Elfstedentocht: Startgroepen vraag

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door knukkel, 4 jan 2010.

  1. flying_dutchman

    flying_dutchman New Member

    wat voor waarde heeft die stempelkaart uit 1963 dan volgens jou?!
  2. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    De bijna onbetaalbare waarde van : "RESPECT"
  3. luitzenb

    luitzenb Member

    Ik denk dat iedereen die een goede kans maakt om voor 24:00 uur over de finish te glijden, zijn startplaats waard is. Ook als diegene er mogelijk 14, 15 of 16 uur over gaat doen. Het is tenslotte een toertocht en je krijgt een kruisje als je op tijd binnen bent. Het is niet zo dat je in een toertocht extra punten kan verdienen met een mooiere schaatstechniek, een hogere topsnelheid of een snellere tijd. Het enige dat telt, is dat je op tijd binnen bent. En los van het realiseren van de sportieve doelen, lijkt het me ook belangrijk om nog een beetje te genieten van het landschap, de steden en het publiek. De snelheid mag daar af en toe best even op aangepast worden.

    Een toerrijder.
  4. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    OK @luitzenb,

    Natuurlijk heb je helemaal gelijk het is een toertocht..echter de organisatie vraagt om een verklaring van twee leden dat je KAN schaatsen.. nu VIND IK dat je NIET KAN SCHAATSEN als je normaal gesproken minder dan 20 km/h schaatst.

    en eerlijk gezegd is een 200km geen toertocht.. bij mij komen bij toertochten beelden van spijkerbroeken en een ski-jas op oude afgetrapte te groot gekochte botte schaatsen met daarnaast rijdend hand in hand vriendin/vrouwlief op kunstschaatsen.
    Bij een 200km denk ik aan mensen die jaar in jaar uit 2-3x per week trainen en een hele knappe tijd neerzetten.. mensen die makkelijk de 20km/h halen. (dus met pauzes op de weissensee in een 11 uur thuis zijn)
  5. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Nu noemt Krizz expliciet ook alweer een omrekeingsfactor, nl 11 uur Weisensee = 14 uur Friesland.
    Het gaat mij er nu net om wat een redelijke omrekenfactor is.
    Dat we daarnaast rekening moeten houden met omstandigheden is voor mij zo logisch dat ik het niet eens vermeldenswaaridg achtte. Een EK op wit ijs in Colalbo levert ook langzamere tijden op dan een NK in Thialf. Na een paar ritten van mindere goden ga je hun tijden (+ 5 sec tov Thiallf) toch weer doortrekken naar de toppers
    (zouden die dan ook zo'n 5 sec boven hun Thialf-tijd zitten ? Oh nee, de omstandigheden zijn anders, dus mag je het volgens sommigen niet vergelijken.

    En het voorstel van Krizz had ik ook al bedacht, ik doel op het buiten de extrapolatie houden van kluun en rusttijd. Dus je kunt bekijken hoevell kluun km's er in een bepaalde tocht zitten, en deze later apart bij de netto schaatstijd op tellen, evenals een aantal keren 15' rust. (ik zou niet snel 1,5 uur rust nemen zoals iemand hier vermeldde, of je moet in Harlingen even bij de chinees aangaan.)

    Maar goed, iedereen heeft zijn visie nu wel gegeven, en voor we de standpunten nog weer eens herhalen (extrapoleren werkt wel/niet) heb ik maar even een nieuw topic geopend om te kijken hoever we hierin kunnen komen. Let wel:
    de vraag of extrapoleren wel of niet werkt hangt natuurlijk met name ook af van wat je onder wel en niet werken verstaat ! De nieuwelingen twijfelen over een eindtijd van (zeg maar) 10 of 13 uur. Kun je deze schatting indammen tot een uur of een halfuur , dan ben je al een heel eind. Een ander zal dit misschien niet exact genoeg vinden.
  6. flying_dutchman

    flying_dutchman New Member

    @krizz: dus je hebt meer respect voor iemand die in 1963 (in spijkerbroek?!) 22 km heeft geschaatst dan iemand die 600km heeft gereden in de laatste 3 tochten? bijzonder...
  7. Mandark

    Mandark Member

    Mag je vinden, er zijn ook boeren die vinden dat je niet kan autorijden als je niet met enige regelmaat boven de 180 km/uur rijdt.

    Op een paar wedstrijdrijders na is de elfstedentocht wel degelijk een toertocht.

    Kijk eens een documentaire over alle andere elfstedentochten en let dan met name op de tochten behalve de laatste drie. En kijk dan naar de gebruikte materialen etc. Ik denk dat de charme er snel afgaat wanneer zo'n tocht door iedereen ultiem wordt voorbereid en iedereen voor 20:00 uur weer klaar is. Dat lijkt me echt cultuur kapotmaken.
  8. Krizz

    Krizz Well-Known Member Medewerker

    Grappig dat je juist aanhaalt naar het verschil tussen de wedstrijd rijders en de toerrijders te kijken.. dat houd dus in alles van 63 en eerder.. toen werd er alleen op natuurijs gereden (er waren nog geen kunstijsbanen) een enkele topsporter ging naar Noorwegen in de winter om te trainen...
    Eigenlijk was naar onze begrippen nu alles een toertocht...
    Ik vind dat je dus wel juist moet kijken naar hoe er gereden werd in de laatste 3 edities.. en dan zijn het in het algemeen toch meer echte sporters dan mensen die even voor dat ene rondje de schaatsen onder binden en verders niets aan sport doen.. is dit anders.. tja dan stelt dat kruisje al helemaal niets voor.

