KNSB Schaatsweek 26 t/m 30 december 2011

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 4 dec 2011.

 1. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Van maandag 26 t/m vrijdag 30 december vindt de KNSB schaatsweek plaats. Dit is voor de Nederlandse schaatsers het tweede belangrijke kwalificatiemoment van het seizoen (na de NK afstanden). Men kan zich er kwalificeren voor de tweede Wereldbekercyclus, de EK allround en het WK Sprint. Verder maakt de NK sprint ook onderdeel uit van de schaatsweek zodat er ook een titel is te verdienen voor de sprinters (topic over het NK sprint: viewtopic.php?f=4&t=6949)

  Kalender

  26 december:
  Dames 1500 meter (kwalificatie EK allround + kwalificatie WB-cyclus)

  27 december:
  Dames 3000 meter (kwalificatie EK allround + kwalificatie WB-cyclus)
  Heren 1500 meter (kwalificatie EK allround + kwalificatie WB-cyclus)

  28 december:
  Heren 5000 meter (kwalificatie EK allround + kwalificatie WB-cyclus)

  29 december:
  Dames 5000 meter (kwalificatie WB-cyclus)
  Dames 500 meter (NK Sprint + kwalificatie WB-cyclus)
  Dames 1000 meter (NK Sprint + kwalificatie WB-cyclus)
  Heren 500 meter (NK Sprint + kwalificatie WB-cyclus)
  Heren 1000 meter (NK Sprint + kwalificatie WB-cyclus)

  30 december
  Heren 10000 meter (kwalificatie WB-cyclus)
  Dames 500 meter (NK Sprint + kwalificatie WB-cyclus)
  Dames 1000 meter (NK Sprint + kwalificatie WB-cyclus)
  Heren 500 meter (NK Sprint + kwalificatie WB-cyclus)
  Heren 1000 meter (NK Sprint + kwalificatie WB-cyclus)

  Kwalificatieregels

  EK allround
  De vier beste dames en heren in het combinatieklassement over de 1500 en de 3000/5000

  WK sprint
  De vier beste dames en heren in het combinatieklassement over 2x 500m en 2x 1000 meter (de top 4 van het NK sprint)

  WB-cyclus: Salt Lake City, Hamar, Heerenveen
  De volgende namen zijn reeds geplaatst, de rest wordt ingevuld op basis van de resultaten in de schaatsweek (op de 500 en 1000 geeft de snelste tijd en niet het combinatieklassement de doorslag)

  Dames:
  500: Oenema, Boer
  1000: Leenstra, Boer
  1500: Wust, Leenstra
  3000: Wust, Valkenburg
  5000: Keulstra, van der Weijden

  Heren:
  500: Smeekens, Groothuis
  1000: Nuis, Groothuis, de Vries
  1500: Nuis, Groothuis
  5000: Bergsma, Kramer
  10000: Bergsma, B. de Jong, B. de Vries
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Voor mij is het belangrijkst in die week wie zich voor het EK allround en het WK sprint gaan plaatsen, waarbij ik dat EK dan weer net wat interessanter vind dan het WK sprint, omdat ik het allrounden toch nog steeds het mooiste op schaatsgebied vind. Uiteraard ben ik vooral benieuwd of Sven zich gaat plaatsen, ik verwacht het wel maar heb natuurlijk in geen eeuwen een 1500 meter van hem gezien. Ik hoop dat hij er een paar gaat rijden voor die tijd en dat wij dat dan ook te horen krijgen. Vast wel, is het niet via schaatsen.nl dan hopelijk via zijn facebook pagina. Verder hoop ik heel erg dat Jan Blokhuijsen en Koen Verweij zich ook gaan plaatsen. Als vierde man hoop ik dan op WOH, maar daar lig ik iets minder wakker van. Ik vermoed eigenlijk ook dat dat de 4 mannen gaan worden, of zie ik nu heel belangrijke concurrenten over het hoofd? Ted-Jan Bloemen zie ik zich niet plaatsen en verder schieten mij zo snel geen andere kanshebbers te binnen.

  Bij de vrouwen hoop ik zeker op Wüst en Leenstra, en die zullen het allebei ook wel gaan redden. Verder hoop ik heel erg dat Pien Keulstra zich er tussen weet te rijden en het EK dan ook echt wil gaan rijden. Het zou moeten kunnen al is de 1500 meter niet haar sterkste afstand, dus misschien verliest ze daar net iets te veel op. Wie dan de vierde vrouw wordt maakt met niet zoveel uit, Linda de Vries of Diane Valkenburg. Als ik dan toch moet kiezen, kies ik voor De Vries.
 3. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Renz Rotteveel, is nog een kandidaat, maar die was ook nog niet echt indrukwekkend tot nu toe..
 4. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ik hoop in ieder geval dat de hele schaatsweek via de livestream uitgezonden gaat worden, al ben ik er bang voor dat er maandag t/m woensdag (de niet NK-sprint-dagen) geen beelden zullen zijn.
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Nu wordt het tijd om uit te zoeken wie er aan deze wedstrijden (NK sprint, EK-skate-off, WB-skate-off) allemaal mee mogen doen. Bijvoorbeeld Marrit Leenstra, ze zal de 3000 meter sowieso moeten rijden om zich voor de EK te plaatsen, maar als ze daar een topdrietijd rijdt, mag ze dan ook automatisch naar de WB in Hamar? Ze kon de Holland Cup natuurlijk niet rijden omdat ze in Rusland zat. Sven Kramer idem op de 1500 meter.
 6. Jippie

  Jippie Active Member

  Kunnen wij als schaatsfans niet een manier vinden om de NOS zo gek te krijgen dat zij dat wel doen? Via Twitter/facebook etc. bestoken met berichtjes?
 7. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik vraag me af wat Kramer met de 10km gaat doen. Hij heeft zich niet geplaatst voor de volgende WC 10km en zal zich dus in de schaatsweek moeten kwalificeren. Probleem voor hem is dat dat een paar dagen na de EK kwalificatie is, en maar een week voor het EK allround.

  Zal hij afwachten of hij zich plaatst voor de allround tournooien en dan hopen dat hij op basis van goeie 10km op EK en WK allround een aanwijsplek krijgt ?
  Of laat hij de 10 voorlopig voor wat het is met als eventuele consequentie dat hij zich dan meteen voor het WK afstanden buitenspel zet ?
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Ik denk dat Kramer gaat pokeren, dus geen skate off zal rijden voor de 10 km.
 9. naomie70

  naomie70 Active Member

  http://nos.nl/artikel/319532-tien-kilom ... evaar.html

  Sven zal tijdens de schaatsweek dus niet deelnemen aan de 10km. "Hoe je het ook wendt of keert, ik ga geen tien kilometer rijden zes dagen voor een EK allround", liet Kramer afgelopen zondag aan de NOS weten. "Hoe ze het gaan doen, is mij niet duidelijk. Maar ik ga daar (schaatsweek, red) niet rijden." (reactie ook te horen in filmpje naast het artikel).
 10. Sidekick

  Sidekick Well-Known Member

  Wat is de normale route voor plaatsing voor de 10km van de WK Afstanden? World Cups rijden, ok, maar wordt iedereen op basis van 2 10km's geselecteerd, of is het ook nog op basis van tijd of met 5km's? Weet iemand dat?
 11. naomie70

  naomie70 Active Member

  Nou dit staat dus in het artikel, verder weet ik het ook niet:
  Door de tien kilometer tijdens de Schaatsweek te mijden, verspeelt Kramer echter de mogelijkheid om zich te plaatsen voor de tien kilometer tijdens de wereldbekerwedstrijd in januari in Heerenveen.

  Het wereldbekercircuit is de enige, reglementaire route om plaatsing af te dwingen voor de WK afstanden. Geen tien kilometer tijdens de Schaatsweek betekent in Kramers geval dus ook geen tien kilometer tijdens de WK afstanden
 12. Billy

  Billy New Member

  Vanuit het interview zou dit voor de reguliere schaatser gelden maar zal Kramer dat niet zomaar accepteren. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat dit "in Kramers geval" dus niet zo zal zijn!??
 13. naomie70

  naomie70 Active Member

  Ja normaal heeft iemand zich dan niet geplaatst, Sven ook niet. Maar dit staat er nog onder:
  Kramer dient aldus zijn hoop te vestigen op de schaatsbond KNSB. In de selectiereglementen van de bond staat namelijk, dat in uitzonderlijke gevallen per sekse en per afstand één aanwijsplek beschikbaar is. Om een beroep te kunnen doen op die regel zal Kramer derhalve tijdens het EK, en mogelijk later bij het WK allround, een uitzonderlijke tijd op de tien kilometer moeten rijden.

  Arie Koops, directeur Sport van de KNSB, houdt op basis van die reglementen de deur voor Kramer nog op een kier. "We gaan nog geen voorschot nemen op dit scenario. Laten we eerst het EK maar eens afwachten. Als Kramer daar een hele goede tien kilometer rijdt, gaan we verder kijken. Dat er in zijn geval nog een beetje ruimte is, lijkt me duidelijk."
 14. cybermier

  cybermier New Member

  De KNSB zal wel gek zijn om Sven niet te laten starten op de 10 km WK afstanden, als blijkt dat hij hetzelfde niveau heeft bereikt als voor z'n blessure. Dan heb je 3 zekere medailles op het WK afstanden. Bob, Jorit en Sven. Hoe de verdeling wordt kan ik niet voorspellen :)
 15. abcdefg

  abcdefg New Member

  Een goede beslissing van de bond. Kramer is natuurlijk een fenomeen, daar mag je best een uitzondering voor maken. Mits hij idd aantoont dat hij beter is als de rest.
 16. naomie70

  naomie70 Active Member

  Mee eens, en ik denk dat Sven zelf dan ook niet eens wil meedoen, als hij niet het idee heeft dat hij kan winnen of een podiumplaats kan behalen.
 17. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Zie de eerste post in dit topic viewtopic.php?t=6839#p135652
 18. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  De vraag is echter hoe Kramer kan aantonen dat hij beter is dan Bob de Vries. Die laatste rijdt immers geen EK en WK allround.

  De route naar het WK Afstanden voor de 10km is als volgt:
  De beste Nederlander van het klassement van de beide World Cups gaat sowieso. Daarnaast de beste 2 van de laatste Wereldbeker in Heerenveen. Aan die laatse Wereldbeker in Heerenveen mogen sowieso Bergsma, De Jong en Bob de Vries meedoen, gezien hun prestaties van gisteren. De andere 2 schaatsers worden aangewezen aan de hand van die wedstrijd in de schaatsweek.

  Als Kramer een wildcard zou moeten krijgen, dan voor die laatste Wereldbeker in Heerenveen, zodat hij daar "eerlijk" kan strijden om de WK-plaatsen. Het ideale scenario zou zijn als een van de 2 plaatsen uit de schaatsweek naar iemand zou gaan die ook het EK en/of het WK allround haalt. Dan kunnen we op basis van EK en WK allround zien of Kramer beter is dan die andere allrounder.
 19. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik ben alweer blij met Koops, die man heeft zo'n reële kijk op het schaatsen. Daar wordt ie natuurlijk ook voor betaald, maar de rest van de KNSB en ISU mannen lijken daar helemaal geen kijk op te hebben. Anyway, ik geef Sven groot gelijk dat hij geen 10 km gaat rijden in de schaatsweek vlak voor een EK. Als de ergste consequentie is dat hij dan geen WK mag rijden, so be it, al baal ik dan wel want ik ga die zaterdag toch voornamelijk voor hem naar het WK. Maar goed, er is nu gebleken dat hij nog niet helemaal de basis heeft om heel scherpe tijden neer te zetten op de 10, en dan komt de schaatsweek te vroeg en maak je meer kapot (mogelijk) dan goed en nodig is.

  Ik vind dat Sven door zijn prestaties de afgelopen jaren zeker een voorkeursbehandeling verdient, al zal hij dan wel moeten aantonen dat hij dan weer heel goede 10 kms kan rijden. EK is dan misschien ook nog wat vroeg, maar stel dat hij naar het WK allround gaat, dan kan hij daar laten zien dat hij het nog kan. Lukt dat niet, dan is het pech en rijdt hij het WK niet. Lukt dat wel, dan krijgt hij óf een wildcard voor de laatste wereldbeker in Heerenveen en kan hij zich daar plaatsen voor het WK, óf hij wordt dan rechtstreeks aangewezen voor het WK. Bob de Vries zal dan mogelijk het slachtoffer worden, maar so be it. Sven heeft in het verleden dusdanig gedomineerd op de 10 dat hij zeker een streepje voor heeft. Maar nogmaals: hij zal het wel moeten laten zien voor die laatste wereldbeker.
 20. Palko

  Palko Active Member

  Ik zie dat de 10km pas na de EK kwalificatie wordt verreden. Stel nu, dat Kramer zich niet plaatst voor het EK, dan moet hij maar gewoon de 10km nog rijden vind ik.

Deel Deze Pagina