Schaatsen in de media 2021/2022

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door proeme, 10 okt 2021.

 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Bergsma is een grote naam.
  chicagodude, proeme en G1ant vinden dit leuk.
 2. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Dat ziet er uit als een doodnormale loting. Volgens mij is die uitspraak ook opgenomen voor het OKT, maar dat weet ik niet zeker.
  G1ant vindt dit leuk.
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dat verhaal met die loting rammelt aan alle kanten. Hij heeft het over een oneven aantal bochten. Maar dat heeft bijna iedere afstand, behalve de 500 en de 10km. Het gaat volgens mij vooral om het aantal kruisingen. Dat is bij de 1000 even (2), bij de 3000 oneven (7) en de 5000 even (12). Bij een even aantal kruising finish en start je in dezelfde baan. Binnen starten is dan vaak een voordeel. (Hoewel ik ook steeds vaker hoor dat buiten starten op de 1000 meter een voordeel is, want je hebt dan de buitenbocht na 300 meter, op topsnelheid). Daarom is het gek dat hij de 1000 en 3000 meter noemt. Wie op de 3000 in de binnenbocht start (is een voordeel) finisht buiten (is een nadeel). Misschien bedoelt hij 5000 meter, zou kunnen. Maar zo'n verspreking geeft volgens mij ook wel aan dat het meer een onderbuikgevoel is, en niet iets wat hij duidelijk heeft onderzocht en veel over heeft nagedacht. Dan had hij het wel goed gezegd.

  Je kunt altijd lotingen vinden die gunstig of ongunstig voor een ploeg uitvallen. Duif noemt de 1000 meter in Vancouver, ongetwijfeld doelend op de 4 Canadese vrouwen die allemaal binnen mochten starten. Verdacht. Maar als je toch aan het manipuleren bent, waarom moeten Klassen, Nesbitt en Schlussler dan allemaal in de buitenbocht finishen op de 1500 meter? En waarom starten en finishen Klassen, Hughes en Groves alle drie buiten op de 5000 meter? Doe het manipuleren dan ook goed, zou ik zeggen. Of is hier gewoon sprake van toeval dat de ene keer goed uitpakt en de andere keer verkeerd?
 4. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Binnenbaan 3000 meter betekent buitenbaan finishen. Dus de laatste kruising kun je niet jagen. Is zeker geen voordeel.

  Binnenbaan 5000 meter is wel een serieus voordeel, want dan finish je ook in de binnenbaan.

  5000 meter mannen op het OKT: De Jumbo-troeven Kramer, Roest en Bosker finishen en starten alle drie buiten. Heel verdacht. Ze waren vergeten te betalen, denk ik.

  Op de 1000 meter mannen Krol en Ntab in de buitenbaan van start. Dat ging ook niet helemaal goed.
  Laatst bewerkt: 25 jan 2022
  leenstrafan, Camila, chicagodude en 2 anderen vinden dit leuk.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  Ik had het over de dames.
 6. sysya

  sysya Well-Known Member

  Daar geloof ik niet zo in, maar dat de commentatoren harder zijn voor bepaalde rijders en minder voor anderen (waaronder heel duidelijk Kramer en Wust) herken ik wel.
  Camila, G1ant en SprintMaster vinden dit leuk.
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Met name in 2010 ging het flink mis: Groenewold was al tijden uit vorm maar mocht toch de Spelen rijden. Ze werd gewoon opgesteld in de team pursuit i.p.v. Voorhuis. In 2006 was het pech dat ze in de tweede ronde Duitsland troffen. Dat land reed in hun eerste rit met een B team.

