5000 meter mannen, zondag 6 februari, 09:30

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door EenBrabander, 3 feb 2022.

  1. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Dawson kan voor de achtervolging gewoon nog aansluiten toch? Dan heeft Amerika ook gewoon alle 4 de rijders die de laatste 2 worldcups wonnen.
  2. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    Ik had het gevoel dat heel veel deelnemers deze 5K reden als trainingsrit voor de TP of MS. De Amerikanen en Italianen bijv. Dus ik zou daar geen conclusies aan verbinden.

    Wel aan het feit dat Kramer minder is dan eind december en Bloemen ook geen goede vorm heeft
  3. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Wow, wat was dat tot de laatste ronde spannend! Nils van der Poel olympische goud! Benieuwd of Nils nu echt zijn laatste 5 km geschaatst heeft. En Patrick Roest 2e, die had ik net naast het podium verwacht. En dan nog een Noor die verrassend 3e wordt. Net als gisteren een mooi gemengd podium. Van Bergsma had ik gezien zijn seizoen tot nu toe meer verwacht.

    Kramer nam met slechts één 9e plaats afscheid van 'zijn' 5 km. Helemaal roemloos ten onder gaat hij niet, hij laat een indrukwekkende prestatielijst achter.

    NB. Na 5 eerdere pogingen is eindelijk dit stukje geplaatst.
  4. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Absolute cijfers zeggen niet alles. Uiteindelijk zijn de 3 en de 5 verschillende afstanden. Zeker qua ritindeling. Als ik dan naar de top 10 van de 5000m kijk zitten daar voor mijn gevoel toch meer missers tussen dan op de 3000m (gevoelsmatig vond ik dan Takagi, Wiklund, Sato en Lalenkova beter/meer uit hun rit halen). Alleen de top 4 van de 5000m rijdt écht goed. Nrs. 6 (Rumy), 7 (Swings), 8 (Ghiotto), 9 (Kramer) en 10 (Bloemen) zakken er gewoon flink doorheen. *EDIT: iets te weinig lof voor Rumy. Bij nader inzien rijdt hij naar zijn kunnen wel echt een goede rit.* Allen een karig slot en Ghiotto en Kramer fluctueren in het eerste deel ook te veel in de rondetijden. Bloemen viel echt flink tegen. Hij opende ambitieus, maar zelfs dan komt de instorting wel heel vroeg. Swings een mooie vlakke 3km, maar gaat dan heel langzaam kapot. Wel het verval vrij netjes beperkt op laten lopen. Er zat gewoon niet meer in. Bergsma valt gelet op hen nog wel mee, maar rijdt ook maar een mager 5-je. Bij hem in de beginfase een beetje hetzelfde liedje als bij AdJ gisteren. Te relaxt willen rijden, terwijl het net na de dweil juist noopt om agressief te beginnen (omdat het ijs nog niet lekker is opgedroogd). Opent echter net als AdJ veel te slap (had misschien ook meer felheid van Ichinohe verwacht), heeft daardoor 2x een te langzame ronde (29,5) en moet i.p.v. de ontspanning opzoeken direct forceren om richting de 29-laag te gaan. Dat is het gelijk vechten tegen de bierkaai en verspilt hij de energie die hij nodig heeft voor het slot. Zonde, maar qua vorm lijkt het wel goed te zitten. Vrijdag een 2e kans.
    Laatst bewerkt: 6 feb 2022
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De historie van Kramer in de wedstrijden op wereldniveau (OS, WK afstanden, WK allround en World Cup alleen A groep) t.o.v. generatiegenoten en de rijders die opkwamen, dus geen Bob de Jong en Carl Verheyen. Alle rijders met tenminste 20x top 8.

    Heren_5000m_historie_Kramer.jpg
    alexander79, Camila en G1ant vinden dit leuk.
  6. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    Oh I love love love this shot! i'm totally making a drawing out of it. Now.

    273245606_3071935413047310_7555357180952989359_n.jpg
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    De tijd van Schouten is misschien fractioneel beter, maar dan praat je dus echt over minder dan een seconde.

    Wat is er trouwens extreem veel gebeurd in het schaatsen op deze twee afstanden op laaglandbanen, de afgelopen twee seizoenen. Bizar. 18 van de 20 tijden de laatste twee seizoenen als ik goed tel. En die andere twee zijn een tijd met blowers en eentje van het seizoen 19/20. Wie twee jaar geleden had voorspeld dat Wüst niet meer in deze top-10 zou voorkomen en Kramer maar één keer, was compleet uitgelachen.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Het heeft alles met gevoel en verwachtingen te maken. Roemjantsev reed inderdaad gewoon goed. Swings niet goed, maar zeker ook niet slecht. Ik had misschien iets meer verwacht, maar niet veel meer. 6.08 in SLC was goed en 6.15 in Heerenveen op het EK ook oké, maar geen tijden op basis waarvan je nu 6.12 had kunnen verwachten. Vergelijkbaar qua niveau met Takagi en Lalenkova, vind ik. Ritindeling vind ik niet zoveel uitmaken. Of Swings nu 6.16 rijdt met een vlakke rit, of met een rit waarin hij tijd verliest op het eind, maar geen verschil, lijkt me.

    Volgens mij is er ook het gevoel ontstaan dan 4.00 en 6.10 barrières van vergelijkbare moeilijkheid zijn, zo proef ik hier op het prikbord. Maar dat is niet terecht. Gunda Niemann reed al 4.00 op laagland, 20 jaar geleden. Bij de Spelen van 2002 op hoogland won Pechstein in 3.57, Uytdehaage in 6.14. Als ik in de Jillert-modus ga dan is het ergens wel teleurstellend dat 4.00 op laagland voor zoveel vrouwen nog een lastige grens is. Als je 4.00 gelijk stelt met 6.15 (en vervolgens voor elke 4 sec op de 3km, ruim 6 op de 5km rekent, dus 3.56=6.09 en 4.04=6.21), dan krijg je volgens mij een realistischer beeld.
    RodyTur10, ZeeKoei en Marcel Vos vinden dit leuk.
  9. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    [​IMG]

    De NOS houdt zo te zien rekening met maximaal 1 medaille per afstand :D
    RodyTur10, USDutchie, proeme en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Na alweer een hoogstaande internationale wedstrijd wat bevindingen:
    - Nils van der Poel laat zien uitstekend om te kunnen gaan met druk. Deze paradijsvogel mag vrijdag de 10km gaan vieren;
    - Patrick Roest en afstandstitels.... Het blijft een lastig verhaal;
    - Waarom was Hallgeir Engebraten in de world cups zo matig? Zet zich zelf nu echt op de kaart;
    - Een vrij oud deelnemersveld, met een relatief jong podium;
    - De beste 5km schaatser ooit wordt negende, toch durfde Herbert Dijkstra geen kritisch woord over zijn rit te zeggen;
    - Alexander Rumyantsev mag denken aan het podium op de 10 km;
    - De Amerikaanse mannen vielen me tegen;
    - Als ik een Viktor-Hald Thorup zie, vraag ik me af waar Sverre Lunde Pedersen en Graem Fish zijn...
    RodyTur10, G1ant en EenBrabander vinden dit leuk.
  11. Inimene

    Inimene Well-Known Member

    @sysya is it me or this article radiates the "pretty boys of speed skating" vibes from our discussion a few days ago? xD
  12. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Niemand was echt kritisch over Kramer, zelfs good old Bert durfde het niet aan.
  13. mi

    mi Well-Known Member

    Is toch ook niet nodig? Hij was kritisch genoeg op zichzelf. Wat zou je em dan willen vragen?
    Camila en chicagodude vinden dit leuk.
  14. rhalbersma

    rhalbersma Well-Known Member

    Of hij niet 2 jaar te lang is doorgegaan?
  15. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ik ga even een boel berichtjes beantwoorden.

    Jaa, was echt een prachtige rit om brons! Vind het echt leuk dat Engebråten deze medaille heeft gewonnen. In Noorwegen lieten ze tijdens het grootste deel van deze 5km (herhalingen/analyses van?) langlaufen zien, klaagde Jarle Pedersen.

    Heeft Hallgeir toch lekker van afgeweken

    Plek 1 was goed, plek 2 en 3 qua tijden véél te langzaam. Maar dat vermoedde ik al - 6.15 en 6.16 waren de tweede en derde tijden van Sochi.

    Haha, gelukkig is de beeldkwaliteit hier beter.

    Inderdaad!

    Ik heb Kramer nooit zo zien liggen na een wedstrijd.

    Hij gaat de komende jaren vast skispringen, bungeejumpen en naar Mars reizen om dan terug te komen met een baanrecord van 12.35 in Inzell.

    Moet eerlijk zeggen dat dit toch wel ver boven verwachting was. Tuurlijk, Engebråten reed die 6.09 in Thialf, hij reed naar brons op het EK, maar hij reed ook compleet flut in de Wereldbekers. Hij kwam de B-groep niet eens uit! In de B-groepen werd hij nog verslagen door Rijhnen en Cepuran en Lehman… Mijn gevoel gaf Engebråten een kans, maar de cijfers niet heel erg.

    De Amerikanen reden enorm veel langzamer dan in Milwaukee - dat kan niet alleen aan blowers liggen.



    @Marcel Vos Komt deze wedstrijd nog ergens in de lijst van beste nummer (…) op de 5km?
  16. mi

    mi Well-Known Member

    Ik vind dat echt zo’n zinloze vraag?
    Hij heeft al tig keer gezegd waarom hij doorgegaan is en zich op eigen kracht geplaatst. Hij heeft net zijn aller allerlaatste individuele afstand geschaatst van een imposante carrière. Waarom zou je hem dit dan in vredesnaam vragen?
    Camila en Nickel vinden dit leuk.
  17. Duif

    Duif Well-Known Member

    Bert heeft één keer eerder aan iemand gevraagd of hij niet te lang door ging. Dat doet hij nooit meer :D
    Monique, Camila, RodyTur10 en 5 anderen vinden dit leuk.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Stel hè. Vier jaar geleden, na de Olympische zege van Sven van PyeongChang, zou er iemand voorspellen wat er op de 5km zou gaan gebeuren in de komende vier jaar.

    De eerstvolgende 5km van Sven, op het WK allround, verliest hij van Pedersen. Maar Pedersen wordt geen kampioen omdat hij later nog valt en dus wint Roest.
    Diezelfde Roest domineert de komende jaren en rijdt in Heerenveen 4,5 seconde harder dan Kramer daar ooit deed. Maar kampioen op de 5km wordt hij niet.
    Hij wordt eerst dwarsgezeten door diezelfde Pedersen en vervolgens door Bloemen. Sven zal geen belangrijke 5km meer winnen.
    En daarna komt er een Zweed om de hoek kijken die twee jaar lang geen wedstrijden heeft gereden. Die Zweed wordt wereld- en Olympisch kampioen.
    En Nils en Patrick zullen samen op het Olympische podium staan met de nummer 17 van het EK afstanden in Kolomna.

    Als je toen werd verteld, dat dat het scenario wordt, dan zou je het toch niet hebben geloofd?

    Toch is dat wat wel er is gebeurd!!
    leenstrafan, Camila, sysya en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  19. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Maar we maken Pechstein wel belachelijk omdat ze niet meer meekan met de besten? Het is gewoon een terechte vraag als je 9e wordt, 8 sec achter de winnaar.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Top-2 was goed, al was dat ook weer niet enorm moeilijk. Engebråten heeft zich enorm overtroffen. Van de 15 deelnemende schaatsers in mijn wereldranking, zat Engebråten verreweg het meest onder mijn voorspelde tijd. Al verbaast me dat niet heel erg, want ik was het al niet eens met de trage tijd die er voor Engebråten uitrolde. Ook de Russen reden beter dan verwacht. Cepuran en Giovannini liggen het meest achter de verwachte tijden.

    Ik schat dat Roest als hij een rit à la zijn 6.05,14 hier ook had gereden, dat hij Nils daarmee zou hebben kunnen verslaan.
    SprintMaster vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina