Giethoorn/Wanneperveen/Belt Schutsloot

Discussie in '2011-2012' gestart door Holger, 2 feb 2012.

 1. RonRon

  RonRon New Member

  Vandaag vanuit Blokzijl naar St. Jansklootser, Blauwe Hand (over de Beulakerwijde) naar Jonen en Dwarsgracht. Door naar Giethoorn’s noordelijkste stukje en via de Bovenwijde naar Wannerperveen en langs de Lozedijk zuidelijk langs de eendenkooi weer door naar Belterwijde. Rondje gemaakt terug via Lozedijk, Wannerperveen naar central deel van Giethoorn. Vandaar door naar Zuideindigerwijde, Blauwe Hand en wederom Belterwijde maar nu de N334 onderdoor naar het westelijke deel van de Belterwijde. Gekluund bij de Blauwe Hand, maar verderop bleek er ook een officiële kluun plek te zijn westelijk van Ronduite (had ik door de drukte op de heenweg niet gezien. Daarna weer terug naar Blokzijl.
  IJskwaliteit is prima. Mooie stukken donker ijs. En heerlijk schaatsen tussen de gesneden rietvelden. Uiteraard zijn er soms wat slechter stukjes, maar daar is het natuurijs voor. Alleen heel veel scheuren op het stuk van de Bovenwijde naar Wannerperveen.
  Alles was geveegd. Alleen mijn schortcut van Blauw Hand naar Jonen was ongeveegd. Drukte bij de delen die een onderdeel waren van de tourtochten en rust waar die niet waren. Zo was Giethoorn en de Bovenwijde een oase van rust, maar de 2e keer was het inmiddels ook al iets later op de middag.
 2. klassiekers

  klassiekers New Member

  Weet iemand of de route ossenzijl, kalenberg, nederland, blokzijl goed te schaatsen is?
 3. obw

  obw New Member

  Vanuit Belt Schutsloot: op 7 februari de 'Rond De Wiedentocht' - op de meeste plaatsen prima ijs, vooral op de Beulakerwijde.

  Voor een indruk zie:
  http://youtu.be/LHdNGXiaWcM
 4. Gerardts

  Gerardts New Member

  Tussen Kalenberg en Nederland is niet geveegd. Vanaf Nederland tot Blokzijl goed te doen.
 5. marieke

  marieke New Member

  Mhwoa, om nu te zeggen dat het goed te doen is.... het is te doen, er is geveegd, maar daar houd het wel mee op. Het ijs is niet te vergelijken met de kwaliteit op bv. het Giethoornse meer.
 6. MireilleAlbeda

  MireilleAlbeda New Member

  Zaterdag ook door Giethoorn en op de Buitenwijde geschaatst. Laatste een grote geveegde ronde met mooi superstrak ijs. In het dorp nogal wat lange scheuren waar ik vooral in de middag mensen heb zien vallen als je schaats blijft steken. Wel erg idyllisch met die bruggetjes en koek en zopie tentjes.
 7. brend

  brend New Member

  hallo!
  heeft iemand met een mobiel of gps toevallig vandaag de ronde van de belterwiedetoertocht gemeten?
  ben zeeeeer benieuwd hoeveel ik heb geschaatst. op de site van de ijsclub stond dat het 25km zou zijn maar weet niet of dat schatting is of gemeten afstand.

  alvast bedankt!
 8. pct

  pct New Member

  ik heb met GPS gereden en kwam aan een ronde van 23,5 kilometer
 9. Serge

  Serge New Member

  Ik heb 23,4 km gemeten. Vond het wel erg jammer dat het niet de volle afstand was, was nog niet echt uitgeschaatst, hoewel het stuk tegen de wind in op de Schutsloterwijde behoorlijk pittig was...

  Ik weet niet zeker of het werkt, maar via de link hieronder kun je de route waarschijnlijk bekijken:

  http://www.sports-tracker.com/#/workout/Serge/4c1vj1185lu0rb1k

  Zou het zondag nog wat worden met de Holland-Venetiëtocht of zou de dooi toeslaan?
 10. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  dat de tocht korter is dan men aangeeft is eigenljk gebruikelijk. Al eens eerder gemeld op dit forum, 23 km is nog netjes. Het heeft er ook mee te maken dat een bepaalde tocht standaard X kilometer is, maar dat in sommige gevallen een lus uit de route moet worden genomen, vanwege wakken of schotsenijs e.d. De route is dan ingekort.

  zondag moet je er wat vroeger bij zijn denk ik. dooi is pas lastig 'smiddags
 11. Serge

  Serge New Member

  Korter dan de standaardlengte is inderdaad normaal, maar de normale afstand was 35 km. Eergisteren stond op de site van de ijsclub aangegeven dat de tocht 30km zou worden en gisteren was het aangepast naar 25. Je zou zeggen dat dan de aangegeven afstand ook klopt...

  Maar geen probleem hoor, had alleen 't liefst 35km gereden.

  Wel ontzettend mooi ijs trouwens! Lang geleden dat ik zul mooi hard en vlak ijs heb gehad met een toertocht, en ook met de scheuren viel het erg mee.
 12. brend

  brend New Member

  heeeeel erg bedankt voor de gemeten afstanden! heb me helemaal verrot geschaatst en had vier rondes dus was erg benieuwd naar afstand. het was inderdaad erg mooi ijs! op de meren hoefde je nooit te kijken naar scheuren! scheelt een hoop energie! wind was er inderdaad soms! vooral laatste ronde brak dat op:)

  nogmaals bedankt voor de gpsmetingen!
 13. proeme

  proeme Well-Known Member

  Heeft iemand het routekaartje van de 5merentocht van afgelopen maandag?
 14. Timm-E

  Timm-E New Member

  Jep, hier heb je hem: http://maps.google.nl/maps/ms?msid=2100 ... 22cc&msa=0
  Precies 22.5 km (met GPS gemeten). 5 merentocht over 3 meren, vond ik wel een beetje raar ;).
 15. batilan

  batilan New Member

  Voor de liefhebbers van kaartjes hierbij een kaartje van de "45 km" Belterwiedentocht van vandaag (11-2-2012), daar kun je ook de echte afstand zien ;-). http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1446533

  Weer een erg leuke tocht met overwegend mooi ijs, alleen het stukje door het bos van Belt Schutsloot naar de Belterwijde was echt even beroerd. Het overige meest goed met enkele scheuren in de slootjes.
 16. kluner1

  kluner1 New Member

  Onderwijl ik op TV oost de beelden zie van de Holland Venetië tocht trekt aan mij de dag van gisteren voorbij waarop ik de Belterwiedentocht reed in die omgeving onder fantastische omstandigheden, weinig wind en grote delen van de dag een lekker zonnetje. Mooi breed geveegde baan op de meren en in de vaarten tussen het riet wat meer scheuren maar dat hoort ook bij natuurijs. Mensen van de ijsverenigingen bedankt voor de prima organisatie (uitstekend beveiligde oversteek plaatsen, koek en zopie, inschrijving enz)
  Hopelijk snel tot ziens

  Kluner
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Vanmiddag het ik de Holland Venetië tocht gereden. Om ongeveer 10 uur konden we los in Wanneperveen nadat alle wedstrijdrijders waren gepasseerd. Een tocht door een mooie omgeving met afwisselend smalle kanalen, rietvelden, meren en dorpjes. Op de smalle doorgangen erg veel scheuren en daardoor helaas ook wat valpartijen.
  De lange stukken tegen de wind in waren pittig: het stuk naar Blokzijl en op de meren een paar lussen waar je eerst lekker wind mee hebt. Tussendoor uiteraard even bijtanken met chocolademelk en snert. De eerste kluunplek was na 40 km toen we de weg moesten oversteken naar een ander meer. Na 60 km bij de laatste stemplepost, dacht ik dat ik er bijna was maar het was nog een best stuk naar Wanneperveen. Daar nog een kluunplek. Totaal was de tocht zo'n 66 km (ben ergens bij km 15 een stukje kwijtgeraakt omdat mijn GPS even uitstond)

  Minpuntje: de mensen die tegen de route inreden. :p

  Route:
  http://connect.garmin.com/activity/149006479
 18. Serge

  Serge New Member

  Ik heb met GPS een afstand van zo'n 67,4km gemeten. Het verschil met de route die de IJsclub Giethoorn vooraf via afstandmeten.nl had gepubliceerd, zat 'm vooral in het stuk meteen na Belt-Schutsloot. Op het meer zat zondag een extra lus, terwijl die niet in de opgegeven route zat.

  Hoewel het maar om 3,5 km extra gaat is het wel even doorbijten als je denkt dat je er bijna bent, en je dan nog een stuk moet... :? Maar, uiteindelijk de tocht goed volbracht en ik heb er een enorm goed gevoel (en zere voeten) aan over gehouden!

  Hulde voor alle vrijwilligers, en inderdaad, het is niet erg slim om tijdens een grote toertocht over dat traject tegen de richting in te schaatsen. Gevaarlijk voor jezelf en anderen!
 19. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Dat is ook mijn stelling tegen het zgn zwartrijden.
  Als je, zoals ik, regelmatig in dat gebied rijdt, kom je automatisch wel eens een stukje op de route.
  Ik vind het dan veel asocialer om tegen de stroom in te rijden dan om een stukje 'grijs' met de stroom mee te gaan, om vervolgens weer een ander kanaal in te duiken. Vooral bij smalle spoortjes houd ik hier rekening mee. Zo ben ik bijv niet in Giethoorn tegen de stroom ingegaan, da's niet leuk voor niemand.
  Het kan zelfs ook gevaarlijk worden, een ongeluk op het veluwemeer had ook deze oorzaak.
 20. skater

  skater Member

  Oneens! Bij smalle spoortjes zoals Giethoorn sta ik hier wel volledig achter, maar de manier waarop een aantal op de Beulakker reden zaterdag was echt te erg voor woorden. Wij reden vrij onze eigen lussen en toevallig kwamen we op de Beulakker een stukje tegen de stroom in. Na het klunen bij de Veneweg moesten we naar Blokzijl, dus dan ontkom je er niet aan. Door een aantal "heren" werd de ruime, brede baan geclaimd, zelfs bewust maximaal breed gereden zodat wij er niet tegenin konden. We reden bewust al rustig. En als iemand je dan bewust probeert de sneeuw in te rijden deel ik een flinke tik uit. Erg lomp, maar kon niet anders. Had geen zin om samen met mijn vriendin op onze bek te gaan. Het is gewoon vrije ruimte en er was plaats zat om er netjes rechtsom te schaatsen ipv linksom.
  Overigens ging het met 99,9% van de mensen WEL goed hoor, maar een enkeling verpest het weer eens.

Deel Deze Pagina