Schaatssport aantrekkelijker maken ?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Tjeerd, 27 okt 2011.

  1. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Ik dacht dat we hier ergens met z'n allen hadden afgesproken dat alle leraren razend enthousiast de schoonheid van het schaatsen aan de kinderen zouden overdragen. Maar ik lees hier een beetje dat dat misschien helemaal niet nodig is. Leuk!

    Beetje off-topic. Sorry, ik kom maar niet uit die Golden Flow.
    David Bowie (Years) en The Stranglers (Brown) zoemen door mijn hoofd.

    Verder heb ik de indruk dat de neutrale of minder onderlegde kijkers de afgelopen dagen best wel hebben kunnen genieten van 'ons schaatsen' oude stijl.
    Net zoals ik bij de diverse andere sporten kan begrijpen wat er leuk aan kan zijn.
    Al is dat dan maar eens in de vier jaar.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  2. Eelco

    Eelco Well-Known Member

  3. Duif

    Duif Well-Known Member

  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Die beschrijving van Irene Postma is ook heel treffend.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Klopt inhoudelijk? Zie jij schaatsen in de winter in Nederland als de normale manier van transport?

    Heb eerlijk gezegd dubbel gelegen om die passage...
  6. Duif

    Duif Well-Known Member

    In mijn jonge(re) jaren ging ik inderdaad op de schaats naar school en werk als er ijs lag :) Was niet zo heel ver, maar toch. Met inhoudelijk bedoelde ik meer de Ard en Keessie historie en de populariteit die het schaatsen sindsdien heeft in Nederland. Het zal allemaal wel door Irene ingefluisterd zijn maar het is toch opmerkelijk dat zo'n verhaal in het buitenland door de successen nu ineens nieuwswaarde heeft terwijl er sinds Sapporo nog 10 winterspelen zijn geweest.
  7. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ja inderdaad. Vroeger was ik nog wel eens aktief op het internationale schaatsforum en daar sloot zij haar posts altijd af met GOD BLESS YOU.
    Nu ik daar aan terug denk; ze zal toch geen familie van Daniël zijn... ??
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Klopt, maar dat is een reden die met de uitvoerbaarheid heeft te maken. Niet met het feit of een knock-out system spannender en toegankelijker is dan een tijdrit. Ik ben eigenlijk ook wel een tijdritliefhebber, maar ik probeer me te verplaatsen in de mensen die nu nog niet zoveel met schaatsen hebben.

    Ik zou zoiets wel zien zitten:

    500 meter: 32 deelnemers: knockouts van begin tot eind (maximal vijf ritten). Degene die de snelste tijd reed in de ronde ervoor mag kiezen of ie binnen of buiten start.
    100o meter: traditioneel systeem als kwalificatie, beste acht door, kwart finale, halve finale, finale en een strijd voor het brons (maximal vier ritten)
    1500 meter: traditioneel systeem als kwalificatie, daarna meteen een finale en een strijd voor het brons (maximaal twee ritten)
    5000 meter: traditioneel
    Massstart 25 rondes
    Teampursuit

    Wel extra belasting, maar eigenlijk alleen voor de sprinters, en die moeten dat aankunnen. De combi 500/1000/1500 wordt misschien moeilijk, maar er is nu ook al bijna niemand die dat doet.
  9. Miki

    Miki Member

    Ik vraag mij af of dit soort maatregelen de aantrekkingskracht van de sport beïnvloeden. Ik heb eigenlijk het idee dat de spelen een verzameling marge sporten zijn die ieder vier jaar extra aandacht krijgen en voor de rest gevolgd wordt door een groep liefhebbers afhankelijk van lokale sentimenten. Met andere woorden, mijn vermoeden is dat schaatsen meer de regel is dan de uitzondering. Totdat ik zelf begon met
    schaatsen vond ik het zelf ook erg abstract en keek ik er slechts met een schuin oog naar. Nu kijk ik er meer geïnteresseerd naar. Dus in mijn geval hielp eerder de mogelijkheid bieden om het zelf te doen, in dit geval een schaatsbaan in de buurt (Rotterdam). Ze hadden de format van de wedstrijden nog zo kunnen draaien, het zou mij niet hebben beïnvloed.
  10. sanghwa _o_

    sanghwa _o_ Well-Known Member

    Ik hoorde ergens dat maar 700 of 900 man wereldwijd officieel Skeleton beoefend, wintersporten zijn vaak idd marginaal vergeleken met zomerspelen.
  11. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    De reden dat ik tegen mass start ben is tweeledig.
    1. Men denkt dat dit een afstand is voor de lange afstandsspecialisten. Is een utopie. Kijk naar het Nederladse marathoncircuit (met langere afstanden) en je ziet winnaressen als Jennifer Rodriguez en Chris Witty, beiden ex WK sprint.
    2. Bij elke contactsport is de kans op valpartijen veel groter (shorttrack, snowboardcross) en bij schaatsen is dat extra gevaarlijk.
    Zeker nu er Olympische belangen op het spel. Hier moet het in één wedstrijd gebeuren en kun je niet hopen op de volgende wedstrijd.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    Meneer Cinquanta vertelde net op tv dat wat hem betreft de 10km (en 5km dames) gewoon blijft bestaan. Als de massastart olympisch wordt, dan is dat wat hem betreft een extra afstand en geen vervanging.

