De 15 beste Nederlandse olympiërs

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door strawbale, 24 jul 2020.

 1. schaatsfan79

  schaatsfan79 Member

  Dit soort lijstjes is inderdaad appels en peren vergelijken. Vind t ook bijzonder dat er geen vooroorlogse namen zijn genoemd als Rie Mastenbroek en Charles Pahud de Mortanges. Wie t boek 1936 heeft gelezen weet waar ik t bij de eerste over heb.

  Gezien t feit dat zowel Ireen Wüst als Fanny Blankers-Koen t niet is geworden zou me nog een andere naam als Pieter vd Hoogenband niet verrassen, namelijk Maarten vd Weijden. Ook nog nergens genoemd. Zijn verhaal heeft veel personen geïnspireerd.

  Nou ja morgen zullen we t weten
  mi vindt dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Maar zelfs als Maarten van der Weijden op één zou hebben gestaan vanwege verhaal, of Jorien ter Mors, of Marianne Timmer, zou Pieter van den Hoogenband, als zwemmer die twee keer het koningsnummer van het zwemmen (en daarmee een van de koningsnummers van de hele Zomerspelen) wel ergens anders in de top vijf à tien hebben gestaan.
  mi en sysya vinden dit leuk.
 3. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik zou het Maarten gunnen, maar dan kun je wel zeggen dat de titel van het lijstje verkeerd gekozen is. Maak het dan, "de 15 mooiste verhalen van de spelen" of "de 15 meest emotionele overwinningen" dan mag Je Maarten van mij bovenaan zetten.
 4. mi

  mi Well-Known Member

  PvdH inderdaad op 1.

  mooie lijst: ja, volgorde discutabel (uiteraard).
 5. sysya

  sysya Well-Known Member

  Naja het zal. Als Wust dan nog even haar 6e goud haalt in 2022, kunnen we dat lijstje nog even aanpassen.
 6. proeme

  proeme Well-Known Member

  Grappig hoe mensen zich druk kunnen maken om een lijstje waarvan je van te voren weet dat het een arbitrair appels-met-peren-lijstje is. Het zal mij worst wezen wie er op 1 en op 2 en op 15 staat. Ik vond het mooi de verhalen weer te zien voorbijkomen. Bij een andere volgorde waren die verhalen niet anders geweest :)
  chicagodude en mi vinden dit leuk.
 7. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Enige wat mis is met het lijst is dat Timmer niet erop staat.
 8. schaatsfan79

  schaatsfan79 Member

  Helemaal mee eens hoor dat PvdH dan al ergens genoemd had moeten worden. Timmer ontbreekt inderdaad ook, die had ik er zeker ingezet.

  Top 5 kan ik me verder wel in vinden, alleen dus andere volgorde
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  interessant, dan is VDH op 1 ineens misschien niet zo verrassend...
  Wat me opvalt: dat Schenk flink gezakt is, wat ongetwijfeld te maken heeft met het gouddelven van de NL schaatsers de afgelopen 20 jaar, en dan vnl. Kramer en Wüst. Daardoor lijkt het aanzien van de ‘slechts’ 3x goud van Schenk afgenomen, ook t.av andere sporters waar hij eerst nog boven werd gezet.
 11. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dan is @strawbale helemaal gelukkig want in die lijst staat Esther Vergeer wel.
 12. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Leuk om dit topic terug te lezen. In de zomer ben ik soms wat schaats(forum)moe, dus kijk ik hier niet. Toen miste ik dit topic dus. Maar deze lijst zorgde ook voor discussie met familieleden en collega's. Maanden na dato wil ik jullie toch even vermoeien met mijn analyse.

  Al met al kan ik goed leven met de lijst. Vier schaatsers op vijftien vind ik een terechte afspiegeling. We zijn hier natuurlijk schaatsfan allemaal, dus velen kijken door een gekleurde bril. Vergeet niet dat schaatsen gewoon geen grote sport is. Wintersporten zijn sowieso kleiner dan zomersporten. Dus medailles hebben iets minder waarde.

  Als je de schaatsers op volgorde zet, dan vind ik die ook terecht. 1. Wüst, 2. Kramer. 3. Schenk. 4. Van Gennip. (5 zou dan natuurlijk Timmer moeten zijn). Dat lijstje klopt precies als je alleen naar individuele medailles kijkt, maar ook als je naar de verhalen kijkt. Schenk won drie keer goud in een tijd dat het nog vrij zeldzaam was en zette de sport echt op de kaart. Van Gennip versloeg de dopingmeiden uit de DDR (even gokken dat ze zelf schoon was, wat ook twijfelachtig is, maar ongetwijfeld schoner dan de DDR-dames). Dat zij beiden boven Timmer uitkomen snap ik. Kramer hoort daar ook net weer iets boven. Drie Spelen op rij goud op de 5km, met overmacht. Tijdens vier Spelen op rij medailles. Natuurlijk hadden dat er meer kunnen/moeten zijn, maar daar gaat het niet om.

  Is het terecht dat Timmer er dan uitvalt? Twijfelachtig. Ik vind eigenlijk dat ze er met drie goud wel bij had moeten staan ergens tussen 12 en 15, maar weet ook niet goed wie ik dan af had laten vallen.

  Ter Mors is trouwens weinig genoemd, maar had er misschien ook wel bij mogen staan. Medailles in twee sporten. Twee keer individueel goud, teamgoud en teambrons.

  Is de top-4 terecht? Ik had al snel door dat het tussen Wüst, FBK, VDH en De Bruijn zou gaan. Wat mij betreft zijn zij een League on their own en valt daarachter een gat. Tussen die vier scheelt het echt niets. Voor alle vier kun je argumenten voor en tegen verzinnen.

  Wüst veruit meeste medailles, vier keer goud op een rij, maar wel in een kleine sport, zeker vergeleken met de sporten van die andere drie.
  FBK in een grote sport vier keer goud, zonder WOII waren dat er nog veel meer geweest, plus een icoon voor vrouwensport in het algemeen, maar wel lang geleden.
  VDH twee keer op rij het koningsnummer gewonnen in een grote sport, plus grootheid Thorpe in diens eigen land verslagen, maar wel het minste goud van de vier.
  IDB vier keer goud in een grote sport, met wereldrecords enzo, maar wel twee keer op de wat minder prestigieuze 50 vrij.

  Het ligt er aan wanneer je het mij vraagt. Maar nu zou ik toch voor De Bruijn gaan. Wüst op twee. VDH op drie. FBK op vier.
  alexander79, Monique en mi vinden dit leuk.
 14. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Ik kwam van de week ook bij dit topic uit, maar om een andere reden: ik zie de laatste tijd geen posts meer van Strawbale en vroeg me af hoe dit zat. Zijn laatste posts leidden mij naar dit topic.

Deel Deze Pagina