2maal 1000m op afstandskampioenschappen!

Discussie in 'Lange baan' gestart door GlobeskaterIJshaas, 4 nov 2007.

?

1000m tweemaal rijden op kampioenschappen

 1. Ja

  0 stem(men)
  0,0%
 2. Nee

  0 stem(men)
  0,0%
 1. GlobeskaterIJshaas

  GlobeskaterIJshaas Active Member

  Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. De 500m worden op afstandskampioenschappen zoals NK afstanden, WK afstanden en de Olympische spelen 2maal gereden om het voordeel van laatste binnen en buitenbocht.

  Mijns inziens zouden ze dit ook met de 1000m moeten doen. Deze wordt maar eenmaal verreden maar de binnenbocht starter heeft een duidelijk voordeel dan een buitenbocht starter. Je kan na de start lekker tempo maken in de binnenbochten. Het volle rondje daarna kan je doorgaan met de buitenbochten en dan weer finishen in de binnenbocht!

  Je ziet bij grote wedstrijden dat vaak als het niveau hetzelfde is dat de persoon die in de binnenbocht start en dus finishd de wedstrijd wint. Okee als iemand echt beter is kan die het in de buitenbocht winnen maar als niveau gelijk is dan is het vaak de binnenbocht.

  Nu lijkt het mij eerlijker om dan de 1000m ook tweemaal te laten rijden net zoals de 500m

  wat vinden jullie?
 2. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Aan de ene kant vind ik nee: een toernooi is al lang genoeg en dit is toch een extra belasting voor de schaatser. 500 meter is minder uitputtend dan een 1000m, waarbij je echt kan verzuren.

  Aan de andere kant vind ik ja, het is wel degelijk een voordeel voor de rijder die de binnenbocht heeft, en dat zou eigenlijk niet moeten. Daarom heb ik toch ja gestemd, op een WK of worldcup hoort de beste te winnen onder gelijke omstandigheden.
 3. Cyclad

  Cyclad New Member

  Ik vind van niet.
  Op de 1000 meter heeft degene die in de buitenbaan finisht het voordeel dat hij/zij zich op de 1e kruising kan optrekken aan zijn/haar opponent(e).
  Op de 500 meter ligt dat anders, dan ligt het voordeel alleen maar in de finishende binnenbaan.
 4. Schaatsfan Suzanne

  Schaatsfan Suzanne New Member

  2x een 1000 rijden is wel eerlijker, maar dat wordt veel te zwaar, want 1000 meter rijders rijden meestal ook nog wel een 500 en/of een 1500.
 5. Henk Kok

  Henk Kok New Member

  Twee keer een duizend is bijna onmogelijk inderdaad. Als je dan ook een 1500, 3km en ploegenachtervolging wilt doen wordt het te zwaar. En ja, bij alle sporten zijn er vaak voor- of nadelen aan lotingen verbonden. Schaatsen is dan vaak nog 1 van de 'eerlijkste' sporten. En er zijn ook een paar puike voorbeelden van 1000 meters in buitenbochten te noemen... :wink:
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Idd, Timmer op de OS in Turijn, terwijl nummers 2 t.e.m. 5 in de binnenbocht finishten. Misschien is 2 x een 1000 m eerlijker. Alleen dan nog zullen sommigen door een goede tegenstander voordeel kunnen hebben, m.n. op de laatste kruising.
 7. Mark

  Mark Active Member

  finishen in de buitenbaan heeft het voordeel dat je langzaam door de eerste binnenbocht en snel door de laatste buitenbocht kan. Al geldt dat voornamelijk voor rijders die langzaam openen.
 8. Wendy89

  Wendy89 New Member

  nee, binnen en buitenbocht heeft zijn eigen voor- en nadelen. 't heeft ook wel z'n charme dat hij maar 1 x gereden wordt
 9. Monique

  Monique Well-Known Member

  Nee, het is gewoon te zwaar om 2x een 1000 meter te moeten rijden. Als je het echt 100% eerlijk wil doen, moet je iedereen in dezelfde baan laten starten (bijvoorbeeld de binnenbaan) en moet iedereen dus alleen rijden. Maar aangezien dat razend saai is, is dat ook geen optie. Dus gewoon laten zoals het is.
 10. GlobeskaterIJshaas

  GlobeskaterIJshaas Active Member

  ik vind het leuk om zo de verschillende meningen te horen.

  Dat het te zwaar is snap ik goed en ik vind het wel mooi dat met NK en WK sprint iedereen het wel gelijk heeft!

  Het alleen laten rijden zal ook nadelen meebrengen want juist tegen iemand rijden is lekker, je kan je aan iemand optrekken en van ze "gebruik" maken op de kruising ;)
 11. Sander94

  Sander94 New Member

  Sprinters houden het niet vol om 2x voluit te gaan. Dan krijg je tactische niet voluit races
 12. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  huh?? Hoe kan je niet voluit gaan op een 1000?? Dan verlies je meteen heeeel veel...
 13. Sander94

  Sander94 New Member

  Op 1 dag 2 keer een 1000 meter rijden is te zwaar voor een echte sprinter. Ik ben het wel met je eens dat ze niet op hun dooie akkertje gaan rijden maar ze zullen toch wel denken als ik iets minder geef de eerste keer kan ik de tweede keer meer tijd pakken.
 14. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Een echte sprinter kan per definitie geen 1000 meter aan, kijk maar naar een Shimizu. Een allround sprinter kan het wel ;)
 15. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Het is toch niet aan de orde dat ze op 1 dag 2 keer een duizend rijden? Het is dan toch verspreid over 2 of 3 dagen altijd?
 16. GlobeskaterIJshaas

  GlobeskaterIJshaas Active Member

  die beide 1000m zullen zeker verspreid gereden en niet op 1 dag want dat lukt toch niet

  verder zal de 1000m altijd voluit gereden moeten worden want anders red je het niet om te winnen ;)
 17. Loes

  Loes New Member

  Het is wel het eerlijkste als de 1000 2x gereden gaat worden. Met name op laaglandbanen wordt finishen in de binnenbaan door veel rijders toch als een voordeel gezien.
  Toch is het praktisch denk ik niet haalbaar, sommige schaatsers krijgen dan wel een heel vol programma!

Deel Deze Pagina