Schaatsers die afscheid nemen van de sport na 17/18

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 14 mrt 2018.

 1. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Dat kan allemaal wel bij haar passen. Maar dat is geen volledige oplossing. Immers, om voor Tsjechië uit te kunnen blijven komen, heeft ze ook steun van haar bond nodig en van de persoon die de selecties mag bepalen. Kan me voorstellen dat Novak een stevige rol daarin heeft. Ik begreep dat ze veel zelf moest betalen.

  Het is in dat soort landen echt anders dan in Nederland. Je kent daar geen uitgebreide selectieprocedures.
  strawbale vindt dit leuk.
 2. Joris180

  Joris180 Active Member

  Jammer was ook bedoelt als understatement.
 3. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Paar dingen vraag ik me af:
  - wat heeft de Olympische medaille Erbanova opgelevert in Tjechië? Daar zal toch zeker wel financiële ondersteuning bij zitten?
  - ziet de Tjechische bond niet in dat Novaks methode niet zaligmakend is: Sablikova heeft de nodige blessures (te hard getraind?) achter de rug en viel op de OS gewoon tegen, daar zal men hem toch ook op afrekenen? En ze heeft misschien wel haar beste tijd al gehad. Terwijl Erbanova nu in haar beste tijd komt.
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Er is wel een oplossing voorhanden: Een jaar lang geen wedstrijden rijden, dan kan ze daarna bij een Nederlandse ploeg op een Nederlandse licentie gaan rijden.
  Met haar kwaliteiten zal ze zich ook in Nederland moeiteloos kwalificeren voor de grote wedstrijden. Alleen voor de OS gaat deze regel niet op. Dan moet je volgens mij behalve een licentie ook echt de nationaliteit van het land hebben waar je voor uit wil komen. In Nederland zijn de naturalisatie eisen redelijk streng geworden, dus de kans dat ze in 2022 Nederlandse is, is vrij klein.
 5. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Moet de KNSB ook geen toestemming geven voor het krijgen van een licentie als je niet de Nederlandse nationaliteit hebt? Ik dacht van wel. En ik vraag me af of de KNSB dan daar aan gaat meewerken.
 6. Duif

  Duif Well-Known Member

  De KNSB is zelf de licentie verstrekkende instantie, dus het één volgt automatisch op het ander. Maar over naturalisatieprocedures hebben ze uiteraard niets te zeggen.
 7. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ze schrijft toch duidelijk dat ze niet van nationaliteit wil veranderen?!
 8. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Hoe is de Tsjechische bond georganiseerd? Wie heeft daar de meeste invloed? Er zullen vast en zeker krachten zijn die wij niet kennen.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat zal vast, maar 'de bond zegt waar en met wie je traint' is ook in Nederland heel normaal hoor. Komt net bij de NOS nog weer een voorbeeld uit de atletiekunie:

  https://nos.nl/artikel/2247992-van-commenee-de-hoofdcoach-bepaalt-welke-atleet-met-wie-werkt.html

  En zo werkt het echt bij de meeste sporten in Nederland (ik noemde judo ook al). Zo enorm afwijkend zijn de eisen van de Tsjechische bond dat ze gewoon met de Tsjechische ploeg moet trainen dus ook weer niet. Er wordt hier gedaan alsof dat een soort oostblok regime met een verschrikkelijke trainer betekend, maar ook in Nederland levert het regelmatig botsingen (en stoppende sporters/talenten) op. Of zelfs af en toe een rechtszaak.
  Laatst bewerkt: 29 aug 2018
 10. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ja, ook in Nederland is het vaak idioot geregeld met eisen die bonden kunnen stellen. Heel irritant. Overigens denk ik dat Erbanova nog wel terugkeert. Iemand moet over 4 jaar toch naast Herzog en Kasjanova op het podium staan in Peking.
 11. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Idioot geregeld?

  Ja, natuurlijk moet er ruimte zijn voor sporters, bijvoorbeeld in geval van studie of werk dat er naast wordt gedaan of een partner die aan een locatie is gebonden. Maar aan de andere kant: talenten worden veel beter als ze met de nationale top kunnen trainen. Op de lange termijn is samen trainen voor het niveau van de sport in een land vaak beter. En dat is natuurlijk de prioriteit van een bond.

  Nu weet ik niet in hoeverre dat op gaat voor de Tsjechische schaatssport. Als er inderdaad geen sprinttrainingen zijn, dan heeft het verplichten van Erbanova om mee te trainen natuurlijk ook geen zin voor talenten. Maar dat het wel helpt zie je ook in Tsjechië: volgens mij is Zdrahalova veel beter geworden omdat ze met Sablikova kan trainen. Geen idee of er ook sprinttalenten zijn die van Erbanova kunnen leren. Dan zijn sprinttrainingen wel een voorwaarde. Maar als er goede trainingen worden verzorgd is de eis van meetrainen helemaal niet zo gek. Als er maar ruimte is voor overleg tussen sporter en bond (waar het bij judoka Franssen aan ontbrak).
 12. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ja, ik vind het idioot dat je als bond denkt te moeten bepalen hoe individuele sporters hun leven en voorbereiding moeten inrichten. Volgens mij is het de bedoeling om de beste mensen te sturen, of ze nou kogelstoten, judoën of 500 meters schaatsen. Als de beste 500 meter schaatser van Nederland zich elke vrijdagavond staat te bezatten in Cafe Op de Hoek in Woerden, maar daarnaast wel steevast 34.3 kan rijden in Thialf, is hij nog steeds de beste 500 meter schaatser, moet je hem nog steeds selecteren. Als je als de beste judoka bent en bij de wereldtop hoort, ben je de beste judoka en hoor je bij de wereldtop, of je nou wel of niet op Papendal traint. Zo'n bond heeft wmb enkel een faciliterende rol, geen dwingende.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Maar omdat ze faciliteren, menen ze ook te mogen bepalen waar de sporter traint. Dat is dus precies wat misgaat bij Erbanová. Omdat de bond en Novák haar faciliteren, willen zij wel dat Erbanová in Tsjechië traint. (Ik heb wat Tsjechische artikelen door Translate gehaald, dat is mijn bron). Samengevat in één zin (uit mijn blog):
  "After the Afterpay team broke up, she had joined the Polish national team, a fact which displeased Novák very much, who kept trying to take control of her training location and her training schemes."

  De bond zou hooguit kunnen zeggen: we hebben graag dat je bij ons traint, zonder te verbieden dat de betreffende sporter ergens anders traint.

  Curieus trouwens dat Novak heeft gezegd dat hij twijfelde aan het niveau van het Poolse sprintteam ("omdat ze niet naar de Spelen zijn gegaan"; dat klopt niet, Ziomek en Czerwonka gingen wél naar de Spelen), maar er is niet eens een Tsjechisch team met rijders die in de buurt komen van dat niveau. Bovendien ligt de geboorteplaats van Erbanová vlakbij Polen.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @EenBrabander: ik vind eigenlijk dat je best als voorwaarde voor het faciliteren kunt zeggen dat iemand mee moet trainen. Je bent er als bond namelijk niet alleen voor de topper, maar ook voor de sporters die zich aan die topper op kunnen trekken. Ik zou zo iemand die niet mee wil trainen wel mee laten doen aan wedstrijden, maar dat zo iemand die het zelf uit wil zoeken ook voor een eigen inkomen moet zorgen en geen of minder geld krijgt vanuit het NOC bijvoorbeeld zou ik logisch vinden.

  Natuurlijk wel op voorwaarde dat de faciliteiten er daadwerkelijk zijn, in dit geval dus een sprinttrainingsgroep voor Erbanova.
  chicagodude vindt dit leuk.
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ja, maar een sporter als Erbanova wenst dus geen gebruik te maken van die faciliteiten. Dus haar faciliteren ze niet eens.
  Het werkt echt maar 1 kant op. De bond biedt een faciliteit aan (trainingsgroep, trainer, zoiets). Erbanova kan daar gebruik van maken. Op dat moment faciliteert de bond Erbanova. Als Erbanova daar geen gebruik van maakt, faciliteert de bond Erbanova ook niet. Dan heeft de bond dus al helemaal niets meer te zeggen over Erbanova, want ze faciliteren haar niet eens. Ik zie ook niet in waarom Erbanova in Tsjechië móet trainen, want dan kunnen andere sporters zich aan haar op trekken. Die andere sporters mogen verrekken.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Volledig mee eens. Als de bonden een salaris betalen kan ik me nog wel enigsznis voorstellen dat daar voorwaarden aan gesteld worden zoals bij bepaalde trainers/faciliteiten trainen, maar anders niet.

  Helaas is het bij de meeste sporten in de meeste landen nog steeds zo dat er enorm veel macht bij de nationale trainers/coaches ligt, die veelal zelf kunnen bepalen wie ze selecteren.
  En helaas zijn velen van hen vrij snel gepikeerd als ze voor hun gevoel 'in hun eer worden aangetast' door een sporter die hun aanpak niet ziet zitten.
  VorstM en EenBrabander vinden dit leuk.
 17. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Erbanova wenst vast wel gebruik te maken van het inkomen uit het NOC, van de betalingen van de hotels en reiskosten door de bond, etc... Als ze daar ook vanaf heeft gezien, is het een ander verhaal.

  Ik zeg niet dat de Tsjechische bond hier goed is (zeker niet), maar ook Erbanova lijkt niet al te inschikkelijk.

  Vanuit het oogpunt van Erbanova zijn de andere sporters onbelangrijk, vanuit het oogpunt van de bond natuurlijk niet.
 18. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik zou me maar niet te veel voorstellen van een Tsjechische bond. Met welgeteld 9 clubs en geen enkele 400-meter baan.

  Als ik de sinds 2015 niet meer ge-update website mag geloven, is de shorttrack-trainer Parik tevens de afgevaardigde namens de shorttrack-trainers (ha ha) en ook secretaris van de bond. Petr Novak is naast afgevaardigde van de langebaantrainers (ha ha) ook de vice-voorzitter. Verder hebben in het bestuur o.a. nog zitting de zoon van Petr Novak en de broer van Sablikova. En ik zie nog namen als Musil en Haselberger.
  Lisan vindt dit leuk.
 19. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Juho Vaittinen is ook gestopt. Dus ook de subtop houdt er mee op.

  En ook Ayaka Kikuchi is gestopt, maar zij gaat verder als assistent-trainer.
 20. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik vind het heel erg jammer dat Karolina Erbanova is gestopt. Doodzonde voor het Tsjechische schaatsen.

  Waar ik wel een beetje moeite mee heb, is dat ik de indruk heb dat velen nogal makkelijk partij kiezen voor de schaatsster. Ik zeg niet dat Petr Novak in deze gelijk heeft, maar de verdiensten van deze man voor het Tsjechische schaatsen zijn nauwelijks te overschatten. Voordat hij aan de slag ging met Martina Sablikova, stelde het Tsjechische schaatsen nooit iets voor. En topcoaches zijn vaak geen makkelijke mensen. Ik zou zo ook geen Tsjech weten die de rol van Petr Novak zou kunnen overnemen.

  Ik vind de reactie van Martina Sablikova en Petr Novak wel volwassen: https://www.nu.nl/schaatsen/5437487...itiseerde-tsjechische-schaatscoach-novak.html
  Mjøsaman en Hakkie2 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina