Ik ben voorstander van het houden van één wk per jaar. Het biedt ruimte op de kalender voor nieuwe concepten zoals de Zilveren Bal. Dat is toch een best groot evenement geworden ondanks het gebrek aan live-uitzending.
Verder kunnen we hier wel sentimenteel worden, maar het gaat ook gewoon om de poen. Wat kost het de ISU om een WK Sprint/Allround te organiseren en wat levert het op aan de verkoop van tv-rechten? Als dat meerdere jaren achter elkaar tegenvalt, dan moet je conclusies trekken, dat is de verantwoordelijkheid van de ISU. Helaas zijn die cijfers niet openbaar voor zover ik weet.
De kosten van een WK Allround zijn niet hoger/lager dan van een willekeurige wereldbeker. Je bent nu speculatief redenen aan het zoeken waarom afschaffing nodig zou zijn. Het kan ook bijna geen kostenplaatje zijn: het WK Allround wordt in ieder geval nog live uitgezonden in Nederland en Noorwegen. Het WK Sprint ook. De losse wereldbekers daarentegen niet. Aan die wereldbekers doen ook nog eens meer schaatsers mee (kosten dus ook meer). En het Allrounden/Sprint trekt ook nog eens meer bezoekers en heeft betere kijkcijfers.
Ik had laatst wat uiteengezet over het aantal aanmeldingen om een toernooi als het WK Allround/Sprint te organiseren. Jaarlijks zijn er 5-6-7 ijsbanen geïnteresseerd in de organisatie. Dat betekent dat het voor die ijsbanen (en de bonden) dus een meerwaarde heeft om het te organiseren, en de kosten die ze er zelf bij zouden krijgen, voor hun in ieder geval geen bezwaar opleveren. Mocht de ISU de kosten voor de bond te hoog vinden voor het organiseren van het WK Allround (wat dus onzin is, want het is niet duurder dan een willekeurige wereldbeker), dan zouden ze altijd nog de bijdrage van de organiserende bond omhoog kunnen gooien - dan melden wellicht minder locaties zich aan, maar nu lijkt het bijna alsof ze het 'te goedkoop' hebben gemaakt.
De ISU heeft sowieso een waardeloze marketingtak. Zo hebben ze nooit ingezet op tv-uitzendingen. Langebaanschaatsen heeft, met afstand, de slechtste tv-verspreiding van alle olympische sporten. Neem Eurosport. Die lui zenden alle mogelijke flauwekul uit. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ze maken er wel een uurtje voor vrij. En dan ook nog per land een ander uitzendschema. Maar schaatsen wordt dus niet uitgezonden, in geen enkel land, door Eurosport. Terwijl ze bij de winteruniversiade van 2015, wel gewoon het langebaanschaatsen uitzenden, en het dus niet is dat het niet zou kunnen. Maar ze doen het niet, omdat de ISU er niet voor zorgt dat het gebeurt.
Neem Japan. Je hebt dus 100.000 Japanse schaatsers ofzo. En ze schaatsen ook nog eens op het allerhoogste wereldniveau mee. Filmpjes met Takagi, Kodaira, van de ploegenachtervolging, op Youtube krijgt het allemaal honderdduizenden views.
Dit filmpje bijvoorbeeld, van een Japanse MS-overwinning bij de WB in Heerenveen. Die kerel die dat plaatste heeft maar 1000 volgers, dat filmpje is 250.000x bekeken. En het beeld komt van de Russische zender (Arena) - enige buitenlandse zender waar ik nog wel eens beeldregistratie zie, samen met een Tsjechische. Niet van een Japanse zender. Nee. Want, hoewel Japan de meest succesvolle Olympische Winterspelen allertijden beleefde, vooral dankzij de schaatssuccessen (40 miljoen zagen de vrouwen-TP), heeft de ISU het niet voor elkaar gekregen om een tv-zender in Japan zo gek te krijgen, om ook daadwerkelijk die sport uit te gaan zenden. En dan is het niet zo dat Japan maar 1 televisiezender heeft he. Honderden. En ook allemaal regionale. En hoe kun je dan in Japan schaatsen kijken? Via eurovisionsports.tv/isu. Anders niet. Het is onvoorstelbaar, want er is echt wel markt voor. Geef die rechten gewoon gratis weg aan een willekeurige regionale zender (Hokkaido TV) desnoods, maar zorg er gewoon voor dat die mensen die het willen zien - in een land waar een heleboel ijsbanen en dus ook schaatsers zijn - het ook daadwerkelijk kunnen zien. Dat is toch duizendmaal effectiever dan met een stel nuffige bejaarden in een of andere centraal-Europese kutstad elk jaar de opzet van de kalender aan te passen, in de hoop dat mensen gaan kijken - terwijl je gewoonweg te weinig moeite doet om ervoor te zorgen dat er uberhaupt gekeken kan worden.
Het is echt niet zo dat er geen markt is voor het uitzenden van schaatsen. In Nederland zenden ze Vis-TV uit. Tractorpulling. Tell-Sellreclames. Het grootste deel van de tijd zijn tv-zenders volgeplempt met goedkope troep - biedt ze gewoon goedkope troep aan in de vorm van schaatswedstrijden. In Japan zenden ze bijvoorbeeld ook gewoon langlaufen uit. Hoeveel langlaufers uit Japan deden er eigenlijk mee aan de Spelen? 2. 2. 2. Twee miezerige Japanners op de latten, die 1x top-10 wisten te eindigen. Dat zenden ze gewoon uit, in Japan, live. Terwijl ze er helemaal geen kloot van kunnen.
Zelfde natuurlijk met bijvoorbeeld Oostenrijk. Oostenrijkers kunnen helemaal niet sporten, op een paar wintersporten na. En zelfs daarin zijn ze eigenlijk slecht. Dus, die zenden braaf alle biathlonwereldbekers, alpineskiën, enzovoorts uit, allerlei onderdelen waar ze zeker bij de vrouwen helemaal niets klaar spelen, maar niet het schaatsen natuurlijk. Terwijl uiteindelijk Vanessa Herzog beter is in schaatsen dan welke sportvrouw in haar sport dan ook in Oostenrijk. Maar kun je dat ergens zien? Nee. Voor het WK Afstanden had de ORF (NPO Oostenrijk), na al 4 wereldbekeroverwinningen, toch maar een uitzendlicentie aangevraagd en zo kon je op het weggestopte kanaal ORF Sport+ dit jaar toch een paar minuten schaatsen zien. Maar dat was het dan ook. De ISU moet hierin juist pro-actief optreden en sowieso regelen dat het te zien is, op tv, in landen waar je nu tijdelijk het momentum mee zou kunnen hebben door individuele prestaties.