Rijden schaatsers te weinig wedstrijden?

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 16 dec 2015.

  1. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Ach we moeten niet doen alsof schaatsen vergaande glorie is
    Thialf zit nog steeds tot de nok toe gevuld dus no problemo !

    Vol Thialf is net zo mooi als vol Ally Pally dus , dezelfde mooie sfeer dus we moeten niet kijken naar andere sporten alleen naar onze favoriete sport

    Als we alleen maar negatief naar schaatsen kijken dan wordt het nooit wat, daarom moeten we schaatsen alleen nog maar positief benaderen en er de schoonheid van inzien
    en niet kijken naar schansspringen , dart en alle andere sporten
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Wat er bij het skispringen in ieder geval wel gebeurt, is dat er wedstrijden gehouden worden. En niet zoals bij het schaatsen dat er tussen half december en eind januari niets te beleven is voor sprinters en niet-Europeanen.

    Dit is de WB-kalender skispringen, en dan heb je sponsors en publiek wat te bieden.

    22-11 Klingenthal (GER)
    28-11 Ruka (FIN)
    6-12 Lillehammer (NOR)
    13-12 Nizjnij Tagil (RUS)
    20-12 Engelberg (SUI)
    29-12 Oberstdorf (GER)
    1-1 Garmisch-Partenkirchen (GER)
    3-1 Innsbruck (AUT)
    6-1 Bischofshofen (AUT)
    10-1 Willingen (GER)
    17-1 Tauplitz (AUT)
    24-1 Zakopane (POL)
    31-1 Sapporo (JPN)
    7-2 Oslo (NOR)
    10-2 Trondheim (NOR)
    14-2 Vikersund (NOR)
    21-2 Lahti (FIN)
    23-2 Kuopio (FIN)
    28-2 Almaty (KAZ)
    5-3 Wisla (POL)
    13-3 Titisee (GER)
    20-3 Planica (SLO)
    ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Schaatsen en skispringen zijn dan ook sporten die je niet kunt vergelijken. De wedstrijdvoorbereiding is heel anders.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nee, qua aantal wedstrijden zou ik schansspringen en schaatsen niet vergelijken. Dus daar valt niet veel te bekijken. Maar zou een 'vierbanentoernooi' binnen 2 weken op verschillende banen niet mooi zijn? En omdat de tijden dan gaan tegenvallen: doe het op buitenbanen of tijdelijke banen zoals het Olympisch Stadion, dan zeurt er niemand over slechte tijden



    (sowieso moet schaatsen misschien eens af van die enorme hang naar beste seizoenstijden e.d. Het gaat om het winnen van de wedstrijd en sneller zijn dan de rest in diezelfde wedstrijd, niet om sneller zijn dan schaatsers op een heel andere baan op een heel ander moment. Tijden kunnen mij dan ook zeer weinig schelen, het gat naar de concurrentie vind ik veelzeggender. Als de schaatsers die hang naar beste tijden eens loslaten zijn ze misschien ook minder bang om meer wedstrijden te rijden. Je gaat niet af als je Kramer heet en de 5000m in 6:35 rijdt, als de concurrentie niet verder komt dan 6:45. Maar goed, ik weet dat deze mening niet door iedere fan gedeeld wordt. Sommigen zien liever 1 wedstrijd met snelle tijden dan 4 wedstrijden met matige tijden)

    Ondertussen kijk ik maar de Tour de Ski, enorm veel bewondering voor de langlaufers die dag in dag uit voluit gaan voor dat klassement.
  5. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ja, maar dat is een kwestie van oorzaak en gevolg. Omdat er zo weinig wedstrijden in het schaatsen zijn, hebben de schaatsers de mogelijkheid om zich langdurig op wedstrijden voor te bereiden en op trainingskamp te gaan naar zonnige oorden. Als de kalender er anders uit zou zien, moet men ook een andere wedstrijdvoorbereiding hanteren. Maar goed, als het heilig is dat schaatsers maar weinig wedstrijden rijden omdat ze zich optimaal moeten kunnen voorbereiden, dan moet je er niet raar van opkijken dat publiek en sponsoren steeds verder afhaken.

    De kalender voor het langlaufen is overigens ook elk weekend tussen eind november en half maart gevuld, en dat lijkt me een vergelijkbare sport met schaatsen.
    Hakkie2 vindt dit leuk.
  6. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Wat zou het inderdaad prachtig zijn als de kalender van het schaatsen meer op de kalender van langlaufen zou lijken. En dat dan de overall-worldcup de grootste prijs is, zodat topschaatsers ook aan veel verschillende afstanden mee willen doen. Met dan de wk sprint, wk allround en wk afstanden gewoon als onderdeel van de worldcup. Een droomscenario, helaas vrees ik dat het nooit werkelijkheid zal worden.
    EenBrabander en ZeeKoei vinden dit leuk.
  7. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Dat je veel wedstrijden organiseert, betekent niet dat er meer publiek kijkt. Al zijn er 1000 professionele biljartwedstrijden per jaar, ik kijk er geen een. Je moet juist hiërarchie hebben om gedurende een paar vaste momenten per jaar kijkers te trekken. Zo kijk ik nu naar darts, elke zondag in april naar wielrennen en eind juni/begin juli naar tennis.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat ben jij. Ik kijk het hele jaar snooker, darts en wielrennen (en nog wel wat sporten). En zo zijn er veel meer. Dartszalen zitten altijd vol, ook in de zomer. Vaste momenten per jaar zijn leuk voor een piek, maar veel momenten geven een veel bredere basis.

    Langlaufen en biatlon worden in Scandinavië en Duitsland ook altijd goed bekeken, de hele winter. Niet alleen het WK.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  9. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ja, maar het is niet haalbaar om een groot publiek te trekken dat elk weekend in de winter naar rondjes schaatsen wil kijken. Zo gek zijn wij hier met zijn allen wel, maar de rest van de wereld niet. Jij hebt vast ook wel sporten die je nooit kijkt omdat je er niets aan vindt. Ga je dan wel kijken als het elke dag op tv is?
  10. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Het probleem is dat er teveel wedstrijden zijn in schaatsen en daarom zit het behalve in Thialf nergens anders vol
    Tig WCs en 3 WKs en een EK dat zou voor elke sport teveel van het goede zijn

    Kijk naar het dart model: je hebt 1 WK dat een week duurt en dat volle zalen trekt en daarna is het seizoen afgelopen

    Als er in schaatsen ook 1 toernooi per jaar is , dan zouden de ijshallen wereldwijd net zo vol zitten als Ally Pally

    En dat ene schaatstoernooi dat mag dan best een week duren en gecombineerd worden met alle verschillende WKs
  11. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Met meer wedstrijden krijg je sowieso meer publiek. De huidige wedstrijden zullen niet minder publiek trekken, dus je kunt alleen maar winnen. En langlaufen lukt het ook, dan zou het schaatsen ook moeten kunnen lukken.

    De oplossing is in ieder geval niet 'minder wedstrijden en nog meer piekmomenten'. Een sport ga je meestal leuk vinden omdat je binding voelt met (een) sporter(s), dan moet je ze wel vaak genoeg op tv zien om die binding te krijgen.

    Dat er dit weekend geen schaatsen is, volgend weekend alleen in europa en dan weer een weekend niet dat is erg vreemd. Een aziatische of amerikaanse schaatsfan zit de eerste drie weken van januari zonder internationale wedstrijden. Echt midden in het midden van de winter. Te gek voor worden en zo verkoopt het schaatsen zichzelf erg slecht.
  12. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Naar dat droomscenario moet het toch naar toe. Probleem is dat als men dat niet voor nauwelijks gevulde tribunes wil 80% van de wedstrijden in Heerenveen zal moeten wortden gehouden. Of wisselen met andere NL-se ijsbanen.
    En zoals eerder gesteld: niet focussen op tijden maar om winnen en stand WB-klassement.
    De WB-beker met groot verschil tot de financiëel aantrekkelijkste prijs in het schaatsen maken.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Darten heeft het hele jaar grote toernooien en trekt elk weekend volle zalen, het hele jaar. Dat in jouw beleving er alleen een WK is, maakt het nog niet waar. De masters wedstrijden zijn ook groot en de Premier League is net zo groot als het WK. En dan heb je nog de europe tour, die ook vaak uitverkochte zalen heeft. Kijk voor de grap eens hoeveel wedstrijden een Van Gerwen per jaar dart, op televisie in een volle zaal... Van Gerwen won dit jaar 7 grote toernooien die allemaal live op tv zijn geweest.
  14. Mey

    Mey Well-Known Member

    Inderdaad een heel eigenaardige redenering: "mensen kijken geen schaatsen, als we meer wedstrijden gaan houden gaan ze vast wel kijken". Ik kan de logica daarachter niet helemaal ontdekken. De relatie tussen de hoeveelheid wedstrijden en publieke aandacht werkt volgens mij: hoe meer publieke aandacht, hoe meer wedstrijden er worden georganiseerd. En niet andersom. Oorzaak en gevolg worden dus omgedraaid. Ze is dat ook bij het darten gegaan. Eerst was er

    Mijn inziens is een groot probleem dat er ieder jaar meer dan 20 kampioenschappen zijn. Iedere schaatsen die pootje-over kan wordt kampioen. Als er zoveel kampioenen zijn, zijn er geen echte kampioenen. Een kampioen moet iets uitzonderlijks zijn, je moet er geen 5 tegelijk bij de bakker tegenkomen. Het geopperde idee om één overall-wereldkampioenschap te maken en alle andere wedstrijden daaraan ondergeschikt te maken staat me zeer aan.
    Quarantenove en Yuskov vinden dit leuk.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Om publieke aandacht te krijgen, moeten er wel wedstrijden zijn. De eerste 22 dagen van januari kan een schaatsfan uit Azië of Noord-Amerika al geen landgenoten aanmoedigen in een internationale wedstrijd. Gewoon een enorme fout in de kalender.

    Sterker nog: vanaf de WB in de tweede week in december tot de WB in de derde week van januari niet. Dus meer dan een maand geen schaatsen, terwijl een winterseizoen eigenlijk maar 3 maanden is (december t/m februari). Eigenlijk kan ik geen manier vinden om de sport slechter te verkopen dan dit.
    Elina vindt dit leuk.
  16. Mey

    Mey Well-Known Member

    Maar er zijn niet of nauwelijks schaatsfans in Azië of Noord-Amerika. Dat is nou juist het punt. Ook in tijden dat er in januari wel regelmatig world cups werden georganiseerd waren die er niet. Dus de kalender gaat dat probleem niet oplossen.
    Yuskov vindt dit leuk.
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    En met welk geld ga je die wedstrijden nu bekostigen? En hoe kunnen deelnemers zelf het geld opbrengen om deel te kunnen nemen? Een aantal landen stuurt nu al een afgeslankte WB-ploeg bij gebrek aan geld. Hoe moet dat als er nog meer wedstrijden en dus nog meer reis- en verblijfkosten zijn?
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    En waarom zijn er geen sponsors? Omdat die niet of nauwelijks in beeld komen. Geld van een sponsor gaat alleen op aan trainingskampen waar een sponsor niks aan heeft.
  19. Mey

    Mey Well-Known Member


    Nee, omdat er niemand kijkt. Het gaat niet om de uren, het gaat om de kijkers. Meer wedstrijden zijn meer uren, maar niet meer kijkers.
    Yuskov vindt dit leuk.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Meer uren zijn wel meer kijkers. Je zult namelijk geen kijkers verliezen en omdat het vaker op tv is zullen er vanzelf meer kijkers een keer langs komen en blijven hangen (en wie weet groot fan worden). Meer uur is ook meer kans op kijkers.

Deel Deze Pagina