Naar EK schaatsen @ Tsjeljabinsk n.a.v. politieke situatie Rusland?

Discussie in 'Lange baan' gestart door leenstrafan, 3 sep 2014.

?

Moet het EK in Rusland gehouden worden?

  1. Ja, gewoon in Rusland

    12 stem(men)
    32,4%
  2. Ja, tenzij het verder escaleert

    7 stem(men)
    18,9%
  3. Misschien heroverwegen

    6 stem(men)
    16,2%
  4. Nee, elders houden

    10 stem(men)
    27,0%
  5. Weet niet / geen mening

    2 stem(men)
    5,4%
  1. skate performance

    skate performance New Member

    Nou dan wil ik een ticket naar Minsk, ben benieuwd hoe mooi het daar is, weet ook niet wat er speelt in dat land.
  2. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Wit-Rusland is een dictatuur waar ze tegenstanders van president Loekasjenko na de verkiezingen oppakken en in een strafkamp zetten. Om ze vervolgens na veel rumoer weer vrij te laten, dat dan weer wel. Dat kan natuurlijk prima samengaan met een hele hippe stad waar heel veel te doen en te beleven is dat als je even je mond dichthoudt. Beijing, Sjanghai, Moskou, Astana, Caïro, Dubai, Abu Dhabi, Doha, Singapore; veel hippe steden hebben een autocratisch bewind.

    Dit filmpje is duidelijk van een mooie (na)zomerdag en in januari zal het er wel iets minder groen zijn. Maar als je even de typische Sovjet-flats negeert wel een mooie stad, misschien moet ik in 2015 maar eens hard gaan sparen.
  4. skate performance

    skate performance New Member

    Volkova, wauw, na dit filmpje zie ik dat dit een moderne/beetje een metropool achtige/mooie stad is.
    Bedankt voor het filmpje, dit ijsstadion waar die kampioensschappen worden gehouden is voor meer
    doeleinden, het is een multi functioneel sportcentrum. Jammer dat Almere dit niet kon misschien dat
    Zoetermeer iets wordt of het nieuwe thialf.
    Is Wit Rusland een visum land of heeft het vrij paspoort verkeer voor EU burgers.
  5. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Wit-Rusland valt niet onder het schengenverdrag, je hebt daar dus een (toeristen)visum nodig.
  6. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Ja dit complex is super modern!! In de zomer kan je er fietsen huren, skates. Je kan er tennissen, tafeltennissen, badminton, er zijn sporthallen, baanwielrennen, curling, kunstschaatsen, ijshockey, sauna.
    Voor Wit-Rusland heb je een visum nodig, maar om deze te verkrijgen is niet heel moeilijk..makkelijker dan Rusland. Kan ook zijn dat voor dit evenement je misschien geen visum nodig hebt.
  7. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Misschien moet je er dan een groepsreis van maken, krijg je ongetwijfeld 'groepskorting.'
  8. skate performance

    skate performance New Member

    Slimme opmerking, zo'n visum aanvraag duurt dat lang of als het een georganiseerde schaatsreis is dan hoeft dat niet, refereer aan de reis
    die naar wk in Calgary wordt aangeboden.
  9. FuGeE_Volkova

    FuGeE_Volkova Well-Known Member

    Visum aanvraag duurt 1 week. Als iemand tegen die tijd verblijf zoekt kan ik misschien wel helpen.
    Tsuki vindt dit leuk.
  10. skate performance

    skate performance New Member

    Bedankt 2016 duurt nog even. Nog een vraag ?
    Zijn er ook goede schaatsers/schaatsster uit Wit Rusland, vroeger onder de Sovjet Unie kwamen er goede schaatsers daarvandaan, ik lees een Lidia Skoblikova wie
    maar liefst 6 gouden medailles heeft maar weet niet of zij witrussisch is.
    Komen zij eraan of heb je al namen, nu zijn er Russen, een Let en een Kazach maar Wit Russisch ?
  11. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Met groepsreizen doelde ik meer dat je met vrienden (of andere gelijkgestemden, in dit geval andere schaatsgekken:D) samen die reis organiseert, dus niet vanuit een bureau of iets dergelijks.
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je kan toch gewoon de uitslagen van de afgelopen jaren nalezen en dan zoeken op BLR of Belarus? Kijk anders naar de namen op Wikipedia in het Nederlands of Wit-Russisch.

    De afgelopen jaren deed het echtpaar Michajlov(a) altijd mee aan het allrounden, nu is er bij de dames een nieuw talent opgestaan, de 22-jarige Marina Zueva die de afgelopen maand alle vijf haar PR's heeft aangescherpt en hard op weg lijkt om een hele aardige subtopper te worden.
    ZeeKoei en FuGeE_Volkova vinden dit leuk.
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

  15. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

  16. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member


    Schaatsers, blijf weg bij EK Rusland

    Sport en politiek zijn helemaal geen gescheiden zaken, vindt Elisa Rodenburg.

    Door
    12 DECEMBER 2014
    Elisa Rodenburg studeerde aan het University College London voor een master geschiedenis. Binnenkort studeert ze af op een scriptie over de manier waarop Britse kranten verslag deden van de Olympische Spelen, Berlijn 1936.

    Vorige week maakte schaatscoach Jan van Veen bekend dat hij vanwege de politieke situatie in Rusland niet naar Tsjeljabinsk zal gaan voor het EK Allround op 10 en 11 januari. Schaatssters Marrit Leenstra en Ireen Wüst spraken vervolgens ook hun twijfels uit over hun deelname. Ze hebben gelijk. Sven Kramer reageerde in De Telegraaf dat hij niet bepaalt waar de toernooien gehouden worden, dat dat een zaak van de internationale schaatsbond ISU is, en dat hij per slot van rekening schaatser is die zo hard mogelijk moet schaatsen. Hij heeft ook gelijk. De ISU, tot slot, reageerde dat hij geen reden zag om het toernooi te verplaatsen omdat daar andere instanties voor zijn en omdat men sport en politiek gescheiden moet houden. De ISU heeft ongelijk.

    Ten eerste mag ik hopen dat de ISU toch ergens een grens trekt. Wordt het EK nog steeds in Tsjeljabinsk gehouden als Rusland Oekraïne volledig inlijft? Of Moldavië, Georgië, Armenië? Of als Rusland de Baltische staten binnenvalt om zogenaamd de Russische minderheden te beschermen? Ik dacht het niet. Volgens de ISU moeten sport en politiek niet met elkaar vermengd worden, maar zelfs de ISU zal toch bij een dergelijk scenario besluiten om het EK, of een ander toernooi, te verplaatsen. Evenzo zal de ISU, of een andere sportbond, niet besluiten een toernooi in Noord-Korea te organiseren, wegens de politieke - en mensenrechtensituatie in dit land. Zelfs al laat Noord-Korea overtuigend zien de kosten en de organisatie aan te kunnen.

    Men moet sport en politiek dus tot op zekere hoogte gescheiden houden, maar tot op welke hoogte? Het standpunt van de International Skating Union is allerminst zo absoluut als men zelf doet voorkomen. Als we een kort overzicht geven van de politieke toestand in Rusland, zien we wel dat er genoeg redenen zijn om het EK te verplaatsen: het regime van Poetin begint steeds dictatorialere trekjes te vertonen, er zijn redelijk overtuigende bewijzen dat hij gefraudeerd heeft tijdens de laatste verkiezingen. Door een wisseltruc met Medvedev heeft hij zichzelf nog meer termijnen gegeven, de politieke oppositie in Rusland wordt de mond gesnoerd, vrijheid van meningsuiting wordt met de voeten getreden, homorechten worden ingeperkt en homo’s worden openlijk gemolesteerd. Rusland snoept al jaren stukjes land van Georgië af, lijfde in maart van dit jaar de Krim in, heeft een hand in de chaos in Oost-Oekraïne en heeft mogelijk door raketleveranties bijgedragenaan het neerhalen van vlucht MH17.

    Hoe goed je bedoelingen ook zijn, als het er op aan komt is het onmogelijk om sport en politiek gescheiden te houden. Sport is namelijk altijd politiek, al is het maar omdat een groot toernooi een land altijd politiek prestige en politieke erkenning oplevert. De beslissing van de ISU om het EK niet te verplaatsen is dan ook een politieke statement, namelijk dat de schaatsbond de politieke situatie in Rusland niet ernstig genoeg vindt om deze af te keuren.

    Voor mijn masterscriptie deed ik onderzoek naar Britse krantenverslagen over de Olympische Spelen in Berlijn in 1936. De meest gehoorde verklaring in de pers destijds was dat politiek en sport gescheiden moesten blijven. Rechtse kranten zagen dit als een reden om een boycot af te keuren, linkse kranten draaiden het argument om: nazi-Duitsland zou politiek prestige uit de Spelen halen, zou sport dus politiek maken en dat was een reden om de Spelen wél te boycotten. Een dergelijk argument zou nu ook voor de ISU kunnen opgaan.

    Behalve politieke zijn er ook sportieve redenen om het EK te verplaatsen. Vorige week werd door een spraakmakende ARD-documentaire bekend dat in Rusland al jarenlang een grootschalig dopingprogramma loopt. Hoewel er geen schaatsers in genoemd werden, is dé schaatssensatie van het moment, de Rus Pavel Koelizjnikov, net terug van een schorsing wegens doping. Dit zou de ISU toch op zijn minst ongemakkelijke gedachten moeten bezorgen. Bovendien was dit dopinggeval volgens de ARD van bovenaf, door de politiek, opgelegd. Wil de ISU nu nog volhouden dat sport en politiek niets met elkaar te maken (zouden moeten) hebben?

    Sven Kramer had gelijk: hij bepaalt niet waar het EK gehouden wordt, en hij is er de dupe van als hij besluit niet te gaan. De ISU, en internationale sportbonden in het algemeen, moeten hun sporters daartegen beschermen.

    Dat kan niet door vol te houden dat sport en politiek gescheiden moeten blijven. Dan moet het maar door toernooien in landen te organiseren waarin de politiek minder omstreden is dan in Rusland.
  17. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

  18. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Zie post boven je. Ik het het gekopieerd.
  19. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Stout @HaagscheBluf stout! Maar wel bedankt.
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  20. Passion-for-Skating

    Passion-for-Skating Well-Known Member

Deel Deze Pagina