500 meter mannen, maandag 19 februari 2018

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door HaagscheBluf, 18 feb 2018.

?

Wie van de buitenlandse schaatsers HOOP je dat het podium haalt?

Peiling gesloten op 19 feb 2018.
 1. Alex Boisvert-Lacroix

  2 stem(men)
  6,3%
 2. Min-Kyu Cha

  1 stem(men)
  3,1%
 3. Tingyu Gao

  4 stem(men)
  12,5%
 4. Nico Ihle

  8 stem(men)
  25,0%
 5. Roman Krech

  0 stem(men)
  0,0%
 6. Havard Holmefjord Lorentzen

  16 stem(men)
  50,0%
 7. Mika Poutala

  26 stem(men)
  81,3%
 8. Arthur Was

  4 stem(men)
  12,5%
 9. Mitchell Whitmore

  1 stem(men)
  3,1%
 10. Daichi Yamanake

  0 stem(men)
  0,0%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
 1. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  De 500 meter van de mannen is waarschijnlijk de afstand met de meeste kanshebbers op eremetaal, en dus erg spannend. Jammer dat it morgen moet werken, maar ik kan misschien wel stiekem even op de telefoon de livestream bekijken.
  chicagodude vindt dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Echt heel benieuwd. Het kan 1-2-3 worden maar net zo goed 5-6-7...
 3. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Het veld ligt natuurlijk behoorlijk open zonder toppers die er echt uit springen zoals Kodaira bij de vrouwen. Om dit even aan te geven, de tijd van Lee (zilver) van 37,33 is omgerekend naar een mannentijd: 34,41 waard. Dat is een tijd die haalbaar is. Overigens is de 37,53 van Ter Mors gelijk aan een mooie 34,60 rond. Maar het OR van Kodaira van 36,94 is omgerekend naar de mannen: 34,05 waard!

  Het zou verbazingwekkend zijn als dat geschaatst zou worden. Al zegt dat misschien meer over hoe snel de Aziatische sprintsters nu zijn. Vergelijk het even met de WK Afstanden in Inzell van 2011. Daar won Jenny Wolf met 37,98/37,96 (gemiddelde eindtijd: 37,97) wat maar liefst een seconde langzamer was dan Kodaira nu. Kyou-Hyuk Lee reed toen echter al 34,78/34,32 (gemiddelde eindtijd: 34,55), dus dan lijkt 34,05 al weer minder raar. Al zijn tijden natuurlijk niet altijd zaligmakend, spanning is ook heel veel waard.
  Laatst bewerkt: 18 feb 2018
  EenBrabander vindt dit leuk.
 4. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Lijkt mij juist een droomloting voor jan Smeekens.
  Vroeg in het veld, da's niet verkeerd hebben we deze weken geleerd.
  Tegen Whitmore, dan kan Jan nét iets sneller openen.
  En dan op de kruising in het zog komen.
  Laatste binnenbocht is sowieso noodzakelijk voor de niet-topfavorieten. Degene die hem dit keer,
  één keertje dus maar, net houdt pakt een medaille
 5. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik weet niet op wie ik hoop, Ronald of Jan vind ik allebei enorm leuk en ik gun het ze allebei. Als Ronald wint is het wel enorm cool dat eerst zijn broer en daarna hij Olympisch goud wint. Als Jan wint dan is dat de ultieme goedmaker voor 4 jaar geleden. Ik kan niet kiezen tussen die twee. Verbij gun ik ook een mooie medaille maar ik hoop op Jan en/of Ronald.
 6. MasterAJA29

  MasterAJA29 Active Member

  Ik hoop op 1, 2, 3. R. Mulder is wel favoriet zonder de Russen. Ik denk 1 R. Mulder, 2 Lorentzen, 3 Smeekens.
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  De stand van zaken:

  Heren_500m.jpg

  De top 3 laagland in een officiële wedstrijd sinds vorig jaar bestaat uit Smeekens, Ronald Mulder en Ihle. Daarachter Lorentzen, Was en Whitmore. Verbij reed wel een hele snelle trainingswedstrijd in Heerenveen maar gek genoeg staat zijn beste wedstrijd veel lager.
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Elke dag heeft zo wel zijn bijzondere deelnemer aan de start en vandaag is dat wat mij betreft Jan Smeekens. Even wat herinneringen ophalen. Doorgebroken bij het NK Sprint van 2006, toen hij als 18-jarige de 2e 500 meter van het NK Sprint won. Die prestatie leverde hem een contract op bij TVM. TVM was toentertijd de maat der dingen in de schaatswereld, daar moest je bij zitten. De overstap leverde hem de nationale titel 500 meter op in 2008 en 2009. Daarna scheidden de wegen van TVM en Smeekens. TVM wilde met het oog op Vancouver zich richten op de allrounders en Smeekens wilde van nationale top naar internationale top en verruilde 'de maat der dingen' voor de DSB-ploeg van Jac Orie waarin meer sprintcultuur heerste.

  Op 27 december 2009 plaatste Smeekens zich voor de Olympische 500 meter. In Vancouver was hij één van de outsiders en werd hij met een sterke 2e omloop 6e. Direct daarna volgde de echte internationale doorbraak. Smeekens won de laatste 4 wereldbekerwedstrijden in dat Olympische seizoen. Vanaf dat moment was duidelijk dat 'de Japanner uit Salland' mee zou gaan doen voor de echte prijzen. De eerste kans kwam in 2011, na een stabiel seizoen in de wereldbeker streed Smeekens mee om de wereldtitel in Inzell. Hij won de eerste omloop in 34.77, een honderdste voor Kyou-Hyuk Lee. In de 2e omloop startte de ervaren Koreaan in de voorlaatste rit en zette plotseling 34.32 op de klokken. Voor Smeekens was dat een gevalletje 'kansloos voor je eigen startschot geklonken heeft', uiteindelijk restte de 3e plaats.

  De herkansing volgde twee jaar later op de Olympische baan van Sochi, waar het WK Afstanden werd gehouden. Smeekens was huizenhoog favoriet na 7 opeenvolgende overwinningen in de wereldbeker. Een vlekkeloze eerste omloop bracht hem naar positie 1 met 14 honderdsten voorsprong op titelverdediger Tae-Bum Mo. De twee reden in de 2e omloop tegen elkaar in de slotrit, Smeekens in de binnenbaan, Mo buiten. Het startschot klinkt, Smeekens blijft even staan en Mo is weg, op weg naar de wereldtitel. Het commentaar van Herbert Dijkstra galmt nog steeds na: "Zeven overwinningen boekte hij op rij, Jan Smeekens, en nu staat hij met brons en dat zal voelen als met lege handen." http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/203939/Nos_Studio_Sport_Huldiging_Eredivisie.html (40:55). Een klap die hard aankwam bij het Nederlandse sprintkanon. Wat hij op dat moment echter nog niet kon beseffen, was dat hij 11 maanden later op dezelfde ijsbaan een nog vele malen pijnlijkere nederlaag zou moeten slikken...

  De route naar de Olympische Spelen van 2014 was spannend. Bij het OKT was Smeekens behoorlijk verkouden. Van zijn 1e 500 meter tegen Michel Mulder droop de spanning vanaf, maar ging het goed: . In de 2e omloop moest hij buigen voor Michel Mulder en werd uiteindelijk 3e. Na afwachten wat de matrix zou doen, mocht Smeekens toch nog naar Sochi. Wat daar vervolgens gebeurde, dat behoeft geen woorden hier, dat staat nog bij ons allen in het geheugen gegrift.

  In de jaren na Sochi veranderde veel. Bij het eerste wereldbekerweekend van het seizoen 2014/15 werd symbolisch de macht overgedragen. Smeekens won in Obihiro de 1e 500 meter, de 2e ging naar de nieuwe heerser: Pavel Kulizhnikov. De Rus ging vervolgens van de ene naar de andere overwinning, terwijl Smeekens last kreeg van zijn rug. Een blessure waar iedere schaatser die het uiterste van zijn lichaam vraagt vroeg of laat mee te maken krijgt... Er volgden twee prullenbakseizoenen en plots was hij er weer in 2017 bij het WK Afstanden. Nu nog maar over één omloop en daar was hij, toch enigszins verrassend, de beste.

  In 2013 een nederlaag bij het WK op de Olympische baan, in 2014 op de Olympische Spelen een nog grotere nederlaag. In 2017 een overwinning op de Olympische baan, in 2018 op de Olympische Spelen een nog grotere overwinning. Zou het kunnen dat sprookje? Hij is niet de grootste favoriet vandaag en kent een hakken-over-de-sloot-seizoen. Nipt geplaatst voor de wereldbekers, nipt geplaatst voor de Olympische Spelen. We hebben veel te danken aan Jan Smeekens, hij introduceerde een nieuw beroep in Nederland: de 500 meterschaatser en geloofde in zijn kansen op de kortste sprintafstand. Vandaag is de laatste kans om Olympisch kampioen te worden. Als het hem niet lukt is zijn carrière nog steeds geslaagd. Het enige wat hij vandaag moet doen is alles geven wat 'ie heeft. Niet voor de medaillespiegel, niet voor ons schaatsfans, niet voor zijn coach. Hij is het verplicht aan zijn eigen inspanningen van alle jaren arbeid. Kom op Jan, iedereen die ergens een hart heeft voor topsport staat vandaag achter jou!
  Laatst bewerkt: 19 feb 2018
  Jippie, HaagscheBluf, chicagodude en 4 anderen vinden dit leuk.
 9. strawbale

  strawbale Well-Known Member

 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  HaagscheBluf en strawbale vinden dit leuk.
 11. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Bertje Blunder.....:D

  [​IMG]
 12. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Voorbeschouwing 500m mannen

  De meest open afstand dit toernooi, het is moeilijk om een topfavoriet aan te wijzen.
  Veel mannen maken kans op een medaille. Veel is een wat vaag begrip dus heb ik een kleine analyse gemaakt.

  500m tot aan OS.PNG

  Er zijn 19 mannen die dit seizoen op het podium zijn geëindigd dan wel een goed bezette B-groep hebben gewonnen in een goede tijd.

  Bij deze 19 mannen zaten nog niets eens Junio (4e als beste plek), Whitmore (8e als beste plek) en oud-Olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen Mo bezig aan een terugkeer.

  Dat zijn dus 22 mannen die kans zouden maken op een medaille, natuurlijk zijn er enkele niet, omdat het Olympische Spelen zijn en geen WC.

  Drie Russen (Kulizjnikov, Murasjov, Kuznetzov), drie Nederlanders (Otterspeer, Ntab en M. Mulder) en de Japanner Murakami zijn er niet bij.

  Blijven volgens deze simpele methode er toch 15 kandidaten op een medaille over en dat is bij 36 starters toch bijna de helft, zoals Ronald Mulder dus terecht opmerkte.

  Medaille kandidaat betekent nog niet kandidaat winnaar.
  Dat zijn er in mijn ogen “maar” zes, waaronder 3 Nederlanders. Ik schat de kans op Nederlands goud dus rond de 50% in.

  De grootste kandidaat is in mijn ogen Ronald Mulder, wat een stabiliteit en volwassenheid straalt deze man al het hele seizoen uit. Hij heeft nauwelijks steken laten vallen in de WC en presteerde als enige uitzonderlijk goed op het bloedstollende OKT en dat in de laatste rit van de 500m. Hij kwalificeerde zich tevens voor het WK-sprint en werd ook nog eens Europees kampioen op de 500m.
  Ook in interviews straalt de rust, vertrouwen en volwassenheid ervan af. Zelfs in de karaoke bij de NOS heeft hij als enige geen valse noten laten horen .
  Zijn basis is zeer goed, een klein toefje er bovenop is voldoende voor goud.
  R. Mulder schaatst in de 2 na laatste rit tegen misschien wel zijn grootste concurrent.

  Havard Lorentzen
  . De Noor won als enige 3 WC-wedstrijden, op alle laagland banen won hij er één. Hij rijdt afgrijselijk snelle ronden met zowel laatste binnenbochten als laatste buitenbochten. Hij heeft nu de laatste binnenbocht tegen Mulder en dat is de ideale loting. Hij kan gaan jagen op Ronald om dan in de binnenbocht onderdoor te komen.

  De gunfactor van velen zal liggen bij 2 “veteranen” Poutala gaat op voor zijn 4e OS en vlaggendrager Smeekens aan zijn 3e OS.
  Jan Smeekens heeft al een olympische medaille en een heeft natuurlijk die wereldtitel van vorig jaar. Een Olympische titel zou zijn carrière helemaal compleet maken.
  Het format van één race ligt hem wel, alles is mogelijk.
  Mika Poutala heeft nog geen enkele medaille gehaald op OS of WK. Het dichtste bij kwam hij in 2010 in Vancouver toen hij eerste stond na de eerst 500m.
  Een medaille van welke kleur ook hoort eigenlijk wel bij zijn carrière. Een carrière waarin hij alleen beter lijkt ze zijn geworden. Dit seizoen reed hij op een leeftijd van 34 nog een PR op deze afstand. Olympisch zal het zijn laatste kans zijn en misschien wel de beste al was het maar vanwege het format.
  Hij heeft de laatste rit, want op deze afstand zeker geen voordeel is, maar met zoveel ervaring zou hij er klaar voor moeten zijn.

  Kai Verbij is normaal gesproken zo zeker als een huis, maar nu een groot vraagteken. Sinds zijn blessure op het OKT heeft hij geen wedstrijden meer gereden. De vorm is ongetwijfeld goed of zijn lies de start kan is de grote vraag. Met een goede opening kan hij alle kanten op. Kai heeft de laatste binnenbocht dus kan net als Lorentzen jagen op de kruising.

  De laatste kandidaat is volgens mij de Canadees Alex Boivert-Lacroix, in sprintland Canada steekt hij er dit seizoen bovenuit.
  Hij won 2 WCs en de Canadese trials. Zijn stabiele vorm resulteerde erin dat hij voor de Canadese trials was geplaatst voor de OS en dat hij op het ogenblik derde is in de WC stand. Hij heeft de laatste rit tegen Poutala, dus blijft het in ieder geval tot het eind spannend.

  Vanaf rit 9 gaat het los.
 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Terecht opmerking over Wennemars over 'loterij', dat is inderdaad een slecht woord om de situatie te beschrijven.
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Rit 9 pas? Ik zou ook even opletten bij rit 1.
  Patrick John vindt dit leuk.
 15. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Ha, weer een begrafenisfilmpje.
  Jongens, allemaal een keer een bakkie bij Smeekens doen.:)
  Patrick John vindt dit leuk.
 16. Patrick John

  Patrick John Well-Known Member

  Inderdaad. Japanners zijn niet de grootste, maar je moet ze niet over het hoofd zien.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  1000 euro voor een koffiezetapparaat en het duurt verdorie drie kwartier voordat dat bakkie gezet is. 1000 euro!
 18. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Leuk filmpje over Smeekens - ik gebruik zelf al 33 jaar dezelfde espressomachine (met een paar nieuwe onderdeeltjes)
  Maar dat gelul over ook slechte koffie apprecieren voor de balans is gelul - niet drinken!
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 19. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, ik heb een filterhouder van 10 euro en een koffiemaler... en dan zelf opschenken. Lekkerder dan van welk apparaat ook. Ben je ook wel 10 tot 15 minuten verder per kopje.
 20. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  BTW, ik denk hooguit 1 medaille

Deel Deze Pagina