Nederlandse kwalificatie OS 2018

Discussie in 'Lange baan' gestart door Hakkie2, 27 dec 2016.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wat een luxeproblemen hebben we toch... :rolleyes:
  proeme, G1ant en fransvanbakel vinden dit leuk.
 2. Duif

  Duif Well-Known Member

  Het dreamteam volgens mij is toch Kramer-Blokhuijsen-Verweij. Grote kans dat ze alle 3 volgend jaar precies op tijd weer in vorm zijn.
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  nee, ik had even buiten Blokhuiisen gerekend, ook al omdat een schrijver voor me het over de lottoploeg had.
  Ik zeg: de bondscoach mag de drie aanwijzen, maar daarna mag een ander team nog een kans krijgen zich te formeren.
  G1ant vindt dit leuk.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Tja, in 1990 dacht Leo Beenhakker (of beter gezegd de spelersgroep) ook dat het team van 1988 nog steeds het dreamteam was. We weten hoe dat afliep. :eek:
  G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.
 5. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Velen zullen beweren dat het nog wel het dreamteam was, maar niet meer de dreamcoach...;)
  gerrit stevens vindt dit leuk.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Even een update van de prestatiematrices. Hiervoor maak ik een overzicht van hoe schaatsers presteerden in de eerste 4 World Cups, World Cup finale en WK afstanden t.o.v. het top 5 gemiddelde op die afstand. De WK afstanden telt met een factor 2 mee.
  Bij de heren is bij de 1000m, 1500m en 5km Astana er uit gelaten omdat daar de meeste toppers afwezig waren. Van de 10km heb ik de B groep buiten beschouwing gelaten. Van de 500m heb ik het slechtste resultaat verwijderd. Bij de mass start heb ik een getal per positie bepaald: 1e = -2, 2e = -1, 3e = 0 enz. Het slechtste resultaat is verwijderd (Harbin). De score van de mass start heb ik vermenigvuldigt met 0.25 (het gemiddelde van 1500m heren/dames + 3km dames en 5km heren)
  Dit levert de volgende scores op, terug gerekend naar de 500m. Er is dus nog geen kansrekening toegepast maar de scores geven wel een goede indicatie.


  Matrix_per_afstand_heren_eind.jpg

  De volgorde met in de 3e kolom de score van de eerste 4 World Cups en in de laatste kolom het aantal plaatsen winst/verlies:

  Matrix_volgorde_heren_eind.jpg

  De eerste plek van de mass start is flink gezakt door het fiasco op de WK afstanden. De 2e plek op de 10km stijgt het meest.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De dames:

  Het slechste resultaat per afstand is weggelaten.

  Matrix_per_afstand_dames_eind.jpg

  Volgorde:

  Matrix_volgorde_dames_eind.jpg

  De tweede plek op de 3km stijgt het meest en levert nu een zekere kwalificatieplek op. De plekken op de 5km verliezen beide 3 plaatsen.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 8. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Inderdaad.... want is grote kans dat zowel Verwei NOCH Blokhuisen zich individueel plaatsen.
 9. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ze hebben Cruyff geblokkeerd. Hij had het gewoon moeten doen en dan was het appeltje-eitje geweest.
 10. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ze was in dit geval Rinus Michels.
 11. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Laatst bewerkt: 14 jul 2017
  Sidekick en fransvanbakel vinden dit leuk.
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Op deze regenachtige dag heb ik de Olympische kwalificatie lopen simuleren op basis van de resultaten van vorig seizoen. Als je alle wereldbekers van vorig jaar gebruikt om de quota per land te simuleren, zal het maximaal aantal schaatsers op elke Olympische afstand kunnen starten. Alleen 2 reservelijsten zijn niet compleet, omdat er te weinig schaatsers uit de diverse landen aan wereldbekers hebben meegedaan. Het gaat dan om de massastart bij de vrouwen en de ploegenachtervolging bij de vrouwen.

  Naast de quota moeten deelnemers ook een kwalificatietijd rijden. Die kwalificatie-limieten zijn streng. Op basis van alle resultaten van vorig jaar, zouden op een paar afstanden schaatsers van de reservelijst af moeten worden gehaald, omdat landen hun quotum niet kunnen opvullen wegens geen schaatsers met de gevraagde kwalificatietijd. Het gaat hierbij om de 1000 meter mannen (3), 1500 meter mannen (4), 1000 meter vrouwen (1), 1500 meter vrouwen (5). Op beide 1500 meters lukt het niet om het veld compleet te krijgen.
  Omdat er afgelopen jaar geen wereldbekers waren op de hooglandbanen, en komend seizoen wel, denk ik dat het uiteindelijk wel mee zal vallen.

  Een paar landen kregen in de simulatie problemen met de regel dat een lid van de ploegenachtervolging ook moet rijden op een afzonderlijke afstand. Dit geldt met name voor Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland zou 1 plek op de 1500, de 5000 en de 10000 en 2 op de massastart krijgen in de simulatie. Peter Michael haalt die allemaal binnen, met Kay als 2e op de massastart. Maar nummer drie, Shane Dobbin, moet ook ergens starten. Die reed op geen enkele afstand de limiettijd, behalve natuurlijk de zeer ruime voor de massastart. Dobbin kan dus alleen daar starten. Dat zou dan ten koste gaan van Reyon Kay, maar die reed verder alleen de limiet op de 5000m. En dat alles zou dus betekenen dat Peter Michael ofwel de massastart ofwel de 5000m moet laten schieten.

  Een ander schaatsontwikkelingsland met dit soort problemen is.... Noorwegen (?!). Noorwegen heeft in de simulatie geen plekken op de 10km, geen plek op de massastart en maar 1 op de 5000 meter. De leden van de achtervolgingsploeg moeten dus zich vooral plaatsen via de 3 plekken op de 1500m. Er waren afgelopen jaar maar 4 Noren die de limiettijd hebben gereden, sprinter Lorentzen en junior Johansson, Sverrre Lunde Pedersen en Sindre Henriksen. Dus geen Spieler Nilsen. Die had wel de limiet op de 5000m gereden en zou dus daar moeten starten. Dit ten koste van Sverre Lunde Pedersen op de 5000m. De wereldbekers in SLC en Calgary, en de terugkeer van Bøkko lossen deze problemen mogelijk op, maar risico's zijn er wel degelijk met zo'n smalle basis in Noorwegen.

  Zuid-Korea heeft zowel bij de mannen als bij de vrouwen ook problemen hiermee.
  strawbale, Kristian en De Keizer vinden dit leuk.
 13. Kristian

  Kristian Active Member

  An entered skater on the TP must have achieved the limittime on one of the individual distances, and it is expected that all members of the team beeing entered also intend to fill an allocated quota place for at least one individual event/distance. It looks to me like SSN and Dobbin can compete in TP and no individual distances as long as the likes of SLP and Michael have more space than one allocated individual place?
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Mjøsaman
  Alexis Contin en Camilla Hallås Farestveit reden op de Spelen van Sotsji alleen de ploegenachtervolging en geen individuele afstand.
  De Keizer vindt dit leuk.
 15. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Contin had in elk geval een doktersbewijs dat hij ziek was. Volgens mij had hij dat toen ook nodig, zeg ik uit mijn herinnering.
 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Maken de Amerikaanse vrouwen, met hopelijk een fitte Brittany Bowe, kans op meer dan 2x500, 2x 1000, 2x 1500, 1x 3000, 1x 5000, TP?
 17. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  "To be entered for an individual event/distance, a Skater must have achieved the Qualifying Time for the event/distance concerned. To be entered for the Team Pursuit event and mass start, a Skater must have reached the Qualifying Time for at least one of the individual events/distances.
  However, an ISU Member may enter maximum one Skater (per gender) for Mass start who has not achieved any of the above qualifying times, but achieved the specified Mass start* qualifying time."

  Dus om mee te doen aan een TP hoef je toch 'alleen maar' een QT gereden te hebben en niet daadwerkelijk een indivuduele afstand schaatsen?
  Kristian vindt dit leuk.
 18. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ja, maar er staat ook:

  "For the Team Pursuit events the ISU Members/NOCs may select their team (consisting of 3 or 4 Skaters) at their discretion among Skaters who have been entered for the Olympic Winter Games, but it is expected that all members of the team have been entered for the Olympic Winter Games with the intention also to fill an allocated quota place for at least one individual event/distance."

  Dat wil zeggen dat je niet iemand mag sturen alleen voor de ploegenachtervolging. Er moet ook de intentie zijn om op een individuele afstand uit te komen. En dat kan alleen maar als je een QT hebt gereden én als land een quota-plek hebt verdiend op de desbetreffende afstand.
 19. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Zo met het grootste deel van de Nederlandse toppers ziek, zwak en misselijk wordt het nog een flink probleem voor de bondscoach om voorafgaand aan het OKT al 4 schaatsers aan te wijzen. Velen zeggen nu al, dat het voornamelijk om het OKT draait. Maar is dat wel zo? Als je toch al aangewezen bent voor de massastart of de ploegenachtervolging, hoef je toch helemaal niet zo diep te gaan op het OKT? Dan zou een 4e of 5e plek op het OKT toch ook wel kunnen volstaan.
  Met de nu beschikbare info worden de keuzes best wel discutabel. En zal de bondscoach ongetwijfeld degenen kiezen die in het verleden getoond hebben te kunnen winnen. Bijvoorbeeld: stuur je Wüst, ook al heeft ze dit seizoen nog niet overtuigd en ze dat ook in Calgary en SLC niet doet? Zijn dat dan echt de besten om te sturen? Ik heb de overtuiging dat we 4 jaar geleden zo veel wonnen, juist omdat er geen rekening meer werd gehouden met prestaties uit het verleden, en ook/juist schaatsers hebben gestuurd die om konden gaan met de spanning die één enkele race met zich meebrengt en het dus op het OKT lieten zien. Terwijl daarvoor, met de eindeloze nominatie- en kwalificatiemomenten, schaatsers werden gestuurd die in het voor-Olympische jaar goed waren, maar niet per se in het Olympische jaar. Het zou jammer zijn, als dat toch weer leidend wordt.
  Duif vindt dit leuk.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik vraag me af of die keuze wel zo leidend is? Is het zo dat aangewezen schaatsers voor de TP altijd mogen? Als bijvoorbeeld Leenstra wordt aangewezen voor de TP maar Van Beek blijkt beter op het OKT, is het niet dan gewoon zo dat Leenstra alsnog niet mag? Ik heb nergens gelezen dat de keuzes van de BC op de TP vooraf zekerheid geven. Wel dat het de ambitie was om helemaal geen schaatsers te sturen die geen top 3 hebben gereden, dat dat het ideaalbeeld was.

  PS: je voorbeeld van Wüst is trouwens niet zo sterk, er is toch niemand die er aan twijfelt dat zij bij de besten van NL hoort? Zelfs al is ze tijdens het hele OKT ziek... Bewijzen van pieken hoeft zij toch ook niet meer?

Deel Deze Pagina