Schaatsers die afscheid nemen van de sport na 17/18

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 14 mrt 2018.

 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Op zich is de reactie van Sablikova wel volwassen, maar helemaal serieus nemen kunnen we die ook niet in deze.

  1) Natuurlijk verdedigt ze haar coach, ze zal zelf weinig problemen met hem gehad hebben. Maar ja, Sablikova was dan ook altijd het wunderkind dat vanaf het begin veel succes had, en bovendien is Sablikova ook altijd gewoon in Tsjechie blijven trainen onder Novak, dus geen reden voor Novak om Sablikova onheus te bejegenen.
  2) Sablikova kan natuurlijk totaal niet weten hoe Novak buiten gehoorafstand met Erbanova omging, dus hoe kan ze in godsnaam uitspraken doen dat het niet helemaal eerlijk is wat Erbanova beweert?
  3) Tot slot is Novak nog steeds Sablikova's coach, dus nogal wiedes dat ze hem publiekelijk verdedigd, ze moet nog onder hem trainen uiteindelijk.

  Haar uitlating dat er geen sprake van een conflict geweest kan zijn omdat Erbanova afgelopen maanden geen contact heeft gehad met Novak (volgens Sablikova dan he...) is ook belachelijk. Ook wel apart vwb haar EK titel wat Sablikova zegt: "we genoten ervan omdat het goed was voor het Tsjechische schaatsen", niet omdat ze blij voor Erbanova waren en haar het succes gunden(?)

  Ik kies niet blind partij voor Erbanova, maar Sablikova's reactie legt geen enkel gewicht in de schaal.
  Nogevendit, EenBrabander en Asterisk vinden dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  En verder: stelt het Tsjechische schaatsen door Novak nu wel zoveel voor dan?
  Sablikova is een grootheid uiteraard, maar is dat door Novak gekomen of was dat er onder elke coach uitgekomen? Ik zou het niet weten.
  Vwb Erbanova kwam het er pas echt uit nadat ze bij Novak weg was.

  Verder is het tsjechische schaatsen nog steeds nauwelijks iets, toch?
  JohnZero en VorstM vinden dit leuk.
 3. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Niet vergeten dat Novak al sinds de jaren '80 coach is van Tsjechië hè. Volgens mij heeft Novak gewoon heel veel geluk dat hij de talentvolste schaatster van de wereld mag coachen en daardoor gegarandeerd succes heeft. Het is natuurlijk wel goed dat hij het talent van Sablikova heeft herkend en haar naar het schaatsen heeft gehaald, maar daar blijft het wmb wel zo'n beetje bij. Dat er na Sablikova meer redelijk goede Tsjechische schaatsters (Zdrahalova en Kerschbaummayr, die laatste staat overigens al tijden stil in haar ontwikkeling) bijkomen lijkt me ook nogal logisch, omdat Sablikova haar succes natuurlijk meer mensen naar het schaatsen lokt, waardoor er vanzelf meer talent bijkomt. Het lukte Novak echter niet om wat te maken van het gigantische sprintpotentieel van Erbanova, mede omdat Erbanova altijd moest blijven allrounden. Dus een topcoach? Daar zie ik nog erg weinig bewijs voor.

  En nee, ik zou ook geen Tsjech weten die de rol van Novak zou kunnen overnemen, maar ik denk ook niet dat bij de vorige bondscoach van Tsjechië heel veel mensen zeiden: "Petr Novak, die is perfect om de taak van deze huidige coach over te nemen".
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Zdrahalova en Kerschbaummayer presteren niet slecht (de laatste vooral bij de junioren). Hij heeft ook Drimalova tot aan de worldcup gebracht. Ik denk echt dat Novak geen slechte coach is, maar controleren welk deel van hem komt en hoe prestaties waren met een willekeurige andere coach is altijd lastig.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik weet in elk geval dat zat coaches het talent van Sablikova wel hadden kunnen verpesten. Onder Mueller was het denk ik niks geworden, dan was ze vanaf het begin overtraind. En zo zijn er echt wel meer coaches. Een topper lang aan de top houden vergt altijd een goede coach, hoe talentvol de topper ook is.
 6. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Zo werkt het natuurlijk niet. Uiteindelijk ben je als sporter afhankelijk van de bond waaronder je valt. Ook wanneer je financieel onafhankelijk opereert.
  chicagodude vindt dit leuk.
 7. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Dat ze niet naar De Spelen zijn gegaan klopt inderdaad niet. Feit is wel dat het vrouwen sprinten nog betrekkelijk klein is in Polen en Erbanova alleen Czerwonka zal hebben om wat van te leren. Tegelijkertijd zat ze wel in een gemengd team met veel mannelijke sprinters waar ze zich aan op kan trekken. Novak heeft zelf Druszkiewicz gehaald als sparringpartner voor zijn vrouwen dus die moet dat toch wel snappen...
  EenBrabander vindt dit leuk.
 8. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik bedoelde eigenlijk vooral de schaatsbonden.Van de rest heb ik minder kaas gegeten, heerst er een andere cultuur / regime.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 10. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Het AD meldt vandaag het stoppen van Marrit Leenstra. Ze gaat in Wageningen de Master opleiding Geo Information Science volgen. (Is dat kaartlezen voor gevorderden?) Ze moet dan full-time naar school en wil het schaatsen niet half er bij doen. Ze wil na het schaatsen ook nog ergens goed in worden.