    Lijkt me prima.
  13. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik was ook blij toen ik het hoorde. Ben het ook eens met Paulien dat hierdoor het niveau van de 10 km ook internationaal een boost kan krijgen. Als het er echt naast komt en niet in plaats van dan ben ik direct groot voorstander.
  14. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Maar Cinquanta is wel erg optimistisch dat het schaatsen even van 12 naar 14 events zou kunnen.
  15. Monique

    Monique Well-Known Member

    Moet toch kunnen? Deze Spelen hebben we ... even denken .... (vrijdag, maandag, donderdag, zondag) vier dagen waarop niet geschaatst wordt. Daar moet de mass start dus makkelijk aan toegevoegd kunnen worden. Zullen ze hopelijk wel het aantal rijders per land verhogen naar 12.
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik zat meer te denken dat het een beetje uit verhouding komt te staan ten opzichte van langlaufen (nu 12), biatlon (nu 11), alpineskiën (nu 10) en sledesporten (nu opgeteld 9).
    G1ant en dedeut vinden dit leuk.
  17. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member


    Ik hoop het maar zie het niet zo snel gebeuren. Inderdaad uit verhouding met andere wintersporten. Ik vrees dat een mass-start ten koste gaat van een andere afstand. Cinquanta is heel positief maar wellicht ook uit tactische overwegingen. Slecht nieuws breng je natuurlijk liever niet tijdens de spelen maar bij voorkeur ergens in een zomer.
    dedeut vindt dit leuk.
  18. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Bovendien heeft de ISU geen belang bij het schrappen van afstanden, het IOC mogelijk wel.
  19. Bokito

    Bokito Active Member

    Wat ik zelf een belangrijk uitgangspunt vindt is in hoeverre een bepaald sportonderdeel genoeg afwijkt van andere sportonderdelen binnen dezelfde sport. Als we aan de top te veel dezelfde mensen terugzien bij A en bij B dan kan afschaffen serieus overwegen worden. In mijn ogen zouden ze af moeten blijven van de 10 km en eerder de 5 km aanpakken en deze vervangen door een 3000 meter alhoewel ik begrijp dat dit niet per se de schaatssport populairder maakt.
  20. Bastiaan83

    Bastiaan83 Well-Known Member


    "Oranje-triomf funest voor de sport"

    "Het Nederlandse schaatssucces op de Olympische Winterspelen is voor ons natuurlijk prachtig, maar internationaal is het dramatisch", zegt schaatshistoricus Marnix Koolhaas. Hij voorspelt dat de oranje podia, zoals we die de afgelopen dagen hebben gezien, de sport alleen maar minder populair zullen maken in de rest van de wereld.

    De Noorse schaatsers hebben zich afgemeld voor de 10 kilometer van dinsdag, omdat ze denken dat ze geen kans maken op een medaille. Niet onbegrijpelijk, vindt Koolhaas. "Andere landen hebben geen schijn van kans en zullen steeds harder roepen dat die 10 kilometer maar afgeschaft moet worden."

    Behalve de Noorse schaatsers loopt ook de Noorse televisiekijker steeds minder warm voor de schaatssport, terwijl de sport juist in Noorwegen altijd goed bekeken werd. "Alleen in Nederland wordt het nog rechtstreeks uitgezonden, alleen in Nederland zitten de ijshallen nog vol. Maar we zijn de enige", constateert de historicus.

    Grens
    Toeschouwers of niet, de Nederlandse schaatsers laten zich niet van de wijs brengen. "Als we zes medailles halen, zijn we niet goed bezig; halen we er dertig, dan is het weer niet goed voor de sport. Waar ligt dan de grens? Moeten we dan maar medailles inleveren?", zegt sprinter Michel Mulder, die goud haalde op de 500 meter en zilver op de 1.000.

    "We zijn gewoon heel goed in vorm en daar moeten we trots op zijn. Ze moeten in het buitenland maar harder gaan trainen."

    Ook collega Margot Boer denkt niet dat het Nederlandse succes een negatieve invloed heeft. "Het hele afgelopen seizoen was het podium heel divers. Nu met de Spelen pieken wij heel goed. De rest heeft het niet voor elkaar en dat is niet ons probleem."

    Spanning
    Toch zal er iets moeten veranderen, zegt analist Koolhaas. "Het schaatsen moet spectaculairder worden. Waarom worden er op de korte afstanden geen halve finales en finales verreden? Dan krijg je de sterkste rijders in de finale om goud en zilver tegen elkaar. Dat wil iedereen zien en dat is razendspannend."

    Veranderingen komen niet alleen de spanning ten goede, ook is er volgens Koolhaas een financiële noodzaak. "In de moderne sport komt het geld binnen op basis van het aantal toeschouwers en het aantal tv-kijkers. Binnen de internationale schaatsbond levert het kunstrijden al jaren het meeste op. Als dat geld niet meer binnen zou komen, is het heel snel afgelopen. Het hardrijden moet dus zelf weer geld genereren en dus spectaculairder worden."

Deel Deze Pagina