Schaatssport aantrekkelijker maken ?

Discussie in 'Lange baan' gestart door Tjeerd, 27 okt 2011.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dan neem ik aan dat je al vijftien jaar lang niet meer komt. Want het is, vind ik, al lang vooral vermaak, met de dwijlorkesten, alle oranje carnavals-kleding, een publiek waarvan 80% niets van schaatsen snapt. Als je puur voor het schaatsen komt moet je naar bijvoorbeeld de Gruno Bokaal gaan. Wel een wollen onderbroek aandoen.
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Die 80% vind ik nogal overdreven, het gemiddelde Thialf publiek heeft, uitgedost of niet, doorgaans echt wel verstand van schaatsen. Behalve dan de VIP tribune waar alleen zakenrelaties zitten die daar alleen maar zitten om te netwerken of om bitterballen te eten. En ja, dan zal ik ook wel een beetje overdrijven daarin.
 3. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Wat een onzin. Ondanks dat vermaak en publiek dat er niks van snapt wordt er toch gewoon geschaatst.
 4. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Ik weet niet hoe het ruim 15 jaar geleden in Thialf was, want ik kom er pas zo'n jaar of 6. Ik ken dus niet anders dan carnavalskleding en dweilorkesten, hoewel dat vele oranje eerst alleen bij internationale wedstrijden was.
  Ik deel je mening dat een groot deel van het publiek, dat meestal de entreekaart niet zelf heeft hoeven te betalen, weinig van het schaatsen snapt. Een opmerking als 'waar zijn de joden' hoort mijn inziens niet in een ijsstadion thuis. Dat deel van het publiek dat niets van het schaatsen snapt, lijkt ook toe te nemen. En voor dat deel wil men de schaatssport dus aantrekkelijker maken.
  De mensen, die het wel snappen, die dus echt voor het schaatsen komen, kopen hun kaartje toch wel. Maar of ze blijven komen?
  Ik heb het geluk dat ik in Thialf tussen echte schaatsfans sta en op West tussen mensen zit die nog alle tijden schrijven.
  En ja dat echte schaatsen ken ik van de Gruno en van de Utrecht City bokaal, mooie ijsbanen waar best weer een NK had kunnen plaas vinden. Met of zonder wollen onderbroek :) , maar voor hen die echt voor het schaatsen komen.
 5. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Tuurlijk. Maar Thialf-gangers moeten, vind ik, niet piepen over plannen als 'muziek tijdens de ritten' bijvoorbeeld en zeggen dat het daardoor niet meer puur om schaatsen gaat. In Thialf draait het al jarenlang om de combi van schaatsen en vermaak. Hebben ze goed gedaan. Is de basis van het succes en de reden dat bijna iedereen liever naar een wedstrijd in Thialf gaat dat naar een NK in Assen. Ik heb het idee dat ze dat deel 'vermaak' iets willen verjongen om daarmee ook het publiek van de toekomst te trekken. Want, geef toe, het sfeertje is soms een beetje oubollig nu.
 6. RobertJ

  RobertJ Member

  Ik kom persoonlijk niet vaak in Thialf maar ben het wat dat betreft wel redelijk eens met G1ant.

  Aan de andere kant schiet dit forum wat mij betreft voorbij aan een ander soort publiek. De 7 miljard potentiële tv kijkers. Laten we wel wezen, alleen Nederlanders kijken naar schaatsen op tv en DAT wil de ISU naar mijn mening aanpassen. Kan hen het wat boeien wat er in Thialf gebeurt, daar is de sfeer toch altijd super mooi (vergeleken met calgary etc.). De kijkcijfers moeten omhoog, dan komen er meer sponsoren en dan kan de sport weer groeien, wat de concurrentie ten goede komt.

  Dus de vraag is: Wat zou er kunnen veranderen om de tv-uitzendingen leuker te maken om naar te kijken?
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Om te beginnen door Mart Smeets met pensioen te sturen. :wink:
 8. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  ik denk dat je hier heel duidelijk de kern van het probleem raakt en daarom ben ik dus ook geen voorstander van al die poespas eromheen, daar wordt de sport niet beter van.
  Afgelopen weekend bij mijn eerste marathon wedstrijd geweest en had het niet verwacht maar vond het echt leuk! leuker dan sommige langebaanwedstrijden die ik heb gezien. Interessante ritten, man tegen man, heroische gevechten, verbluffende tijden en goede achtergrondinformatie.

  Ik snap eigenlijk niet waarom schaatsers als Ireen Wust tegen andere elementen zijn, zij heeft er toch geen last van als een stel andere schaatsers wel de massastart willen rijden? Volgens mij maak je dan alleen de sport breder. Enige wat de ISU moet veranderen mbt olympische spelen is die 10 personen limiet.
 9. RobertJ

  RobertJ Member

  Nou het punt is dat de ISU het waarschijnlijk wel leuk vindt om de massastart te organiseren, er vast schaatsers te vinden zijn die het leuk vinden om ze te rijden en wij als publiek het ook mooi vinden, alleen mogen er waarschijnlijk niet meer schaatsers naar de olympische spelen en dat zorgt er weer voor dat de selectie nog lastiger wordt dan hij al was met de ploegenachtervolging erbij(dat kan iedereen zich nog wel herinneren van 2010 toch?).

  Het zou dus ten koste kunnen gaan van de startplekken op de traditionele afstanden en dan kan ik me wel vinden in de reactie van Ireen Wust.

  Het IOC moet gewoon apparte ploegen afvaardigen voor de teampursuit en de apparte ploegen voor de massastart en dan weet ik zeker dat iedereen er blij van wordt. Teamsprint er nog bij misschien?
 10. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het gevaar zit hem er in dat de mass start, gezien de huidige afstand waarover deze gereden word, de langste afstand van het allround toernooi gaat verdringen. Ik kan me goed voorstellen dat m.n. de allrounders dit zien en daarom geen trek hebben om hier aan mee te gaan werken. Overigens ben ik van mening dat de huidige opzet van de mass start waardeloos is omdat de afstand veel te kort is om een leuke strijd te krijgen.
 11. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  Dat punt van de OS dat snap ik maar al te goed, maar is het uberhaupt al zo ver? Kunnen we het niet gewoon een kans geven? Ik durf te wedden dat onze Hollandcuppers/niet-worldcup rijders maar wat graag een potje gaan teamsprinten of massastarten. Als nu blijkt dat het publiek dit een fantastische aanwinst vindt voor de sport en massaal komt/gaat kijekn- wat is daar dan zo verkeerd aan? Wie weet hebben we over 5 jaar wel aparte worldcups voor deze onderdelen en de andere onderdelen.
  Ik begrijp gewoon niet waarom er nu al (in mijn ogen) redelijk goede concepten van nieuwe schaatsonderdelen om zeep worden geholpen, zonder de volledige potentie te hebben uitgediept. Als het eenmaal een succes wordt, kunnen we altijd nog kijken naar de problemen die dan op ons pad komen. NU helpen we ze alvast om zeep om ons eigen takje van sport te beschermen, dat is stilstand en dat weten we allemaal.. is weer achteruitgang.

  Ik snap natuurlijk ook wel, dat alles wat nieuw is, vooral eng en bedreigend is, maar kijk maar naar alle inliners, shorttrackers en marathonners die hun plekje op de langebaan proberen te veroveren. zij die het redden zijn gewoon een absolute aanwinst en daar wordt de schaatssport alleen maar beter van
 12. SchaatserBob

  SchaatserBob New Member

  Ik ben erg benieuwd naar de uitwerking van de mass start, wellicht valt het toch wel in de smaak!
 13. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ik denk dat Ireen ook bang is dat het met de mass-start onoverzichtelijk wordt voor het publiek en dat de aandacht weggetrokken wordt van hetgene wat het belangrijkst is en de basis van het schaatsen, 2 rijders in een race tegen de klok.

  Ikzelf ben ook geen fan van de mass-start. In mijn ogen is het een verkorte marathon, en als ik die wil zie dan ga ik wel naar een marathon. Ik vind het geen toegevoegde waarde hebben. De teamsprint lijkt me daarentegen wel leuk en kan ook spectaculair gebracht worden denk ik. Daar zie ik veel meer potentie in.
 14. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Wat dat betreft denk ik dat de ISU de goede stap heeft gezet door het onderdeel officieel te maken en het (waarschijnlijk, niet helemaal zeker) ook mee te laten tellen voor de Grand World Cup. Dat verhoogt toch de druk op toppers om het ook eens te proberen.
 15. Koen

  Koen Well-Known Member

  hoop dat wat ze vandaag bij de 1000m deden, nooit weer gebeurd.
  twitter berichten tijdens de rit, ongeveer 1 seconde voordat rijder over finish kwam (tussentijd en eindtijd) kwam de klok weer in beeld. je wist echt niet met wat voor tijd ze bezig waren. hele spanning is dan weg.
  en dat iemand met kinderen naar zwembad gaat hoef ik niet te lezen. bij 500m en 3km gelukkig alles normaal
 16. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Koen, er hangen in Thialf nog vier van die hele grote zwarte borden met rode letters en cijfers. Daarop kan je ook best veel zien ;)
 17. allard

  allard Active Member

  Maar die borden hangen niet in de mixed zone reitse :wink: Daar moet je het doen met die schermen met twitterberichtjes
 18. Koen

  Koen Well-Known Member

  je kunt de score borden bekijken in het stadion, om de tijden te volgen maar dan zie je dus de schaatsers niet. op de televisie en de grote schermen is 40% van het scherm twitter en dat kan toch niet de bedoeling zijn. 1 seconde voor dat ze over finish rijden zie je de klok weer. niet echt schaatsen spannendmaken
 19. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Ik kijk zowel op de borden, als op de baan, als op het scherm in Thialf tijdens de rit en schrijf ook nog de eindtijd op. Dit multitasken kan ik omdat ik op een goede plek sta, of gewoon omdat ik een vrouw ben. :wink:
 20. Trece

  Trece New Member

  Ik vind de mass-start wel cool. Ben ook echt een liefhebben van wedstrijden tussen mannen (en vrouwen) van de gestampte pot, maar ook van de langebaan. Ben wel benieuwd hoe de langebaantoppers het tegen elkaar gaan doen. al heb ik er wel twijfels bij of ze zich hiertoe laten verleiden... Maar zou toch wel een mooi affiche zijn: mass-start met Kramer, Bokko, Fabris, Davies, Skobrev enz. En bij de vouwen Wüst, Pechstein, Sablikova, Klassen. Of roep ik nu iets geks...

  Kan iemand me uitleggen wat de teamsprint inhoud?...

Deel Deze Pagina