dames 10000 m i.p.v.5000 m en 5000 m i.p.v. 3000 m

Discussie in 'Lange baan' gestart door corzijlstra, 25 jan 2014.

 1. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Mijn voorstel is, dat de dames de herenafstanden moeten rijden, zowel in allroundkampioenschappen als afstandskampioenschappen als wereldbekerwedstrijden.
 2. Bastiaan83

  Bastiaan83 Well-Known Member

  Waarom? De meeste vrouwen kunnen niet eens een fatsoenlijke 5000 meter schaatsen en dan wil jij ze een 10 000 meter laten rijden? Sorry maar dat is totaal niet logisch!
 3. Guusp

  Guusp Active Member

  Is een beetje tegen de huidige trend in. De discussie op dit moment is eerder of de mannen niet de vrouwenafstanden moeten gaan rijden. Lijkt me dus een vrij kansloos voorstel, al hoeft dat natuurlijk geen reden te zijn er niet over te gaan discussiëren.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  ik heb het altijd raar gevonden dat mannen andere afstanden rijden dan vrouwen. Op zich vind ik deze oplossing dan mooi, maar in de praktijk gaat dat niet werken om hierboven genoemde redenen.
  De mannen de vrouwenafstanden laten rijden is dan logisch. Ook voor mannen is de 3km denk ik een prachtige afstand.

  Alleen wel jammer dat dat dan ten koste van de 10km gaat...
  Bastiaan83 vindt dit leuk.
 5. Basje

  Basje Active Member

  Ik wacht op de reactie van Kritischkijker :p

  Het lijkt mij niet echt een goed idee. De 5000m is lang genoeg voor de vrouwen, waar je toch ook al echt merkt dat de 3000 en 5000 stayerafstanden zijn. De 3000 werkt daar dus als stayerafstand.
 6. Bastiaan83

  Bastiaan83 Well-Known Member

  Dat lijkt mij ook een geweldige en spannende afstand idd!
 7. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Kan je misschien ook een argument vóór deze stelling noemen? Het is nogal een voorstel dat zoals gezegd tegen de trend ingaat en ook lijkt me zo'n 10.000 voor vrouwen helemaal niet snel spannend te worden (zeker niet in eerste instantie).

  Ja er zal wel een aantal vrouwen zich op deze nieuwe afstand(en) richten (stayers als Nauta, Sáblíková, Beckert, Hemmer en Ishizawa), maar tegelijkertijd ben je er zeker van dat alle 1000/1500-schaatssters als Van Beek, Leenstra, Złotkowska, Sjichova, Lobysjeva, Skokova, Erbanová, Nesbitt en Takagi nooit meer een allroundtoernooi zullen rijden. En van de 1500/3000-rijdsters als Wüst, A. de Jong, Valkenburg, L. de Vries, Njåtun, Bachleda-Curuś, Graf en Schussler is het nog maar de vraag of ze zin hebben in zo'n 10 kilometer.
 8. Bokito

  Bokito Active Member

  Ik hou het bij de gevleugelde Engelse uitdrukking: If it ain't broke, don't fix it.
  HaagscheBluf en Danou vinden dit leuk.
 9. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Sportief gezien ben ik het zeker met Zijlstra eens. Het is niet eerlik dat het sterke geslacht geen 10 km mag rijden, de vrouwen kunnen dit veel beter aan. Dat het kampioenschap nooit gehouden wordt wil niet zeggen dat er ook niemand de beste is op deze afstand. eigenlijk ontneem je dus iemand haar titel en medaille, bijvoorbeeld een greta Smit was in het verleden bij uitstek iemand die dit aankon. Sablikova nu, maar ook een Kleibeuker of andere marathon-dames.

  die medaille geef je dan nu aan iemand die ook op een andere afstand goede kansen heeft. Een van de redenen dat een Wust zo kan grossieren in medailles, die pakt op allerlei tussenafstanden het goud. Zouden ze nog kampioenschappen hebben op de 2 km, de 25oo meter en de 6 rondjes, dan waren die ook voor Wust. Kijk mama, 5 keer goud. Goh wat ben ik toch goed. Bij het zwemmen zie je dit in optim forma. Kun je toevallig heel hard 100 meter crawl, en kom je uit een gooot land, dan win je goud op de 100 m, de 4 x 100 m, de 4 x 100 m wissel en wellicht ook nog op de 50 m, de 4 x 50 m. Da's 5 keer. en dat is niet zelden gebeurd.

  Een eerlijke verdeling van afstanden over het totale spectrum, vanaf sprint tot heel ver. Da's het meest eerlijke. Zoals bij de atletiek, waar de afstand wel iedere keer verdubbeld.

