Schaatsers die afscheid nemen van de sport na 18/19

Discussie in 'Lange baan' gestart door chicagodude, 30 jan 2019.

 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Weliswaar wat in de kantlijn, maar toch:

  Femke Markus stopt met schaatsen omdat ze een contract bij een wielerploeg heeft gekregen. Ze lijkt ook beter te zijn als wielrenner maak ik op uit het bericht, dus op zich logisch.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Weer een studerende Amerikaan die vroegtijdig stopt: Carlijn Schoutens.
 3. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik zal haar niet missen. Ze was voor mijn gevoel toch vooral een Nederlandse die het in eigen land niet kon maken en daarom maar een alternatieve route heeft gezocht.
  Hakkie2, strawbale en Asterisk vinden dit leuk.
 4. Marcel van Dieren

  Marcel van Dieren New Member

  Dat is niet helemaal fair, Schoutens is nl. wel degelijk in de USA geboren in tegenstelling tot bijv. Bart Veldkamp en Marnix ten Kortenaar (en bijv. ook de "Tsjechen") die totaal geen band hadden met het land waar ze later voor uitkwamen!
  Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
 5. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  tja, wel geboren, maar na 7 jaar naar NL verhuisd, daar leren schaatsen en 6 jaar, t/m jun A, daar geschaatst, en pas op haar 19e weer naar de VS gegaan, hetgeen alleen mogelijk was omdat ze 'toevallig' daar geboren is.
  Laatst bewerkt: 11 apr 2019
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 6. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Hetzelfde dat TJ Flowers gedaan heeft. Soms werkt het gewoon beter in een ander systeem en als iemand dat wil proberen dan moeten wij dat toejuichen.
  Laatst bewerkt: 10 apr 2019
 7. mi

  mi Well-Known Member

  Wees blij! Dan kunnen landen als de USA tenminste ook een TP neerzetten, ploegen maken om mee te trainen enzovoort. Hoe meer internationale deelnemers die redelijk meekunnen in het veld hoe liever! Anders schaatsen we straks nooit meer in SLC hoor.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Internationale deelnemers is inderdaad goed, maar dan niet Nederlanders onder een ander vlaggetje. Dat helpt de sport echt niet, eerder integendeel.
  strawbale vindt dit leuk.
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  op zich mee eens. Maar in Canada zijn ze volgens mij erg blij met TJ Flowers...
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Die grens is natuurlijk altijd vaag en in zekere zin kan er een oververtegenwoordiging ontstaan van sporters die in deze situatie zitten.
  Als jouw ouders uit een land komen, maar jij groeit op in ander land, waar een sport, populair in het land van je ouders, een kleine sport is, maar jij groeit op met enthousiasme en talent voor die sport, haal je snel de nationale top en dan kom je vaak voor die keuze te staan.
  Het Nederlands cricketteam bevat spelers met Zuid-Afrikaanse en Pakistaanse roots, ons cricketteam mensen met Britse en Australische familieleden. In sommige situaties is het voordelig om voor het land van je ouders te kiezen en soms voor het land waarin je opgegroeid bent. In sommige situaties (Marokkaans-Nederlandse voetballers) is het een moeilijke keuze omdat allebei de landen het WK kunnen halen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 11. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Is het zo wezenlijk ander als een Surinaams/Marokkaans speler die voor Orañe uitkomt i.p.v. voor Suriname/Marokko?

  En Carlijn kan je niet echt Nederlandse noemen.. hoeveel maanden heeft ze in NL gewoond?
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  De Surinamers van vroeger zijn gewoon geboren in Nederland en hebben nooit ergens anders gewoond. Alleen Seedorf (Paramaribo) niet, een paar maanden voor zijn geboorte was Suriname uit het Koninkrijk der Nederlanden gestapt. Ook bij de Marokkaanse spelers gaat het praktisch altijd om in Nederland geboren spelers die ook nergens anders hebben gewoond. Totaal anders, dus.


  Schoutens heeft gewoon voor Nederland in de junioren world cup geschaatst.

  Ik moet wel zeggen dat ze langer in de VS heeft gewoond dan ik dacht: tot haar 7e (2001). In 2013/2014 is ze dus voor Amerika gaan schaatsen. Ik dacht inderdaad dat ze binnen een jaar al weer terug naar Nederland was gekomen (zoals Bloemen). Dit maakt het wel iets anders, al blijft het feit dat ze van land is gewisseld omdat ze zich hier niet kon plaatsen staan. En daar ben ik toch echt wel op tegen.


