Opzet WK vanaf 2021

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 27 mrt 2019.

 1. Forza

  Forza Active Member

  Als dat echt het grootste probleem is, waarom passen ze dan niet gewoon de regeling voor het aantal overnachtingen aan? Maximaal 1 wk vergoed p.p.? Of alleen de schaatsers en niet de begeleiding? Die bezuiniging lijkt me beter dan een slecht WK organiseren.
  VorstM vindt dit leuk.
 2. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Het probleem is het aantal WKs. Gewoon, net als elke andere sport, maximaal 1 WK per seizoen. Noem me nog een sport waar ze meerdere WKs per seizoen houden en dan ook nog eens elk jaar?

  Dat je 3 WKs niet goed kunt verkopen aan tv producenten en sponsors kan ik me heel goed voorstellen, dus er zal ook een financiële reden achter zitten.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Waarom was dat 10 jaar geleden nog geen probleem? Volgens mij is het een probleem geworden door het zwabberbeleid van de ISU (onzalige vierkamp voorstellen na Sochi maar 2 jaar laten toch maar niet) waardoor het allround schaatsen aan het instorten is omdat steeds minder schaatsers zich er op willen richten. Verlies aan prestige werkt het gevoel in de hand dat een toernooi overbodig is en dan gaat de hele boel schuiven. Daar komt nog het kostenaspect bij, veel landen willen de verblijfkosten voor een WK alround/sprint al niet meer betalen.
  Monique, Khlebnikov, mi en 2 anderen vinden dit leuk.
 4. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Zwemmen.
  Er zijn ook 3 grote rondes, 5 monumenten, 4 Grand Slams, etcetera.
  Al die alpine/langlauf 'enkele' WK's, duren trouwens 2 weken. Dat is natuurlijk geen overkill. En die hebben ook nog terugkerende belangrijke toernooien als de Tour de Ski, Vierschanzentoernee, Hahnenkamm, etcetera. De arme liefhebber loopt daar natuurlijk helemaal niet warm voor en kijkt jaloers naar het short-track, waar enkel 4 nee 3 wereldbekers en een WK worden georganiseerd.

  Het hele probleem is dat de ISU er überhaupt niet voor zorgt dat iets op tv is. Dat gaat niet veranderen als je minder aan te bieden hebt. In plaats van je hele sport om te gooien, kun je ook de tv-rechten goedkoper maken voor bepaalde landen - zoals je weet wordt de registratie namelijk verzorgd door de organiserende nationale bond, dus de ISU maakt geen kosten bij de registratie, het levert hooguit geld op.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 5. Forza

  Forza Active Member

  Kan naast darts niet snel een andere bedenken, maar an sich is het feit dat andere sporten een enkel WK organiseren geen valide argument om dat ook bij schaatsen te doen.

  Hoe meer WKs je in een bundel gooit, hoe makkelijker het wordt sponsortechnisch, lijkt me.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat die mensen ervaring hebben zal niemand betwisten. Probleem is hier denk ik eerder dat men rekening moet houden met de andere tak van het snelschaatsen: het shorttrack. En dat zorgt ervoor dat men zich heel politiek gaat opstellen en er simpele keuzes (waarom blijft het EK?) niet gemaakt worden omdat je bij het shortrack dan ook moet ingrijpen.
 7. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik wist dat dat voorbeeld zou komen. Maar dat klopt dus niet: ik zei per seizoen (het kortebaanseizoen is wat anders dan het langebaanseizoen, net als bij atletiek indoor wat anders is dan outdoor). En het WK in het 50m bad is 1 keer per 2 jaar in de oneven jaren, de kortebaan WKs zijn in de even jaren. Maar 1 WK per jaar dus.
  strawbale vindt dit leuk.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Misschien moeten we er bij schaatsen dan ook 1 groot WK van 2 weken van maken?

  oh, wacht...
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, zou prima zijn. Als het maar 1 toernooi is. Eén of twee rustdagen in een WK komt vaker voor.
  VorstM vindt dit leuk.
 10. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat is niet waar, bij het turnen worden de teams samengesteld per land, je moet als land uiteindelijk een meerkamp doen als jij je wilt plaatsen voor de landenfinale. Landen met te weinig goede turners doen niet mee aan de meerkamp, maar kunnen zich nog steeds plaatsen voor de individuele finales. In het turnen heb je een meerkamp finale en toestel finales, een turner kan zich prima plaatsen voor een finale als ze niet meedoen aan de meerkamp door maar op 1 onderdeel mee te doen. Alleen de kwalificatie van de meerkamp en de toestelfinales vindt op hetzelfde moment plaats, maar je hoeft niet de hele meerkamp te doen om je op een 1 toestel voor de finale te plaatsen. De finales zijn allemaal apart van elkaar en vinden op verschillende dagen plaats.

