Het is misschien verboden om het te vragen, maar hoe zit het nou met de Russen? Die zijn toch nog steeds geschorst voor de Olympische Spelen? Ik lees alleen nergens dat Russen niet mee mogen doen. Ik dacht namelijk dat Kulizhnikov ivm 2 overtredingen ooit nooit meer mee zou mogen doen.
Nee hoor, mogen gewoon meedoen. Koelizjnikov is de 2e keer vrijgesproken dus heeft 1 dopingovertreding staan.
Ik ben maar eens begonnen met het vullen van de wedstrijdsimulator. Wil eigenlijk alleen resultaten van dit seizoen meenemen. Dan valt op hoe weinig de schaatsers de langere afstanden eigenlijk rijden. Op de langste afstand valt eigenlijk niet te simuleren. Hele volksstammen hebben er maar 1 staan dit jaar, en ik heb toch echt spreiding nodig voor de simulator. Op de 3000 meter komen de meeste dames tot 4-5 wedstrijden dit seizoen. Als ik dan nog de slechtste kwart of helft wegstreep (wat ik meestal doe), blijven er maar weinig waarnemingen over, wat de betrouwbaarheid niet ten goede komt. Maar daarom misschien ook juist wel spannend wat er uit komt rollen. En wie heeft dit seizoen de meeste 3000 meters gereden van de deelnemers? Je gelooft het niet, maar het is echt Claudia Pechstein (9 stuks).
Achtereekte reed er 10 (inclusief de laatste op de Olympische baan) waarvan 2x DNF. De absolute toppers waren Evelien Vijn en Jade Groenewoud met 11.
De Taiwanese/Chinese Taipei deelneemster Huang Yu-Ting heeft voor grote controverse gezorgd door in een Chinees pak te poseren in een Instagram-story... ... en dat viel natuurlijk totaal niet goed in Taiwan, waar volgens de laatste peilingen slechts 6% voor hereniging met China meer is. Enfin, ze verklaarde zichzelf door te stellen dat het pak slechts een cadeau van een Chinese vriendin is (benieuwd wie...) en ze het toepasselijk vond om het "op locatie" aan te doen, maar dat gaat er bij de meeste Taiwanezen natuurlijk niet in (en inderdaad, als haar uitleg correct is heeft ze sinds haar geboorte onder een politieke steen geleefd). De meeste reacties stellen dat ze haar ziel verkoopt/een landverrader is/alle subsidies moet teruggeven etc. Update vanochtend: in een nieuw bericht bedankt ze Tsai Ying-wen, de presidente van Taiwan, en het ministerie van Sport... Alles leek een handrijking naar de Taiwanezen, tot de laatste zin. "Thank you for everyone supporting me, I will not forget my original intention." En laat nu net “不忘初衷” (not forgetting one's original intention) erg lijken op de Communistische slogan "不忘初心"... Enfin, ze heeft het verknald (zelfs bij haar nieuwe Chinese fans doordat ze Tsai Ying-wen toch "president"/总统 noemt).
In Pyeonchang moesten we de poppenkast van Noord-Korea aanschouwen, en werd er gedaan alsof er echt stappen gezet zouden worden. Gelukkig (?) blijft dergelijke gespeelde toenadering ons bespaard dit keer, maar echt relax is dit natuurlijk ook niet.
Alvast een vooruitblik op de 5000 meter. Als ik de loting-regels er op los laat (en alle inschrijvers inderdaad starten) zou Kramer in rit 1 moeten tegen Thorup. Zowel Roest als Bergsma starten in de 1-na-laatste groep van 6. Dat betekent dat in ieder geval Van der Poel, Bloemen, Ghiotto, Swings, Zakharov en Rumjantsev weten wat ze moeten rijden om de Nederlanders te verslaan. Dat de Nederlanders niet in de laatste groep starten, komt door het overslaan van de laatste wereldbeker.
Dat is zeer gunstig voor VDP, maar misschien ook wel voor Roest. Tenzij Bergsma voor hem start is de kans klein dat er een supertijd staat tegen de tijd dat hij start, denk dat dit voor Roest wel goed is.
Wat fijn toch dat dit forum een negeer knop heeft. Anyway. Wanneer krijgen we de ritten schema's precies (ja ik ben ongeduldig haha)?
Het verschil zit hem natuurlijk in dat Noord-Korea en Zuid-Korea het over 1 zaak eens zijn: er is maar 1 Korea en dat moet ooit herenigd worden. Dat ligt in Taiwan natuurlijk goed anders, met minder dan 1 op 10 die dat nog steunt. Toegeven, had de Kuomintang-dictatuur nog bestaan die herovering van het Vastenland nastreefde (het eiland democratiseerde in de jaren '90) zou het zomaar gekund hebben dat we nu gelijkaardige taferelen zouden zien met een verenigd team. Trouwens nog een interessant iets dat er speelt op de achtergrond rond China/Taiwan op de OS. Waar de Engelstalige term voor het team duidelijk is, "Chinese Taipei", is er nog wel wat getouwtrek over de Chinese term voor het Taiwanese team. Deze is 中华台北 (Zhonghua Taibei) waar de Chinezen liever 中国台北 (Zhongguo Taibei) hadden gehad. Beide namen zijn als "Chinese Taipei" te vertalen, maar de connotatie van de eerste (dus gebruikte) variant is meer "Chinees als in cultureel Chinees" terwijl de tweede eerder "Chinees als in in politiek/soeverein Chinees" is. In Chinese media gebruiken ze dus natuurlijk liever de tweede gezien het nog sterker impliceert dat Taiwan van hen is. Dat de eerste toch gebruikt wordt was een (kleine) concessie richting Taiwan, gedaan toen de machtsverhoudingen (1984) nog behoorlijk anders lagen. Daar Taiwan intussen gewoon als Taiwan wilt deelnemen is dus eigenlijk niemand (meer) tevreden met deze naam.
Jij weet er ongetwijfeld meer van, maar ook een groot verschil met de problematiek tussen de Koreas lijkt me dat Korea vroeger 1 land was met 1 bevolkingsgroep die in 2'en is gesplitst. Taiwan hoorde misschien bij China, maar had oorspronkelijk een volledig andere bevolking en taal. De huidige Taiwanezen zou je daarmee toch ook als een soort kolonisten kunnen zien van Taiwan die uit eigen beweging daarheen zijn gevlucht. Ik begrijp altijd dat de oorspronkelijke bevolking van Taiwan erg achtergesteld en kansarm is in het eigen land. Maar goed, dit heeft verder niks meer met schaatsen te maken .
Die situatie ligt erg gecompliceerd. Heel kort door de bocht heb je drie groepen, de "aborginals" (niet etnisch Chinees, duizenden jaren aanwezig, 2 procent bevolking), de "Taiwanezen" (etnische Chinezen die eeuwen geleden naar het eiland kwamen, 86 procent bevolking) en de "mainlanders" (voornamelijk "rechtse Chinezen" die in 1949 vluchtten voor de communisten, 12 procent bevolking). Die laatste groep domineerde de politiek tot de democratisering en mikte op herovering/verjaging op de communisten (maar is nu verworden tot het relatief pro-Chinese kamp doordat identiteit intussen belangrijker dan ideologie is), de tweede groep zwaait nu de scepter en voelt zich stukken minder verbonden met de Chinese zaak. De "Taiwanezen" kunnen een beetje vergeleken worden met etnisch Chinese inwoners van Singapore: cultureel heeft de Chinese achtergrond zeker nog invloed op hun doen en laten, maar na al die eeuwen op het eiland (waarvan laatste 125 jaar bijna geheel onder niet-Chinees bewind) heeft bijna niemand de drang om bij China te horen. Wat betreft Noord en Zuid-Korea is het ook maar de vraag wat er gebeurd met de drang tot hereniging als ze nog 100 jaar opgesplitst blijven, je ziet bijvoorbeeld al steeds meer apathie onder de Z-Koreaanse jeugd en groeiende taalverschillen. Enfin, een diepere analyse is meer geschikt voor een ander soort forum. Terug naar het schaatsen!
Big question of today: Will van der Poel participate in the Mass Start? https://olympics.com/beijing-2022/o...K_C68_SSK-------------------------------1.pdf
Ik weet niet helemaal in welk topic dit moet. Maar ik zat vandaag skeleton te kijken en wat mij betreft kopieert het schaatsen die manier van tijdweergave (als ze zo graag het verschil tijdens de ronde willen laten zien). Bij het schaatsen zien we nu vaak rechts onderin hoeveel tienden iemand voor/achter ligt en dit loopt real life mee (wat voor mij heel veel spanning eruit haalt. Hetzelfde geld voor de streep die meeloopt). Maar bij het skeleton is de tijd groen of rood, maar zie je pas bij de meetpunten hoe groot de voorsprong/achterstand is. Daarmee blijft het veel spannender.
Over internationale sport gesproken trouwens: Er hebben nu 8 landen meer dan één verschillende medaillewinnaar, vorige spelen waren dat nog 5 landen. Het record stond op 7 uit 2010 De elf verschillende landen met een medaille is een gedeeld record. Maar dat kunnen er met de massastarts (België, Zwitserland of een grotere verrassing bijv) nog meer worden.
KELLY SILDARU WINS BRONZE AT FREESKI SLOPESTYLE!! Yo it's our first medal at the Games!! Kelly was already pretty big in Estonia but now she's gonna become a household name I reckon!
Wat is eigenlijk het verschil tussen big air en aerials? Je gaat één keer van een schans af en maakt dan zoveel mogelijk rondjes ondersteboven en probeert vlekkeloos te landen.
Ik heb met veel plezier naar de big air mannen gekeken, de vrouwen was me echt te vroeg. Leuke kijksport en nu ook met Nederlands succes dus dubbel plezier. De half pipe is nóg mooier om te zien vind ik.