  Schoutens studeert trouwens in Amsterdam, dus ze woont hier nog steeds in elk geval deels.
  strawbale vindt dit leuk.
 13. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  De meeste van de voetballers zijn inderdaad gewoon in NL geboren, maar.... om te zeggen dat ze als ECHTE Nederlanders worden/werden beschouwd zou bijna hypocriet zijn. We weten allemaal hoe het met Davids en Hiddink is gelopen destijds.
  Seedorf... en hoe geliefd hij was in zijn periode bij het Nederlandse elftal. ;)

  Schoutens is toch meer Nederlandse dar ik me besefte en inderdaad haar overstap is natuurlijk puur omdat zij in NL nooit plaatsing zou hebben kunnen afdwingen.
 14. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Je doelt op de vijf schaatsfans aldaar?
 15. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Mee eens. Net als die Keniaanse, Ethiopische en uit andere Afrikaanse landen afkomstige atleten die voor een oliestaat(je) uitkomen (of Turkije), hoewel je voor hen nog zou nog kunnen zeggen dat het een goedbetaalde boterham oplevert.
  PS: Schoutens is het 2014/15 seizoen voor de VS begonnen (uit te komen)

  Wat heeft ze bereikt in haar korte Amerikaanse carrière? De enige aansprekende prestatie (vanuit het perspectief van een Nederlandse schaatster) is de bronzen TP medaille op de OS 2018, die ze te danken heeft aan Bowe en Richardson (en Manganello, een beetje). Voor haar (natuurlijk) fantastisch! Voor het internationale schaatsen wat minder.
  Laatst bewerkt: 11 apr 2019
 16. H2O-s

  H2O-s Active Member

  En Marcel Bosker de Vikingrace voor Zwitserland, om in goed Nederlands te zeggen: so what?
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik geef daarmee aan dat ze het eerst als Nederlandse heeft geprobeerd en dat dat is mislukt. Net als Bloemen dus. En net als meerdere anderen op dit forum heb ik niks met schaatsers die van nationaliteit wisselen om zo plaatsingswedstrijden te voorkomen.

  Ik zal Carlijn Schoutens niet missen en ik zal ook nooit Bloemen aanmoedigen. Terwijl ik normaal echt wel voor buitenlandse inbreng ben.
 18. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Bloemen is niet naar Canada gegaan om de plaatsingswedstrijden te ontvluchten, maar om meer stabiliteit te krijgen. Hij heeft die stabiliteit gevonden en heeft nu twee wereldrecords en een olympische titel. Als hij in Nederland net zo goed was geweest had hij zich makkelijk geplaatst en ook gewonnen, dus je argument slaat niet op Bloemen.
  alexander79 en SprintMaster vinden dit leuk.
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Volgens mij is dat niet helemaal waar. Ik wil best geloven dat hij meer stabiliteit wilde, maar dat had ook best gekund terwijl hij nog uitkwam voor NL. Hij wist gewoon dat hij zich zonder moeite te doen altijd zou plaatsen voor internationale wedstrijden als hij voor Canada zou rijden, hij ontvlucht dus wel degelijk de plaatsingswedstrijden in NL waar hij heel wisselvallig succes had. Dat geeft meer stabiliteit want je kunt een hele duidelijke planning maken (je weet tenslotte al dat je mag rijden voordat je uberhaupt je schaatsen hebt aangetrokken voor een nk). "Als hij in Nederland net zo goed was geweest" gaat dan ook niet op want dat was hij niet.
  Nickel en Hakkie2 vinden dit leuk.
 20. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Bloemen heeft destijds zelf aangegeven dat zijn vertrek naar Canada werd ingegeven door het feit dat hij in Nederland bijna ieder jaar weer opnieuw op zoek moest naar een nieuwe ploeg. Hij had dus geen enkele vastigheid en dat gaf hem veel stress waardoor hij nooit optimaal trainde en presteerde.

  Ik heb het even opgezocht in Wiki en inderdaad: in zeven jaar tijd zat hij bij vijf verschillende ploegen, resp. DSB, Gewest NH/Utrecht, APPM, BAM, Project 2018.
  alexander79 en fransvanbakel vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina