Profcriteriums zijn demonstratiewedstrijden, geen echte wedstrijden. Daar is niets geheims aan, dat weet iedereen die de borstvoeding ontgroeid is. Is ook helemaal niet erg, die uitslagen tellen ook nergens voor mee. Profcriteriums zijn er om de renners in het echt te zien die je de weken te voren in de Tour op tv heb zien zwoegen.
Verkopen van echte wedstrijden komt in de profwielrennerij bijzonder weinig voor. De OS winst van Vinokourov is verdacht en zo zijn er nog wel een paar in de geschiedenis maar deze zijn uitzondering. Juist in de wielrennerij wordt heel diep gegaan voor die winst omdat dit zo lucratief blijkt in die sport. Men gaat er juist vaak te ver voor, vandaar ook de dopingreputatie. Al heeft wielrennerij dat ironisch ook te danken omdat het de meest gecontroleerde sport is en van oudsher ook de sport die er het meest tegen wil doen [al in de tijd van Jan Janssen bijvoorbeeld] terwijl men bij andere grote sporten men de ogen gewoon sloot totdat het echt niet meer kon (zoals in de atletiek onder andere). Wielrennerij is typisch genoeg in die zin een van de meest open en eerlijke sporten, ook speelt daar traditioneel geld en andere zaken een belangrijke rol. Het is bij uitstek een (de?) sport die de maatschappij zo fraai afspiegelt, zowel positief als negatief.
Het traditionele "de winnaar betaalt" doet voor mij niets af aan de eerlijkheid. Als twee renners alleen als beide zich 100% geven uit de greep van de achtervolgers kunnen blijven is het logisch als ze van te voren overeenkomen dat er voor beide op de streep iets te winnen blijkt. Zolang beiden voor de zege gaan en dan de uiteindelijke winnaar de ander financieel compenseert dan doet dat mijn inziens niets af aan de sportiviteit en eerlijkheid, ook niet ten opzichte van de achtervolgers. Tegenwoordig met de waarde van puntenranglijsten (WT, UCI) voor de renners is het sowieso al iets veranderd - een tweede of derde plek is daarmee al meer waar dan voorheen, dus nu is er al als vanzelf meer te verdienen voor ieder in een kopgroepje dat kans ziet weg te blijven. Moeten we die ranglijsten maar afschaffen dan?
Profsport is per definitie leveren van amusement. Sportwedstrijden hebben feitelijk van zichzelf geen economische waarde en om er dus geld mee te kunnen verdienen als profsporters en organisatoren etc moet er amusement geboden worden zodat mensen er plezier aan beleven en zo sponsors exposure halen. Het publiek bepaalt op de lang termijn in feite hoe eerlijk een profsport is - als ze een sport teveel verkocht of andere wijze te oneerlijk vinden om er van te genieten dan keren ze het uiteindelijk vanzelf de rug toe, valt er geen geld meer mee te verdienen en verdwijnt het of gaat zich beteren