  Maar inderdaad, commercieel gezien gaat dit teegen de trend in, en is het dus kansloos.
  G1ant vindt dit leuk.
 10. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Steeds verdubbelen zou bij schaatsen 500m, 1000m, 2000m, 4000m, 8000m opleveren... Is Wüst nog steeds 3x kandidaat voor goud. Scheelt dus niet zo heel veel. Maar of ik de verdeling dan eerlijker zou vinden? De sprinters met een iets langere adem zullen vaak tekort komen op de 2000m en krijgen dus een kans minder. De 8000m zou wel een interessante afstand zijn (ik denk zelf dat 10.000 te veel is bij de dames). Maar ik denk toch dat de huidige indeling evenwichtiger is.

  Voor het allrounden wordt het rekenwerk wel nog simpeler met deze afstanden, dat zou een opluchting voor Hersman zijn :D
  leenstrafan vindt dit leuk.
 11. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ah, weer een stelling van corzijlstra; dit keer zelfs helemaal zonder onderbouwing. Mijn voorstel is dat we het gewoon zo laten.
  Laatst bewerkt: 25 jan 2014
  Bastiaan83, Bokito en leenstrafan vinden dit leuk.
 12. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  TOP Basje, hartstikke leuk dat mijn altijd geweldige kritische blik zo goed gewaardeerd wordt. Dan weet je waar je het voor doet he :D
 13. Bokito

  Bokito Active Member

  Ik ben benieuwd of kritischkijker24 ook zo kritisch naar zich zelf kijkt...
 14. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  natuurlijk doe ik dat beste Bokito!
  maar het gaat hier over de 1000 meter dames he, niet over mij ;)
 15. Bastiaan83

  Bastiaan83 Well-Known Member

  Lezen is niet je sterkste punt of wel? 10000 meter gaat het hier over niet de 1000
 16. kesselman

  kesselman Member

  En de 10k voor vrouwen en de 3k voor heren toevoegen aan het programma van het WK afstanden?
  Is dat misschien een idee?
 17. Bastiaan83

  Bastiaan83 Well-Known Member

  Goed plan! Vind ik ook!
 18. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Ik ben voor gelijkheid tussen man en vrouw. Ik zou het wel zo eerlijk vinden, dat vrouwen en mannen dezelfde afstanden rijden. Dan zou men zich af kunnen vragen, welke afstanden. Ik vind, dat de 10000 meter er in ieder geval in moet. Sommige ritten vind ik heel spannend, vooral topritten. Dit soort ritten kunnen alle kanten op gaan. Je weet vaak niet welke. Een rijder kan plotseling een inzinking krijgen. Pap in de benen. Dat kan iedere rijder overkomen. Dat soort dingen maakt het juist zo spannend. En ook, wanneer komt die tempoversnelling? En kan de ander dat pareren? Soms vliegen de vonken er van af. Om te voorkómen, dat het allemaal te lang gaat duren, heeft men al lang geleden bepaald, dat niet alle deelnemers de 10000 meter mogen rijden. En de 3000 meter en niet de 5000 meter te laten rijden vind ik niet verkeerd. Ik zie dus 2 opties bij allroundkampioenschappen:
  a. 500, 5000, 1500 en 10000 meter;
  b. 500, 3000, 1500 en 10000 meter (voorstel kesselman).
  Bij afstandskampioenschappen ook deze afstanden, plus de 1000 meter en eventueel de 5000 meter. Dat moet ook gelden voor de Olympische Winterspelen.
  Voorts vind ik, dat argumenten, als dat het voor Ireen Wüst dan moeilijker zal worden om allround wereldkampioen te worden, geen rol mogen spelen. Sommige rijders hebben er baat bij, andere rijders hebben er schade van. Dat houd je toch.
  Verder geloof ik, dat dames de 10000 meter in principe aan moeten kunnen. Er rijden toch ook dames marathons en langere afstanden? Weliswaar wordt er bij marathons veel in pelotons gereden, niet altijd even hard, en zijn daar sprints heel belangrijk, maar dat neemt niet weg, dat deze dames die grote afstanden wel aan kunnen.
 19. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als je echt zuiver voor gelijkheid tussen man en vrouw bent, waarom zijn er dan nog aparte vrouwenwedstrijden? Waarom doen de mannen en de vrouwen niet gewoon in één groep mee om één gouden medaille?
 20. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Goed idee dan zijn we lekker snel klaar! Maar dan ook alle mannen en vrouwen allemaal tegelijk in de baan, zodat 1 afstand maar 1x gereden hoeft te worden. Dus allemaal de 5 km etc.

  Soms heb jij best goede ideeen Leenstrafan, alleen wel jammer dat jou geliefde Leenstra dan nooit meer iets zal winnen ..

Deel Deze Pagina