Drinken uit een Camelbak tijdens de Weissensee?

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door Jozef, 27 nov 2014.

 1. Jozef

  Jozef New Member

  Ik ben op zoek naar mensen met ervaring met het gebruik van een Camelbak tijdens de Weissensee.

  We gaan in januari weer rijden (mijn vierde keer) en nu voor het eerst met een tijd voor ogen waarbij veel stoppen bij de fourage geen optie is. We overwegen met een Camelbak te rijden (we hebben geen ondersteuning langs de kant), maar vragen ons af
  • welk model geschikt is voor schaatsen?
  • hoe voorkom je dat ie bevriest (inclusief drinkslangetje)?
  • zijn er andere opties om tijdens het schaatsen te drinken dan een Camelbak?
  Thx, Joost
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  In de bult van een kameel zit toch vet en geen water? Vreemd gekozen productnaam dus.
 3. Hallo Joost

  Ik zou gewoon een redelijk makkelijk te openen bidon meenemen, zorgen dat je voor de verzorgingspost de deksel los gemaakt hebt en dan bij de verzorgingspost snel vullen met twee bekertjes isostar. Als je in een grote groep rijd, zorgen dat je vooraan zit, als je snel vult dan kan je achterin gelijk weer aansluiten. Zorg daarbij dat je bij de post zo vooraan mogelijk pakt, dan staat er niemand voor je neus als je weer weg wilt rijden. Op deze manier heb je altijd warm tot lauw drinken. Mijn ervaring met drinken lang op je rug of buik bewaren is dat het ijskoud wordt of nog erger bevriest. Dus ik denk dat het niks wordt met de camelbag.

  Groeten
  Pieter
 4. Jozef

  Jozef New Member

  Pieter,
  Dank voor je antwoord. Jouw aanpak is zeker een optie, al zie ik een beetje op tegen die 100 meter achterstand die je steeds moet inlopen.
  Heb je echt zo'n ding geprobeerd? Je schijnt bepaalde modellen onder je jack te kunnen doen, waardoor je lichaamswarmte de drank lauw houdt. Dat werkt dus niet?
 5. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik heb met mijn Camelbak dan wel alleen in Nederland gereden.
  Ik heb een paar toertochten gereden met de Mule-rugzak, met een geisoleerde slang en dat werkte goed.
  Wel:
  -warme isodrank er in
  - na drinken de slang leegblazen

  Ook heb ik hem met zelfgemaakte bandjes de zak zelf onder mijn (wedstrijd)pak gehad tijden NK marathon op de Oostvaardersplassen, ging ook goed (ik brak alleen 1 schaats en de andere krom maar dat staat los van de Camelbak)
  Ik had onder mijn pak een wielershirt en de waterzak hing dus ook min of meer in zo;n zakje op de rug.

  De temp wat minimaal zo'n -5.. en daar kan de crux zitten met in Oostenrijk schaatsen. Maar als je hem onder je pak doet blijft hij sowieso warm.
  Er zijn speciale modellen zoals bijv. de marathonner wat eigenlijk alleen een draagsysteem is.
  Voordeel van een rugzakje is dat je daar ook je hoezen en wat eten in kan doen bij toertochten, maar als je een snelle tijd op de Weissensee wil zetten is onder je pak aan te raden.
  Met een Camelbak drink je toch altijd meer dan uit een bidon.
 6. Goverman

  Goverman Member

  Klinkt herkenbaar... Ik heb alleen in Nederland geschaatst op natuurijs met een waterzak. Ik heb er een van een ander merk (Platypus) en die gaat in het rugzakje waar ook de andere spulletjes in gaan. Ik stop er in de regel warm water in met wat suiker. Dat heeft een paar voordelen: de suiker lost beter op en het duurt wat langer voordat het water echt koud wordt. De suiker is vooral bedoeld om bevriezen van het water te voorkomen, maar het geeft je natuurlijk ook de nodige brandstof onderweg. Ik vind het altijd prettig om drinken bij me te hebben, zodat ik niet van koek en zopie (of andere fourage) afhankelijk ben. Als er koek en zopie is dan haal ik daar in de regel wel wat warms trouwens.

  De slang moet je na het drinken leegblazen, dan gaat het eigenlijk altijd wel goed. Er zijn trouwens ook isolatiehoezen voor de slang en rondom de waterzak (check de Bever en dergelijke winkels). Overigens is de laagste temperatuur waar ik mee heb geschaatst een graad of zeven onder nul, met een nogal harde, gure wind.
 7. Cervino

  Cervino New Member

  Ik train voor de echte 11 stedentocht met een compacte camelbag. Echter zonder waterzak ! Daar komen wat spullen in die van pas komen: dun windjack, hoofdlampje, de stempelkaart, beperkte aantal ( niet hard wordende) repen. Opvouwbare schaatshoezen. Heb je nog ruimte dan evt. een kleine bidon erbij. Die vul je onderweg met warme drank.
  Op de Weissensee is de bevoorrading erg goed. Camelbag niet van belang. Nergens klunen, geen stempelkaart, voor eten hoef je geen beurs tevoorschijn te halen etc. Meerendeel van de groep waarin je schaatst pakt ook van de tafel. Er zitten altijd haastige bij of enkele die eten en drinken verderop aannemen van familie of kennissen. Niks van aantrekken. Haastige spoed is zelden goed. Goed eten en drinken is belangrijk en als je daardoor niet kunt aansluiten dan is er geen nood. In de loop van de uren is er een goede spreiding en schaatst je in een groep die jouw tempo heeft. Heb je veel meer aan dat steeds te gaan hengsten. Je wilt sneller dan de vorige edities... andere omstandigheden, andere tijden. Als je met een vast groepje gaat dan goede afspraken maken.
  Laatst bewerkt: 1 dec 2014
 8. Jozef

  Jozef New Member

  Thx voor de reacties. Heb inmiddels een Camelbak Zoid van Sinterklaas gekregen, met geïsoleerde zak en slang, dus die ga ik binnenkort uitproberen. Zal hier mijn ervaringen melden.

  Overigens @Cervino.
  Mijn ervaring op de Weissensee is anders. Ik merkte juist dat de bus van 8 uur nergens voor stopt, zeker niet de eerste 100-120km. En dat is nou net het stuk waar ik die Camelbak voor meeneem. Daarna zoek je wel je kleine groepje met mensen die net zo stukzitten als jij. Dan kan je wel afspraken maken over drinken en plassen.
 9. Cervino

  Cervino New Member

  Fysiologisch gezien lijkt het me verstandiger om elke ronde iets van de tafels te graaien. Als je 100 - 120 km niks neemt dan teer je op vet reserves. Beter de glycogeen voorraad op tijd aanvullen. Kun je de dag erna nog lekker uitschaatsen.
  Weissensee deed ik in 2007. Iedereen startte op hetzelfde tijdstip. Totaal ruim 1100 deelnemers. Ik pakte dat bekertje en dronk het aan de tafel even leeg. Kost paar seconden. En dan weer verder met wat fruit en koek van de tafel. Aan ander kant weer mogelijkheid om een bekertje te pakken. Voor jou telt waarschijnlijk elke seconde. Het zou best kunnen dat je uiteindelijk vlotter bent zonder camelbag. Ik zie het belang ervan niet in om een tijd van voorgaande jaren te verbeteren. Dat zou alleen kunnen als werkelijk alles voltrekt onder dezelfde omstandigheden. Ik zou het als een voordeel zien dat andere die tafels gedurende de 1ste 100km overslaan. Heb je alle ruimte om wat te pakken en naarmate de afstand toeneemt kom jij in het voordeel van een fitter lichaam.
  ZeeKoei, Tuttifrutti en Tsuki vinden dit leuk.
 10. Eelco

  Eelco Active Member


  Iets warmere sport, maar post #28 geeft wel het belang van voeding en verteren aan.

  http://forum.slowtwitch.com/forum/S...perience_at_ERO_and_a_semi_IMAZ_RR_P5343474-2
 11. Jozef

  Jozef New Member

  Ik heb mijn Camelbak Zoid afgelopen zaterdag op Flevonice uitgeprobeerd. Ik had hem over twee lagen thermokleding maar onder mijn schaatsjack op mijn rug zitten.
  Ervaring is zeer positief. Tijdens het schaatsen merk je niets van de zak of het extra gewicht op je rug. Water in het slangetje wordt kouder, maar als je dat leegblaast na het drinken, drink je de volgende keer lauw water (of whatever je er in doet). Wellicht dat ik er op de Weissensee nog een extra laagje isolatie in de vorm van bubbeltjesplastic in doe (aan de achterkant).

  Twee dingen: het plastic reservoir is nauwelijks droog te krijgen van binnen, waardoor de kans op schimmel groot is. Uiteindelijk heb ik het ding gevuld met kranten op de verwarming gelegd.
  En... als je je slangetje leegblaast... blaas dan niet te lang door, want dan rij je met een ballonnetje op je rug. Ik leek een pietsie op Valentino Rossi ;-)
 12. Frans245

  Frans245 New Member

  Jozef, Ik zou geen krantenpapier meer nemen om te drogen. Krant geef teveel inkt( is niet echt gezond) af wat jij uiteindelijk op zal drinken, beter is keukenpapier of wcpapier:).
  Zelf heb ik veel ervaring met waterzak in rugzak tijdens wintersport en eigenlijk nooit last van bevriezing. slang is geisoleerd en waterzak(alleen water ) in mijn Evoc rugzak, gewoon over mijn skijack direct in de buitenlucht. Gaat prima, water wordt wel iets kouder maar is en blijft prima drinkbaar zonder het gevoel te krijgen dat het te koud is wat in je maag tercht komt.
  Ben zelf ook van plan om deze mee te nemen naar Weissensee, als was het maar alleen om een "nood voorraad" bij me te hebben.
  Het meeste zal ik gewoon van de tafels halen en van mijn verzorgster(echtegenote) krijgen.
 13. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik neem mijn camelbak mee onder de douche... Dan goed doorspoelen. Daar te drogen hangen. Nooit geen last.
  Af en toe een nachtje wegzetten gevuld met water en twee steradent tabletten schoon en fris.
 14. Frans245

  Frans245 New Member

  @ krizz goed idee die Steradent alleen heb ik geen kunstgebit:)
 15. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Ik ook niet....:D:D:D
  Maar werkt perfect super schoon.... en weer lekker fris
 16. Schaatstinus

  Schaatstinus Active Member

  Na afloop van de Weissensee tocht aan het bier in de tent kwam het gesprek (mannenpraat) op tijdverlies door plaspauzes. Een vriend opperde toen het idee om een Camelbag andersom te gaan gebruiken in combinatie met een catheter.
 17. Cervino

  Cervino New Member

  Plaspauzes en voeding: gewoon de tijd voor nemen. Lijkt wel of sommige er een wedstrijd van willen maken. Plezier voorop.

  Dragen camelbag: daarmee heb je wel meer kans op een natte rug door de slechte afvoer van transpiratie. Er zijn ook kleine rugzakjes met een gaasvormig spandek tussen de rug en het rugzakje. Ik geef de voorkeur voor het bekertje aanpakken op de tafels. Die mensen staan daar de hele dag voor je klaar.
 18. Jozef

  Jozef New Member

  Afgelopen dinsdag de Weissensee gereden met een Camelbak. Ervaring is louter positief. Heerlijk om op elk gewenst moment een gelletje te kunnen wegspoelen met lauwwarm vocht. Heerlijk om rondenlang te kunnen meezeilen met een grote bus, zonder bekertjes haastig van de tafel te grissen en dan weer stevig aanzetten om de bus in te halen.

  Ik had de Camelbak (model Zoid) gevuld met 1 flesje Extran, aangevuld met lauw water. Het water is de hele rit niet koud geworden, terwijl het bij de start toch stevig vroor. Ik had het ding onder mijn (buitenste) jack zitten, dan blijft hij warmer en blijft ook lekker vast zitten. Kan makkelijk, ze zijn niet zo groot. De Zoid is wel een wintermodel, met geïsoleerd slangetje.

  Een aanrader voor iedereen die een mooie tijd wil rijden zonder hulp langs de kant.
 19. Cervino

  Cervino New Member

  Hoeveel drink je dan totaal op een afstand van 200 km ?
  En vaste voeding zoals repen, peperkoek e.d....draag je ook allemaal zelf mee ?
  Ik vind het eigenlijk niet fair voor de vrijwilligers die daar de hele dag klaarstaan, achter de tafels, in de kou.

  Wel mooi dat je nu een snelle tijd hebt op de 200km....ik schat tussen de 6 en 7 uur ..
 20. Krizz

  Krizz Well-Known Member Medewerker

  Je hamert wel steeds op je eigen gelijk Cervino.
  Ook al doet hij er 13 uur over ipv 13.10 een ieder doet wat hij lekker vind.
  De een staat ff wat te drinken en een praatje maken met de vrijwilligers en de ander rijdt door.
  Zelf van ik een pietlut qua drinken... een hoop verdraagt mijn maag niet en stop dus niet.

Deel Deze Pagina