ZeeKoei
Well-Known Member
Ik zie dat het filmje zo niet speelt. zoek onder balans voor gevordereden.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Nota: This feature may not be available in some browsers.
Ik zie dat het filmje zo niet speelt. zoek onder balans voor gevordereden.
Bedankt! Ik vroeg me af je ook de knie vh afzetbeen naar binnen drukt om meer druk op te bouwen. Ik probeer dan ook als rechts het afzetbeen is mijn heup links iets omhoog te tillen, is dat goed? En zou het wat zijn om proberen de knie naar binnen te drukken en daarna pas te plaatsen?
Inzetheup (die van het te plaatsen been) omhoog tillen weet ik niet zo goed.
Bij mij gaat het beter wanneer ik de inzetheup wat naar voren druk, hierdoor is de
plaatsing van de voet (en knie) ook wat meer naar voren.
Dat is inderdaad een mooie, die wil mij dan ook nog niet helemaal lukken! Ik zag onlangs dit filmpje, daar staat hij ook in:Ik ben het met je eens dat je nooit op te veel facetten moet focussen, maar dat betekent niet dat niet alle facetten tegelijk kunt trainen. 1 trainingsoefening die ik eigenlijk elke training wel een paar keer doe bijvoorbeeld is de 'shorttrack techniek'. Afzetten zonder je schaatsen van het ijs te halen en over het ijs terug laten lopen. Dit vervolgens een aantal rechte stukken herhalen waarbij je steeds lager gaat zitten. Dit lukt alleen maar wanneer je goed achterop zit en zijwaarts met je hak afzet. Zet je teveel naar achteren of met je punten af, dan loopt je schaats weg. Tegelijkertijd train je het diepzitten en je bovenbeenspieren.
Een oude regel is: per training nooit meer dan een (1) nieuw bewegingselement trainen. Schaatsen betekent op het rechte eind een tien (10) verschillende bewegingselementen per slag. Wie met een korte slag rjjdt (en welke beginner doet dat niet?), heeft niet de tijd om al die bewegingselementen bewust uit te voeren. Je moet die bewegingselementen dus 'inslijpen'. Wie drie keer in de week 1,5 uur rijdt, heeft meer kans daarop dan iemand die een (1) uur per week schaatst. Je moet dus eigenlijk een prioriteiten lijstje maken. Mijn suggestie: 1) diepzitten. Dat betekent dat je enkel blokkeert, zoals Schaatsbart terecht schrijft. Prima, Maar echt diep zitten doen pijn, na 400 meter misschien al, en zeker na 1.600 meter. Je zit zo'n beetje op de wc, maar je hebt geen pot onder je kont. 2) Achterop zitten. En je schaatsen klappen pas op het laatste stuk van je afzet, als je je been zo'n beetje strekt, dus voorlopig moet je dat klappen niet horen. 3) heel lang op een (1) schaats glijden. Als je dat beheerst, sta je in de glijfase goed boven je schaats,
Je kan ook beslissen niet diep te zitten, niet achterop te zitten en (meestal) tussen de schaatsen te blijven hangen. Geen probleem. Maar hou dan op met op het forum aandacht te vragen.
Doe je het op 1 been glijden staand of in de schaatshouding?
Het is belangrijk om de navel, knie en teen op 1 lijn te krijgen om lang te kunnen glijden. Je navel is het lichaamszwaartepunt en zo voorkom je ook dat je teveel met je schouders gaat sturen. Als je het glijden op 1 been staand doet is het ook belangrijk om je lichaamszwaartepunt boven je schaats te plaatsen. Door je knie goed boven je tenen te duwen krijg je de goede enkelhoek waardoor je ook makkelijker je voet recht plaatst.
Je zou voor je zelf ook eens kunnen kijken of iemand je kan filmen als je aan het schaatsen bent, dan kan je ook zelf zien wat je doet. Soms is het dan makkelijker te zien waar je fouten liggen en je verbeterpunten.