Heupinzet

Discussie in 'Techniek & training' gestart door Ton, 3 jan 2006.

  1. Ton

    Ton New Member

    Gisteren hoorde ik van mijn trainer dat ik mijn heup van mijn nieuwe afzetbeen laag moest houden. Hij wist echter niet precies uit te leggen hoe je dat het beste kan doen. Ook wist hij geen oefening om dit uit te proberen. Iemand een idee? Als ik voor de spiegel ga staan zie ik dat het wel mogelijk is om je heup vanuit de normale horizontale positie te kantelen zodat de ene kant hoger is dan de andere. Is dit de bedoeling?
  2. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Probeer als je afzet je heup van je afzetbeen naar beneden te drukken. Als het ware ga je nog een stukje dieper zitten. Je maakt dan ook een soort knik in je zij.
    Is dat wat je trainer bedoeld?
  3. Ton

    Ton New Member

    Waarschijnlijk. Maar wanneer laat je je heup dan zakken? Als je je been bijhaalt en je de valbeweging inzet, of pas als je nieuwe been op het ijs plaatst?
  4. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Mijn visie is dat je de heup pas naar beneden drukt op het moment dat je je been bijgehaald hebt. Dan zet je de valbeweging in en druk je je heup wat naar beneden om de valbeweging te accentueren.
  5. Ton

    Ton New Member

    Mijn visie is dat je de heup pas naar beneden drukt op het moment dat je je been bijgehaald hebt. Dan zet je de valbeweging in en druk je je heup wat naar beneden om de valbeweging te accentueren.[/quote]

    Bedankt, voor de spiegel lijkt het goed. Ik merk inderdaad extra vaart in mijn valbeweging. Nu nog op het ijs. Ook als ik naar vertraagde beelden op t.v. kijk, lijk ik bij velen een dergelijke beweging te kunnen zien.
  6. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Het kantelen van je heup doe je tijdens je schaatsinzet..het naar voren bewegen van je schaats, leer meteen bij het oefenen dat je deze goed actief naar voren zet in een horizontale (naar voren gerichte) beweging en dus niet in een verticale (naar beneden gerichte) beweging. Ik train vaak om dit extreem te doen en meer dan een halve schaats voor de ander te zetten je merkt dan dat je heup vaak automatisch mee gaat kantelen.

    Nog even over de voordelen van een goede heupinzet:
    1: je afzet been kan je 20-30 cm meer naar buiten bewegen, hierdoor word je afzet verlengt
    2. door het actief naar beneden drukken van je heup word je afzet krachtiger en verdwijnt er geen energie in het juist omhoog drukken van je heup.
    3. door het omlaag drukken van je afzet heup gaat je andere heup iets omhoog hierdoor is het wat makkelijker om dit been onder je lichaam te brengen (dit merk je met name als je erg diep zit..en dat doen de meeste van ons niet)


    Krizz

    PS goed oefenen voor de spiegel is makkelijk..bijvoorbeeld op een schaatsplank of gewoon tijdens het doen van schaatspassen of sprongen op de plaats.

    PS II: vroeger leerden we de timing aan de hand van een hupje..jawel het Haagse hupje, probleem is dat dit weer erg lastig af te leren is.
  7. Ton

    Ton New Member

    PS II: vroeger leerden we de timing aan de hand van een hupje..jawel het Haagse hupje, probleem is dat dit weer erg lastig af te leren is.[/quote]

    Bedankt voor jullie reacties. Ik kan bijna niet wachten tot het weer maandag is (training). Ik zal hem eerst droog oefenen.

    Maar toch ben ik ook wel benieuwd naar je Haagse hupje. Is dat dat Veldkamp hupje? Zou die ook in Assen mogen worden gebruikt? En hoe gaat-ie dan?
  8. Cyclo

    Cyclo New Member

    Ik zou toch willen adviseren om te proberen de heupen recht te houden en niet de heup te laten zakken, zeker niet op het moment dat je aan het glijden bent op je standbeen en bezig bent om naar het afzetmoment te werken. Als je namelijk je heup laat zakken gaat de druk die je op je standbeen opbouwt verloren, met als gevolg dat je logischerwijs minder snel vooruitkomt. Kijk naar Carl Verheijen of Sven Kramer, die zie je ook niet de heup laten zakken.
    Een hupje ,of zoals ik het noem "pompen", is een goede manier om juist te voorkomen dat je je heup laat zakken. Het kost alleen wel kracht en vergt een goed gevoel voor timing. Maak de hoek in je standbeen ietsje kleiner wanneer je knie van je afzetbeen naar voren brengt en naar het nieuwe afzetmoment gaat. Maar dan wel die hoek vasthouden!
  9. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Het is inderdaad zoals Cyclo beschrijft: het inzakken met je standbeen (dus de kniehoek word kleiner)
    tijdens dit inzakken doe je de volgende punten:
    - actieve schaatsinzet naar voren
    - kantelen (lees horizontaal houden bekken) van je heup.

    Door het inzakken verhoog je direct de druk op je standbeen en begint je afzet, hoewel de huidige ideeen van een stabielere stand houden zorg je er hier ook mee dat je direct vanaf begin afzet druk op je been brengt en de krachten tijdens je afzet niet alleen aan het einde van je afzet zijn maar tijdens de gehele afzet.

    Het Haagse Hupje mag natuurlijk overal worden gereden, doe het niet te overdreven maar gebruik het puur voor je timing en goede drukopbouw


    Krizz
  10. Krijn

    Krijn Member

    wat een materie he mensen...het wordt tijd voor een schaatsforum-schaatsdag!!! :lol:
  11. JASPERdegroodgmail

    JASPERdegroodgmail New Member

    eup? bekken? kantelen? hoe horizontaal?

    Beste schaatsers!
    idd materie materie!! Het kantelen van het bekken is idd een punt van aandacht.. ik kan wel enige uitleg geven denk ik... om te beginnen is de mens niet echt ontworpen voor schaatsen. wij staan immers min of meer recht op. en strekken ons been achter waards en gaan voor waards.. lees.. lopen.
    Nu.. schaatsen gaat de afzet zijwards tegen de glijrichting van de schaats ( dus NIET parrallel aan de baan!!!).
    Het gevolg is een hoek tussen been en ijs.
    Als het bekken tijdens die beweging horizontaal blijft, staat dit gelijk aan een abductie, "een zijwaards heffen van het been, ten opzichten van het bekken".
    Zo zijn wij niet geboud om hard af te kunnen zetten.
    Als of je met je benen wijd inzakt en op springt, lukt iet
    Om dat te laten lukken moet je been recht onder je bekken staan. zo als je zou doen bij springen, lopen, fietsen en dus ook schaatsen. puur anatomie.
    Dus:
    afzet L is geweest, binnen kant R schaats, linker bekken BLIJFT IN EEN HOEK VAN 90* MET HET R AFZET BEEN. het lijkt of je die actief laat zakken maar inwezen wil je je hoek zo langmogenlijk behouden.
    opdracht: plak een liniaal onder je navel voor je bekken.. en een op ieder boven been...(in de lengte) zeker in het eerste deel van de afzet moet de hoek met de linialen 90* zijn.... net als bij fietsen, lopen, zwemmen, roeien, gewichtheffen, enz.... dus ook schaatsen!
    samengevat in mooie woorden:
    Het bekken en bovenbeen blijven de fysiologische stand (90*)zolang mogenlijk vasthouden, omdat abductie in het heupgewricht tijdens de extensie van heup en knie niet gewemst is. Dit zou namenlijk energie verlies geven omdat de bilspieren in abductie minder kracht leveren.
  12. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    pfff... daar moet ik ff over nadenken....

    Schaatsdagje is idd wel idee :)
  13. Ton

    Ton New Member

    Zeer leerzaam allemaal. Nogmaals bedankt. Ik zal mijn trainer eens naar dit forum verwijzen. Kan die lezen wat-ie bedoelt :wink:

    Voor de liefhebbers: ik kwam tijdens het surfen ook nog een stukje van Jac Orie tegen over het gebruik van de heup maar dan in de bocht:
    http://www.skits.nl/upload/debocht01.doc
  14. Cyclo

    Cyclo New Member

    @ JASPERdegroodgmail:
    hoeveel mensen ken jij die echt hun bekken kunnen kantelen? Ik geeneen iniedergeval. de enige die met bekken gekanteld rijdt is Jan Bos. En dat is ook niet zo gek met bekken gekanteld rijden is pas echt tegennatuurlijk. Dat houdt een normaal mens niet vol. Dat is tenminste mijn mening
  15. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Ik ken er een hoop. Als jij je bekken niet kanteld, hoe wil je dan je rug krom trekken? Om je rug krom te trekken moeten je buikspieren aangespannen zijn en als je die aantrekt kantel je je bekken naar voren.
  16. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    Jasper,

    Ik heb er een tijdje over zitten nadenken wat je schrijft.
    Als je die hoek van 90 graden lang wilt behouden zou je je 'valheup' behoorlijk naar beneden moeten laten zakken. Dat zal het eerste stuk nog wel lukken maar op het moment dat je je standbeen neer wilt gaan zetten kom je volgens mij toch een beetje in de knoei. Uitgaande dat je redelijk diep zit komt je valheup zo laag dat je standbeen er in mijn beeldvorming niet meer onder wil. En dat ondanks dat ik mentaal met rechts afzet en mijn linkerbeen 3 cm korter is...
    Ik kan je redenatie wel volgen overigens maar ik denk dat je de 90 graden los moet laten en moet kijken met welke hoeken je nog meer af kunt zetten zonder dat je benen in een grote knoop terecht komen.
  17. Cyclo

    Cyclo New Member

    Dat doe ik ook niet ik heb meestal een vlakke rug, zeker op de langere afstanden, minder vermoeiend. een katachtige rug lijkt me ook geen must, zolang je de rug maar niet hol trekt.
  18. Lieke

    Lieke New Member

    is vlakke rug niet veel minder aerodynamisch (naar wat ik gehoord heb) dan een bolle rug. Mijn trainer zegt altijd dat ik een bolle rug moet hebben :roll: :wink:
  19. Reitse

    Reitse Active Member Medewerker

    huh?
    Knap... ik heb tijden met een vlakke rug gereden en kreeg daar enorm last van! Pas toen iemand me vertelde dat je met een bolle rug veel minder last zou krijgen had ik daar ook minder last van. Het helpt bij mij ook om te voorkomen dat ik teveel met m'n schouders ga sturen.
  20. Lieke

    Lieke New Member

    ja idd :p :D

Deel Deze Pagina