Mensenrechten in China

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door strawbale, 23 feb 2021.

 1. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  strawbale vindt dit leuk.
 3. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 4. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  In Canada was ook al opgeroepen om de OS in Canada te doen. Maarja, het geld, het geld. Jammer dat de winterspelen nu ook elke keer met dit soort controverses te maken krijgt, maar het IOC is er vast blij mee.
 5. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Naast de Oeigoeren-kwestie speelt natuurlijk ook nog Tibet, en meer recentelijk, Hong Kong.
 6. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik weet niet of het een goed of slecht teken is, maar juist bij het langebaanschaatsen zien we de laatste jaren Oeigoeren doordringen tot het Chinese team. Alemasi Kahanbai bijvoorbeeld en de massta-starter Muhamaiti Hunahati (Mohammed?).
  Die baan in hun hoofdstad ürümqi heeft daar ongetwijfeld mee te maken.

  Misschien halen ze het Olympisch team of worden ze uiteindelijk toch achtergesteld t.o.v. Han-Chinezen? In ieder geval is er reden genoeg om het lot van de Oeigoeren te bespreken in de langebaanuitzendingen van de OS. Nuttiger dan het weer te hebben over de ontstoken teen van de hond van de tante van schaatser X, zou ik zeggen.
  strawbale vindt dit leuk.
 7. strawbale

  strawbale Well-Known Member


  Tenzij X Xiakaini Aerchenghazi betreft? (hoewel, ethnisch Kazakh, dacht ik)
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  In de discussie rondom het WK voetbal in Qatar zag ik dat juist mensenrechtenorganisaties aangeven dat je wél die kant op moet gaan. Dan kun je veel meer bereiken dan als je nu wegblijft, zeggen ze.

  Als mensenrechtenorganisaties dat al zeggen kan ik vanachter mijn laptopje wel vanalles gaan bedenken... maar dan moet je gewoon gaan.

  En als dat voor Qatar geldt, dan misschien ook wel voor China
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik trek dat persoonlijk wel een beetje in twijfel (ook niet alle organisaties zeggen hetzelfde). Ik snap dat ze zeggen dat erheen gaan kan leiden tot gesprekken en verbetering, maar in hoeverre vertrouwen we daarop? In Sochi was de boodschap precies hetzelfde, er is daar geen klap veranderd.

  Het start gewoon bij het toewijzen van de OS en WK's, dat moet gewoon niet mogen in dat soort landen.
  strawbale vindt dit leuk.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  in Sochi zou er bij een boycot ook geen klap veranderd zijn. Daar zit namelijk meneer Poetin aan de macht. Die trekt zich sowieso nergens wat van aan.


  Dat het bij de toewijzing al mis gaat ben ik met je eens. OS in Sochi, WK in Rusland, WK in Qatar, OS in China... doe het nou gewoon niet... Hoef je je daarna ook niet meer af te vragen of een boycot beter is of juist niet...
 11. mi

  mi Well-Known Member

  Nou de inval op de Krim was anders vrij strak getimed. De rook van het doven van het Olympisch vuur was nog niet opgetrokken toen de eerste soldaten de grens over gingen.
 12. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Voor beiden, en andere landen, lijkt mij de meest succesvolle, maar onhaalbare, strategie dat de buitenlandse media* de betreffende Spelen geheel boycott. Dan kunnen de atleten, maar zonder politici noch bobo's, in principe gaan, maar de internationale nieuws en prestigie waarde voor het organiserende land is quasi nul. Wanneer de machtige media het voortouw zouden nemen kunnen we een heel eind komen.

  Wel gaan als land, zoals sommige organisaties adviseren, hebben ik nog nergens tot een positive verandering zien leiden.

  *) Potentiële kijkers kunnen ook een signaal afgeven door collectief en massaal niet te kijken; dan wordt het voor de meia ook minder aantrekkelijk flink te dokken voor uitzendrechten. vandaar voor mij geen Winterspelen in China noch WK Voetbal in Qatar.
 13. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  In Canada denken velen daar (gelukkig) anders over: https://nationalpost.com/news/campa...lympics-from-beijing-over-human-rights-abuses

  Zie ook China's reactie tegenover Canada (van 4 maanden geleden): https://www.theguardian.com/world/2020/oct/22/china-canada-diplomatic-feud-uighurs-xinjiang
 14. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik vind het vooral ook belachelijk dat de IOC akkoord gaat met het vaccineren van alle atleten met de vaccins die China aanbiedt. De meest positieve verwachtingen zeggen dat we in december dit jaar 20% van Afrika hebben ingeënt, maar we gaan wel alle kerngezonde atleten vaccineren? De Westerse wereld heeft eerst alle vaccins opgekocht zodat armere landen dat niet meer konden, ze hebben ervoor gezorgd dat in Afrika geen eigen vaccins kunnen worden ontwikkeld en vervolgens starten ze een campagne om de gevolgen van Corona in Afrika belachelijk te ondermijnen.

  Dat terzijde, de WHO moet zijn ballen eens terugvinden en wat doen aan deze enge praktijken van China.
 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  IOC & WHO, ballen? Nog geen vega- vrees ik.

Deel Deze Pagina