Schaatsforum SchaatsLiga 2017-2018

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door De Goudsche Doorloper, 30 jul 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Nog een vraag mbt de TP op de OS: wat doe je met de schaatsers van ploegen die de finale niet halen? Alleen de laatst gereden race laten tellen levert kromme situaties op: Wozniak reed de finale en verloor, Czerwonka reed de halve finale en won met Polen.
  Bergsma reed niet dus geen punten maar Van Beek reed wel en hielp dus mee aan de eindwinst.
 2. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  De "hoeveeltjes" hangen allemaal af van het aantal deelnemers. Stel dat we 16 deelnemers hebben, dan kunnen we bijvoorbeeld 240 rijders verdelen, met 15 rijders per team. Hebben we minder deelnemers, dan zullen er ook minder rijders beschikbaar zijn, omdat je niet teveel rijders per team wil hebben. Het aantal biedrondes hangt af van hoe snel alle teams vol zijn. In principe blijven er nieuwe biedrondes komen voor teams die nog niet zijn gevuld, maar echt veel rondes zullen het niet zijn.

  Verder denk ik dat we de biedrondes begin oktober starten. Met de eerste trainingswedstrijdjes worden de meeste schaatsfans wel weer wat actiever en zal de animo hopelijk groot genoeg zijn om het spel te kunnen spelen.

  Ik denk dat er niet heel veel schaatsers zijn die een dergelijke doorbraak gaan beleven, maar je weet het nooit natuurlijk. Ik stel voor dat we eerst kijken hoe het gaat en dan eventueel later beslissen of er na de eerste vier World Cups een transferperiode kan zijn met nieuwe schaatsers op de markt.

  Ik denk dat het belangrijkste criterium de bijdrage aan het eindresultaat moet zijn. In dat geval heb je dus inderdaad vier Nederlandse en Poolse dames die voor punten in aanmerking komen en maar drie Nederlandse heren. Dus in actie komen en finishen in een eindronde (kwartfinale, halve finale of finale) = punten.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Inmiddels heb ik op het vorige Olympische seizoen de puntentelling toegepast. Er is een duidelijke nummer 1. Die zal iedereen kunnen raden.
  Quizvraag (makkelijk): welke schaatsers vormden de top 3.
  Quizvraag (moeilijk): welke schaatsers haalden de top 10.
  Quizvraag (waag een gok): hoeveel Nederlandse schaatsers haalden de top 10.
  Voor de snelste goede inzendingen via PB een eervolle vermelding. :cool:
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het klinkt in elk geval wel leuk (en ook minder ingewikkeld dan op het eerste gezicht lijkt). Ik wil wel mee doen!
 5. Jaco

  Jaco Active Member

  Ik ook!
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De 500 meter wordt soms 2 keer gereden in een WB-weekend, net als de 1000 meter. In het Grand-World-Cup klassement tellen Wereldbekerzeges op een afstand die dat weekend twee keer wordt gereden voor de helft. Doen we dat hier ook? Anders is het een stukje voordeliger om een sprinter mee te nemen, die kan immers meer winnen dan een stayer.
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Nog weinig animo voor de quiz. @EenBrabander heeft vraag 3 goed met 7 Nederlanders in de top 10. Hij wist 5 rijders van de top 10 te raden bij zijn eerste inzending.

  Bij het bepalen van de lijst heb ik ook het aantal losse wedstrijden meegenomen waarin een schaatser punten haalde (kolom 4), het aantal weekends dat er punten werden behaald (World Cup klassement telt voor 1 weekend, NK allround en sprint tellen apart) en het aantal evenementen. Uiteraard was Wüst de nummer 1. Verweij en Richardson in de top 3 zullen velen niet geraden hebben. Kramer mist door het niet rijden van EK en WK allround zo'n 500 punten. Olympische kampioenen Bergsma, Sablikova, Brodka, Ter Mors, Lee, Groothuis en Zhang halen (duidelijk) niet de top 10.

