Olympisch kwalificatietoernooi 26 t/m 30 december 2017

Discussie in 'Lange baan' gestart door Yuskov, 16 dec 2017.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Kai Verbij over een aanwijsplaats 1000 meter: "Het is aan de selectiecommissie."

  Hoe anders is dat dan bij het vorige OKT met Nauta en Van der Weijden die met gerechtelijke stappen aan het dreigen waren. Bij Verbij gaat het zelfs om een kans op Olympisch goud.
  Payday vindt dit leuk.
 2. Forza

  Forza Active Member

  Het feit dat je een kandidaat voor goud bent is precies de reden waarom je beter op de selectiecommissie kan wachten. Als hij met zekerheid op tijd weer fit is, dan is de keuze om hem af te vaardigen een eenvoudige. Als dat niet zo is, dan weet ik niet precies wat de beste keus is; je neem toch wel een risico door een geblesseerde rijder mee te nemen. Hopelijk wordt Otterspeer 3de op de 1000m, dan kunnen in dat scenario Verbij en Otterspeer elkaar vervangen :)
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Worst case (realistische) scenario
  1000m) 1. Nuis, 2. Otterspeer, 3. Schipper
  1500m) 1. Verweij, 2. Krol, 3. Van Alphen
  Slechts twee dubbelaars in totaal en geen goed alternatief voor Blokhuijsen in de TP.

  Best case (realistische) scenario
  1000m) 1. Nuis, 2. Verweij, 3. Ronald Mulder
  1500m) 1. Verweij, 2. Nuis, 3. Kramer
  Zes dubbelaars
 4. Forza

  Forza Active Member

  Met een aanwijsplek voor Verbij krijg je een dubbelaar ongeacht de uitslag. Misschien een goede extra reden om hem aan te wijzen?
  Patrick John vindt dit leuk.
 5. Zonnebloem

  Zonnebloem Member

  Ik kan me niet voorstellen dat Verbij een aanwijsplek krijgt op de 1000 meter, al zal het wel ook nog van de uitslag afhangen natuurlijk, maar Nuis passeren kan niet als hij in de top 3 komt van de 1000 meter en Verweij passeren kan ook niet als deze in de top drie komt. Ronald Mulder en Otterspeer ook niet, lijkt me. Verbij is niet van het kaliber Kramer, m.i. de enige die aanwijsplekken had verdiend, zelfs bij voorbaat.

  Iets anders: ik vermoed dat Kramer een goede kans heeft derde te worden op de 1500 meter, want de omstandigheden zijn zwaar in Thialf, mede (misschien vooral?) door het slechte ijs. Of Kramer die 1500 meter dan ook gaat rijden op de OS zal hij vermoedelijk pas later beslissen, of in ieder geval pas later vertellen.
 6. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  De bondscoach heeft waarschijnlijk heel veel ruimte om te kiezen voor de tweede vrouw voor de massastart. Irene Schouten is terecht aangewezen, maar verder heeft niemand echt indruk gemaakt. Ik vraag me ook af waarom shorttracker Jorien ter Mors het nooit echt geprobeerd heeft.

  Het voordeel van Annouk van der Weijden en in mindere mate Carien Kleibeuker vind ik dat zij ook reserve kunnen zijn op een andere afstand. Dit geldt eigenlijk niet voor Janneke Ensing.
  G1ant vindt dit leuk.
 7. miquel1983

  miquel1983 Active Member

  Indien je Verbij geen aanwijsplek geeft voor de 1000 meter, dan is er maar 1 individuele afstand over bij zowel dames als heren waar je dat wel had kunnen doen, namelijk de 5km van Kramer. Op alle andere afstanden is namelijk niemand de afgelopen maanden compleet dominant geweest. Verbij was dit seizoen tot nu toe de beste Nederlander op de 1000 meter, plus absoluut kandidaat voor podium en voor goud. Heel anders dan Nauta 4 jaar geleden. Alleen Nuis kan op de 1000 meter aan Verbij tippen. Het PR van Verweij in SLC verandert hier weinig aan, want op zeeniveau kwam Verweij niet in de buurt van de prestaties van Verbij. De vraag is eerder of Verbij op tijd fit zal zijn. Alleen een skate-of eind januari kan uitkomst bieden mijns inziens.

  Verder verbaast het mij dat mensen R. Mulder noemen als kandidaat voor de 1000 meter. Met alle respect voor de 500 meter van Mulder, maar hij komt op de 1000 meter niet eens in de buurt van de 1:08. Hij plaatste zich vorig seizoen voor het WK afstanden 1000 meter door het matige niveau van Otterspeer, Krol en Verweij, maar die mannen rijden dit seizoen een stuk beter en allen wel 1:08, dus de kans op R. Mulder acht ik zeer minimaal.
  Nogevendit en Duif vinden dit leuk.
 8. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik ben achteraf heel blij dat Sven niet op voorhand een aanwijsplek heeft gekregen op de 5 km. Hij is nu goed wakker geschrokken daar en wist mede daardoor dat hij op de 10 echt geen steek kon laten vallen. Als hij de 5 niet had gereden dan had hij zich wellicht niet eens geplaatst voor de 10.

  In Ronald Mulder op de 1000 meter geloof ik ook niet zo, zeker niet op een laaglandbaan.
 9. Basje

  Basje Active Member

  Daar doe je Verweij wel erg mee tekort. Ik denk juist dat die laatste WB meer zegt over het verschil dan de wereldbekers en andere wedstrijden op laagland dit jaar. Volgens jou zou Yuskov bijvoorbeeld ook ongevaarlijk zijn op een laaglandbaan gezien zijn laaglandtijden? Na zijn SLC optreden zie ik juist zo'n schaatser als hij of Koen als podiumkandidaten. Misschien zelfs juist op laaglandbanen.

  Neemt niet weg dat ik een skate-of ook als een goede optie zie, afhankelijk van de uitslag vandaag.
 10. jeroenw

  jeroenw New Member

  Die skate-0ff moet uiterlijk 22 januari worden geschaatst volgens de regels van de KNSB, dus dat wordt krap voor Verbij.
  Wat Ronald Mulder betreft, ben ik het met je eens. Elfde op de Nk afstanden dit jaar, 18e op de WK afstanden. Niet direct een kandidaat voor een podiumplek.
 11. Sidekick

  Sidekick Well-Known Member

  Maar zo'n skate-off is volgens de reglementen alleen mogelijk bij gelijke tijden (in duizendsten).
  Om een skate-off te gebruiken als een 'aanwijsplek-maar-eigenlijk-toch-niet'-scenario is een vlees noch vis oplossing waar de betrokken schaatsers ook niet op zitten te wachten.

  Tenzij er 3 strakke 1000m tijden uitrollen vandaag vind ik dat Verbij een aanwijsplek moet krijgen. Hij is in vorm en op niveau gezien zijn 500m, hij is samen met Nuis duidelijk de beste van Nederland op de 1000m, en misschien komt het ook goed uit ivm Blokhuijsen en de TP. Maar dat is na het OKT beter te analyseren.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat zijn de twee namen waaruit ik zou kiezen. Dan moet Kleibeuker zich wel bij de beste twee schaatsen op de 5.000m wat mij betreft. Als je zo'n hoog basisniveau hebt, dan kom je die halve finales ook wel door. In Nederland reed ze bijvoorbeeld tijdens de halve finales voor de 2e Mass Start competitiewedstrijd ook weg door gewoon tempo te rijden zoals ze op een 5km ook kan. Dan ontstaat er vanzelf een gat; weinigen die dat net zo lang kunnen volhouden. Van der Weijden rijdt goed dit seizoen, maar doet dat in haar eentje. Ik vraag mij af of zij ook - effectief als Kleibeuker - op kop kan rijden voor Schouten wanneer dat nodig zou zijn. Het is in ieder geval wel eentje die in een kansrijke ontsnapping mee kan zitten. Ze hebben alle twee zo hun voordelen.

  Ensing lijkt echt last te hebben van de gevolgen van haar zware wielerseizoen. Ze is daarna zonder rust door gaan schaatsen en in de vroege wedstrijden heeft zij ook alles volle bak gereden. Die overtuigt momenteel dan ook niet in de marathons en leek al in Calgary in de 1e halve finale gewoonweg 'op'. Misschien kan Kuiper nog even tot en met 1 januari aanstaande wachten met het maken van een keuze. Dan vind het NK Marathon plaats. Kunnen we gelijk zien wat Ensing momenteel aankan en tegelijkertijd ook de vorm en scherpte van Kleibeuker meten. Volgens mij heeft Van der Weijden dit seizoen nog geen 2 marathons uitgereden (enkel Heerenveen dacht ik), dus die kunnen we helaas niet bewonderen.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Verbij... aanwijsplek...

  misschien krijgt hij die wel "automatisch" omdat er te veel mannen in de matrix staan. Verbij laten dubbelen (500+1000) kan dan helpen.
  Patrick John en De Keizer vinden dit leuk.
 14. schaatsvolger

  schaatsvolger Member

  Dat lijkt me wel heel vroeg voor Verbij. Wanneer moet de lijst met de namen bekend zijn voor OS? Misschien is een latere skate of beter maar laten we maar eerst de komende dagen afwachten wat er gaat gebeuren. 1000-3 staat wat lager in de matrix en als daar iemand op uitkomst die geen dubbel heeft dan kunnen ze altijd nog Verbij aanwijzen.
  Patrick John vindt dit leuk.
 15. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ik zou Verbeij een aanwijsplek geven en op het OS zien wie van de twee er rijdt.
 16. Nogeenbrabo

  Nogeenbrabo Active Member

  Eelco, Patrick John en De Keizer vinden dit leuk.
 17. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  De 1500 meter zit tussen de 5 en 10 km in op de Spelen. 100 procent zeker dat Sven daarop niet gaat starten. Als bijv. Roest vierde wordt achter Sven op de 1500, neem ik aan dat ze wel direct Roest doorschuiven naar p3 voor de matrix.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik vind Kramer niet de vorm hebben dat hij zich plaatst op de 1500. Zijn 5000 was mager, maar ook zijn 10.000 was niet super. Het gat naar een bob de Vries die tactisch verkeerd reed is niet heel groot. Volgens mij is hij niet top en dat moet hij wel zijn om Krol, Verweij, Nuis, Van Alphen, Roest e.d. te verslaan.
  Patrick John en Duif vinden dit leuk.
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Triest, maar waar. Trainen is er sowieso niet bij de komende weken. En ook al is hij straks medisch fit, dan nog is het vrijwel kansloos om in topvorm aan de start te staan in ZK.
  De Keizer vindt dit leuk.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Er zijn er meer geweest die juist doordat ze niet konden trainen plots top waren. Het is dus niet helemaal kansloos. Maar het is inderdaad wel te hopen dat Otterspeer of Nuis zich plaatst, zodat er een goede vervanger voor hem is als hij het niet haalt.

Deel Deze Pagina