Schaatsforum SchaatsLiga 2017-2018

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door De Goudsche Doorloper, 30 jul 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  "Jullie mogen overigens ook alvast een mooie teamnaam bedenken. Die kunnen jullie bij de eerste bieding bovenaan het lijstje zetten."
  Dat is inderdaad altijd het grote probleem bij dit soort spellen. De regels, dat is allemaal appeltje eitje. Het is me al volkomen duidelijk welke renners,
  die nu opeens schaatsers genoemd worden, je in je team moet hebben en tegen welke maximale prijs. Maar een teamnaam...gossie.

  @SprintMaster: inderdaad, ik sliep nog.

  Eén ding vermoed ik slechts maar is me nog te weinig zeker: er wordt dus alleen werkelijke input tijdens die biedrondes gevraagd?
  Daarna speel je dus met je'vaste'team het hele seizoen?
  (los van de geopperde transfers)

  Verder wellicht handiger om gewoon in 1000 promille. Nu reken je met een fictief miljoen, maar tapt daar al meteen weer van af om
  in procenten te gaan rekenen, met een achter de komma. Schrijft iedereen een komma gelijk? Of een punt? Op mijn pc heb ik zo'n blokje cijfertoetsen waarin
  de punt vrij prominent staat.

  Cruciaal zijn inderdaad het aantal rijders dat je moet hebben in je team, dan kun je je geld een beetje verdelen. Dat moet wel ruim bekend zijn voordat we gaan bieden.

  Als we geheim bieden per PB, hoe doen dan je eigen biedingen mee? Of ziet iedereen die?
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 2. willempaap

  willempaap Active Member

  Had ik me al aangemeld? Zo niet, nu wel.
 3. stijnsportgek

  stijnsportgek Well-Known Member

  Ik meld mij hierbij ook aan!
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het is voor iedereen de eerste keer. Proefdraaien lijkt me ook niet echt mogelijk, ik ga voor een proefversie echt niet laten zien wie ik interessant vind en ik denk dat niemand dat echt gaat doen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 5. Jippie

  Jippie Active Member

  Ik doe mee. Proberen tenminste
 6. Jippie

  Jippie Active Member

  ik had hem al weggehaald omdat ik zelf ook inzag dat dat niet meer kon qua tijd
 7. kabo12

  kabo12 Active Member

  Ik doe mee.
 8. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  ik heb het nog niet in detail gelezen, maar ik doe graag mee :cool:
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Goed punt, ik zat hier ook mee. Dat er een minimum biedingsbedrag van 1000 Euro geld lijkt me prima want je voorkomt onzinbiedingen van bv. 10 Euro. Maar waarom zou je je beperken door alleen biedingen in 100 Euro-voud toe te staan? Zo heb je veel meer kans op gelijke biedingen wat onwenselijk is. Doe je alles in Euro's dan kun je tot op de Euro nauwkeurig bieden en heb je ook geen gedoe met cijfers achter de komma.

  Tweede punt: transfers. Hier werd al het e.e.a. geopperd maar mis ik een duidelijke uitwerking. Wat als een schaatser een been breekt of zwaar geblesseerd raakt. Of schaatsers die ineens doorbreken en waarmee niemand rekening had gehouden.
  Zelf zit ik te denken aan twee (!) transferperiodes. De eerste na de 4e World Cup, dus vóór het OKT. Uit deze eerste reeks zal al veel duidelijk worden maar er is nog niet bekend wie zich voor de grote toernooien plaatsen. De tweede transferperiode is dan na de 5e World Cup. Dan zijn alle nationale wedstrijden achter de rug en is er bekend wie de grote toernooien rijden. Een mooi moment om alle nationale schaatsers die het niet gehaald hebben uit je team te halen en nog wat minder bekende rijders aan het team toe te voegen. Op deze manier wordt het spel dynamischer. Uiteraard bepaald ieder voor zich of er schaatsers op de transfermarkt worden gezet. Wel moeten er wat schaatsers overblijven die in de transferperiode gekozen kunnen worden.

  Derde punt: het aantal teams versus aantal spelrondes. Ideaal is 16 teams en 15 spelrondes, dan speelt elk team precies één keer tegen de andere teams. Een oneven aantal teams is onhandig. Zijn er minder dan 16 teams dan zouden in de laatste rondes teams voor de tweede keer tegen elkaar moeten spelen, bv. op basis van de stand. Zijn er meer dan 16 teams dan zou je dubbele rondes kunnen spelen om iedereen een keer tegen elkaar te laten spelen, bv. op de belangrijke toernooien.

