tollerantietrainingen af te werken..

  ps. kan iemand uitleggen hoe je Lactaat tollerantie trainingen voor specifieke spiergroepen in de fitness kan doen?? Of moeten we daarvoor een nieuw onderwerp aanmaken?
 18. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Voor andere trainingsvormen mag je een nieuw topic aanmaken. Het is wel interessant :)
 19. allard

  allard Active Member

  Gezien de rest van je post had ik verwacht dat je dat ook al zelf wist. Wat een verhaal zeg! :shock:
  Het klinkt in ieder geval erg aannemelijk allemaal, en ik weet zeker dat je niet maar waat aanklooit. Zeer nuttige post.
 20. rovar

  rovar New Member

  Mooi verhaal spek, klinkt wel herkenbaar en betrouwbaar. Ik zal mijn zadel eens lager zetten (helaas zit ik dan minder laag in de schaatshouding). Nog even iets aan toevoegen: Bij Chad Hedrick zie je dat 'ie een echte skeelerer is: als 'ie met schaatsen moe wordt gaat 'ie z'n schaatsen wrikken om zijn richting te corrigeren. Bij Sven zie je dat niet; hij laat zijn schaats gewoon doorlopen. Vandaar dat Sven minder snel verzuurt. Dit stond laatst trouwens in Schaatssport.

  Verder: spiergroep voor lactaattolerantietraining: kijk eens in het boek van Barry Publow op blz 240 (ik kan het wel inscannen als iemand daar interesse in heeft). Er staan verder tal van workouts in. Maar misschien kunnen we voor lactaattolerantietraining inderdaad een nieuw topic openen.

Deel Deze Pagina