  Als je dit in het schaatsen wilt dan zou je een allround en sprint kwalificatie toernooi moeten houden waar schaatsers kunnen kiezen om individuele afstanden te rijden of spint/allround. De beste 12 per afstand/discipline rijden dan een paar dagen later nog een keer de finale per afstand of discipline. Dat zou in het schaatsen dus nooit werken.
 11. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Want?
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Omdat het niet te doen is om twee keer een allroundtoernooi te rijden binnen een zeer kote tijd. Bovendien moet er dan gekozen worden tussen allround/sprint en individuele afstanden, en dan kiezen veel internationale rijders voor de individuele afstanden, want dat is Olympisch.
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dan zou je binnen een week 2 keer een allround kampioenschap rijden, plus alle andere afstanden. Laten we Takagi als voorbeeld nemen. Die zou in 1 week 2 keer een volledig allround toernooi moeten rijden plus nog een 1500 en 3000 meter voor een WK titel, de 1000 meter zou ze dan niet eens kunnen rijden, omdat die in het sprint kwalificatie toernooi zit. Dat is gewoonweg niet te doen, niet op een goed niveau in ieder geval, dan hebben de specialisten een belachelijk groot voordeel vanwege het mindere aantal afstanden dat ze hoeven te rijden. Iemand als Takagi zal dan niet alleen moeten kiezen voor sprint of allround, maar zou dan ook of de 1500/3km of de 1000 meter niet kunnen rijden als wk afstand want ze kan zich niet voor beide kwalificeren.
 14. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het grote verschil met turnen is dat schaatsen veel meer kracht vereist en turnen meer finesse vereist. Je kan daarom inderdaad makkelijker vaker op topniveau turnen dan schaatsen,
 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Daarnaast zijn ook de oefeningen bij het turnen standaard kort. Zij hebben geen 10km, een oefening is maximaal 1,5 aan minuut inspanning. Als turn oefeningen varieerde van 1 minuut tot 13 minuten zouden ze niet in 1 week 2 keer een meerkamp doen.
 16. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Volgens mij verliezen we uit het oog dat een wereldkampioenschap is bedoeld om de beste van de wereld aan te wijzen. Als iemand de beste is op veel onderdelen, moet die dus aan alle onderdelen mee kunnen doen.
 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat kan al jaren eigenlijk niet meer met de sprint en allround kampioenschappen een week uit elkaar in verschillende landen. Er zijn een aantal zo gek om het te proberen, maar ze zijn bij voorbaat in het nadeel vanwege jetlag en gebrek aan rust. Niks mis met 3 wk's in een seizoen, WK sprint/WK allround 2 weken uit elkaar één begin januari, andere eind januari, WK afstanden eind februari. WB's november/december, kan gebruikt worden als kwalificatie middel voor de WK afstanden (best geplaatste schaatser per land geplaatst ofzo, overige plekken kunnen op nk's worden toegewezen). WB finale afschaffen, EK's optyfen en klaar ben je.

  Het seizoen zou er dan zo uit zien

  November 2e en 3e week wb's (bijv. Heerenveen en Inzel of Berlijn en Tomaszow Mazowiecki)
  December 1e en 2e week wb's (Bijv. Calgary en SLC of Tommakomai en Obihiro)
  de twee wb's in dezelfde maand vinden plaats in dezelfde tijdzones (of een maximum aantal uren verschil) met een vooraf bepaald maximum aan reistijd (dus niet Astana-Nagano)!
  2e week januari WK sprint of allround
  4e week januari WK sprint of allround
  3e week februari WK afstanden

  Dan is dus het WK afstanden de afluiter van het seizoen en niet een moster na de maaltijd wedstrijd waar toch geen donder te winnen valt "kuch" wb finale "kuch".

  Eventueel zou je nog een seizoensafsluiter kunnen doen in de laatste week van februari of de 1e week van maart, maar dan niet een ek of wk, maar een leuk event in een mooie stad, denk aan bijvoorbeeld de zilveren bal (neem dit uit het wielrennen waar na de tour Boxmeer nog is met vaak de tourwinnaar aan de start).
  Laatst bewerkt: 28 mrt 2019
 18. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Daar dacht het CAS toch anders over? (re: Tuitert & co)
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @sysya Die kalender vind ik echt helemaal waardeloos. En schaatsers aanwijzen op de NKs, dan denk je puur Nederlands. Gelukkig heeft de ISU wel oog voor andere landen. Een buitenlandse 1500 m specialist heeft nog 5 wedstrijden over? En dus een pauze van 2,5 maand?
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Dat was een soort spielerij. Bos mag ook met de Japanse keirin gok wedstrijden mee doen als UCI baanrenner. Het wordt echt wel anders als je een alternatief WK gaat oprichten, dan concurreer je duidelijk.

Deel Deze Pagina