  @De Goudsche Doorloper is ongetwijfeld druk bezig met de voorbereidingen voor het spel. Graag je gedachten over bovenstaande punten. De tijd begint nu te dringen, we hebben inmiddels weer een paar aanmeldingen maar nog geen 16. Moet er nog een PB uit om mensen wakker te maken? Wanneer wil je met de biedingsrondes beginnen?
 10. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Dank @SprintMaster en @leenstrafan voor het nieuw leven inblazen van dit topic. Ik was een klein beetje bang dat het was doodgebloed, maar zie nu dat er toch nog genoeg animo voor is. Ik zou de NK Afstanden nog graag willen meepakken, maar als dat niet lukt vanwege tijdnood is dat niet heel erg. Het seizoen is nog lang en de belangrijkste wedstrijden moeten nog komen. Indien het inderdaad niet lukt om vóór de NK Afstanden te beginnen dan zal de World Cup in Heerenveen de eerste wedstrijd op de speelkalender zijn.

  Momenteel staan de volgende deelnemers op de lijst:
  1. De Goudsche Doorloper
  2. EenBrabander
  3. SprintMaster
  4. Leenstrafan
  5. Hakkie2
  6. Jaco
  7. Asterisk
  8. Nogevendit
  9. Willempaap
  10. Stijnsportgek
  11. Jippie
  12. kabo12
  13. Zeekoei
  14. (proeme?)
  Het zou mooi zijn als we 16 teams bij elkaar kunnen krijgen. Als dat is gelukt, wil ik zo snel mogelijk beginnen met de biedrondes. Die duren 2 dagen en lopen van 12 uur 's nachts tot 12 uur 's nachts twee dagen later. Meteen daarna zal ik de uitslag van ronde 1 plaatsen en begint ronde 2. De biedrondes lopen dus min of meer in elkaar over. Na elke biedronde plaats ik een lijstje met alle biedingen van iedereen. Mijn eigen biedingen zal ik steeds aan het begin van elke ronde per PM naar @SprintMaster versturen (als hij daar geen bezwaar tegen heeft). Zo kan ik niet kijken wat het hoogste bod is en daar dan ineens 1000 euro boven gaan zitten.

  Als alle teams vol zijn, is het actieve deel van het spel voorbij. Vanaf dan moet je hopen dat jouw rijders voor jou genoeg punten binnenhalen om wedstrijden te winnen, tot een eventuele transferperiode.

  Overigens heb ik daarnaast besloten om gewoon alle rijders tegelijk beschikbaar te stellen, in tegenstelling tot wat eerder vermeld was. Dus vanaf de eerste biedronde kun je al proberen om Sven Kramer, Ireen Wüst, Nao Kodaira, Heather Bergsma, Kjeld Nuis e.v.a. binnen te halen.

  Wat betreft de transferperiode, daar kunnen we later nog naar kijken. Laten we eerst maar eens zien hoe het nu loopt...
 11. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Maar dan heb je eigenlijk toch maar één biedronde? Ik dacht dat idee achter meerdere biedrondes was dat er elke keer te bieden viel op een selectie van toppers die geselecteerd werden voor die specifieke ronde?
  EenBrabander vindt dit leuk.
 12. kabo12

  kabo12 Active Member

  Je vergeet dat elke schaatser alleen maar in het team komt van de hoogste bieder: veel teams zullen dus maar een paar schaatsers scoren in de eerste ronde.
  Er zullen dus heel wat rondes nodig zijn voordat die ca 160 verschillende rijders zijn gekozen.
  Nogevendit en Hakkie2 vinden dit leuk.
 13. kabo12

  kabo12 Active Member

  Tranfers is volgens mij geen goed idee omdat het niet past bij deze spelopzet. Vorig jaar waren er 51 rijders die 25 of meer punten gescoord hebben bij de World cups en 39 rijdsters. als er ca 160 schaatsers in onze teams zitten is er dus domweg geen meer over die nog de moeite waard is of het moet iemand zijn die plotseling goed rijdt. Als een schaatser uitvalt door een beenbreuk kan hij maar in 1 team zitten, dan wisselen kan een onbedoeld voordeel opleveren met dat goudhaantje. Daarom - wat mij betreft - niet wisselen, goed tactisch bieden en genieten van het schaatsen.

  Modbreak SprintMaster: nieuwe tekst uit quote gehaald.
  Laatst bewerkt door een moderator: 18 okt 2017
 14. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De eerste ronde wordt dan echt heel belangrijk omdat dan alle toppers er wel uit zullen gaan. Het is enerzijds jammer omdat je minder tactisch kunt spelen, aan de andere kant zal de prijs van een topper ook omlaag kunnen gaan omdat de focus op andere toppers ligt. Je zult echt keuzes moeten maken voor wie je wil gaan.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @kabo12 volgens mij is er iets mis gegaan je post; je hebt je eigen tekst in de quote geschreven.

  ---

  Ik ben zelf ook voorstander van meerdere rondes. Stel dat ik 200k bied op Sablikova in ronde 1, maar iemand anders biedt in diezelfde ronde 250k op haar, dan heb ik Martina niet in mijn team, maar nog wel 200k. Dat geld kan ik in volgende rondes gebruiken om andere schaatsers te kopen. Iemand die 600k biedt op Kramer, hengelt hem wel binnen, maar heeft dan heel weinig geld over om andere rijders te kopen.

  Verder is het inderdaad uitermate belangrijk om van te voren te weten hoeveel rijders er beschikbaar zijn & hoeveel je er in je team mag hebben. Ik zou overigens meer rijders "te koop aanbieden" (wat zijn we toch een mensenhandelaren hier, vreselijk) dan in de teams passen, dan hebben tranferrondes ook meer zin. Zo'n Ghiotto was waarschijnlijk niet "te koop aangeboden" als we dit spel vorig seizoen hadden gedaan, maar hij reed wel het EK en werd 5e op het WK 10km.

  (Voor alle duidelijkheid: k staat voor 1000)
  Nogevendit vindt dit leuk.
 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Prima, dan zorg ik ervoor dat mijn eerste bieding om klokslag twaalf klaar staat zodat die aan het begin van de biedronde naar jou kan.
  Laatst bewerkt: 18 okt 2017
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Het probleem is alleen: hoe verdeel je de schaatsers. Bij wielrennen pak je de UCI, CQ of PCS ranking en dan kun je wel bijvoorbeeld de eerste 100 in 5 porties van 20 aanbieden en dan de rest vrije keus voor het verder vullen van de teams. Bij schaatsen zul je met 100 namen er al een heel aantal onbekenden tussen hebben zitten. Daarom kan ik prima leven met gewoon biedrondes waarbij iedereen vrij is.
 18. kabo12

  kabo12 Active Member

  Volgens mij varieert het aantal rijders dat je mag hebben tussen 1 en 1000; bied je in de eerste ronde 1000k voor rijder X dan heb je 1 rijder in je team, bied je vanaf ronde 1 op 10 rijders steeds 1k ben je op een gegeven moment alleen over bij het bieden en heb je uiteindelijk dus 1000 rijders (maar zoveel zullen er niet zijn) in je team. In beide gevallen zal je het spel niet winnen.
  Laatst bewerkt: 18 okt 2017
 19. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Zo'n ranglijst is voor de schaatsers wel te maken, zie post #27. De ranglijst van afgelopen jaar zou dan het uitgangspunt kunnen zijn. Hierop doe je dan nog wat aanpassingen op basis van de trainingsresultaten van dit voorseizoen. Misschien iets voor een volgende keer. Eerst maar eens zorgen dat we kunnen beginnen.
 20. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Misschien is het leuk voor de onvoorspelbaarheid van het spel om ook juniorenwedstrijden en Holland Cups mee te nemen. En dan een totaal van 12 schaatsers per team (zodat er wel ruimte is voor kleinere rijders). Want inderdaad: niet iedereen kan rijders van het kaliber Sven Kramer en Nao Kodaira in zijn team krijgen. Sommigen hebben nou eenmaal pech en vallen buiten de boot. Om punten te halen in speelrondes zonder grote wedstrijden (bijvoorbeeld een ronde met de Kraantje Lek/Eindhoven Trofee en Junior World Cup) zul je dan dus ook junioren en rijders uit de nationale subtop in je team moeten opnemen. Onthoud ook dat een Olympisch kampioen je maar in één speelronde de winst kan opleveren. Degene met het meest uitgebalanceerde team zal dan aan het eind dus winnen.

  Je kunt er dan voor kiezen om natuurlijk eerst de grote vissen te vangen en daarna pas voor deze kleinere, minder bekende rijders te gaan, maar je kunt natuurlijk ook gelijk al een bod uitbrengen op een talentvolle junior die jou misschien wel de winst gaat opleveren in zo'n speelronde zonder grote seniorenwedstrijd. Dat wielerspel waar ik dit van heb afgekeken bevat 52 speelrondes (waar de Tour de France er dus maar eentje is) en bijna alle UCI-koersen (dus niet alleen World Tour, zoals in het WielerVSS) die het hele seizoen worden georganiseerd. Tot en met de Ronde van Schubbekutteveen aan toe. Naast de grote namen loont het daar dus ook enorm om te investeren in renners uit continentale ploegen, die juist heel veel van dat soort koersen rijden.

  Het maakt het wel weer iets ingewikkelder qua uitslagen, maar kan de speelkalender wel interessanter maken. Als voorbeeld heb ik hieronder een mogelijke wedstrijdkalender gemaakt met 15 speelrondes:

  November
  Ronde 1
  10 t.e.m. 12-11 World Cup 1, Heerenveen
  11-11 Residentiecup Junioren A, Den Haag

  Ronde 2
  17 t.e.m. 19-11 World Cup 2, Stavanger
  18-11 Holland Cup pure sprint, Deventer
  18-11 Finale mass startcompetitie, Haarlem

  Ronde 3
  25 en 26-11 Junior World Cup 1, Inzell
  25 en 26-11 Kraantje Lek, Haarlem
  25 en 26-11 Eindhoven Trofee, Eindhoven

  December
  Ronde 4
  1 t.e.m. 3-12 World Cup 3, Calgary
  2 en 3-12 Holland Cup 2 afstanden, Alkmaar

  Ronde 5
  8 t.e.m. 10-12 World Cup 4, Salt Lake City
  9 en 10-12 Utrecht City Bokaal, Utrecht
  15 t.e.m. 17-12 KPN NK Junioren B/A Sprint/Lange afstanden/Teamsprint, Heerenveen

  Ronde 6
  26 t.e.m. 29-12 Olympisch Kwalificatie Toernooi, Heerenveen

  Januari
  Ronde 7
  5 t.e.m. 7-1 EK Afstanden, Kolomna
  13 en 14-1 Gruno Bokaal/Zilveren schaats, Groningen
  14-1 KPN NK mass start, Groningen

  Ronde 8
  19 t.e.m. 21-1 World Cup 5, Erfurt

  Ronde 9
  27 en 28-1 KPN NK Sprint, Heerenveen
  27 en 28-1 KPN NK Allround, Heerenveen

  27 en 28-1 Junior World Cup 2, Innsbruck

  Februari
  Ronde 10
  3 en 4-2 Holland Cup 3 afstanden, nnb

  Ronde 11
  8 t.e.m. 25-2 Olympische Spelen, Pyeongchang

  Ronde 12
  9 t.e.m. 11-2 KPN NK junioren A/B/C allround, afstanden en mass start, Enschede
  24-2 NK supersprint/NK pure sprint, Groningen

  Maart
  Ronde 13
  2 t.e.m. 4-3 Junior World Cup Finale, Salt Lake City
  3 en 4-3 WK Sprint, Changchun
  3 en 4-3 Finale HC Afstanden/ NK afstanden Neo senioren, nnb

  Ronde 14
  10 en 11-3 WK Allround, Amsterdam
  9 t.e.m. 11-3 WK Junioren, Salt Lake City

  Ronde 15
  16 t.e.m. 18-3 World Cup Finale, Minsk

  We kunnen het natuurlijk ook alleen bij de dikgedrukte evenementen houden (dat zijn er 13). Dan zou je voor 15 speelrondes de Olympische Spelen en het EK Afstanden in tweeën moeten opdelen en daarnaast het NK Allround en Sprint in aparte speelrondes moeten doen.
  ZeeKoei en stijnsportgek vinden dit leuk.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina