Voorbeschouwing 500m mannen
De meest open afstand dit toernooi, het is moeilijk om een topfavoriet aan te wijzen.
Veel mannen maken kans op een medaille. Veel is een wat vaag begrip dus heb ik een kleine analyse gemaakt.
Bekijk bijlage 2130
Er zijn 19 mannen die dit seizoen op het podium zijn geëindigd dan wel een goed bezette B-groep hebben gewonnen in een goede tijd.
Bij deze 19 mannen zaten nog niets eens Junio (4e als beste plek), Whitmore (8e als beste plek) en oud-Olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen Mo bezig aan een terugkeer.
Dat zijn dus 22 mannen die kans zouden maken op een medaille, natuurlijk zijn er enkele niet, omdat het Olympische Spelen zijn en geen WC.
Drie Russen (Kulizjnikov, Murasjov, Kuznetzov), drie Nederlanders (Otterspeer, Ntab en M. Mulder) en de Japanner Murakami zijn er niet bij.
Blijven volgens deze simpele methode er toch 15 kandidaten op een medaille over en dat is bij 36 starters toch bijna de helft, zoals Ronald Mulder dus terecht opmerkte.
Medaille kandidaat betekent nog niet kandidaat winnaar.
Dat zijn er in mijn ogen “maar” zes, waaronder 3 Nederlanders. Ik schat de kans op Nederlands goud dus rond de 50% in.
De grootste kandidaat is in mijn ogen Ronald Mulder, wat een stabiliteit en volwassenheid straalt deze man al het hele seizoen uit. Hij heeft nauwelijks steken laten vallen in de WC en presteerde als enige uitzonderlijk goed op het bloedstollende OKT en dat in de laatste rit van de 500m. Hij kwalificeerde zich tevens voor het WK-sprint en werd ook nog eens Europees kampioen op de 500m.
Ook in interviews straalt de rust, vertrouwen en volwassenheid ervan af. Zelfs in de karaoke bij de NOS heeft hij als enige geen valse noten laten horen .
Zijn basis is zeer goed, een klein toefje er bovenop is voldoende voor goud.
R. Mulder schaatst in de 2 na laatste rit tegen misschien wel zijn grootste concurrent.
Havard Lorentzen. De Noor won als enige 3 WC-wedstrijden, op alle laagland banen won hij er één. Hij rijdt afgrijselijk snelle ronden met zowel laatste binnenbochten als laatste buitenbochten. Hij heeft nu de laatste binnenbocht tegen Mulder en dat is de ideale loting. Hij kan gaan jagen op Ronald om dan in de binnenbocht onderdoor te komen.
De gunfactor van velen zal liggen bij 2 “veteranen” Poutala gaat op voor zijn 4e OS en vlaggendrager Smeekens aan zijn 3e OS.
Jan Smeekens heeft al een olympische medaille en een heeft natuurlijk die wereldtitel van vorig jaar. Een Olympische titel zou zijn carrière helemaal compleet maken.
Het format van één race ligt hem wel, alles is mogelijk.
Mika Poutala heeft nog geen enkele medaille gehaald op OS of WK. Het dichtste bij kwam hij in 2010 in Vancouver toen hij eerste stond na de eerst 500m.
Een medaille van welke kleur ook hoort eigenlijk wel bij zijn carrière. Een carrière waarin hij alleen beter lijkt ze zijn geworden. Dit seizoen reed hij op een leeftijd van 34 nog een PR op deze afstand. Olympisch zal het zijn laatste kans zijn en misschien wel de beste al was het maar vanwege het format.
Hij heeft de laatste rit, want op deze afstand zeker geen voordeel is, maar met zoveel ervaring zou hij er klaar voor moeten zijn.
Kai Verbij is normaal gesproken zo zeker als een huis, maar nu een groot vraagteken. Sinds zijn blessure op het OKT heeft hij geen wedstrijden meer gereden. De vorm is ongetwijfeld goed of zijn lies de start kan is de grote vraag. Met een goede opening kan hij alle kanten op. Kai heeft de laatste binnenbocht dus kan net als Lorentzen jagen op de kruising.
De laatste kandidaat is volgens mij de Canadees Alex Boivert-Lacroix, in sprintland Canada steekt hij er dit seizoen bovenuit.
Hij won 2 WCs en de Canadese trials. Zijn stabiele vorm resulteerde erin dat hij voor de Canadese trials was geplaatst voor de OS en dat hij op het ogenblik derde is in de WC stand. Hij heeft de laatste rit tegen Poutala, dus blijft het in ieder geval tot het eind spannend.
Vanaf rit 9 gaat het los.