  In het bericht staat ook nog de quote: "Het is niet zo dat ik helemaal klaar ben met schaatsen." Ik dacht eerst dat dit nog ruimte biedt voor een come-back. Maar bij tweede lezing zou het wel eens kunnen gaan om het gevoelsmatige "ergens helemaal klaar mee zijn" (d.w.z. een hekel hebben gekregen aan iets).
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik denk dat het hele schaatsforum samen nu @leenstrafan moet gaan troosten.
  Svenfan1, alexander79, Camila en 5 anderen vinden dit leuk.
 12. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  En dus lijkt alles nog open. Mooi moment. Jaar na de Spelen een sabbatical en daarna kijken of je nog zin hebt om het weer op te pakken.
 13. mi

  mi Well-Known Member

  Nou een studie van 2 jaar en daarna terugkomen lijkt me ingewikkeld. Ik ben niet verbaasd eigenlijk? Interview bij de NOS tijdens de spelen naar het brons gaf me al een beetje het gevoel dat het wel eens klaar kon zijn...Ik snap haar wel eigenlijk?
 14. Elina

  Elina Well-Known Member

  Marrit bedankt!

  We zullen haar missen
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Was misschien wel te verwachten, inderdaad. Jammer. Wist zich er steeds weer goed tussen te schaatsen, ook al was ze nooit de beste van Nederland. Heeft inderdaad haar individuele medaille gepakt.
 16. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Verstandige keuze. Je toekomst is belangrijk. En mijn gevoel is dat ze (ondanks veel jammerlijke vierde plaatsen) heel veel uit haar carrière heeft gehaald. Met een prachtige Olympische Spelen afgelopen winter als afsluiter. Ze is een talentvolle dame, maar gevoelsmatig zie ik haar de komende jaren niet de strijd voor goud op de 1000 meter en 1500 meter aangaan als Ter Mors fit is, Takagi en Kodaira haar vorm van afgelopen jaar vasthouden, Bowe weer helemaal terugkomt en er nieuwe talenten als Beune en Leerdam doorbreken. En dan laat ik Wüst en straks misschien ook weer Richardson nog buiten beschouwing.

  Maar wel jammer. Eén van de leukste vrouwelijke schaatsers. En dan doel ik niet op uiterlijk maar op uitstraling.

  Sterkte voor @leenstrafan . Die valt nu in een zwart gat. Ik weet misschien nog wel een leuke studie voor je. Is wel in Wageningen.
  Camila, Elina, Nickel en 2 anderen vinden dit leuk.
 17. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Mij verbaast het ook niet. Ik denk dat ze haar top wel heeft bereikt. Ze heeft er alles aan gedaan om het gat met de absolute top te dichten. En steeds kwam ze een heel klein beetje dichterbij. Maar ze mist nog wel behoorlijk wat om een Takagi, Wüst en Ter Mors in topvorm te kunnen verslaan (ondanks dat ze wel houder is van het NR).
 18. Paul Lamote

  Paul Lamote Active Member

  "De master Geo-Information Science gaat in op het gebruik van geografische informatiesystemen en remote sensing technieken voor het oplossen van multidisciplinaire vraagstukken" aldus de website van Wageningen. Dat klinkt behoorlijk wazig, maar ik hoop dat ze het leuk vindt.
  Laatst bewerkt: 30 aug 2018
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 19. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Jammer en een gemis voor de schaatssport in Nederland, maar wel begrijpelijk.

  Dat GIS kom je bij steeds meer vraagstukken tegen waarbij de wereld beter in kaart wordt gebracht. Gevorderd kaartlezen is inderdaad niet zo gek gezien, als we meenemen waar mensen wonen, werken en de wereld inrichten.
  Net van de week kwam ik een GIS-specialist nog tegen bij de vraag hoeveel mensen er wonen en werken onder de aanvliegroutes van gepland vliegveld Lelystad bijvoorbeeld.
  Het lijkt me vrij specialistisch om er een hele studie aan te wijden, de mensen uit mijn tijd deden dit als keuzevak, één doctoraalcursus, (300 uur of zo) erbij.
  Al denk ik dat het tegenwoordig zeker een verplicht vak is.
 20. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Niks wazigs aan, tenzij je verkeerd scherp stelt: https://en.wikipedia.org/wiki/Geographic_information_system

Deel Deze Pagina