KPN Marathoncup/Meerdaagse/Natuurijs Grand Prix 2021-2022

Discussie in 'Marathon' gestart door Lorca, 23 okt 2021.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bij de dames geen Zaanlander. Bianca Bakker wint de massa sprint voor Eline Verhaar en Ineke Dedden. Paar aanvallen gezien maar ze kregen nooit meer dan 100m. Sandrine Tas ook een paar keer voorin gezien maar zat in de eindsprint te ver om gevaarljjk te worden.
 2. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Opmerkelijk: Arjan Stroetinga noemt nu zelf Roest als betere optie dan Kramer voor de mass start ...
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De Leeuwarder Courant meldde na afloop van het EK dat ook Bergsma in de wandelgangen Roest had genoemd als eventuele partner na het OKT. Misschien hebben zij in trainingen hele explosieve rondjes gezien van Roest, maar ik zie 'm niet echt voor me in een rol als sprinter (z'n bochten daargelaten). Als aanvaller is koersinzicht vooral belangrijk en dat is onmogelijk te beoordelen bij iemand die in jaren geen MS of marathon heeft gereden. Het zal er wellicht eerder op aankomen dat zij Roest beter denken te kunnen vertrouwen. Hetgeen Stroetinga ook wel duidelijk liet blijken.

  De Stroet was in ieder geval prima op z'n gemak in de commentaarpositie. Paar mooie quotes, veel uitleg over trainingsarbeid en las de koers erg goed (en wist ook goed te vertellen wat sommige rijders op bepaalde momenten beter hadden kunnen doen). Toch verrassend voor een man die amper volzinnen nodig had in interviews :D Ook prima wedstrijdjes om te verslaan. De herenwedstrijd was vanaf de start erg vermakelijk, maar viel nadat de kopgroep een rondje voorsprong pakte toch in een plooi tot de laatste 10 rondjes, ondanks enkele pogingen van Den Hertog om de wedstrijd hard te maken en er een tweede rondje bij te pakken. Wat dat betreft echt een anti-climax dat hij viel 2 rondjes voor het einde. Door afwezigheid van de broertjes Hoolwerf, Bart Swings en Harm Visser was hij de enige echte topsprinter, zodat hij zich ook gedeisd had kunnen houden voor de sprint. Niettemin was hij juist de meest actieve man in het peloton. Had de zege zeker verdiend. De sterke winnaar Ariëns moest het - vrijwel - in zijn eentje opnemen tegen het A-ware blok, maar werd toch wel onhandig vaak uit de wind gehouden door direct concurrerende ploegen als orQuest en Bouwselect als zij de boot misten. Hij reed een goede en attente wedstrijd, maar zo nu en dan moest ik toch wel fronzen dat bijvoorbeeld een Janissen per saldo een gat dicht reed voor Ariëns op een aanvallende Den Hertog (en uiteindelijk ook gewoon de sprint voor hem aantrekt). Terwijl je gelet op de krachtsverhoudingen dat aan een Ariëns zou moeten overlaten. Je merkt op dat soort momenten toch dat een hoop jongens - logischerwijs - nog niet gewend zijn om voor de overwinning te rijden.

  De dames maakten er een bedrijvige koers van. Als het machtsblok van Zaanlander er niet bij is merk je heel snel dat de krachtsverhoudingen eigenlijk zeer gelijk liggen in het peloton. Daardoor komt amper een groepje weg (en helpt het ook niet dat op een snelle baan als Thialf minder snel een selectieve koers ontstaat - vergelijk dat met het NK in Alkmaar), want iedereen wil er bijzitten als de Zaanlanders ontbreken. Dan rijdt je zelfs zonder Schouten en co. al rap richting een massasprint. Op voorhand noem je dan Bianca Bakker de topfavoriet in dit veld en die rol maakte ze ondanks lastige finale waar (ze moest in de laatste 10 rondjes nog van achterin het peloton opschuiven naar voren, hetgeen intrigerend was om te volgen). Langebaner Paulien Verhaar maakte het haar nog knap lastig in de sprint. Zij trok 'm op z'n ''Dul's'' aan op 400m te gaan, maar werd halverwege even opgevangen. Zonder verkeer onderweg had dat maar zo haar eerste marathonzege kunnen zijn. Turner was als ploeg het meest actief in de wedstrijd, maar trok de sprint net te vroeg te hard aan zodat Van der Geest (uiteindelijk nog 4e) al snel overvleugeld werd door Bakker, Verhaar en Dedden. Van der Geest blijft wel vrij stevig in het oranje staan.

  Bij de heren heeft Sjoerd den Hertog in het klassement (ondanks val) 10 punten voorsprong op ploeggenoot Harink. Maar ook Gelling, Ariëns, Janissen en Visser staan gevaarlijk dichtbij voor het oranje. Dat gaat nog een spannende strijd worden in de laatste 4 competitiewedstrijden. Volgende week staat Eindhoven op het programma.
  G1ant vindt dit leuk.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Wat een lachwekkende start bij de heren. Een groep van 5 man rijd redelijk tempo in de loze ronde en het peloton laat een gat vallen. Nu moet men opnieuw starten ...
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kolderiek tafereel inderdaad. Er werd niet gedemarreerd en er werd in een normaal tempo gereden. Het gat dat in het peloton viel was ook helemaal niet zo groot. Pas in de ronde ná de loze ronde rijdt het groepje door en ontstaat een groter gat. Dat had men best door mogen laten gaan. Humor ook dat vervolgens een herstart plaatsvindt (incl. loze ronde) en er direct weer gedemarreerd werd (maar ook gelijk reactie). Konden ze wéér opnieuw beginnen.

  Ik was er zelf ook bij. Lekker weer 'ns een marathon van dichtbij zien. Lekker druk ook. Het zorgde in ieder geval voor mooie, zware, wedstrijden (oké, daar was vooral de zware wind debet aan). Bij de dames een spectaculaire sloopkoers. Deel 1 was vooral Zaanlander vs. de rest. Veel kopgroepjes met hen erbij en dus werd er vaak niet doorgereden. De dames van Zaanlander mistten echter later in deel 2 van de race de beslissende slag, lieten het gat te groot worden en kregen het gat vervolgens niet meer dicht (maar hun tempowisselingen zorgden wel voor de nodige uitstappers). De kopgroep pakte daarna een rondje en zo kregen we een spannende finale met de nodige dames die zeer aan elkaar gewaagd zijn. Janneke Elzinga sprintte mee met de peloton sprint en sloeg zo met 10 rondjes te gaan een flink gat op de andere leden van de kopgroep. De beste aanvaller van de kopgroep, Femke Mossinkhof, werd geschaduwd door de betere sprinters (Bosma en Van Loon), zodat zij niet reageerde en ook expres andere dames uit de groep liet ontsnappen. Janneke Ensing en Anne Leltz sprongen daardoor ook weg en zo kregen we een thriller van jewelste. 8 rondjes lang dame-tegen-dame-tegen-dame. Zo zien we dat niet vaak, maar dat is wel marathonschaatsen op z'n puurst (naar kunstijsbegrippen dan). Elzinga wist tot het einde haar voorsprong te behouden en won haar eerste marathon. Ensing kon het gat niet meer gedicht krijgen, maar pakt in haar laatste marathonseizoen een verdiende podiumplek. Leltz werd helaas toch nog teruggehaald door de rest van het op gang getrokken groepje sprinters. Bosma won de sprint om P3.

  Bij de heren dus een kolderiek begin van de wedstrijd, maar het was een valpartij van klassementsleider Sjoerd den Hertog (jep, alweer!) die de wedstrijd pas echt deed ontwaken. Jumbo ging op kop van het peloton flink rammen, terwijl A-ware al haar mannen liet afzakken om Den Hertog terug te krijgen. Dat lukte pas na een loodzware ronde of 10 - dat deed ze wel even pijn. Eigenlijk ontstond direct daarna een kopgroepje met drie man van JV (met een hele sterke Post), twee van Hoolwerf Heiwerken, twee van Bouwselect, Ivar Immerzeel, Marco van der Tuin én, jawel, Sjoerd den Hertog. Poh, wat is die man sterk deze weken (zonder die 3 valpartijen in de afgelopen 3 marathons had hij ze misschien wel alle 3 gewonnen). Ook een kopgroepje met alle belangrijke klassementsmannen (Den Hertog, Ariëns, Visser en Gelling). Alleen Harink en Janissen verloren de aansluiting. Het groepje ging uiteindelijk rond en de wedstrijd viel eigenlijk amper stil, maar een tweede rondje voorsprong werd niet meer geforceerd. Na de afsprintprocedure voor het peloton regende het kleine aanvalletjes in de finale, maar niemand kreeg echt veel ruimte zodat het een sprint werd vanuit de kopgroep. Die sprint werd gewonnen door Bart Hoolwerf tot grote vreugde van het (zijn) thuispubliek. De sprint precies goed aangegaan (Den Hertog en de broertjes Hoolwerf kwamen pas laat opzetten), want de wind stond pal tegen op het laatste rechte stuk. Hij kon zo dus nog mooi even achter de mannen uit de wind blijven. Den Hertog kwam als eerste uit de bocht het rechte eind op en hield ondanks de tegenwind zijn voorsprong lang vast, maar Bart, en ook broer Evert kwamen er nog net overheen. Het verschil tussen Bart en Evert 0,03. Het verschil tussen Bart en Sjoerd 0,08. Drie man binnen 0,08 sec. Ja, het was een spannende finish!

  Nog twee cupwedstrijden te gaan. Bij de dames heeft Lisa van der Geest een redelijk comfortabele voorsprong (behoudens valpartijen of corona). Den Hertog bij de mannen ook (loopt zelfs ietsjes uit in het klassement), maar die kan zich niet veel valpartijen permitteren. Volgende week is Kardinge aan de beurt.
  Laatst bewerkt: 30 jan 2022
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  grappig... in de samenvattingen van de wedstrijden in Groningen, gisteravond, op het youtubekanaal van schaatsen.nl, hebben ze het over "het snelle ijs van Kardinge"

  dat is niet een naam die ik er aan zou geven.
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Na Thialf en Enschede de derde baan opgeteld van de baanrecords. Nou is dat ook omdat in Groningen ook gewoon omdat het samen met Enschede een van de banen is waar de laatste jaren nog een keer een grote landelijke wedstrijd is gehouden (WBKT 2017, in oktober 2016) maar goed... :p
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  en dat het sneller is dan een vrijwel-buitenbaan als Utrecht wil ik ook nog wel geloven. Maar ik vond het toch een wat typische omschrijving :p
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nou ja, in de marathon is alles relatief natuurlijk. In Kardinge komt men doorgaans eenvoudig op snelheid (zeker als je het afzet tegenover de laatste twee locaties - Utrecht en Eindhoven); altijd verraderlijk snelle wedstrijden (maar wel vaak met de nodige uitstappers). Gemiddelde rondetijd van 31,1 van afgelopen weekend mocht er ook zijn. Aan de andere kant lijkt het ijs daar gaandeweg de wedstrijden wel wat sneller werkijs te worden. De twee herenkoersen waren daar illustratief in. Veel tempo in het begin, maar uiteindelijk echte sloopkoersen met veel uitstappers.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik gok dat behalve Enschede en Thialf ook Leeuwarden wel sneller ijs heeft dat Kardinge. Andere banen weet ik niet, maar het feit dat Kardinge half-open is maakt natuurlijk dat het ijs snel slechter wordt.
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  vrijdag de eerste wedstrijden in Lulea

  ik las net dat ze niet meer onder de brug door gaan. Het rondje wat ze rijden is daardoor nog maar 7,5km, met ook wat kleine rondjes van 3,5km erbij.

  Dat zijn wel erg kleine rondjes... ik denk dan: Zweedse meren zat waar je grotere rondes kunt rijden. Veel leuker toch?
  Lorca vindt dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, ook niet mijn idee van een prachtig - divers - parcours. 570km in één week (5 wedstrijddagen) over een rondje van 7,5km... Wel moet het goed te registreren zijn voor de NOS/Schaatsen.nl.

  Terecht overigens dat ze niet meer onder de brug doorgaan. Wat was dat me altijd irritant zeg. Al die uitvallers met botte schaatsen of verrot materiaal; continu valpartijen. Dit gaat sowieso al een afvalkoers van jewelste worden (eerste natuurijswedstrijden in twee jaar tijd met een verjongd peloton en een extreem aantal kilometers in een kort tijdsbestek). Daar hebben we die brug niet voor nodig.
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  ja, helemaal terecht dat die brug er uit is. En 5 wedstrijddagen op dezelfde plek is natuurlijk een noodoplossing voor dit jaar. Beter dan vorig jaar, toen was er niks ;)

  Maar een rondje van 7,5km... kan dat (ook zonder brug) niet groter? Zo ja, dan vind ik het raar dat ze dat niet doen. Zo nee, dan vraag ik me af of Lulea wel de juiste plek is voor natuurijswedstrijden.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zo dadelijk gaat de eerste GP-natuurijswedstrijd van start in Lulea, Zweden. Vanaf 10.00 uur 60km voor de heren; vanaf 13.00 uur de 60km voor dames. De omstandigheden zijn minder guur dan begin deze week toen het overdag -20 was en er een flink pak sneeuw viel. Nu schijnt de zon; is de wind afgevlakt en is de temperatuur een stuk aangenamer.

  De wedstrijd is live te streamen via: https://www.schaatsen.nl/live/

  De doorkomsttijden zijn te volgen via: https://livemarathon.schaatsen.nl/baan/Lule%C3%A5
  Laatst bewerkt: 25 feb 2022
  strawbale vindt dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ook mooi: Danila Semerikov doet mee!
  VorstM vindt dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Aardige koers met veel aanvallen die geen lang leven waren beschoren. Een massasprint leek onoverkomelijk, maar dat was buiten Marthijn Mulder (beloftenrijder, maar sterke skeeleraar) en Christiaan Hoekstra gerekend. Zij wisten te ontsnappen met zo'n 3-4 rondjes te gaan (een kilometer of 10) en maakten er zo een bloedstollende finale van. Een groepje daarachter met gevaarlijke sprinters als Hekman, Den Hertog, Gelling en Visser (en natuurijsklasbakken als Harink, Ariëns, Overvoorde en Haasjes) wisten ook uit het peloton weg te komen, maar bleven pokeren en lieten het gat erg groot worden (tot wel 25 seconden). In de figuur van Ariëns (die zich opofferde voor Hekman) werd dat gat in de laatste ronde toch nog bijna dicht gereden. Ik zeg bijna, want ze kwamen 2 seconden tekort op de koplopers aan de finish. Marthijn Mulder verslaat mede-ontsnapper Christiaan Hoekstra in de sprint-a-deux en pakt zo als belofte zijn eerste overwinning bij de senioren. Prachtige zege (zeker gelet op zijn achtergrond - vorig jaar of twee jaar terug werd kanker bij hem gediagnosticeerd). Een soort Niels Mesu-story. Sjoerd den Hertog wordt derde en doet goede zaken voor het GP-klassement. Dat geldt zeker ook voor ploeggenoot Jordy Harink die 4e wordt (en die als specialist op de 200km misschien wel de beste zaken doet). Veel mannen overigens die aan elkaar gewaagd waren in de sprint voor P3 - verrassend voor zo'n ''korte'' afstand. 5 man binnen een tiende van elkaar.

  De top 10:
  1. Marthijn Mulder
  2. Christiaan Hoekstra
  3. Sjoerd den Hertog
  4. Jordy Harink
  5. Ronald Kruijer
  6. Gary Hekman
  7. Ronald Haasjes
  8. Harm Visser
  9. Niels Overvoorde
  10. Marco van der Tuin

  Bouwselect bevestigd haar reputatie van natuurijsteam weer eens met 2 mannen in de top 10 en hun belofterijder die wint. Sportchalet Viehofen zit er ook goed bij met Hoekstra en Overvoorde. Bij Hoolwerf Heiwerken laat Ariëns (ditmaal in een knechtenrol) zien dat het met de vorm wel goed zit en A-ware maakt als team een sterke indruk. Den Hertog en Harink sterk als kopmannen, maar ook Due Schmidt (13e) en Ramler (18e) verrassend veel van voren te zien. Voor JV een wat verloren koers (missen vaak de boot), maar des te mooier dat nou net de man zonder natuurijservaring (de jonge Harm Visser) het daar het best doet.
  G1ant en Duif vinden dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zo te zien is Hekman toch derde geworden (beelden van de organisatie). Zo zie je maar weer dat transpondertijden zeker niet altijd kloppend zijn.

  1. Mulder
  2. C. Hoekstra
  3. Hekman
  4. Harink
  5. Den Hertog
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Imposante zeges vandaag van Luna Jonkers (CENNED) bij de dames en Jordy Harink (A-ware) bij de heren. Bij de dames kregen we, ongetwijfeld afgeschrikt door de felle gure wind, een zeer afwachtende wedstrijd voorgeschoteld. Zo afwachtend dat belofte Luna Jonkers het al snel gezien had en net als afgelopen vrijdag ver voor de streep demarreerde. Vrijdag ging ze te vroeg - nu ging ze precies op tijd (een km of 30 voor de finish). Wederom kreeg ze een veel te groot gat van de pokerende grote ploegen in de kopgroep (Turner, Palet, Renault Van Ramshorst) en die kregen het gat in tegenstelling tot vrijdag niet meer gedicht. Sterker nog, de solo-uitbraak van Jonkers liep alleen maar verder uit (richting de 3 minuten!). Ze bleef goed rijden en het leek alleen maar harder te gaan richting de finish. Men zal Jonkers voortaan niet zomaar een groot gat geven, maar dat zal haar een worst wezen. Ze is nu gewoon, geheel verdiend, Nederlands Kampioen! Dedden en Van Maaren (van Palet) worden 2e en 3e in de sprint van de restanten van de kopgroep.

  Harink won een hele mooie wedstrijd bij de heren. Puur entertainment. Het was een tactisch steekspel tussen de grote ploegen. Zonder de andere ploegen tekort te willen doen, was het vooral een spel tussen A-ware en Hoolwerf Heiwerken (HH) waarbij zij continu een overtalsituatie wilden bewerkstelligen. Op een gegeven ogenblik ontstond een kopgroepje met Jos de Vos (A-ware), Mats Stoltenborg (JV), Luc ter Haar (HH) en Niels Overvoorde (Sportchalet Viehhofen). Een situatie die de grote ploegen wel prima vonden, met in deze mannen vooruitgeschoven pionnen vooraan de koers. De samenwerking was aanvankelijk dan ook prima tussen deze mannen, maar al snel wilde Ter Haar (met zijn kopmannen in de achtervolgende groep) niet meer overnemen, zodat De Vos eveneens niet meer op kop kwam en het kopwerk zo vooral ten deel viel aan Stoltenborg en Overvoorde. Daarachter werd de koers geen moment saai dankzij een grote achtervolgende groep met diverse mannetjes van ploegen als A-ware, JV en HH.

  De grote kemphanen van het natuurijs, Harink (A-ware) en Ariëns (HH) neutraliseerden elkaar in het peloton - al snel op forse achterstand van de voorste groepen. De een wilde de ander niet naar voren brengen. Een prima ontwikkeling voor de ploeg van Ariëns, want zo konden sprinters Hekman en Hoolwerf voorin de eerste achtervolgende groep prima profiteren van het werk van de andere ploegen, terwijl Ariëns tegelijk Harink neutraliseerde. Zou Harink wel gaan rijden, dan zou Ariëns daar op zijn beurt weer van profiteren. Een ultiem ''andermans bordje leegeten-spel''. Dat spel leek te slagen. De groep met achtervolgers voegde zich op den duur samen met de vier koplopers (die er toen al tientallen kilometers in de aanval hadden opzitten), waarna Harink (op meer dan 2 minuten van de voorste groep) langzaamaan zenuwachtig werd en toch maar de jump vanuit het peloton richting de voorste groep ging wagen. Slechts een enkeling, zoals zijn schaduw Ariëns (en de Deen Due Schmidt - die verrassend goed uit de voeten komt in deze zware wedstrijden), kon zijn verschroeiende tempo volgen. In een rondje reed hij het gat van iets meer dan 2 minuten dicht op de voorste groep zodat er weer gehergroepeerd moest worden.

  Het duurde niet lang of er ontstond opnieuw een klein kopgroepje met daarbij nu wel direct Jordy Harink, maar ook topsprinter Evert Hoolwerf (HH), Stefan Wolfenbuttel (Skate4Air) en elite-wielrenner Björn Bakker waren van de partij. Even later voegden Jeroen Janissen (Bouw-en Techniek) en Niels Overvoorde zich bij hen. Een ronde voor het einde kon ook Kruijer (van Bouwselect) na kilometers in de chasse patate nog aansluiten bij de koplopers. Ariëns reed de hele wedstrijd als een schaduw achter Harink en kon goed profiteren toen die het gat met de koplopers dichtte, maar hier mist hij de definitieve slag. Het gat kon hij ook niet meer dichten: zijn ploeg had in Hoolwerf een rappe man van voren, en het zou ook geen nut hebben om gevaarlijke mannen als Den Hertog weer naar voren te brengen. Daarnaast was die andere snelle sprinter uit zijn ploeg (Hekman) al gelost uit de achtervolgende groep. Ook Bart Hoolwerf van JV moest in de finale lossen na een valpartij.

  In de finale koos Bakker als eerste het hazenpad vlak bij het ingaan van de laatste ronde. Overvoorde ging als eerste in de contra-attaque. Daarachter deed Harink zijn jasje uit, gooide deze naar de kant en zette vervolgens de turbo op standje maximaal voor een enorme tempoversnelling. De resterende lieden van de kopgroep (waaronder de enige sprinter van de groep: Evert Hoolwerf) stonden geparkeerd en Harink kwam binnen no-time Bakker en Overvoorde weer tegen. Ook daar was het een kwestie van erop- en erover en dat imponerende tempo hield hij vol tot de laatste meters (mooi ook om te zien dat hij als één van de weinigen pootje-over kan in de bochten rechtsaf). Hele verdiende zege van Harink die echt veruit de sterkste man in koers was vandaag. Al jaren erkend natuurijsspecialist, maar dit was pas zijn eerste natuurijszege. Dan is het fijn dat er direct een titel aan die zege is verbonden. Overvoorde (2e) en Bakker (3e) hielden hun voorsprong nog vast ten opzichte van de andere achtervolgers en nemen voor hun bescheiden ploegen zilver en brons mee naar huis.

  Morgen rust. Dinsdag gaat het peloton verder met de tweede wedstrijd om de natuurijs Grand Prix. Dan (vanaf 08.30 uur) krijgen de heren 100km voor hun kiezen en zetten de dames zich schrap voor 80km aan koers. Het wordt nog een slopende week!
  Laatst bewerkt: 27 feb 2022
  G1ant en leenstrafan vinden dit leuk.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dinsdag en vandaag wat kortere koersen in Zweden. Allen geëindigd in een massasprint. Bij de heren 2x een amusante broederstrijd tussen Bart en Evert Hoolwerf. Bart won de koers dinsdag voor de wind; Evert wint de koers vandaag door bij tegenwind achter de rug van Bart uit door te versnellen. Jordy Harink kwam vandaag in de sprint in het gedrang terecht. Wordt nog wel 8e, maar verliest daarmee zijn leiderstrui aan Bart Hoolwerf. De verschillen zijn uitermate klein in de top van het klassement. B. Hoolwerf, E. Hoolwerf en Harink staan binnen 2 punten van elkaar met de Alternatieve Elfstedentocht (veel meer punten te verdienen) voor de deur. Nog niets beslist aldaar.

  Bij de dames heerst Palet in de sprints en lijkt het klassement al een uitgemaakte zaak. Dedden wint alle GP-wedstrijden en zowel dinsdag als vandaag is het Dedden die wint en ploeggenote Van Maaren die 2e wordt. Toch verspillen de andere ploegen een hoop energie door gaten dicht te rijden met de koplopers, terwijl ze daarmee Palet alleen maar in de kaart spelen. Vandaag spant toch wel de kroon. De Nederlands kampioene Luna Jonkers was gelost en komt weer knap terug in het peloton en rijdt vervolgens op kop direct in de laatste ronde een groot gat dicht met de kopgroep (Van der Geest, Van Maaren, Van Ramshorst, Merkens, Walsma en een loeisterke Verweij - die misschien ietwat te veel met haar krachten smijt om podium te rijden) die aan het twijfelen was geslagen door aanvallen van Van der Geest. Zoals gezegd: heel knap, maar voor wie? Ik heb werkelijk geen idee. Voor ''sprinters'' uit haar ploeg die vervolgens zoals altijd nooit een top 6-notering rijden? Want tijd voor verdere aanvallen was er allang niet meer. Tsja, het koersgogme ontbreekt soms waardoor mooie koersen zoals vandaag toch wat worden onthoofd in de slotfase. Dit had geen enkel nut. Daardoor toch weer een massasprint en met een winnares die zo wederom eenvoudig kan winnen (overigens wel compleet verdiend, want ze reageerde ook heel sterk op elke aanval vanuit het peloton en gaat gewoon van kop af aan de sprint in). Mooie wedstrijd, maar toch jammer van deze ontknoping.

  Bij de dames gaan de kilometers duidelijk het meest tellen. De helft van het peloton lag er binnen 2 rondjes (toen het harde aanvallen regende) af. Dat gaat een afvalrace worden zaterdag als voor hen de 150km op het programma staat. Gelet op hoe sterk ze oogt gaat Dedden die koers ook als favoriet in. Dat klassement geeft ze niet meer uit handen. Verder verwacht ik dezelfde namen van voren. Verweij; de dames van Turner; Elsemieke van Maaren; Snoek enz.

  Bij de heren zoals gezegd de Alternatieve Elfstedentocht op het programma. Dat gaat een loodzware 200km-wedstrijd worden. Ben benieuwd of sprinters Bart en Evert (Evert 4e in de 150km wedstrijd; Bart gelost) dat kunnen bolwerken. Ik zet dan toch m'n geld in op kemphanen als Harink en Ariëns. De afgelopen jaren steeds op het podium bij deze wedstrijd. Kilometervreters als Bart Mol, Christoffel Hendriks, Stefan Wolfenbuttel en Kevin van der Horst gaan we ongetwijfeld ook van voren zien.
  Laatst bewerkt: 3 mrt 2022
  Duif vindt dit leuk.
 20. proeme

  proeme Well-Known Member

  is het aangepast? De dames zouden toch ook de Alternatieve Elfstedentocht van 200km rijden?

Deel Deze Pagina