    Trouwens kijk ik als voormalig fanatiek langebaner en nu marathonrijder heel anders naar een 11-stedentocht.
    Schaatskundig zegt zo'n kruisje mij niets.. een 2.10 op de 1500m rijden zegt mij heel wat meer over de schaatskunde van een rijder.
    Pas op latere leeftijd is mijn vlees toch zwak geworden om weerstand te beiden aan het lid worden van deze vereniging..in die rijd was ik geen onverdienstelijk C rijder en reed ook aardig langebaan. Om de idiotie van de schaatsvaardigheidsverklaring te omzeilen heb ik deze laten tekenen door de nummers 1 en 3 van '97.
  9. luitzenb

    luitzenb Member

    Hmmm... dus iemand die 14 uur over de tocht doet is een startplaats niet waard en iemand van wie pas op latere leeftijd het vlees zwak geworden is en die zo'n kruisje schaatskundig niets vindt zeggen is wel een startplaats waard... Laat ik zeggen dat we niet helemaal op één lijn zitten :D
  10. Mandark

    Mandark Member

    Het is de trend. Net zoals het een trend is dat commercie infiltreert, ik zie de campingzender straks al op elke kluunplaats met een camera draaien. Niet elke verandering is een positieve.

    Dat is wel een hele extreme, maar ik vind het z'n charme hebben dat iemand ongetraind die tocht uitrijdt. Ik denk dat zo'n persoon 'n stuk dieper moet gaan voor z'n kruisje, dan iemand die voortdurend traint en weet dat 'ie zonder problemen de tocht gaat uitrijden.

    Ik heb die van mij laten tekenen door mensen die mij nooit hebben zien sporten (laat staan schaatsen) op het moment dat ik nooit meer dan 40km geschaatst heb. Pure liefdadigheid, maar ik zorg wel dat ik in staat ben die afstand binnen de tijd af te leggen als het zo ver is.
  11. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ik denk dat Krizz een iets andere houding heeft omdat ie gewoon iets meer schaatser is. Ik herken alle voorbeelden die hij aanhaalt letterlijk uit mijn visie t.o.v de 11-stedenfietstocht, of de wandelvierdaagse. Dat hoeft van mij ook niet, vind ik ook geen prestatie. Dus als je de 100 km in 3 uur rijdt, is de 11-steden nauwelijks een prestatie. Toch dromen bijna alle grote namen op schaatsgebied, zoals we die van de tv kennen, weer wél van de tocht.
    Het leuke van de schaatstocht is m.i. ook dat het hele land er dan al weken van in de ban is, het één groot feest is, en dat jij daar dan deel van uitmaakt.

    Ondanks dat het geen 'wedstrijd' is kan het wel degelijk een prestatietocht genoemd worden. Te vergelijken met een marathon lopen (die dan wel weer door één centraal startschot een wedstrijd is geworden), een grote fietstocht, het kanaal overzwemmen, waarbij (en daarmee onderscheid ik mezelf met alinea 1) niet zomaar iedereen dit kan.

    Daarentegen is lang niet alle wedstrijdsport een prestatie. Eenmaal in de week met je dikke buik tegen een balletje trappen of slaan, waar nu eenmaal een tegenstander voor nodig is zodat je een wedstrijdje kunt doen, vind ik ook geen prestatie, maar het is wel een wedstrijd,
  12. Schaatsfan86

    Schaatsfan86 Active Member

    Finishen voor 00.00 in Leeuwarden lijkt mij voor de meeste rijders al een prestatie van formaat. Als je dat haalt kun je wat mij betreft schaatsen.

    Schaatskundig zegt een kruisje van de Elfstedentocht mij misschien juist wel meer dan een tijd van 2.10 op de 1500m.
  13. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Hier ben ik het helemaal mee eens. De charme is juist dat het volk ook aan de Elfstedentocht mee kan doen. Het kan een soort levensdoel voor mensen zijn. Zoals sommige mensen zeggen 'ik wil ooit een keer naar Santiago (of Lourdes) hebben gelopen', of 'ik wil ooit een keer de Alpe d'Huez hebben beklommen', zijn er ook mensen die ooit een keer in hun leven de Elfstedentocht willen hebben gereden.
  14. gerdwichers8

    gerdwichers8 New Member

    Goed, maar het probleem ontstaat bij het schaarse aanbod van die mogelijkheid voor alle vaardigen. Voeg aan dat aantal van alle vaardigen, de 'mogelijk' vaardigen toe en we zakken met zijn allen door het ijs.
    Nu is daar een wip aan de kant van alle vaardigen en een wap voor de 'mogelijk' vaardigen die mee willen wippen en een aanzienlijk deel aan de andere zijde tijdens de loting er al uit wappen.

    Alleen staat er ook zo'n wipwap opgesteld bij de sluitingstijd van de tocht.

    Als we Erik H. mogen gedenken, die verloor als 2e, terwijl, ik noem geen namen, meneer of mevrouw won als laatste.

    Tegenstrijdige belangen die niet te verenigen zijn...dat is de paradox van de Friesche Elfstedentocht!

Deel Deze Pagina