  Het leuke is om de gehaalde punten te vertalen naar een reële waarde (jaarsalaris). Totaal werden er 143985 punten vergeven. Stel bijvoorbeeld dat de topschaatsers (zeg de top 20) één ton of meer waard zouden zijn en de nummer 1 zo'n 3 ton. De totale waarde van alle schaatsers zou dan rond de 8 miljoen liggen, ofwel 56 Euro per punt. Dit levert dan de volgende lijst op.

  Ranglijst_2014_schaatsliga.jpg

  De volledige lijst kun je hier vinden. Daar ook een overzicht van alle resultaten per schaatser.
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Zelfde drie vragen voor het afgelopen seizoen:
  Welke schaatsers vormden de top 3. (tip: gisteren :cool:)
  Welke schaatsers haalden de top 10.
  Hoeveel Nederlandse schaatsers haalden de top 10.

  Voor de snelste goede inzendingen via PB een eervolle vermelding.
 9. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Al een lastige vraag wie er überhaupt op 1 komt.

  H. Bergsma? Domineerde de 1000 en 1500, maar won geen vierkampstoernooi. 2x WK.
  K. Nuis? Zie wat er staat bij Bergsma. Voordeel voor Kjeld t.o.v. Heather is dat NK's meetellen. 2x WK.
  S. Kramer? Won waar hij reed, maar reed veel wedstrijden niet. 3x WK, 1x EK.
  N. Kodaira? Domineerde de 500 meter, maar dat zal niet genoeg zijn, denk ik. 2x WK.
  I. Wüst? Sterk slot, maar een minder begin zal haar denk ik opbreken. 2x WK, 1x EK.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  In haar seizoen 2013/2014 won Marrit Leenstra dus 2233 punten wat haar 11e maakte.
  • 921 punten op de Wereldbeker
  • 800 punten op de OS (300 voor 4e 1500, 250 voor 6e 1000, 250 voor goud TP)
  • 512 punten bij OKT/NK
  Voor Nederlanders het makkelijker punten verdienen dan voor niet-Nederlanders, dat scheelt wel.

  P.S. als het nog niet duidelijk was, ik doe graag mee. Al heb ik mezelf al in een lastige situatie gebracht door de beoogde kopvrouw van mijn team reeds in mijn schermnaam te hebben.
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Zoals ik eerder heb gezegd, ben ik daarom benieuwd naar lijsten zonder de NK/OKT-punten meegerekend (of een apart kolommetje zonder die punten) @SprintMaster
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Top bij de internationale wedstrijden in 2013/14:

  Ranglijst_2014_schaatsliga_internationaal.jpg

  Bijgewerkt in Google Docs.
 13. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Overigens, in de lijst van 2016/17 staan 3 buitenlandse schaatsers bovenaan! En wie was de beste Nederlander ???? Verrassing ....

  PB maar als je het weet.
 14. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ik wil ook wel meedoen. Ik vraag me wel af of je de NK-punten mee moet tellen aangezien het EK ook al meetelt en er dan wel een enorm voordeel voor Nederlandse rijders t.o.v. Amerikaanse, Canadese en Aziatische rijders ontstaat.
 15. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Dat is inderdaad zo. Met Nederlanders zul je over het algemeen verder komen dan met buitenlandse schaatsers. Maar voor ons begint het schaatsseizoen nou eenmaal met de NK Afstanden en is het OKT op de Spelen na het belangrijkste toernooi van het jaar. Het leek me zonde om die toernooien eruit te laten.

  Wat misschien wel leuk kan zijn, is het toevoegen van juniorenwedstrijden en wedstrijden uit het nationale circuit. Alle NK's, het WK en de World Cup Junioren. Daarnaast zijn ook de Holland Cup, het NK Mass Start en NK Supersprint het overwegen waard. Daar krijg je uiteraard minder punten voor, maar in sommige speelrondes zouden die wel eens doorslaggevend kunnen zijn. Zo zul je nog beter moeten nadenken over wie je in je team gaat stoppen.

  Desalniettemin kan ik alvast een voorlopige deelnemerslijst plaatsen:
  1. De Goudsche Doorloper (indien jullie geen bezwaar hebben. Mijn biedingen zal ik steeds vóór die van jullie plaatsen)
  2. EenBrabander
  3. SprintMaster
  4. Leenstrafan
  5. Hakkie2
  6. Jaco
  7. Asterisk
  Jullie mogen overigens ook alvast een mooie teamnaam bedenken. Die kunnen jullie bij de eerste bieding bovenaan het lijstje zetten.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik vind het niet zo'n probleem dat NL'se schaatsers worden bevoordeeld bij het bieden, het ging er mij vooral om dat voor een eerlijke internationale lijst nationale toernooien niet meegerekend zouden moeten worden.

  Met 10 schaatsers per team heb je niet zoveel ruimte voor junioren. En de heel goede junioren rijden lang niet allemaal WB's voor junioren. Maar met dit aantal deelnemers worden het waarschijnlijk meer mensen per team.
 17. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Goed, de eerste trainingswedstrijdjes zijn al geweest en het schaatsseizoen staat op het punt van beginnen. Dus...

  Wie doet er mee met de Schaatsliga?

  Voor degenen die net uit hun zomerslaap komen: de Schaatsliga is een leuk forumspel waarin je je eigen team samenstelt van schaatsers en vervolgens in verschillende speelrondes punten kunt scoren in nationale en internationale wedstrijden. Het lijkt allemaal veel ingewikkelder dan het is. Als je wilt weten hoe en wat, hoef je ook niet het hele topic door te lezen. De openingspost en het voorbeeld een paar berichten daaronder volstaan als het goed is. Bij vragen of onduidelijkheden kun je natuurlijk altijd dit topic gebruiken.


  Ik wil voor nu even de deelnemers vastleggen zodat we in oktober kunnen beginnen met de biedrondes. In principe is het bieden het enige deel van het spel dat actieve deelname vereist. De rest van het seizoen staat in het teken van het volgen van de verrichtingen van je team en het winnen van zoveel mogelijk speelrondes.

  Ik hoop op minimaal 16 en maximaal 24 spelers aan de start. Bij voldoende animo wil ik wellicht een uitgebreidere versie van de speelrondekalender maken, met ook wedstrijden uit het nationale circuit (de Holland Cup), het NK Supersprint/Pure Sprint en juniorenwedstrijden. Dan zul je nog tactischer te werk moeten gaan om in elke speelronde punten te kunnen pakken.

  Na het vastleggen van het deelnemersveld zal ik het speelrondeschema en de speelkalender bekendmaken. Ook zal dan het maximale aantal schaatsers per team bekend worden gemaakt. Ik heb voor nu de volgende deelnemers op de startlijst staan:
  1. De Goudsche Doorloper
  2. EenBrabander
  3. SprintMaster
  4. Leenstrafan
  5. Hakkie2
  6. Jaco
  7. Asterisk
  Dus heb je zin in een leuk spel waar je eigenlijk heel weinig moeite voor hoeft te doen, maar waar je veel plezier uit kunt halen? Twijfel dan niet langer en doe mee met de Schaatsliga!
  ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
 18. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het is nu half oktober en als we nog willen beginnen, dan zullen we dat komende week moeten doen, of anders bijvoorbeeld de eerste wedstrijd niet meetellen. Als er te weinig deelnemers zijn dan is dat misschien op te lossen door het allemaal iets kleiner te houden (minder schaatsers, kleinere teams, eenvoudigere puntentelling) en dan zien we volgend jaar wel weer hoe het dit jaar gelopen is en of er dan meer interesse voor is (of het idee juist helemaal doodgeslagen is). Wat mij betreft beginnen we dit weekend met bieden!
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Aan één kant heb je gelijk, aan de andere kant kan ik me voor stellen dat zat mensen dit forum pas weer bezoeken rond het NK. De keus is dus: die mensen een kans geven mee te doen en het NK schrappen of nu beginnen met een kleine groep maar al wel op het NK je 'eigen' schaatsers aan kunnen moedigen.
 20. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Zojuist heb ik een PB gestuurd naar een aantal vaste deelnemers aan de schaats/wieler VSS. Hopelijk wordt iedereen nu een beetje wakker. ;)
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina