Lekker gezellig bij Team Jumbo Visma

Discussie in 'Lange baan' gestart door Elina, 23 okt 2014.

 1. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Jumbo heeft vrij veel jonge schaatsers, die hoeven geen ster aan te trekken, ze kunnen ze zelf ook ontwikkelen. Wennemars kan toch al wedijveren met De Boo en Prins. Stel ze krijgen Conijn weer terug op haar beste niveau, heb je direct nog een schaatsster erbij met een zekere gunfactor. Enzovoorts. Thomas Krol liep nou ook niet over van charisma, dat moet toch vervangbaar zijn.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik snap Scheperkamp's opmerking over geen liefdadigheidsinstelling zijn wel en dat is natuurlijk ook wel zo, maar de manier waarop hij het zegt is wel weer tekenend voor team JV. Misschien focus ik me teveel op JV en zeggen mensen van andere teams het ook wel, maar ik heb het gevoel dat uitspraken zoals "we zijn geen praatgroep" en "we zijn geen liefdadigheidsinstelling" bijna alleen maar van JV komen.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik ben benieuwd hoe ze dat inkrimpen specifiek willen bereiken. Je wilt niet alleen inkrimpen, maar toch ook zeker een kwaliteitsinjectie geven (al is dat praktisch heel moeilijk nu iedere topper over een doorlopend contract beschikt). Een kleinere heren sprint-selectie? De marathonploeg zetten ze immers door en de ploeg voor volgend jaar staat al onder contract. Van de langebaanploeg zijn er al een groot aantal die een verlenging hebben gekregen (de mannen allroundploeg - minus Bergsma die kennelijk wel in onderhandeling is met JV). En er zijn nog een paar namen die einde contract zijn, maar die ze koste wat het kost zullen willen verlengen (Leerdam, Rijpma-de Jong). Ook Merel Conijn zullen ze ongetwijfeld heel graag willen behouden, maar dan zullen ze er wel voor moeten zorgdragen dat zij eindelijk wat trainingsmaatjes krijgt. Anders kunnen ze haar beter naar AH Zaanlander (of IKO) laten gaan. Wat misschien toch al betere fits zijn.

  Mijn two cents: dit kan weleens ten kosten gaan van de opleidingsploeg. Zeker dit seizoen heel matig (eigenlijk alleen Hoogendoorn met successen). Er gingen ook al wat geruchten van een overstap van Jordy van Workum naar Reggeborgh, voor zover hij doorgaat met schaatsen. Niettemin zou dat zonde zijn. Juist zelf je talenten opleiden en vervolgens daarvan de vruchten plukken is het mooiste wat er is.
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Bij Verbij vraag ik me altijd af of hij er wel zin heeft. Het oogt en klinkt altijd allemaal zo zwaarmoedig. Ook toen hij nog wel goed reed. Vergelijk dat eens met iemand als Kjeld Nuis, daar spat het vuur, de ambitie en de emotie nog uit zijn ogen. En Nuis is zelfs 4 of 5 jaar ouder dan Verbij.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 5. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  chicagodude vindt dit leuk.
 6. cifu

  cifu New Member

  Wat vonden jullie van de 'bijzondere' reactie van Orie naar Wennemars. Vlak na de wedstrijd. Hij bleef maar achter Wennemars aanlopen, hem tegenhouden, vastpakken en maar praten. Op een op mij agressief overkomende manier. Terwijl die jongen zich even geen raad wist van blijdschap en dat wilde vieren. Ik vond het een naar gezicht. Genant gewoon.
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Jac Orie. Als je in zak en as zit door een teleurstellende rit of een misgelopen kwalificatie, dan komt ie op het middenterrein iets in je oor schreeuwen waar je niet op zit te wachten. Als je euforisch bent door een geslaagde rit of een onverwachte kwalificatie, dan komt ie op het middenterrein iets in je oor schreeuwen waar je niet op zit te wachten.
  Qua omgang met anderen de Pieter Omtzigt van de schaatsbaan.
  diploma, Forza, RodyTur10 en 2 anderen vinden dit leuk.
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  valt toch wel mee deze uitspraak? Ik hoor schaatsers van andere ploegen ook soortgelijke uitspraken doen, nl. dat je uiteindelijk betaald wordt om hard te schaatsen/te presteren. En zo is het natuurlijk ook. Aangezien de salarissen bij JV relatief wellicht hoger zijn en er misschien wat onzekerheid is vwb toekomstige grootte van de ploeg, zou het wel kunnen dat de schaatsers zelf wat meer druk voelen om hun plekkie te behouden

  edit: en dit soort uitspraken komen natuurlijk ook eerder voor als het echt duidelijk minder loopt bij een ploeg. Wanneer is het bij RB nou echt structureel een heel seizoen middelmatig tot slecht gegaan? Logisch dat je daar ook niet dit soort interviews en uitspraken vandaan krijgt.
  Yuskov, mi en Marcel Vos vinden dit leuk.
 9. mi

  mi Well-Known Member

  Het zag er vreemd uit maar als je niet weet wat er gezegd is kan het net zo goed: ‘potverdomme man, zie je nou wel, ik zei het toch, ik zei het toch!’ zijn he. Daar trek ik geen conclusies uit.

  Ik denk qua inkrimping eerlijk gezegd veel verder door. Er zijn teveel eilanden. Interview/verslag in Helden over Jutta deze maand bevestigde dat beeld (Antoinette zei ongeveer: ik train eigenlijk nooit met haar, Thomas zei iets van: ze mag achter ons aan schaatsen, dat maakt weinig uit).
  Je hebt op beide geslachten en op alle afstanden nu vanalles wat. Weinig mogelijkheden om elkaar beter te maken daardoor.
  Ik denk dat Wennemars en Scheperkamp twee vaandeldragers zijn voor de toekomst. Die kunnen met Verbij samen optrekken. N’tab heeft denk ik überhaupt onvoldoende laten zien voor contractverlenging maar past wel in het sprinterscollectief, Maar wat doet Jorrit daar dan.

  Jutta is volgens mij een eiland op zich. Die heeft mannen nodig om zich aan op te trekken en die zijn er zat . Maar Conijn heeft niks aan Antoinette als die zich meer en meer op 1000/1500 concentreert. En Reina Anema voegt in zo’n team weinig toe.
  Commerciële zijn de sprinters het meest interessant volgens mij. Dat zou ik als kern van de ploeg zien,
  Laatst bewerkt: 26 feb 2024
  Lorca en chicagodude vinden dit leuk.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik zou me niet teveel laten leiden door hoe mensen misschien in interviews overkomen. Dat heeft NL heel veel met verschillen in karakters te maken. Een krajicek in het verleden en bv vdZandschulp nu in het tennis hebben hebben hetzelfde, nl dat ze bijna flegmatiek/ ongeïnteresseerd overkomen terwijl van binnen het vuur heel hard brandt. Ikzelf heb dat ook en het valt ook voor een deel wel wat samen met extrovert vs introvert.
  kernploegfusie en Jeronimo1 vinden dit leuk.
 11. mi

  mi Well-Known Member

  En dat hebben we gezien!
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Tja, behalve het stoppen van Krol zie ik persoonlijk weinig tot geen toegevoegde waarde voor Ntab, Anema, en Yoro. Kan me bijna niet voorstellen dat zij kunnen blijven. Hoezeer ik Bergsma ook mag zie ik ook niet in waarom ze zo graag met hem verder zouden willen, dat zal dan echt vnl. gaan om zijn waarde als Eminence Grise/mentor bij het marathon-team.
  EN bij het marathon team en de opleidingsploeg zijn er ook wel een paar namen te vinden waar ze eventueel afscheid van zouden kunnen nemen (bv. Robert Post bij de marathonners, en ik ben sowieso niet bijzonder onder de indruk van de mannen in de opleidingsploeg). Trouwens, qua inkrimpen is het personeel ook behoorlijk van omvang dus daar zou ook wat gesneden kunnen worden.

  Enfin, veel hangt natuurlijk ook af van de wensen van de rijders zelf; willen Leerdam, ARDJ, Verbij, en Snel zelf eigenlijk wel blijven? (ik geloof dat Bergsma sowieso wel wilde blijven?)
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Toevallig zei John van 't Schip van Ajax hetzelfde deze week. En die zitten in een toch wel vergelijkbaar schuitje als Jumbo Visma. Hoewel dat schuitje (van Ajax) nog wel wat meer gaten heeft. Maar er zijn ook veel paralellen.

  Je hoort het inderdaad vooral vaak op plekken waar het niet goed gaat. Om aan te geven dat er hardere keuzes gemaakt moeten worden of om te verdedigen dat die hardere keuzes gemaakt worden.
 14. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Overigens vind ik de uitspraak "we zijn geen praatgroep" wat meer zeggen over de dynamiek en aanpak binnen een team en een mogelijk gebrek aan aandacht voor de psychologische kant van topsport, terwijl "we zijn geen liefdadigheidsinstelling" doorgaans meer te maken heeft met ondermaats presteren, ervoor te zorgen dat mensen scherp blijven, en het voorsorteren zoals je zegt op mogelijke ontslagen
  kernploegfusie vindt dit leuk.
 15. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dat van die praatgroep staat ook helemaal niet in het artikel.
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat was ook meer n.a.v. Marcel Vos zijn reactie, wat dan weer ging om een uitspraak van veel eerder dit seizoen vanuit JV kamp. Maar je hebt gelijk, mijn bericht zonder context was misschien niet zo handig.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik heb het niet over namen waar ze eventueel afscheid van kunnen nemen. Dat zijn er, zoals je terecht aangeeft, best een boel. Wat ik vooral bedoel is dat je niet zomaar op iedere positie kunt inkrimpen. Inkrimpen kan heel snel ook ten koste gaan van de schaatsers die wel (willen) blijven. Neem nu zo'n Reina Anema. Die zal inderdaad echt niet hoog op het lijstje namen staan die ze aan boord willen houden. Dat betekent echter nog niet dat je die positie dan 1-op-1 kan gebruiken om de selectie daarmee te verdunnen. Immers benadeel je daarmee bijvoorbeeld Merel Conijn die vervolgens geen enkele trainingsgenoot overhoudt (ervan uitgaande dat de opleidingsploeg in de huidige opzet weggesaneerd wordt). Dan heb je alleen wat aan de faciliteiten van de ploeg, maar train je vervolgens het godganse jaar in je eentje en afgaande op haar interview van dit weekend wil ze dat niet. ARdJ zal richting de Spelen alleen maar meer richting sprint trekken en voor de rest blijft er niemand over. Dan moet je of met pijn in het hart bikkelhard zijn en afscheid nemen van Merel Conijn (in de wetenschap dat ze volgend jaar waarschijnlijk al meedoet voor de WK-plekken) en vervolgens met een select groepje sprinters en milers richting Spelen werken (bijvoorbeeld alleen Leerdam; ARdJ; Hoogendoorn en een Grevelt), of Conijn binnenboort houden door nog 1 à 2 stayers/allrounders aan te trekken. In de wetenschap dat je daar dus al niet meer op inkrimpen kan. Met dat soort zware beslissingen hebben ze te maken.

  Voor de marathonploeg geldt dat Stoltenborg, Visser, Post en Homme Jan de Groot al contracten voor volgend seizoen hebben gekregen (kortom; daar kun je niet inkrimpen en dat gaat evengoed niet in een teamsport).

  Als je het mij vraagt kan het eventueel opheffen van de opleidingsploeg niet op een beroerder moment gebeuren (al is het succes daarvan tanende). We staan er - voorlopig en even afkloppen - goed voor op sponsorgebied en dat betekent dat jan en alleman bij alle vier de commerciële ploegen langdurige contracten hebben. Die ploegen staan er ook goed op. Alle aandacht gaat zoals altijd uit naar Reggeborgh en JV, maar IKO en AH Zaanlander zijn ook gewilde ploegen geworden. Je kunt daardoor niet zomaar even een schaatser van een andere ploeg overnemen en dus wordt zelf - goed - opleiden (zoals Scheperkamp en Snel) ook een vorm van lijfsbehoud. Dat ze geen liefdadigheidsinstelling zijn mag wel zo wezen, maar ik hoop dat ze het opleiden niet uit het oog verliezen in hun streven om weer het beste team van Nederland te worden.

  Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaan aanpakken.
  chicagodude vindt dit leuk.
 18. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ligt de samenstelling van de ploeg en het kader er omheen nu voor een groot deel in handen van Sven Kramer, gelet op het interview met Dave Versteeg op Schaatsen.nl ?
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Of je splitst het -indien je daar budget voor hebt- meer op dan je nu doet. Orie is an sich dacht ik niet betrokken bij de opleidings-en marathonploeg. Maar heeft nu wel heel erg veel hooi op de vork, stel hij kiest voor de begeleiding van de sprinters en trekt een andere coach aan voor de allrounders (zoals ze bij RB met Derks en van Velde de verdeling hebben). Dan rijd je in hetzelfde pak maar ben je feitelijk een los team. De clue is dan alleen wel om er ook werkelijk conpletere teams van te maken, dan zul je eerder moeten groeien dan krimpen. Dat hebben ze wellicht ook geprobeerd en om met Thomas Krol te spreken lijkt de koers wat tegen te vallen (bijv Anema en Conijn om diverse redenen niet daar waar je ze zou willen hebben), maar dan is dit het moment om opnieuw te gaan bouwen. Maar Orie alle takken zelf laten doen lijkt mij een utopie.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat stukje ''an sich'' is hier wel de clue. Orie lijkt mij niet het type dat afstand kan bewaren. Die wil overal aan de knoppen zitten en dat gaat ook niet uit zijn systeem. Diane Valkenburg schrijft bijvoorbeeld de schema's voor de marathontak van JV, maar in alle interviews hoor je dat Orie daar ook enorm bij betrokken is. Voor Sicco Janmaat en de opleidingsploeg net zo. Dat is in beginsel dus organisatorisch al net zo gescheiden als bij Reggeborgh, maar duidelijk is dat de betrokkenheid van de hoofdcoaches onderling enorm verschilt. Het lijkt mij allemaal te veel van het goede voor Orie, want je wilt juist dat de trainer zich zoveel mogelijk op individuen kunnen focussen in plaats van een organisatie. Niet veel anders dan met een schoolklas. Tel daar ook nog eens bij op dat de synergie tussen sprinters/milers/allrounders dit seizoen totaal weg lijkt binnen de opleidings- en langebaanploeg. De allrounders die ze hebben zijn eigenlijk gewoon pure stayers; de sprinters zijn niet tevens milers en een paar rijders zweven op een afstandje daarbuiten. Het is allemaal los zand en dat wordt bij de dames met nog kleinere eilandjes al helemaal uitvergroot. Mijns inziens moeten ze de boel daardoor in de eerste plaats zeker fors inkrimpen. Ze kunnen zich beter ploegbreed op een paar specialismen storten, en niet in de valkuil stappen van het op ieder specialisme vooraan mee willen meedoen. Dan gaat een hoop half-half, zoals dit seizoen. Echter ontkomen ze mijns inziens dan ook niet aan harde besluiten waarbij misschien ook rijders die wel voldoen weg moeten, omdat dit voor de algehele richting van de ploeg noodzakelijk is.
  mi vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina