Blessure Kramer 2010 was te wijten aan B6-vergiftiging

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 14 nov 2015.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Eiwit-poeders om je spieren aan te vullen zijn volgens mij vooral handig als je een strak en bruingebronsd bodybuilders-lichaam wil hebben. Er zijn verschillende natuurlijke bronnen van eiwitten (vlees, gevogelte, vis, schelp- en schaaldieren, eieren, zuivelproducten, sojaproducten, seitan, linzen, erwten, bonen, noten, zaden). Als je die combineert met groenten, granen en fruit voorziet dat vaak al in je behoeften. Als @dsdevries aangeeft dat zijn lichaam daar wel behoefte aan heeft dan kan dat, maar ik weet niet of hij het nodig heeft. Het ligt ook aan de sport die je doet en aan je lichaam.

    In groenten en fruit zitten veel vitaminen en mineralen en niet veel calorieën. In andere producten (dierlijk/peulvrucht/noot/graan) zitten per gram ongeveer dezelfde hoeveelheden vitaminen, maar verder veel meer calorieën (uit vetten, eiwitten en koolhydraten). Tour-de-France-renners eten veel witte pasta, maar omdat ze 8000 kcal. per dag eten halen ze zelfs wel veel vitaminen uit geraffineerde voeding. Het is nou eenmaal ook niet mogelijk om elke dag 2 kg zalm en 10 kg broccoli te eten en dat weg te spoelen met een litertje lijnzaadolie.
  2. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Het is heel goed mogelijk om je dagelijkse behoefte aan eiwitten te halen uit vlees, gevogelte, etc. En geloof me, daar smul ik van! Het is alleen niet altijd even gemakkelijk om ze op het juiste moment tot je te nemen. De eerste uren na een training heeft je lichaam meer eiwitten en koolhydraten nodig om spierafbraak tegen te gaan en spierherstel te bespoedigen. Dit geld niet alleen voor bodybuilders, maar is voor iedere sport gunstig. Zo krijgen wielrenners aan het einde van een etappe eiwitrijke cakejes en na afloop ook eiwitten shakes en eten ze behoorlijk wat kipfilets weg. Zo'n beetje iedere topsporter neemt wel eiwitten shakes. Ikzelf train voornamelijk 's avonds en ik heb dan na de training geen trek meer in 5 kipfilets. Het type spier dat je kweekt is afhankelijk van het soort training dat je doet.

    Tour-de-France-renners krijgen sowieso te weinig voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen. Dit is de reden dat het onmogelijk is om twee grote rondes te winnen in 1 jaar zonder doping. En ik vind Eddy een hele aardige kerel, maar ik geloof hem voor geen cent.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  3. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Ik zie dat je extra supplementen nodig hebt om goed te lezen en citeren.

    Inderdaad: toen ik nog wel veel trainde (max. 6x/week) had ik geen enkele moeite alle benodigdheden binnen te krijgen met mijn maaltijden en nu (ik ben 55), veel bewegend maar weinig (echt) sportende/trainende, heb ik niet eens moeite om jouw "minimaal 2 stuks fruit, 3 ons groenten en daarnaast voldoende zuivel, vlees, vis, noten, granen etc" dagelijks binnen te krijgen - bij een laag BMI nog steeds (1m86/74kg). En dat was en is zelfs zonder vlees noch vis en amper zuivel.
    Laatst bewerkt: 19 nov 2015
  4. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Alleen maar dat rijtje? Voor welke sport op amateur niveau als ik vragen mag?
    Als het body building (= spieren kweken) betreft, dat zit je met je inzichten op het verkeerde forum, waar het over sport(en) gaat.
    Laatst bewerkt: 19 nov 2015
  5. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Zelf fitness ik regelmatig (3 a 4x per week en absoluut geen body builder ) en moet ik heel veel moeite te doen om de juiste hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen. Op goede dagen lukt dit maar heb je een dag vol vergaderingen dan dus duidelijk niet. Dat is volgens mij ook wat @dsdevries duidelijk wil maken.

    Ook ik heb niet altijd zin om heel veel kipfilet, eieren (meeste zonder dooier) te eten.

