grotere of kleinere ronding

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door wielervriend, 13 jan 2009.

 1. doddeltje

  doddeltje Member

  is idd erg buis-afhankelijk

  ik rij op mogema NSX-buizen, en als je daarmee ronder gaat dan 23 (dus 21 of zo) dan voelt het aan als short tracks (en ik short track ook, dus ik weet hoe dat voelt)

  ik rij nu op 25 maar ze moeten binnenkort weer en dan gaat er 27 op
 2. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Re:


  Gister voor het eerst op NSX comp 2 gereden met ronding ik dacht 22 meter. Ik heb nog nooit zo glibberig gereden.. het ijzer hoeft maar een paar graden schuin te staan over de Z-as, en ze verliezen grip. Ik begrijp dus dat er in deze beter een ronding van bijv. 27 meter kan?
 3. allard

  allard Active Member

  Wat is je gewicht? Maakt veel uit bij Mogema schaatsen. Het is dan geen ronding-probleem, maar een stijfheidsprobleem.
 4. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

 5. allard

  allard Active Member

  Dat zou nog moeten kunnen.

  En je zegt dat het de eerste keer was. Waar reed je daarvoor dan op? Als het knetterstijve rapsen(of maple alu) waren vind je iets al gauw zwabberren, maar als het gewone good-old vikings waren is het verschil minder groot.
  Je zou gewoon het best een keer een ronding 27 er in kunnen laten zetten. Dan weet je meteen wat het verschil is. En je voelt dan ook de invloed van een grote stap in de ronding. Levert je ook belangrijke ervaring op om te kunnen bepalen wat voor ronding je wilt hebben.
 6. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Vorig seizoen reed ik op Viking Unlimited met een ronding van 24 meter. Ik vind het echt een groot verschil qua grip op het vlakke deel van het mes. Die unlimiteds hadden veel meer grip. Nou komt dat dus door mogelijk de grotere ronding, maar ik vind m'n mogema's wel heel extreem zwabberen.
  Bedankt voor de tip, ik zal eens laten checken welke ronding er nou echt in zit (het moet ergens tussen de 20m en 24m zitten), en er een ronding van 27 in laten zetten.
  Wel extreem overigens, 24 meter wordt gezien als 'beginners' ronding, 27 is dan wel heel vlak zou je zeggen, maar dat is met deze Mogema's specifiek dus een ander verhaal? (qua effect op het ijs)
 7. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Ik heb ook op Mogema's gereden (80 KG) en ze na twee weken weer weggedaan. Viel niet mee te rijden, ronding 28 geloof ik dat erin gezet was.
 8. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Het feit dat het lemmet goed kan buigen (NSX, narrow cross section oid) merk ik wel als ik op een zijkant ga staan, dan willen m'n schaatsen er met mij vandoor ipv. andersom, erg irri
  dit is natuurlijk tegen te gaan met een grotere ronding zat ik later te denken, plus het glij-oppervlak wordt domweg groter = op het vlakke deel ook meer grip.

  Hoezo kon je met de jouwe niet goed op rijden?
 9. Tjark

  Tjark Active Member

  aha... kijk. Je reed vorig jaar ook nog op andere ander schoenen, of m.a.w. compleet andere schaatsen... Dan wen eerst maar eens :)

  (maar 22 is idd een te kleine ronding voor mogema's naar mijn mening, 24-25 is denk ik beter)
 10. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  De schoenen zijn niet nieuw..daarop heb ik afgelopen zomer geskeelerd.
  De één zegt 24-25, de ander 27.. zal ik er dus maar 26 in laten zetten? :p Natte vingerwerk dit volgens mij.

  Update: volgens de schaatswinkel is 25 echt het minimum waarop gereden wordt, anders wordt het te vlak en kom je de bocht niet meer door. Het wordt dus 25m.
 11. Tjark

  Tjark Active Member

  Maar dus niet op geschaatst en ook dus niet op die ijzers. Skeeleren != schaatsen
 12. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Ik ging alle kanten op behalve de juiste en had zoveel druk (door dat buigen) dat ik nauwelijks meer af kon zetten. Heeft te maken met mijn schaatstechniek (of gebrek daaraan ;)) en gewicht.
 13. Tjark

  Tjark Active Member

  Ook juist voor sprinten zijn de buizen niet geschikt.

  Kort gezegd: 't zijn leuke buizen voor lichtere personen <65-70kg die aan toerschaatsen doen ("rustig" rondjes rijden en niet hun buizen "piekbelasten" als een "sprinter")
 14. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Hopen dat ik niet zwaarder word dan XD Ik heb wel echt foute ijzers gekocht zeg:p :shock:
 15. Tjark

  Tjark Active Member

  of gewoon relaxed rondjes rijden (duurt nog wel ff denk ik voor je aan rondjes sneller dan zeg... 35s komt? ;) )
 16. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member


  Klopt ja. Nou, vandaag m'n ijzers opgehaald, er bleek helemaal geen ronding in te zitten :shock: Maar een of andere sinusoïde... Mag blij zijn dat ik niet onderuit ben gegaan op die dingen. Logisch dat ze verrot en glibberig schaatsten.. Nu zit er netjes 25 meter in. Eerst was de achterkant zeer bol, en de voorkant flauw bol XD
 17. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Een beetje een vraag in het verlengde hiervan:

  Ik ga van de Viking sprint naar voor mij nieuwe Viking HRC66 buizen. Deze HRC66 buizen zijn stijver en hebben een ander karakter. Ze zullen minder doorbuigen.

  Moet de ronding bij een overgang naar stijvere buizen ook worden gewijzigd? Zo ja, wat is het (globale) verschil dat er in ronding aangehouden moet worden?
 18. BlueSinquel

  BlueSinquel New Member

  Nou, als je een staafgrafiek zou tekenen, met op de y-as de stijfheid, dan schieten de Viking's van het papier, en de Mogema's kun je nauwelijks zien.. Die mogema's zijn door de buis vorm zo slap, dat het verschil tussen die Viking's in het niet valt bij het verschil tussen Viking en Mogema.

  Als er toch verschil zit, zou je ze zonder problemen boller kunnen laten slijpen, mits je dat wilt, hoeft niet.
 19. Tjark

  Tjark Active Member

  Handig dat "denk ik" ;)

  Het is jammer dat Raps z'n site heeft gewijzigd. Ze hadden ooit een document online staan waarin de buigzaamheid van verschillende buizen getest was (op 3-4 plekken per buis, door er een gewicht aan te hangen). Daaruit bleek idd dat Mogema's flexibeler waren, maar de Vikings niet zo veel verschilden van (een aantal) Maples en Raps.

  Heeft iemand dat document toevallig ergens opgeslagen ('t had van die 'standaard' Excel grafieken)
 20. allard

  allard Active Member

Deel Deze Pagina