WK Afstanden 2024, 15-18 februari

Discussie in 'Lange baan' gestart door Marcel Vos, 7 feb 2024.

?

Op welke afstanden gaan we een nieuw baanrecord krijgen?

Peiling gesloten op 15 feb 2024.
  1. 500 mannen

    0 stem(men)
    0,0%
  2. 1000 mannen

    19 stem(men)
    86,4%
  3. 1500 mannen

    13 stem(men)
    59,1%
  4. 5000 mannen

    6 stem(men)
    27,3%
  5. 10000 mannen

    1 stem(men)
    4,5%
  6. 500 vrouwen

    0 stem(men)
    0,0%
  7. 1000 vrouwen

    3 stem(men)
    13,6%
  8. 1500 vrouwen

    2 stem(men)
    9,1%
  9. 3000 vrouwen

    1 stem(men)
    4,5%
  10. 5000 vrouwen

    7 stem(men)
    31,8%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. alexlondon

    alexlondon Active Member

    precies, wat Schouten laatst zei: ¨we kunnen nu trainen met de TP op harde rondjes, niet rondjes 38 ofzo.
  2. Lotte Meijers

    Lotte Meijers Active Member

    Ritsma: ‘nee zonder Leerdam hadden we ook niet gewonnen’
    Um, dat is al een paar keer gebeurd hoor dit seizoen. Ook zonder Rijpma. Maar goed. Het doet me een beetje denken aan teamsprint gedoe van een 2 jaar geleden, toen Kok ook werd gepasseerd, er er totaal niet naar haar wordt geluisterd. En mensen die zich er niet voor inzetten, allemaal privileges krijgen. Zeggen dat je denkt dat Kok de beste is op de derde positie is, en Leerdam op 2 MOET na de inzet van Kok ten opzichte van Leerdam dit jaar, en het gegeven dat Kok beter is op de 500m, is echt heel scheef. Maar queen Leerdam gaat voor, natuurlijk. Het zal weer is niet zo zijn. En ook weer typisch dat het gaat over dat Kok nu niet wil rijden, maar dat niemand benoemt dat Leerdam nooit wil rijden.
    chicagodude, diploma en G1ant vinden dit leuk.
  3. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Dat kun je natuurlijk wel invullen. Is ook niet zo moeilijk. RB (en ZL) hebben zich verreweg het meeste ingespannen op de team onderdelen. Daar steekt JV wel heel schril tegen af. Op het WK moet dat dan om commerciële redenen weer wat worden recht getrokken. Dat is natuurlijk een drogreden.
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Klopt. Maar het rijden in de slipstream levert op de TS niet zoveel snelheidvoordeel op als je naar de tijden kijkt. En die laatste ronde moeten ze toch alleen doen.

    Als je Kok achter Leerdam zet, moet ze heel diep gaan om Leerdam in ronde 2 te volgen. Dan is de kans groot dat ze dat in ronde 3 bekoopt. Draai je het om, dan moet Leerdam nog wel wat in de tank hebben.

    Wel is het zo dat Leerdam groter is. Dat is een voordeel voor Kok bij het rijden in de slipstream en ook bij de zwiep.

    Toch vind Kok op plek 3 echt niet logisch. Net te weinig inhoud.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik denk dat slipstream op de team sprint juist veel voordeel oplevert. Aërodynamica wordt belangrijker naarmate de snelheid toeneemt, dat is een vrij algemeen principe. ARDJ rijdt hier ook een tragere slotronde dan Bosiek, dat gebeurt op de 1000 meter volgens mij nooit en komt matuurlijk door het voordeel van slipstream dat Bosiek wel had. Kok is de snelste vrouw in Nederland over de eerste 400 meter. Zet je haar op p3, kan ze van alle potentiële rijdsters het meeste energie sparen in die 1e ronde. Die overgebleven energie kan ze gebruiken voor het restant. Die balans slaat natuurlijk wel ergens om. Bij de mannen is Westenbroek de snelste starter, maar die zou ik niet op p3 zetten.
  6. Arvid

    Arvid Member

    In principe kan elke schaatser die een 1000m aankan, ook 1200m aan met slipstream. Kok en Leerdam kunnen dit allebei, en de discussie over wie de beste ervoor is is niet zo relevant want ze willen het allebei niet. Een gouden medaille op de TS valt nog altijd in het niets bij een individuele gouden medaille. Misschien als het onderdeel Olympisch wordt dan komt er verandering in, maar op dit moment is het probleem dus een onstabiele setup en gebrek aan training.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    De teamsprint is behoorlijk te vergelijken met de 1000 meter qua lengte, en dan is het niet gek dat we zo'n teamsprint als nu bij de vrouwen weinig aan vinden.

    Het verschil tussen 1 en 2 is 0.90 seconden, dat is al echt veel op een 1000 meter.
    Het verschil tussen 1 en 3 is 1.49 seconden, dat is heel zeldzaam op een 1000 meter.
    Het verschil tussen 1 en 6 is 4.16 seconden, dat is veel en veel groter dan ooit gebeurt op de 1000 meter.

    In Beijing was het verschil tussen 1 en 6 iets kleiner met 3.38 sec, in Stavanger was het 2.26 sec, en in Quebec was het 4.47 sec. Het kleinste gat hier is procentueel ongeveer even groot als het grootste gat ooit (2.06 sec) op de 1000 meter op het WK afstanden.
    Bij de mannen waren de verschillen tussen 1 en 6 als volgt: 0.96 sec (Beijing), 2.53 sec (Stavanger), 2.22 sec (Quebec), en 0.23 sec (vandaag). Gemiddeld een stuk kleiner gat, maar toch twee keer nog wel significant boven het grootste gat ooit op het WK afstanden, wat 1.59 seconden is.

    Kortom: De team sprint heeft, zeker bij de vrouwen maar ook bij de mannen, een te lage dichtheid om consistent interessant te zijn. Bij uitzondering, zoals vandaag bij de mannen, een prachtig onderdeel, maar gemiddeld is er gewoon het niveau niet voor. Ik weet niet hoe dit zit op de ploegenachtervolging, maar ik heb even geen zin om daar nu ook onderzoek naar te doen.
  8. CasperW

    CasperW Well-Known Member

    Bij de vrouwen is de vijver waar veel landen uit vissen ook gewoon veel minder breed. De Canadese mannen reden bijv ook elke keer dit seizoen in een andere samenstelling.

    De ploegenachtervolging is zo professioneel geworden, omdat het snel Olympisch werd en het daardoor landen kansen bood en nog steeds bied om groots te denken (België, Italië (v) en Frankijk nu, Nieuw-Zeeland, Italië (m) of Polen eerder) en vaak funding binnen te halen. Maar ook daar is de top bij de mannen steevast veel breder en dichter bijeen dan de vrouwen.
  9. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Klinkt leuk, maar wil jij voor mij even een lijstje wereldkampioenen teamonderdelen maken van landen die daarvoor nog nooit individueel wereldkampioen waren geworden? Ik denk dat je snel klaar bent.
  10. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Bij de dames was vandaag een voorbode voor een hele spannende 5, aangezien het volledige podium werd bezet door 5 kilometerspecialisten. Dul was echt zwak, net zoals Bosker bij de heren. Superleuk dat Weidemann weer zo goed rijdt. Lollo zal misschien toch een beetje balen van haar keuze niet te rijden.

    Bij de mannen zie ik toch vooral dat Ghiotto zijn topfavorietstatus op de 10 heeft bevestigd. Ik hoop dat Eitrem nog wel stappen gaat maken en dat hij niet net zoals Pedersen en Bokko op.zijn 21e op zijn top zit. Bosker begint op Renz Rotteveel te lijken.

    Teamsprint lijkt ergens leuk, maar met bv. Japan, Stolz, Goetz, Li en Han zie je dat nog steeds een groot deel van de toppers het niet de moeite waard vind. Ik bevind me dus in goed gezelschap.
    diploma en chicagodude vinden dit leuk.
  11. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    volgens mij vul je hier wel heel erg veel in gebaseerd op eigen aannames/onderbuikgevoelens.
    proeme en G1ant vinden dit leuk.
  12. Elina