  Klopt. Maar veel minder voor mevrouw Doorsnee.
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik geloof absoluut dat het zo werkt dat bekende namen met een grote uitstraling sneller het voordeel van de twijfel krijgen van bondscoaches, journalisten/analisten/commentatoren en van scheidsrechters. In elke sport. Als voetbalscheidsrechter geef je een speler van PEC Zwolle makkelijker een gele kaart voor een schwalbe dan Messi of Ronaldo. De Canadese tennisser Shapovalov beschuldigde de umpire er gisteren van dat hij Nadal voortrok door hem niet te bestraffen voor zijn tergend lange service-routine. Daar had hij gelijk in, vond ik. Bij twijfelachtige beslissingen in het schaatsen, aanwijsplek ja of nee, DQ ja of nee, kan de naam van de betrokken schaatser zeker een rol spelen.

  Dat gaat dan om onbewust bevoordelen. Zo zitten we allemaal in elkaar. Niemand is volledig neutraal. Soms worden we beïnvloed door iemand, laten we onze oren te veel hangen naar de mening van iemand die we belangrijk vinden. Soms zijn we misschien onbewust ook bang voor de reactie van iemand. Kramer tegen je in het harnas jagen is enger dan Victor Ramler het nadeel van de twijfel geven. Onbewust speelt dat allemaal een rol bij beslissingen die we nemen. Ik denk dat een combinatie daarvan bij Coopmans aan de hand is. En wellicht ook bij sommige analisten of commentatoren. Daar kunnen we heel boos over doen, maar zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. In het bedrijfsleven gebeurt niet anders. Het zal ook nooit veranderen.

  Dat is van een heel andere orde dan de beschuldiging dat er bewuste corruptie plaatsvindt. Dat lotingen in het schaatsen doorgestoken kaart zijn om bepaalde ploegen te bevoordelen. Dat de voetbalbond een soort masterplan heeft om Ajax kampioen te maken. Je moet heel zeker van je zaak zijn omdat te claimen, want je beschuldigt mensen van overduidelijke fraude. Dat Anema dat voor een camera doet met een vaag verhaal dat rammelt aan alle kanten, vind ik best een kwalijke zaak.
  Camila, Patrick510, Nickel en 4 anderen vinden dit leuk.
 9. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Het blijft natuurlijk wel opmerkelijk dat commentatoren en zelfs BC een schaatser als Bergsma als niet groot genoeg blijven beschouwen.
 10. mi

  mi Well-Known Member

  Maar dan is het juist de taak van de journalist in kwestie om door te vragen, onderbouwing te zoeken (of niet uit te zenden). Dan onderscheid je je van moddergooien en roddelwerk.
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  misschien dacht de journalist in kwestie dat ze met het opzetten van een schaatsjuice-kanaal bezig waren:D (juiceskating.com)
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dit dus. Verder werkt vaak bij commentatoren ook nog mee (vooral onbewust maar wellicht ook bewust) wat de landelijke populariteit van verschillende schaatsers is. Je kan er van alles van vinden, maar feits is dat Wust en in mindere mate Kramer bijzonder populair zijn bij het algemene schaatspubliek. Als dan een Wust duidelijk een fout maakt en een DQ gaat krijgen, kan ik me enigszins voorstellen dat onbewust ze het niet meteen keihard willen stellen omdat de meeste kijkers haar enorm graag zien. Niet dat ik het er mee eens ben, maar ik kan me wel enigszins voorstellen dat het onbewust soms zo gaat.
 13. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Waar baseer je op dat ze iemand als Bergsma niet 'als groot genoeg' zouden beschouwen? Groot genoeg voor wat precies? En op welke manier zouden ze volgens jou dan wel 'genoeg' grootheid aan hem toeschrijven?
  Ik heb nog nooit een indicatie gezien dat ze hem niet als een grote naam beschouwen, wel dat mensen dat indirect concluderen a.d.h.v. uitspraken.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  G1ant vindt dit leuk.
 15. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  On Friday, the Swedish channel STV Sport will release a documentary about Nils. He is planning to release a 15-page document describing his training plan in detail. He hopes that this document will help future athletes to become better and reach his level and maybe even overcome it one day.

  Seriously, I thought I couldn't love him more than I already do but here I go. What a man and what a spirit of sportsmanship he carries.
  kernploegfusie en sysya vinden dit leuk.
 16. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ah, ik gebruik greasemonkey en een script om alles te lezen.

  De ploeg van Irene Schouten en Jorrit Bergsma heeft anderhalve week voor de start van de Winterspelen een bommetje tot ontploffing gebracht in de schaatswereld. Diverse betrokkenen zijn aangeslagen na het zien van de laatste aflevering van een videoserie van Team Zaanlander, waarin onder anderen topschaatsster Ireen Wüst en bondscoach Jan Coopmans weinig respectvol worden bejegend. „Ik vind het onthutsend en weinig verheffend”, zegt Coopmans enkele uren voor vertrek naar Peking.

  Een van de meest opzienbarende momenten van de bewuste aflevering is dat de 64-jarige bondscoach na zijn harde val op het ijs van Salt Lake City (begin december) lijkt te worden uitgelachen door Arjan Samplonius, de assistent van hoofdcoach Jillert Anema bij Zaanlander. Coopmans moest nadien worden afgevoerd naar het ziekenhuis en kwam er nog goed vanaf met een zware hersenschudding.

  „Ik wist niet wat ik zag”, erkent Coopmans. „Het leek een soort leedvermaak over mijn valpartij. Dat soort dingen kunnen echt niet, hè. Dit is niet volgens de olympische gedachte en de normen en waarden die we nastreven binnen TeamNL. Om eerlijk te zijn, ken ik Arjan zo ook niet. Ik schrok ervan.”

  Waar Coopmans zich ook over verbaasde, is het beeld dat wordt neergezet van Wüst. Uit de videoserie, uitgezonden door DPG Media, blijkt dat er in december wrijving is binnen de Nederlandse achtervolgingsploeg en dat wordt met name toegeschreven aan Wüst. Er wordt haar verweten dat ze niet erg meedenkt in het teambelang en haar ploeggenoten niet duwt tijdens de World Cup in Salt Lake City. Samplonius is bij die wedstrijd de gelegenheidscoach, omdat Coopmans op dat moment niet in staat is om te werken na zijn val op het ijs. „Wat ik niet snap: Wüst had een paar keer dat ze niet duwt”, zegt Samplonius onder meer op felle toon. „Gewoon duwen, godver! Ze moet die energie doorgeven. Dit is helemaal kut. Ik baal. Je laat iemand op kop gewoon zwemmen. De laatste rondjes waarin je moet duwen, ga je het niet meer doen. En dat terwijl zij zelf wel wordt geduwd. Ja, what the fuck?!”

  Ook Irene Schouten, van wie veel wordt verwacht tijdens de komende Winterspelen van Peking, toont zich niet bijster positief over de ploegenachtervolging. „Het is heel veel gezeik”, roept de 29-jarige Noord-Hollandse. „Er wordt heel vaak heel snel moeilijk gedaan.”

  Aan het einde van de aflevering wordt Schouten gevraagd of ze denkt dat het goed komt met de ploegenachtervolging. Met een lichte grijns antwoordt ze daarop: „Dat ligt eraan wie de bondscoach selecteert.” Daarmee lijkt ze te adviseren om Wüst niet aan te wijzen.

  Die indruk heeft bondscoach Coopmans in elk geval wel bij het zien van de beelden. Wüst zou ook geschrokken zijn van de laatste aflevering van de videoserie van Team Zaanlander. „Wat daar gesuggereerd wordt over Ireen Wüst, daar klopt echt geen donder van”, aldus Coopmans, die naast Wüst ook Antoinette de Jong en tevens Schouten heeft geselecteerd voor de olympische ploegenachtervolging. „Ik begrijp niet hoe ze dit zo naar buiten hebben kunnen brengen. Ireen zet zich al jaren keihard in voor de ploeg. Ze knokt altijd tot de laatste centimeter. Wat in die video wordt gezegd, zit volledig naast de werkelijkheid. En wat ik ook erg vind, is dat Ireen niet om een reactie is gevraagd op alle kwalijke uitspraken die over haar worden gedaan. Ik heb even bij haar geïnformeerd en ze wist van niets.”

  Jan Coopmans

  Zo worden er meer mensen in een negatief daglicht gesteld door Anema en zijn teamleden. „Ik monitor de schaatsers intensief en zoals ik sommige mensen in die video zie, ken ik ze helemaal niet”, zegt Coopmans. „Jillert is weleens onnavolgbaar, maar hij beschuldigt nu ook collega-coaches van corrupt gedrag en het manipuleren van lotingen. Mensen, toch. Je kunt toch wel een beetje normaal doen? Misschien moet hij af en toe een paar valiumtabletjes nemen, zodat hij wat tot rust komt. De manier waarop er wordt gescholden, getierd en geroddeld vind ik volkomen respectloos. Dit hoort niet en ik snap het doel ervan ook niet.”

  De Limburgse bondscoach wil Anema en Samplonius graag spreken over hun gedane uitspraken. „Al reken ik er eigenlijk op dat ze mij wel aanspreken na alles wat er is gezegd.”

  Ook met de vrouwelijke leden van de Nederlandse achtervolgingsploeg gaat Coopmans zo snel mogelijk om de tafel. „Zo gauw als we in Peking zijn, gaan we even koffie drinken. Dat was al zo afgesproken en daar verandert dit filmpje niks aan. Ik weet zeker dat het allemaal goed komt en dat de vrouwen straks tijdens de Spelen voor elkaar door het vuur gaan.”

  Manager Wüst

  Patrick Wouters van den Oudenweijer, de manager van Wüst, is dezelfde mening toebedeeld. „Het enige wat ik erover kan zeggen, is dat Ireen heeft bewezen altijd gecommitteerd te zijn aan de ploegenachtervolging. Zij wil niets liever dan olympisch goud winnen in Peking en rekent erop dat het hele team datzelfde doel nastreeft.”

  Reactie

  Anema is als hoofdcoach en spreekbuis van Team Zaanlander twee keer gebeld voor een reactie op de insinuaties en beschuldigingen, maar had naar eigen zeggen geen tijd.
  strawbale, Camila en Ikbenerweer vinden dit leuk.
 18. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  I'm not sure if it belongs here but it's sorta media related :D Min Seok Kim has recently released his pre-Olympics photoshoot and I got particularly inspired by it so I made a drawing out of it. Please keep in mind that it's not photorealistic and I had no intention of making it such, I like my drawings stylized ;) enjoy!

  p.s. ask me if you need a full-size piece, sadly I had to compress it to post it here

  min_seok_kim_2.jpg
  EenBrabander en Nickel vinden dit leuk.
 19. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De boel is iig stevig opgeschud. Zeker in de team onderdelen moet je elkaar op de mindere punten kunnen aanspreken. Je merkt dat Wijfje dat moeilijk vind. Overigens zegt Samplonius ook dat Wüst bij de start van de race de bijna valpartij van Schouten goed oplost.
  Camila vindt dit leuk.
 20. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat hebben we toch een gedoe gehad in het schaatsen de afgelopen tijd. De massastart mannen met Hoolwerf, Bosker-gate, en nu weer dit. En dan nog het mislopen van de Spelen door N’tab en het telefoontje dat Bergsma nooit kreeg. Tja.

  Weet je, misschien zeg ik iets heel geks nu, maar is het niet gewoon veel makkelijker als er voor de kwalificatie voor de Spelen één toernooi is? Dan gaat gewoon de top-3 per afstand. Dat zou toch ideaal zijn!

  En voor de ploegenachtervolging en massastart huren we een bondscoach in. Die probeert de commerciële ploegen bij elkaar te brengen. Dat niemand daaraan heeft gedacht!
  Ikbenerweer, proeme en sysya vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina