Het grote "Innovaties in de Schaatssport" topic

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door EenBrabander, 25 dec 2015.

  1. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Je kan in dit topic praten over magneetklapschaatsen, ijsglijmiddels, snellere pakken, Amerikaanse schaatspakken, nieuwe vormen van tijdwaarneming, Franz Krienbühl, overdekte laaglandbanen, duoschaatsen, schaatspakken die scheuren als een bepaalde persoon ernaar kijkt, snel of traag kunstijs, blowers in Milwaukee en Kolomna, commerciële schaatsploegen, alternatieve trainingsmethoden, overdekte hooglandbanen, en andere innovaties in de schaatssport. Voornamelijk de nieuwere innovaties, maar als iemand hier de uitvinder van de Friesche Doorloper wil eren, mag dat ook.
  2. inobmaZ

    inobmaZ Member

    Ik zou wel eens willen weten op welke hoogte de ideale (lees: snelste) hooglandbaan zou liggen. In theorie zou een overdekte ijshal op de Mount Everest het snelst moeten zijn, maar of dit in de praktijk ook zo is (zuurstoftekort!), waag ik te betwijfelen. En dan is er ook nog een verschil tussen het rijden van een 500m of 10k op hoogte...


    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Is het onderwerp niet veel te algemeen? Alle belangrijke ontwikkelingen hebben al een eigen topic (of vele).
  4. Schaatstinus

    Schaatstinus Active Member

    De grootste innovatie in het schaatsen op tv van de afgelopen 10 jaar is............ Mart Smeets eindelijk van de buis.
  5. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    Je zou denken dat rond de 1500 meter de ideale hoogte is, doordat SLC sneller is dan Calgary. Maar vaak is de tweede hoogland-wereldbekerwedstrijd juist in SLC, waardoor de schaatsers beter geacclimatiseerd zijn. Eigenlijk zouden we dus een keer Calgary als tweede hoogland-WB moeten zien.
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat was in 2007 zo. Eerste WC in SLC, tweede WC in Calgary. In de eerste world cup reed Fabris een WR (6:07.40), in bij de tweede world cup pakte Kramer dat weer terug... (6:03.32) weet je nog? ;)
    Veel hoger dan 1500 meter moet het voor de lange afstanden ook niet worden. Ik moet nog zien of in Ürümqi snellere 5 km's worden gereden dan in SLC of Calgary. Maar voor de sprint is waarschijnlijk Ürümqi (1700 m hoogte) wel vlugger. Minder problemen met de zuurstof omdat je minder lang bezig bent met een topprestatie leveren.
  7. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Al die innovaties maken schaatsen er allemaal niet beter op
    Hop gewoon lekker terug naar buiten en weg met dat klinische dat schaatsen zo saai maakt
    Quarantenove vindt dit leuk.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Saller Terrer is momenteel bezig met het heruploaden van het WK afstanden 2003 in Berlijn. Bij die wedstrijd vallen een aantal vernieuwingen op:
    - bij lange afstanden vergelijkingen met voorgaande rondetijde d.m.v. pijltjes (is deze ronde sneller of langzamer dan de vorige?)
    - bij lange afstanden grafieken in beeld met de rondetijden, om een beeld te krijgen van de schema's
    Dit waren t0ch geweldige toevoegingen voor de lange-afstanden-TV-kijker? Waarom is dit nooit doorgezet?
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik was het alweer vergeten, maar nu je het zegt kan ik me dat wel herinneren ja. Inderdaad vreemd dat er echt nooit iets vernieuwends wordt gedaan bij de NOS, zo moeilijk is het toch echt niet om meer informatievoorziening te geven.

    1) Grafieken in beeld van rondetijden van de rijders, zodat je goed kan zien hoe verschillend rijders hun races indelen. We doen het nu nog steeds slechts met het tijdsverschil met de dan-toe snelste.
    2) Al eerder geopperd: kleine insetjes bij de start van de schaatsers waar iedere schaatser in 10 seconden hun doel ofzo noemen. Ook lijkt me een splitscreen bij de start wel aardig.

    Zeker bij de langsted 2 afstanden zouden ze echt zoveel meer kunnen doen tijdens de ritten. We doen het nu al ontzettend lang met hetzelfde: rondetijden, tijdsverschil met de snelste en huidige positie in de wedstrijd. En verder alles door commentatoren (zoals wat een andere rijder voor rondetijd had op dat moment). De enige "vernieuwing" die ik heb gezien de afgelopen jaren is dat we -eindelijk-nu steevast de rondetijden 100sten van secondes zien ipv alleen 10den. Groundbreaking...

    Edit: oh wacht, we hebben ook nog de tijdsnelste lijn in beeld voor de finish. Kijk, dat was (en is) nou echt een goede toevoeging, alleen kan dat blijkbaar niet standaard gedaan worden.
  10. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ik kan me nog een wedstrijd herinneren vorig jaar waarin continu een balkje in beeld was met hoeveel seconden een schaatser onder de tijd van de snelste op dat moment zat. Dat was zo'n spanningskiller. Je kon al halverwege de rit zien dat het niets meer zou worden. Met alleen rondetijden blijft de spanning er tenminste in zitten tot de streep.

    Wat een extra spanningsboog zou toevoegen is vlak voor de finish de rondetijd laten zien die een rijder moet rijden om de nummer 1 voor te blijven. Die spanning houdt een seconde of 5 aan tot de daadwerkelijke rondetijd zichtbaar is. Natuurlijk moet je dit niet altijd doen. Bij tragere 1000 meterritten is het alleen maar schrijnender als er bij de 600 meter doorkomst ineens een To Beat staat van 23.45. Maar bij lange afstanden, waar lang op schema's wordt gereden kan dit wel degelijk van waarde zijn.

    Verder natuurlijk de tijdsnelste lijn. Die bestaat al in meer sporten en kan ogenschijnlijk op ieder moment tevoorschijn worden getoverd. Waarom doen ze dat dan niet bij het schaatsen, behalve bij een wereldrecord?
  11. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Dat moeten ze nooit meer doen.

    Verder ben ik er zeker voor om meer te laten zien. Hoe snel gaat iemand (tov van wie of wat dan ook). Wat moet hij/zij rijden. Wat deed een ander. Hoe is de race opgebouwd. Cijfers zijn coooooool!
    LeeMoZovski vindt dit leuk.
  12. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik vond vooral die rode streep van de snelste tot dan toe erg mooi. Jammer dat ze dat alleen bij hoge uitzondering laten zien.
  13. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Te veel informatie is niet goed. Ik ben een cijferman, maar met teveel cijfers wordt het voor veel mensen te ingewikkeld. Ik denk dat het nu prima is. De positie van de tussentijd en het verschil met de snelste tijd zijn goede toevoegingen. Samen met de rondetijd en dd tussentijd zijn dat al vier soorten informatie. Maal twee (twee rijders) is dat best veel om te verwerken in een paar seconden.

    Dat pijltje wat ze in 2003 lieten zien vind ik niet veel toevoegen. Grafieken zijn meer iets voor de analyse na afloop. Daar zouden ze meer gebruik van kunnen maken.

    Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  14. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Was niet elke schaats met elektrotechniek erin verboden door de ISU-reglementen? Een magneetje mocht nog wel, maar geen computer in de schaats..
    Tenzij het natuurlijk alleen maar voor de trainingswedstrijden en ontwikkelingen is, dan kan je dit vrij moeilijk verbieden.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Gegevens meten lijkt me inderdaad vooral interessant voor trainingen als je aan het sleutelen bent aan je techniek.
  18. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Moet de meet schaats wel precies hetzelfde wegen en aanvoelen als de wedstrijd schaats. Lijkt me nog niet zo simpel.
  19. JohnZero

    JohnZero Well-Known Member

    Ik vind beide wel wat hebben.
    Een wereldrecord (indoor zodat de omstandigheden nagenoeg gelijk zijn) spreekt toch ook wel een beetje tot de verbeelding maar het 'ouderwetse' outdoor schaatsen is ook erg leuk, ook met minder gelijke omstandigheden.

Deel Deze Pagina