Schaatsers die afscheid nemen van de sport na 18/19

Discussie in 'Lange baan' gestart door chicagodude, 30 jan 2019.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Maar dat is dan toch ook gewoon niet handig. Als hij een stabiele plek wilde om te trainen dan had hij die in Nederland ook wel kunnen vinden. Hij heeft 3 jaar bij APPM gereden, dat is toch redelijk stabiel. Hij is zelf bij Bam weggegaan, terwijl hij daar had kunnen blijven. Hij is ook zelf bij project 2018 weggegaan terwijl dat ook nog gewoon een draaiende ploeg was. DSB draaide ook nog gewoon toen hij koos voor iets anders nadat hij daar 2 jaar had gezeten. Lijkt mij dat hij meer dan genoeg opties heeft gehad, maar blijkbaar nergens het naar zijn zin had, dan moet je je toch gaan afvragen aan wie dit ligt (na 5 ploegen en 4 verschillende coaches versleten te hebben).

  Ik snap best dat hij voor Canada heeft gekozen, maar dat is echt niet omdat je in Nederland geen stabiele plek kunt vinden.

  Edit: Dan ben ik het gewest nog vergeten, bij een gewest kun je over het algemeen sowieso wel aansluiten, neem het gewest Friesland, daarvoor zou hij niet meer geld kwijt zijn dan voor het trainen in Canada.
  Laatst bewerkt: 11 apr 2019
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  En hij zat elk jaar in een andere ploeg omdat hij niet goed genoeg was om zich te plaatsen en zo geen contract bij een grote ploeg kon binnen hengelen. Kortom: hij moest de plaatsingswedstrijden ontvluchten.

  Zou hij zich altijd hebben geplaatst, zat hij in een groot team, kreeg hij gewoon contractverlengingen en was hij nooit voor Canada gaan rijden.
 3. Camila

  Camila Active Member

  Ik meen me te herinneren dat het bij TJ vooral een gebrek aan arbeidsethos was waardoor hij niet aan de top kwam. Na zijn vertrek naar Canada is zijn leven inderdaad veel stabieler, maar hij heeft ook geleerd om serieuzer met zijn sport om te gaan. Je ziet dit jaar ook dat zijn prestaties stukken achteruit zijn gegaan, omdat het een post-olympisch jaar is en hij al goud heeft gehaald. Persoonlijk lijkt mij dat hij wel naar Canada is gegaan om zijn plaatsingskansen te verhogen en dat hij doordat hij geen 2e (of 30e) Nederlandse viool meer hoefde te spelen ook meer motvatie heeft gekregen om harder te trainen en zo beter is geworden.
  Het Nederlandse systeem is uitermate succesvol maar past denk ik niet bij de behoeften van iedere schaatser. Daarom kan het voor sommigen qua carrière een goede stap zijn om voor een ander land uit te komen. Dat betekent alleen nog niet dat ik er blij mee ben dat TJ Nederland van goud af heeft gehouden.
  Overigens heb ik echt niks met hem in het specifiek. Na het verpulveren van het wr-bordje is mijn respect echt kwijtgeraakt.
  Maar ik denk wel dat alleen landverrader een beetje kort door de bocht is.
  Duif vindt dit leuk.
 4. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ze mogen toch best profiteren van twee nationaliteiten die ze al vanaf hun geboorte hebben? Anders dan Veldkamp, Bouwman en Smallenbroek die niets te maken hebben met het land waar ze voor gingen rijden. Cornelius Kersten en Floris Root hebben ook een buitenlandse ouder, en rijden voor het buitenland; Ntab, Bosker en Krol hebben gekozen voor Nederland.

  Bloemen en Schoutens zijn ook echt gaan wonen en trainen in het land waar ze voor zijn gaan rijden, anders dan Veldkamp en Vreugdenhil.
  mi vindt dit leuk.
 5. sysya

  sysya Well-Known Member

  Schaatsers mogen daar van mij ook best van profiteren, maar wees daar dan ook gewoon eerlijk over. Bloemen die zegt dat hij voor stabiliteit naar Canada is gegaan zal wel kloppen hoor, maar echt niet vanwege de stabiliteit in trainingsomgeving (wat hij dus in NL ook had kunnen hebben), maar de stabiliteit in het weten aan welk toernooi hij elk jaar mee doet, omdat hij geen enkele moeite hoeft te doen om zich te plaatsen.

  Kan iets persoonlijks zijn hoor, maar ik ben meer fan van schaatsers die gewoon zeggen waar het op staat en niet om de waarheid heen lullen. Hij heeft bewezen ontzettend goed te kunnen schaatsen dus het was duidelijk de juiste keuze om naar Canada te gaan, goed voor hem, maar dat heeft vrij weinig met de trainingsomstandigheden in Nederland te maken.
 6. zopie

  zopie New Member

  Ik zou daar niet te veel achter zoeken. Het was gewoon een letterlijke uitvoering van hoe het in het engels geschreven wordt.

  "Bloemen breaks 10,000m speedskating record"

  "Ted-Jan Bloemen shattered the world record"
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Bloemen en Schoutens zijn bij 2 van de beste schaatsbanen ter wereld gaan wonen... wielrenners die in Spanje gaan wonen voor de bergen zeg je ook niet van dat ze wel voor Spanje uit kunnen komen.

  En natuurlijk is het wel iets anders als ze al een dubbele nationaliteit hadden. Bloemen had die trouwens niet, hij heeft hem moeten aanvragen. Bloemen is niet in Canada geboren, ofzo. Zijn vader was een kind van Nederlandse ouders die tijdelijk in Canada woonden, ik dacht door het werk van zijn opa. De band met Canada is dus extreem ver gezocht. Buiten schaatswedstrijden en misschien een vakantie was hij er niet geweest.
  Schoutens vind ik wel een stuk normaler, die heeft zelf vrij lang in Amerika gewoond. Maar ook daar is ze van nationaliteit gewisseld om in het WB circuit te kunnen komen.

  Hadden ze beide zich voor Nederland altijd geplaatst, hadden ze er geen seconde over gedacht om van land te wisselen. En daarom heb ik er weinig mee.
  Duif vindt dit leuk.
 8. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Als een, zeg, Luxemburger, waar geen ijsbaan is (voor zover ik weet), met zo'n nationaliteit-kans/optie voor Nederland kan uitkomen en zich op het NKT ertussen rijdt, heb ik er veel minder moeite mee; dan wanneer een Nederlandse middenmotor een buitenlander een potentiële een WC/WK-startplaats (bijv Manganello?) voor dat land ontneemt. Daar heeft dat buitenland namelijk niets aan op de lange(re) termijn.
 9. Forza

  Forza Active Member

  Ik vind het juist knap dat hij buiten de gebaande paden om de juiste omstandigheden heeft weten te creëren om een wereldtopper te worden. Olympisch kampioen en 2 wereldrecords in bezit, dan ben je een hele grote schaatser. Dan verdien je alle respect, ook al heb je in een jolige bui een bordje gebroken.
  chicagodude, alexander79, proeme en 4 anderen vinden dit leuk.
 10. Camila

  Camila Active Member

  Ik heb ook wel respect voor zijn prestaties. Hij is ontegenzeggelijk een hele goede schaatser. Hij zegt en doet alleen soms dingen die ik respectloos naar anderen vind en daardoor heb ik niks met hem.
 11. Forza

  Forza Active Member

  Heb je daar een ander voorbeeld van dan het bordje? Ik kan er zo één twee drie geen bedenken.
 12. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  De kruising met Wouter Olde Heuvel.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Zeker, alle respect voor zijn prestaties.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Zijn prestaties zijn fantastisch en goed dat hij zijn weg gevonden heeft, maar daar kan hij toch gewoon eerlijk over zijn? Ik zou nog veel meer respect voor hem hebben als hij gewoon zegt, ik kon mij in Nederland niet plaatsen, had daarom geen stabiliteit en in Canada had ik dat wel, omdat ik mij sowieso wel plaats.
 15. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Je denkt dus dat Bloemen met 2 WR's... niet goed genoeg voor NL is? Da's interessant.
 16. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Dat zeg jij... of wil je graag geloven natuurlijk. We zullen het nooit weten hoe goed Bloemen zou zijn geworden als hij in NL zou zijn blijven schaatsen, maar de resultaten spreken voor zich.
 17. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member


  Ik denk dat zijn Olympische titel/gouden plak meer betekenis heeft dan een wr, die zijn immers vergankelijk.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 18. sysya

  sysya Well-Known Member

  Volgens mij is dat heel duidelijk hij kwam er in Nederland niet aan te pas, verder dan subtop kwam hij niet, kijk naar Krol hij kwam eerst ook niet bij de echte top en nu wel omdat hij zijn aanpak heeft veranderd. Verschil is dat Krol dit in Nederland doet en dus niet de plaatsing uit de weg gaat, maar andere factoren heeft veranderd om beter te worden en Bloemen dat wel doet.

  Neem Bosker die valt er dit jaar steeds buiten, hij was waarschijnlijk dit jaar beter geworden als hij meer grote toernooien had mogen rijden want hij doet dan meer ervaring op. Bloemen plaatste zich steeds net niet voor grote toernooien (en af en toe natuurlijk net wel), door in Canada te gaan schaatsen wist hij in april al welke grote toernooien hij ging rijden, omdat hij dat gewoon zelf kon bepalen zonder zich zorgen te hoeven maken over selectie wedstrijden. Ook hij werd daarom beter, hij kon namelijk het hele seizoen toeleven naar toernooien want hij hoefde niet in december te pieken om zich te kwalificeren.
  Laatst bewerkt: 12 apr 2019
 19. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik geef iedere schaatser die naar het buitenland vertrekt omdat zijn of haar sportcarriere daar beter van wordt groot gelijk. Hij rijdt voor zichzelf en niet voor een volkslied.
  chicagodude, Eelco en Mey vinden dit leuk.
 20. mi

  mi Well-Known Member

  +1, zeker als je daarna zo uitpakt als Bloemen
  Niet ieder lichaam is gelijk. Sommigen hebben meer moeite met vroege piek in het seizoen. Sommige meer met hoogte enz. Dan heb je gewoon gelijk als er een route is waardoor je daar geen last van hebt?

Deel Deze Pagina