grotere of kleinere ronding

Discussie in 'Materiaal Discussie' gestart door wielervriend, 13 jan 2009.

  1. wielervriend

    wielervriend New Member

    Hoi schaatsers,

    ik schaats al enige jaren vrij fanatiek en mijn techniek gaat door de trainingen elk jaar wat vooruit. Door het rijden op het natuurijs (vaker slijpen) is een nieuwe ronding weer nodig denk ik (laat deze jaarlijks controleren). Ik laat er dan meestal een standaard ronding in zetten omdat ik er eigenlijk niet zoveel van af weet. Nu denk ik erover om een kleinere ronding te laten zetten, met als doel dat je gemakkelijker achterop zit en beter door de bochten kan. Klopt deze gedachtengang? Kan iemand me helpen?
  2. gijs

    gijs Member

    volgens mij niet. Sven kramer heeft ronding 27 en ik weet dat ik zelf kleiner heb. dus als je hard wild moet je er een groten (niet te groot) in laten zetten. Maar dat gaat over snelheid, ik zou het verder niet weten.
  3. fred

    fred Member

    Standaard ronding is volgens mij 21 of daaromtrent, of je moet een slijperd hebben die er heel afwijkende normen op nahoudt. Als je een kleinere ronding neemt, houdt dat in dat je schaats op een kleiner contact-vlak komt te staan, dus volgens mij in voor-acherwaartse richting wankeler wordt, dus ik vraag me af of je makkelijker achterop komt te zitten.

    Ik zou eerst 's laten kijken wat voor ronding er nu in zit, en het lekker rond de 21 houden.
  4. SpeedyFalcon

    SpeedyFalcon New Member

    Hallo Wielervriend,

    Een ronding van 27 meter betekent dat de ronding van de onderkant van je mes even rond is als de ronding van een circel met een straal van 27 meter. Hoe groter dus de ronding, hoe 'vlakker' ie is. Hoe kleiner de ronding hoe boller ie is.
    Als je een ronding in zou laten slijpen van bv 21 meter, is er dus een kleiner oppervlak van je mes dat contact maakt met het ijs. Je kunt hierdoor dus beter sturen en bent wendbaarder en gaat wellicht beter door de bocht. Vanzelfsprekend heb je ook iets minder controle dan.

    Of je vanzelf makkelijker achterop gaat zitten, vraag ik me af. Of je nu een ronding van 27 of van 21 meter in laat slijpen, het 'diepste' punt ligt op 1/3 van achteren. Je moet dus iig even ver achterop zitten!
    Misschien wordt je door een kleinere ronding gedwongen beter achterop te gaan zitten, maar of het opeens gemakkelijker is, zou niet weten waarom.

    groet,
    Robert
  5. SpeedyFalcon

    SpeedyFalcon New Member

    Fred is sneller (maar iets korter van stof)
  6. allard

    allard Active Member

    Als je regelmatig op de kunstijsbaan rijdt, is een vlakkere ronding wel lekker. Je hebt dan gewoon meer druk, de schaats is minder nerveus, en daardoor kan je dus makkelijker je techniek houden. Nadeel is idd dat ie wat minder stuurt, maar dat heb je toch niet zo veel nodig als je goed schaatst(rechte eind stuur je met je heupen/zwaartepunt. In de bocht stuur je niet. Je gaat de bocht om door de kracht die je zijwaarts zet. Daar sturen is vermogensverlies.).

    Ik rijd zelf op ronding 26 of 27, en dat gaat nog altijd erg goed, ook op hoge snelheid.
  7. janlanting-66

    janlanting-66 New Member

    Hoi Rondingexpert's...

    Een ronding in een schaats zit er om te kunnen sturen en om de weerstand van ijs ten opzichte van het ijzer zo klein mogelijk te houden.

    Dus hoe kleiner de ronding des te minder wordt de weerstand en kun je dus ook beter sturen ( bv in de bocht) Dit heeft als bijkomend voordeel dat omdat je makkelijker stuurt in de bocht ,je meer snelheid kunt crëeeren in de bocht...Kijk maar eens live in thialf, op het rechte eind "behouden ze de snelheid" maar als de prof's de bocht in gaan , maken ze snelheid.( behalve Sven, want die doet dat gewoon op de wissel :lol: :lol: )Dit kun je zelf ook merken, want je kunt op eens snellere groepen op de ijsbaan gaan bijhouden, omdat je beter mee kunt komen in de bocht.... :D
    Het nadeel van een kleinere ronding is dat de schaats onstabieler wordt, welke ronding voor jou geschikt is moet je gewoon uitproberen. Groot beginnen 27 en dan steeds kleiner. Als de onstabiliteit te erg wordt begin je te schudden met je schaats over het ijs....En je merkt ook vanzelf wat je lekker vind schaatsen.

    Ook de plaats van het diepste punt van de ronding ,is iets wat zeer persoonlijk is...Ben je wat zwaarder en/of schaats je wat meer recht op, kun je dat punt wat meer naar voren verleggen, zodat je automatisch op het achterste deel van je schaats glijdt...

    Wat betreft de ronding van profs, zoals Sven , vaak hebben die een ronding kleiner dan 20...Zij gaan vaak richting 18 Hierbij drukken ze de schaats ook rond, ( met de bocht mee) Om nog beter de bocht te kunnen "aanvallen"( dus nog meer snelheid maken , zonder dat je de bocht uit vliegt)

    Succes ermee

    Jan

    Gijs....Ronding 27 is standaard uit de fabriek.....Ik denk en weet haast zeker dat Sven richting 20 of zelfs kleiner gaat.... :shock:
  8. Tjark

    Tjark Active Member

    Een klapschaats is 90-95% van de tijd een gewone schaats. Pas aan het einde klapt deze open, waarbij het openklappen geen _doel_ is.

    In al die jaren heb ik eigenlijk bijna tegen niemand hoeven te zeggen dat ze te ver achterop zitten. Het achterop zitten heeft 1 groot voordeel: als je dat goed doet, dus ook met je bekken gekanteld, dan kan de afzet bijna maar 1 kant op: zijwaarts!
  9. gijs

    gijs Member

    Daarom gaat hij ook maar 3 tot 5 procent harder.
  10. wielervriend

    wielervriend New Member

    Mijn vraag was in eerste instantie een vraag over het materiaal (ronding), maar ik heb gemerkt dat het uiteindelijk overgaat in een discussie over schaatstechniek. Vandaar dat ik aan de techniek moet blijven werken en voorlopig op de ronding van 21m. (standaard heb ik inmiddels begrepen) blijf schaatsen.

    Bedankt voor jullie reacties!

    wielervriend
  11. janlanting-66

    janlanting-66 New Member

    Hee wielervriend...

    Aan je techniek moet je altijd blijven werken, die is 'nooit'goed genoeg... :D

    Maar als je mijn verhaal goed hebt gelezen, weet je nu wat meer over de ronding...Standaard uit de fabriek is 27 ( goed voor natuurijs en rechtuit schaatsen), de meesten op een ijsbaan schaatsen zo op +/- 24 en als je met de snellere groepen mee wilt moet je naar 22/ 21 of nog kleiner, maar dat moet je zelf bepalen aan de hand van je gevoel...

    gr en veel schaatsplezier.

    Jan
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Om eerlijk te zijn geloof ik er er geen moer van dat Sven Kramer een ronding van 27 heeft, eerder 20 of iets in die richting. Die mooie brede klappen van hem kan hij helemaal niet meer maken met ronding 27, omdat zijn schaats dan amper meer kan sturen op het rechte eind.

    Ik weet niet of je met een sterkere ronding beter achterop kunt zitten eigenlijk. Ik zou als ik jou was gewoon wat experimenteren, 1-2 m sterkere ronding erin zetten en dan eens kijken hoe het stuurt.

    Ik heb zelf 21.
  13. allard

    allard Active Member

    Ehm.... sorry hoor, maar hoe harder je gaat, hoe meer je wilt dat je grip hebt, en niet gaat zwabberen. Met een kleinere(kleiner getal) krijg je juist minder grip(minder contactoppervlak) en gaat ie meer zwabberen, omdat je meer kan sturen.
    Zet er als je harder gaat dan juist een grotere ronding(groot getal) in, dan heb je veel grip, en gaat je ijzer minder zwabberen. Je staat dan gewoon stabieler en elke klap is raak.

    Rij daarom dus zelf vaak met 26/27. Op zacht ijs 26, op harder ijs 27.

    En ja, ik heb ook best eens gewoon een standaard ronding van zo'n 22 geprobeerd, maar daar kan ik absoluut niet mee uit de voeten op hogere snelheid.

    Eigenlijk zou iedereen gewoon een keertje een paar keer moeten schaatsen op een ronding van 17, en daarna een paar keer op ronding 30. Dan kan diegene in ieder geva goed voelen wat het doet met je stuureigenschappen. Daarna kan je voor jezelf gaan bepalen wat de fijnste ronding is.
  14. Liezl

    Liezl New Member

    Maar waarom hebben shorttrackers dan een kleine ronding?
  15. allard

    allard Active Member

    Omdat zij een veel korter bochtje moeten draaien. Ze zouden dan zo veel kracht moeten zetten om zonder te sturen de bocht door te komen, dat zelfs arnold schwarzenegger dat niet kan.
    Ze hebben die kleinere dus ronding om mee te kunnen sturen in de bocht. Iets wat je bij langebaanschaatsen eigenlijk niet nodig hebt. Je wilt dat juist liever niet, want de energie die je gebruikt om jezelf de bocht door te duwen, komt er door de zijwaartse afzet ook weer bij als snelheid. Shorttrackers sluiten dus in feite het compromis om de bocht iets makkelijker te kunnen nemen tegen de iets lagere efficientie van hun afzet.
  16. janlanting-66

    janlanting-66 New Member

    Hee allard...

    Ik weet niet of jij schaatst , maar met een ronding 26 kom je absoluut niet mee , je hebt op het rechte eind gelijk dat je heerlijk lekker stabiel kunt glijden, maar in de bocht maak je snelheid en dat doe je toch echt niet met een ronding 26.....Man, je komt de bocht niet eens lekker door, je gaat gewoon recht uit...B W V S ( bij wijze van spreken)

    Als je een fanatieke schaatser bent en je gaat net als ik ( sorry ,ik ging) 3 keer in de week fanantiek schaatsen op de kunstijsbaan van assen en heb daar met de snelste schaatsers gereden ... Piet Kleine ,Jan Bols , Hilbert van der Duim en noem nog maar een paar van die kanjers..
    Als je die jongens bij wilt houden gaat dat echt niet op ronding 26 , maar zoals ik op m'n nagano's had een ronding 21....

    gr jan
  17. allard

    allard Active Member

    Met alle respect, maar ik denk dat die mannen ook niet meer zo hard kunnen als in hun gloriedagen.Ze zullen zeker nog een aardig tempo kunnen halen, gewoon op hun techniek, maar wil je nou zeggen dat ze een hogere topsnelheid kunnen halen dan een goed getraind sprinter? Lijkt me sterk.

    En ja, ik weet wel waarover ik het heb. Je kan op internet wel zoeken naar de snelheid waarop ik ervaring heb....
  18. janlanting-66

    janlanting-66 New Member

    Ja Ja het zal wel zo wezen..

    Maar ik hou erover op het is me wel goed zo...

    Gr
  19. allard

    allard Active Member

    Jammer dat je er mee op houdt.

    Maar de concludie is dus eigenlijk, dat je bij het sprinten een vrij vlakke ronding wilt voor de grip, en bij lange afstanden een wat rondere voor de controle(zie voorbeeld Kramer/lange klappen).Maar in ieder geval op Viking(want het hangt ook van het soort buis af natuurlijk) zou ik eigenlijk niemand zelf aanraden om lager dan 22/23 te rijden.Ook niet op langere afstanden.
  20. ice-man

    ice-man New Member

    ben al een paar dagen geboeid aan het lezen.
    kan me wel vinden in t verhaal van Allard.
    Ik weet uit betrouwbare bron dat vele top tien rijders op t NK Allround op min. ronding 23 rijden en sommige vlakker.
    bij vele sprinters is een vlakke ronding heel normaal.

Deel Deze Pagina