    En ja dit voorbeeld gaat over fitness maar heb vele andere sporter gedaan waar oa eiwitshakes heel nuttig kunnen zijn. Veel mensen trainen hard maar eten veel te weinig en dan haal je nooit het maximale uit je zelf

    Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
    dsdevries vindt dit leuk.
  6. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    het gaat er dan ook niet om of voedingssupplementen wel of niet goed voor een mens zijn, want iedereen weet dat dit geen kwaad kan en zeker een sporter heeft dit ws nodig .
    er zullen niet veel sporters zijn die helemaal zonder pillen en poedertjes en enkel op een bruine boterham met kaas presteren

    het gaat er alleen wel om dat je je aan de juiste hoeveelheid houdt en geen 2 dozijn pillen op een dag gaat slikken , zolang je dat niet doet kan het geen kwaad en is het prima om te gebruiken
    Patrick510, Bastiaan83 en jaap vinden dit leuk.
  7. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik heb het inderdaad niet over body building, maar over schaatsen. Schaatsen is een sport waar je veel statische anaerobe kracht in je bovenbenen, billen, en rug nodig hebt. Juist hierbij zijn eiwitten, en creatine gunstig. Hoe meer spieren je hebt en hoe efficiënter die hun werk kunnen doen en hoe minder snel je zult verzuren in een wedstrijd. Dat is al meermalen bewezen in verschillende onderzoeken. Niet voor niets hebben topsporters tegenwoordig zelfs gedurende het wedstrijdseizoen nog minstens 2 krachttrainingen per week. In de zomer breiden ze dit zelfs uit tot 4. Daarnaast wordt ook elke dag een core-stability training gedaan. Fitness en "body building" is een heel belangrijk onderdeel geworden in het schaatsen heden ten dagen. Het is wel zo dat het type spieren dat je kweekt aan moet sluiten bij de bewegingen van het schaatsen. Functionele spieren zijn belangrijker dan veel spieren. Maar het type spieren dat je kweekt wordt bepaald door het type training dat je doet. De voeding die je neemt bepaalt hoe effecient je die spieren opbouwt. Er is geen schaatser die niet het gebruik van creatine heeft geoptimaliseerd voor zijn lichaam (de een reageert er meer op dan de ander, met name vegetariërs) en er is ook bijna geen topsporter die geen Proteine-shakes neemt. Dat is nu eenmaal de realiteit van vandaag. Vroeger in de tijd van voor de supplementen reed men veel minder hard en hield men het ook veel minder lang vol. De grote namen uit het verleden zoals Hein Vergeer, Piet Kleine, Ard Schenk, etc. hebben elk maar maximaal 4 jaar professioneel geschaatst.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dit is natuurlijk niet voor iedereen waar. De teams van Kemkers (die schaatsers aan het opbranden was) wel, maar bij Anema doen ze helemaal niet aan krachttraining. Het team van Orie lijkt krachttraining vooral in te zetten voor de sprinters. Als je dus traint voor lange duur wedstrijden, dan lijkt krachttraining niet nodig.
    Laatst bewerkt: 19 nov 2015
    dsdevries vindt dit leuk.
  9. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Bij Anema doen ze inderdaad vrij weinig krachttraining, maar wel iets. En zij skeeleren veel en dat is ook een vorm van krachttraining. Maar het ligt er inderdaad ook aan wat voor type schaatser je bent en welke afstand je doet. Een lange afstandsschaatser schaatst zo'n beetje op zijn anaerobe drempel, een sprinter gaat daar ver overheen. Sprinters zijn dus meer gebaad bij het hebben van veel spieren dan stayers omdat zij meer aanspraak doen op hun glycogeen voorraad in hun spieren. Anema heeft voornamelijk lange afstandschaatsers en marathon schaatsers. Kemkers, maar ook Jack Orie, Gerard van der Velde, Marianne Timmer en Rutger Tijsen hebben meer Sprinters rijden en doen dus ook meer krachttraining. Of Kemkers zijn schaatsers heeft opgebrand durf ik te betwijfelen. Kramer en Wust hebben toch lange tijd het schaatsen gedomineerd. Één daarvan is nog steeds lekker bezig, de ander heeft last van een hersenschudding. Al jaren roepen Anema en Bergsma dat ze qua conditie en techniek al veel verder zijn dan Kramer, maar elke keer moet Bergsma toch weer het onderspit delven op de 5km en op Allround toernooien. Op de 10km zijn ze redelijk aan elkaar gewaagd. Wat opbranden betreft denk ik dat men dat in de tijd van voor de supplementen en krachttraining veel meer aan het doen was getuige de korte tijd dat schaatsers in die tijd prof waren.
    Laatst bewerkt: 19 nov 2015
  10. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Schenk stond voor het eerst bovenaan de Adelskalendern op 26/1/1966, voor het laatst op 13/3/1976 (en dat omdat er toen inmiddels in snellere pakken gereden werd).
    Zijn eerste internationale wedstrijden waren in 1964, zijn laatste in 1974.
    Kleine reed van 1971 t/m 1981 en daarna nog marathons tot 2001.
    Vergeer is een verhaal apart - diens mooie carriere werd vervroegd beeindigt door een zware, pas later verklaarde, beenblessure.
    Laatst bewerkt: 19 nov 2015
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  11. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Davis heeft altijd zeer weinig krachttraining gedaan, is meer sprinter dan allrounder en is al sinds 2003 internationaal bezig op hoog niveau - ik durf zelfs te beweren dat hij zo lang zo hoog staat juist omdat hij zo weinig krachttraining heeft gedaan en zuinig op zijn lichaam is geweest (dat laatste in tegenstelling tot Kramer).
    Tuttifrutti vindt dit leuk.
  12. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    http://www.active.com/nutrition/articles/athletes-and-protein-the-truth-about-supplements

    "Pre- and post-exercise protein

    Q. I've heard I should eat a protein bar for a pre-exercise snack?

    A. Protein has typically been consumed at meals, away from the time of exercise. New research suggests eating protein before you work out can optimize muscle development. Pre-exercise protein digests into amino acids that are then ready and waiting to be taken up by the muscles after a strength workout.

    This does not mean you'll evolve into Charles Atlas; you'll simply optimize your body's ability to build and repair muscle at that moment.

    The amount of protein needed for this benefit is tiny about 6 grams (less than 1 ounce of meat). You certainly do not need a hefty pre-exercise protein bar nor a thick steak. A yogurt, cereal with milk, or a slice of peanut butter toast will do the job just fine! A pre-exercise protein supplement is a needless expensive.

    Protein source (with cost/grams of protein/cost per gram)

    MetRx Big 100 Bar: $2.50, 26 grams, 9.5 cents
    PowerBar ProteinPlus: $1.95, 24, 8 cents
    Tuna, 6 oz can: $0.99, 30, 3.5 cents
    Skim milk, 1 quart: $0.75, 32, 2.5 cents
    Peanut butter, 2 tbsp: $0.15, 7, 2 cents
    Q. Ive heard I should I eat protein right after I exercise to enhance the speed of glycogen recovery?

    A. Supposedly, eating some protein along with carbohydrates after exercise stimulates insulin, and that stimulates greater glycogen uptake. At least five carefully controlled studies have shown the addition of post-exercise protein does not offer any advantages when the athlete eats adequate calories from carbs.

    My advice: If you refuel with wholesome, refreshing meals that appeal to you, you'll inevitably get the nutrients you need. Fruit and yogurt, nuts and raisins, bagel sandwich, and pasta with meat sauce are just a few popular recovery foods that offer an enjoyable combination of both protein and carbs to refuel, rebuild and repair muscles"
  13. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ik heb ook altijd veel getraind, maar had altijd wel het gevoel en het besef dat ik na de training moest eten. En ook vlot na de training. Tot zelfs zo erg, dat in bepaalde gevallen gegeten wordt tijdens de training, ook als die er bijna op zit. Bij bijvoorbeeld een lange duurloop van 30 km blijf je juist nog eten, ook na 27 km, waar je dat in een wedstrijd wel achterwege zou laten. Maar je eet al voor dat herstel.
    Ik begrijp dat juist bij een sport als schaatsen de trainingsuren 's avonds zijn, maar ik begrijp dan niet dat er ondanks die hindernis niet toch wat gegeten wordt na de training.
    strawbale vindt dit leuk.
  14. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Toen ik nog jong was ;) trainde ik tot max 6x/week, bijna altijd 's avonds (na studie en later na werk). Eind van de middag een beetje eten en na de training weer (en meer). Daarnaast stevig ontbijt en een goeie middag maaltijd; 2x/dag warm, doe ik nog steeds, 1x koolhydraten met groenten, de andere keer eiwitten met groenten - ook voor de/mijn spjsvertering (veel) beter.
  15. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Begrijp me niet verkeerd. Ik eet zowel voor, soms tijdens en na trainingen veel, heel veel zelfs! Ik eet tot 1,5 uur voor de training een goede koolhydraad en eiwitrijke maaltijd. Meestal pasta, erwtensoep met roggebrood en spek of een maaltijdsalade. Na afloop eet ik altijd een banaan, of een paar dadels, een proteine shake en een hand nootjes met gedroogde bessen. Als trainingen langer dan anderhalf uur duren eet ik tijdens de traning ook een sportreep of een extra banaan. En ik zie andere schaatsers dit ook gewoon doen. Daarnaast probeer ik tijdens en direct na een training minsten een liter tot anderhalve liter vocht binnen te krijgen.
    De volgende ochtend een uitgebreid ontbijt met granen, yoghurt en en fruit.
  16. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezo.../Sportsupplementen-zijn-weggegooid-geld.dhtml
    Wat een ongefundeerde onzin - misschien moet je wat minder uren/hard trainen zodat je frisser bent wanneer je het schaatsen van de toppers probeert te volgen.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  17. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Wat is je definitie van krachttraining? Schaatssprongen, schaatspassen, elastieken, kniebuigingen met iemand op je rug is namelijk allemaal krachttraining. Krachttraining is niet alleen slepen met zware halters in de sportschool. En dan denk ik dat Davis en de mannen van Anema heel erg aan (schaatsspecifieke) krachttraining doen. Lichaamsbouw kan ook veraderlijk zijn overigens de man op mijn avatar doet heel veel krachttraining maar zal nooit een beer worden.

    @strawbale waarom reageer je zo fel en persoonlijk op de punten van @dsdevries ? Moet hij minder uren/hard trainen omdat jij het niet met hem eens bent? Dat vind ik pas ongefundeerde onzin!
    fransvanbakel en dsdevries vinden dit leuk.
  18. dsdevries

    dsdevries Active Member

    Ik vind Shani Davis en Sven Kramer beiden hele goede schaatsers met elk hun eigen kwaliteiten. Beide schaatsers hebben een ongelofelijke staat van dienst. Shani Davis is een jaartje eerder prof geworden dan Sven kramer. En als we de statistieken er even bij pakken dan heeft Sven Kramer in de 10 jaar dat hij professioneel schaatst 33 gouden, 6 zilveren, en 4 bronzen medailles behaalt waarvan 7x goud in het afgelopen seizoen. Shani Davis heeft in totaal 13 gouden, 7 zilveren en 6 bronzen medailles in 11.5 jaar behaalt, waarvan de laatste een zilveren in 2014 was.

    Ik weet dat het niet helemaal eerlijk is om al deze prestaties naast elkaar te leggen aangezien Sven Kramer op meer afstanden mee doet dan Shani Davis, maar het geeft wel aan dat Sven Kramer een groot vakman is dat telkens als het er op aankomt gewoon weer weet te presteren. Zelfs in de jaren dat hij iets "minder" was weet hij gewoon heel veel gouden medailles in de wacht te slepen. Hoe kom jij erbij dat Sven Kramer zichzelf opgebrand zou hebben? Van wat ik tot nu to dit seizoen heb gezien oogt hij redelijk fit. Zijn 1500m viel buiten zijn schuld om in het water, maar zijn 5km was gewoon goed en de 10km kon beter.

    Hoe kom jij erbij dat Shani Davis zichzelf niet opgebrand zou hebben. Ik meen mij te herinneren dat hij zowel voor als na de laatste olympische spelen meermalen in interviews heeft aangegeven dat hij het plezier in schaatsen kwijt was en dat hij op zoek was naar een andere trainingsvormen en een team dat beter bij hem zou passen. Dat heeft hij pas afgelopen zomer gevonden in de vorm van team Beslist.nl. De resultaten hiervan laten nog een beetje op zich wachten niet waar?
  19. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Even los van jullie best interessante discussie (geen ironie voor alle duidelijkheid):
    Shani Davis (33) is wel wat jaartjes ouder dan Sven (29) en is wel degelijk de wereldkampioen 1000m van dit jaar ;)
    en vs een middenafstandrijder moet je de allroundmedailles er bij Sven wel afhalen als je wil vergelijken. Als je het aantal individuele wereldtitels optelt komen ze erg in elkaars buurt.
    Beide hebben ze hun afstanden jarenlang gedomineerd, Shani is nu door zijn leeftijd over zijn piek, bij Sven zal dat over 3.5 jaar ook wel zo zijn. Misschien schaats Sven zelfs niet meer dan, terwijl Shani op zijn 32ste nog wereldkampioen werd.
    Laatst bewerkt: 20 nov 2015
  20. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Graag even goed meelezen waarop ik ironisch reageerde: "Wat opbranden betreft denk ik dat men dat in de tijd van voor de supplementen en krachttraining veel meer aan het doen was getuige de korte tijd dat schaatsers in die tijd prof waren."

    Dat noemde ik ongefundeerde onzin en daar blijf ik bij. Van de drie schaatsers die hij specifiek als voorbeeld gaf van die (zogenaamde korte carriere) had ik daarvoor al, gefundeerd, uitgelegd dat dat voor twee van de drie (Schenk en Kleine) niet waar is en voor de derde (Vergeer) een duidelijke medische verklaring heeft. Daarna kiest hij ervoor zijn generieke statement, wederom ongefundeerd, te herhalen.

Deel Deze Pagina