    Elina Well-Known Member

    We hebben een mooie eerste dag gehad, mooie races van Schouten en "Aanslag op ijzer".
    stond in mijn puzzelboek
    Teamsprint heb ik niet gezien, maar twee keer goud voor Canada vind ik leuk...
  13. mi

    mi Well-Known Member

    https://nos.nl/l/2509057

    Fantastisch interview! Eindelijk een journalist (Steven Dalebout toch?) die een keer doorvraagt en de vinger op de zere plek legt!
    Niet ‘Femke wil niet rijden’ maar ‘Femke wilde niet op plek 3!’
    Mooi inkijkje in de achtergrond waarin het blijkbaar zo is dat Ritsma zich laat verleiden om het hele seizoen met een bepaald team te werken maar als er voor een groot tournooi iemand (die niet in topvorm steekt) zijn hand opsteekt de boel om te gooien.
    RodyTur10, Lotte Meijers en G1ant vinden dit leuk.
  14. Ko Savabli

    Ko Savabli Well-Known Member

    Ondanks de werkelijk abominabele regie van Misvrouw/Wisman die het zich tegenwoordig "gewoon" permitteert om zelfs tijdens een cruciale rit als die van Sander Eitrem nog twee nietszeggende interviews groot in beeld te proppen, heb ik weer van de sport genoten! De strijd om de knikkers was in ieder geval zeer spannend. Schouten moest alles uit de kast trekken om Weidemann eronder te krijgen. En de onverslijtbare Sablikova pakt gewoon weer een medaille. En nee, dat is niet normaal!

    Ook Roest had niet bepaald veel over en zo zie ik het graag. Mooi internationaal podium ook met de geweldige Ghiotto en de nog altijd zeer jonge Eitrem. Als die ze ooit volledig fit en compleet uitgerust echt totaal gaat raken, mag de rest zich nog bergen. Heerlijke mini-comeback van Crazy Peter Michael ook. En Shomu Sasaki kan een verbeterde versie van Ichinohe worden. Een gedrongen spierbonk met schwung. TJ Flowers kon berg Ghiotto niet bedwingen en brak. En Loubineaud is magnifique!!!

    Teamsprint dames? Lachwekkend. Prachtig podium. Verder maar over zwijgen.

    Of voorbeeld nemen aan de Teamsprint bij de Heren. Ik ben niet echt een fan van dit onderdeel, maar op dit WK was het niets minder dan fenomenaal! Zo wil ik schaatsen zien! Een startveld bomvol deelnemers die aan elkaar gewaagd zijn en spannend tot op de laatste meter!

    Anders Johnson is wereldkampioen! Anders wie? Inderdaad, die Anders!

    Op naar dag 2! Enjoy!
  15. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Niet echt sterk van de BC.. en vooral als hij weer naar de team met de minste inzet gaat luisteren.
  16. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Familie van voormalig prikker LeeMoZovski? Je naam lijkt erop en je schrijft alsof je hier vaker bent geweest. Hoe dan ook: welkom!
    ZeeKoei, Ko Savabli en HaagscheBluf vinden dit leuk.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Toch laten de tijden iets anders zien. Het gaat niet of nauwelijks harder dan op de individuele 1000 meters voor mannen en vrouwen.

    Ik weet niet precies waarom dat is. Misschien is het op hoge snelheid lastig om netjes dicht op elkaar te rijden, in elkaars slag. En ook is de druk op je benen, denk ik, gewoon hetzelfde bij een bocht op topsnelheid, of je nu alleen rijdt, of achter twee anderen.

    Schaatsen blijft natuurlijk een technische sport. Slipstream is realatief gezien nog belangrijker dan bij het wielrennen, maar toch is het lastiger om iemand te volgen. Een redelijke amateurwielrenner kan heel lang volgen in een profpeloton (als het parcours vlak is) terwijl een redelijke amateurschaatser er in een A-marathon binnen twee ronden wordt afgepeerd.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Team Sprint zou nog leuker zijn als de teams 1 voor 1 starten. Nu, met 2 teams tegelijk, mis je steeds de helft. Qua tijdsbeslag moet dat makkelijk kunnen.
    G1ant en RodyTur10 vinden dit leuk.
  19. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    In de loting op de 500 meter geen Wojcik, maar Baran. Voor de rest geen bijzonderheden. Eens kijken hoe het gaat met de Jumbo's, die bij de mannenploegenachtervolging ook de meerderheid vormen, het samen met de blijkbaar uit vorm zijnde Bosker gaan rooien.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    En daarom is het niet waar? Kom kom, iedereen die het een beetje volgt weet wel wat er aan de hand is als je de verhalen van de laatste dagen hoort.

Deel Deze Pagina