Het laatste onderdeel op het Olympisch schaatstoernooi is de massastart. Die rijden de vrouwen en de mannen op zaterdag 19 februari. Zoals we gewend zijn uit de wereldbeker wordt er gereden in halve finales gevolgd door een finale. Via onderstaande links kan je zien wie bij elkaar zitten in een halve finale. De halve finales zijn dusdanig gearrangeerd dat landgenoten niet in dezelfde halve finale schaatsen. https://olympics.com/beijing-2022/o...d-skating/results-women-s-mass-start-sfnl.htm https://olympics.com/beijing-2022/o...eed-skating/results-men-s-mass-start-sfnl.htm De massastartwedstrijden zijn wedstrijden over 16 rondes. Na 4, 8 en 12 ronden zijn er tussensprinten waar de eerste rijders 3, 2 en 1 punten krijgen. Bij de eindsprint krijgen de eerste rijders 60, 40, 20, 10, 6 en 3 punten te verdienen. De eerste 8 rijders gaan door naar de finale.
De puntentelling is anders dan 4 jaar geleden, waardoor nu meer hoge finishers zich plaatsen voor de finale. De top-5 is mathematisch door. Voor de overige 3 plekken zijn nog 21 punten te verdelen, dus om zeker te zijn heb je 7 punten nodig, maar waarschijnlijk zit je met 6 of 5 ook wel goed. Er zit veel onervarenheid in de deelnemerslijst, dus de halve finale kan nog wel een leuke chaos worden.
Voor wat betreft de tactische beschietingen. Wat moet je doen om je te plaatsen voor de finale? In de afgelopen seizoenen was het vergaren van vier punten in een halve finale altijd genoeg om je te plaatsen voor de finale. Drie punten was bij de meeste wedstrijden genoeg voor een plaats in de finale. Twee punten was zelden genoeg voor het halen van de finale. Plaatsing via twee punten of minder kwam voornamelijk voor bij de vrouwen.
Bij de mannen kun je jezelf inderdaad absoluut niet zeker wanen met 3 punten. Met het winnen van een tussensprint ben je er dus nog niet (automatisch). Dan gaat het erom dat diegene 1. na het winnen van een tussensprint doorrijdt voor de punten bij het volgende sprintmoment (dat moet normaliter wel afdoende zijn) of 2. dat diegene zich goed gaat positioneren tussen/achter de topsprinters die gokken op de eindsprint. Dan maakt diegene in hun slipstream in ieder geval grote kans om hoger te eindigen dan de anderen met 3 punten. Goed rekenen en het overzicht bewaren dus. Verder is het wel nuttig om samenwerking te zoeken met andere wegrijders. We zagen dit seizoen in de World Cups Bergsma al eens een keer wegschieten met Belchos en Quinn (hebben beiden in het verleden met zijn ploeg meegetraind in Nederland, dus in hoeverre dat toevallig is... ). Verder waren er amper sprinters in die heat. Bergsma pakte in de ontsnapping 4 punten (demarreerde nog een keer vanuit de kopgroep voor de maximale punten in de laatste tussensprint) en was toen op zeker door (pakte voor de zekerheid nog wel punten bij de eindsprint). Zo'n plan kan morgen herhaald worden nu hij met de nodige aanvallers in de groep zit. Waaronder opnieuw Belchos. Voor Kramer wordt wegrijden en scoren bij de tussensprints essentieel, want met Swings, Chung, Quinn, Gelinas, Ulekleiv en Ning in de groep ga je niet snel zekere punten scoren in de eindsprint (iets waar Bergsma nog wel uitzicht op heeft in zijn heat). Rijhnen, Due Schmidt en Silovs (die laatste twee trainen met elkaar), om maar wat namen te noemen, zitten in datzelfde schuitje. Bondgenoten zoeken dus.
Ik weet dat het de regels waren, maar toch wel grappig dat de startlijsten van oorspronkelijk 24 gewoon zijn aangevuld tot max 30 met willekeurig aanwezige schaatsers. De Argentijnse heeft bijvoorbeeld maar aan één World Cup meegedaan en daarmee 0 punten verdiend. https://live.isuresults.eu/worldcup/WC_2022_F_MS/standings Ook zitten er vele rijders bij die dit seizoen nog geen massastart hebben gereden. Kramer lijkt 'geluk' te hebben met de loting vergeleken met de snelle namen uit de groep van Bergsma
Ik zou niet raar staan te kijken als Kramer de finale niet haalt. Mocht dat gebeuren dan zou dat erg jammer zijn (vooral heel erg voor Bergsma), maar ook wel passend bij zijn hele OS. Wat dan op een bepaalde manier ook wel weer iets zou hebben....
Golovatsiuk rijdt volgens mij überhaupt zijn eerste massastart. Jammer dat die niet in de halve finale zit bij Kramer, dan had Kramer zijn enorme surplus aan ervaring op de massastart t.o.v. hem kunnen uitspelen.
Ook 2e schaatsers van een land mogen dus gewoon starten als ze toch aanwezig zijn, ondanks dat ze zich niet hebben geplaatst? Apart, waar is die hele plaatsing dan nog goed voor. Ook het niet hebben van een limiettijd voor Quinn is dus blijkbaar geen belemmering.
Hoe zit het nou met het verplicht een individuele afstand rijden voor de teampursuit? Ik zie Pedersen er namelijk niet tussen staan.
Goede vraag. Hebben we het er al niet eerder over gehad dat het zo lijkt te zijn dat je als land iemand slechts in hoeft te schrijven op een individuele afstand maar hij/zij die afstand niet per se ook daadwerkelijk hoeft te schaatsen? Het kan natuurlijk ook zo zijn dat landen express de MS als laatste event gebruiken als die individuele afstand, om dan na de TP hun rijder alsnog af te melden....
Voor het maximaal aantal quotaplaatsen. Als Hoolwerf het niet had gehaald had Nederland nog steeds 2 MS plekken, maar wel maar maximaal 8 schaatsers.
Volgens mij is het gewoon puur een theoretische inschrijving, die je altijd terug mag trekken. Je moet een reden hebben om in het dorp te zijn buiten de TP. Op dezelfde manier schrijven landen reserves in voor individuele afstanden, zodat ze in ieder geval aanwezig zijn als het nodig is, om vervolgens toch gewoon de beste rijders te laten starten.
Er werden 24 startplekken vergeven voor de MS aan quota. Die worden dan nog aangevuld tot 30 startplekken tijdens het toernooi zelf met schaatsers die zich via andere wegen hebben gekwalificeerd en dus aanwezig zijn, afhankelijk van uit welk land ze komen. Er is ook een volgorde voor, vdPoel had geloof ik ook nog zijn recht op een startplek op kunnen eisen, ik denk omdat Ekensskar een keer een puntje gepakt heeft bij de MS ofzo.
Ja ik weet het, maar ik vind het toch suf. Japan had gewoon maar 1 plek verdiend bij de mannen en gingen toch nooit meer dan 7 quotaplekken krijgen doordat ze geen TP-ploeg hadden, maar mogen nu toch gewoon met 2 starten. En voor meerdere andere (grote) landen geldt hetzelfde (iig China en Rusland zo te zien).
Je mag er toch vanuit gaan dat hij wel een paar tussensprintpunten kan pakken, maar inderdaad, ik vrees er ook voor...
Zou toch wel wat geld over hebben om het interview van Coopmans te zien als Kramer goud wint. Geniale meesterzet is het dan over 20 jaar in Andere Tijden Sport.
Ik zie zowel het vuur als zelfvertrouwen bij Kramer niet meer, en zonder dat zie ik hem op de MS hooguit was matige pogingen zonder overtuiging doen... Zijn bijna schouderophalende gelatenheid na de TP was een veeg teken hoe hij erin staat deze OS ben ik bang. Ik hoop uiteraard dat ik het 100% mis heb!
En de manier waarop ook. Alle deelnemers hebben zo'n angst om met Kramer over het ijs te rijden dat ze huilend van het ijs stappen en Kramer solo over de streep komt.