EK Allround 2012

Discussie in 'Lange baan' gestart door Sabine, 23 jul 2011.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Naast dat de weersomstandigheden 11 jaar geleden veel beter waren (rustig winterweer), stonden toen ook 5 redelijk krachtige dames bovenaan het klassement: Friesinger, Pechstein, Groenewold, Klassen en De Loor. Een flyer als Tonny de Jong viel toen juist tegen.
  Dat het hele nivo van het damesallrounden nauwelijks vooruit gaat valt niet te ontkennen. Het wegvallen van Friesinger en Klassen verklaart al een heleboel. Daarvoor heerste Niemann zo'n tien jaar met vaak Pechstein als nummer 2 en de rest op afstand. In de jaren 80 Karin Kania en Ehrig. De top van het damesschaatsen is de laatste 30 jaar nooit heel breed geweest.
 2. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  De omstandigheden waren niet optimaal. En een Sablikova dat regeert vanaf de lange afstanden en die ook last had van de wind ( gek he, niemand praat daarover) op haar 500m..is gewoon niet een andere type dan Friesinger destijds. En ja...vrouwenschaatsen staat een beetje stil..maar de talenten van toen ( Friesinger, Klassen, heck zelfs Pechstein) waren gewoon van buitencategorie.

  Wanneer Kramer uitgeraasd is over de schaatswereld, ga dan de tijden vergelijken van de mensen die na Kramer komen.
 3. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Dank. Ik ben ook wel eens actief op een voetbalforum ( :oops: ), maar daar krijg ik dit er maar niet in. Zegt toch wat over het niveau daar, denk ik dan maar. Inderdaad geldt bovenstaande, geheel in het teken van de wet dat toeval geen geheugen heeft. Wat dan weer strijdig is met de wet van Murphy, maar dat zou ik liever een axioma noemen. Beter nog: een illusie.

  Het toeval geeft alleen de doorslag als de onderlinge verschillen erg klein zijn. Zo is inderdaad de conclusie van de meeste (pseudo-) 'kenners' dat dit toernooi geen onterechte winnaars heeft opgeleverd.
  Naast de toevalsfactor moeten we ook niet vergeten dat de wind een factor is waar je mee om moet kunnen gaan. Mentaal, fysiek en tactisch, op de kruisingen bedoel ik daarmee. Omgaan met de wind vind ik op natuurijs juist een van de spannendere elementen.
 4. LeeMoZovski

  LeeMoZovski Well-Known Member

  Ik maak Smeets graag met de grond gelijk omdat ie al 20 jaar na ieder EK het damesschaatsen wegzet met termen als 'bedroevend slecht'. Ergens halverwege het vorig decennium riep hij het ook weer na een EK. Volgens mij was dat in 2006. Terwijl de puntentotalen van zo'n beetje de hele Top 12 (en alle anderen) beduidend hoger waren dan in de voorgaande jaren, met uitzondering van 2005, dat wel. Het niveau van dat damestoernooi was over de gehele breedte juist heel aardig, misschien zelfs wel gewoon goed. Maar Smeets noemde het 'bedroevend slecht'.

  Het hiaat tussen de feitelijke werkelijkheid en de totaal afwijkende perceptie van Smeets was bij dat EK zo groot dat ik die man sindsdien definitief niet meer serieus neem als ie het schaatsen gaat duiden. Mart is een ouwe LP die ieder jaar op het einde van het EK weer in dezelfde groef blijft hangen.

  "Bedroevend slecht, Bedroevend slecht, Bedroevend slecht, Bedr ..."

  Daarom noemde ik het een ook spasme. Het lijkt er bij die man sterk op dat ie zo'n diepgegronde hekel aan het damesschaatsen heeft dat ie het gewoon niet laten kan om het altijd naar beneden te halen met een smerige sneer. Het doet er amper toe wat er gereden wordt. Hij moet en zal het gewoon zeggen.

  Ik heb 'm ook eens keer steen en been horen klagen na de 500 meter bij de dames sprinters. Het was toch weer zo verschrikkelijk slecht. Op die 500 meter reed zo'n beetje een recordaantal dames een 38'er....

  Schaatsvolgers weten al jaren dat de top bij het damesallrounden niet heel breed is. Dat is in veel meer dames sporten het geval. Daarom vind ik het ook zo nutteloos om daar dan altijd weer over te gaan zaniken. Het heeft geen enkel nut. Niemand wordt er beter van. Het verandert niets. Probeer gewoon te genieten van de sport.

  Als je dat niet meer kunt omdat je na 40 jaar sportjournalistiek compleet verzadigd bent en bij het schaatsen alleen nog enthousiast wordt als je Colin Coates in een spijkerbroek langs de baan ziet staan, moet je je spullen pakken.

  Ik wil geen presentator die zich niet meer verdiept in de sport en dus Milan Sablik voor Haralds Silovs aanziet. Ik hoef geen gezeur over 'vooroorlogse tijden', terwijl de slechtste van het pak 50 seconden sneller is dan het Wereldrecord van voor de oorlog. Ik heb een hekel aan een mens dat bij Eva Jinek op zondag na een goede vraag zegt "dat je niet moet vergelijken" en zelf Niko Rasanen anno 2010 afzet tegen Peter Nottet. Want "die reed dezelfde tijd met twee vingers in zijn neus."

  Nogmaals, als je het schaatsen diep in je hart niet meer zo leuk vind als in de tijd van Eric Heiden, ga dan vooral door met boeken schrijven. Ik zal ze met veel plezier voorbij lopen als ik bij De Slegte ben.

  Wat betreft dit EK; de windcijfers van Sprintmaster spreken boekdelen.
  Daar moet je dus geen conclusies aan willen hangen.

  Ik vond het een fascinerend EK en heb me geen moment ge-ergerd aan het niveau of de tijden. Hoe matig of slecht ze soms misschien ook waren.

  Op naar Salt-Lake city!
 5. abcdefg

  abcdefg New Member

  Mee eens! Het gaat toch om de tijden tov de schaatsers onderling wat een toernooi spannend maakt. Al zijn WR natuurlijk leuk, maar die worden sowieso niet gereden in Boedapest.

  Smeets gaat compleet voorbij aan de kern van de sport. Het gaat niet om progressie tov jaren geleden. Die rijders doen nu niet mee. Daarnaast kan het gewoon zo zijn dat er momenteel een lichting van wat minder talentvolle schaatsers heerst (uitzonderingen daar gelaten). Die geringe/geen progressie was mij ook wel opgevallen en niet alleen dit toernooi. Maar dat maakt de sport niet minder leuk/interessant
 6. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Zo is da...en natuurlijk Smeets zou het helemaal niet erg vinden als Wust kampioene was geworden met pre-historische tijden.

  In de breedte viel het misschien tegen..maar Sablikova reed op de 1500 en 5000m dicht op het BR en op de 3000m zelfs een BR. Zij heeft haar plicht gedaan.
 7. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  nogmaals, de dames reden in de WB Heerenveen 2011 beduidend sneller dan op de WB Heerenveen 9 jaar geleden,
  dit weekend waren de tijden status quo, ik geloof niet in een collectieve offday van het hele damespeloton, het kan niet dat ze daar alle 23 bedroevend slechter presteren dan 2 weken geleden (en 2 weken geleden waren ze dus sneller dan 9 jaar geleden, waardoor je niet de conclusie mag trekken dat het niveau zo gedaald is)

  dus het ligt aan iets anders...

  maar wie een hond wil slaan zal altijd wel een stok vinden
 8. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik was er natuurlijk niet bij. Maar Konrad kennende zou die dit als grapje gezegd hebben... Hij maakt vaker grapjes over de 10km. En dat gebeurt in het Poolse kamp wel vaker als ze zich voor de langste afstand geplaatst hebben. Maar dat bedoelen ze echt niet serieus. Maar nogmaals, ik was er niet bij dus kan er eigenlijk niet over oordelen.
 9. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Geert Kuiper schrijft vandaag in zijn column in de volkskrant trouwens dat TVM heeft overwogen het EK te laten schieten na zijn teleurstellende 10k in Heerenveen en de daaropvolgende teleurstellende 500 meters in Erfurt tijdens twee trainingswedstrijdjes. Omdat hij echter wel een goede 1500 reed in Erfurt, een dag later, hebben ze toch besloten hem mee te laten strijden om de EK tickets tijdens de schaatsweek. En nu is hij voor de 5e keer EK, een goede beslissing dus.
 10. Billy

  Billy New Member

  En ik maar denken dat de KNSB de dienst uit maakt....
 11. proeme

  proeme Well-Known Member

  eh... hoezo? Bij mijn weten kan de KNSB Kramer niet dwingen om mee te doen.
 12. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Die wildcard had hij denk ik al wel gehad. TVM kan natuurlijk altijd nog de wildcard ongebruikt laten.
 13. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Mee te laten strijden = mee te laten doen aan de schaatsweek zodat hij kon proberen zich te kwalificeren.
 14. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dan ben ik heel blij met die goede 1500 meter in Erfurt! Dat was ik toen al, maar het heeft blijkbaar grotere consequenties gehad dan ik toen dacht. Vanaf nu denk ik niet dat Kramer ooit nog twijfelt of hij wel meekan, hij zal hooguit de minder belangrijke wedstrijden laten schieten zo nu en dan om zichzelf niet weer helemaal op te blazen.
 15. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Yep. nooit meer twijfelen Sven! Zijn 1500m vind ik verrassend goed! Benieuwd of hij deze vorm kan vasthouden voor de WB en misschien zelfs Wk afstanden.
 16. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind Mart Smeets echt vreselijk als presentator (de man is jarig vandaag, rijp voor de AOW!) maar hij heeft wel een grappige column geschreven op nu.nl, waar ook deze Chuck Norris voorkomt. En columns schrijven dat kan Mart wel, deze is echt heel leuk.
 17. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Mart is 65 geworden en krijgt dus nu AOW. :)
 18. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  In de categorie "perfecte timing"

  Ik had al veel eerder de oorzaak van de slechte 5k kunnen weten, als ik goed had ingezoomd op deze foto ;)

  [​IMG]
 19. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Iets voor de schaatsforum fotowedstrijd?
 20. doddeltje

  doddeltje Member

  let op rechterschaats :wink:

Deel Deze Pagina