Situatie team pursuit, hoe krijgt de KNSB het commitment van de schaatsers?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 14 dec 2022.

?

Hoe krijgt de KNSB het commitment van de schaatsers?

Peiling gesloten op 21 dec 2022.
  1. Spoedvergadering na afloop van de World Cups in Calgary met rijders en coaches

    0 stem(men)
    0,0%
  2. Het knettert binnenskamers en er wordt wat geregeld maar dat komt niet in de publiciteit

    5 stem(men)
    55,6%
  3. Straftraining team pursuit met de betreffende schaatsers

    0 stem(men)
    0,0%
  4. In de eerste World Cup van Tomaszow Mazowiecki krijgen de vier schaatsers een laatste kans

    0 stem(men)
    0,0%
  5. Op de WK afstanden worden de vier schaatsers uitgesloten van de team pursuit

    3 stem(men)
    33,3%
  6. Anders, geef in een bericht aan hoe men dit zou moeten doen

    1 stem(men)
    11,1%
  1. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als het vaste team van een beetje niveau dan zouden ze nooit moeten kunnen verliezen van een gelegenheidsteam dat bestaat uit schaatsers die op de wip zitten in de matrix. Als ze dat wel doen dan is alle training voor niets geweest.
  2. JJS

    JJS Active Member

    Dan blijft het probleem dat zo'n vast team dan plekken inpikt op individuele afstanden waardoor mensen die daar tot de wereldtop behoren thuis moeten blijven. Ik begrijp dat de fans van de TP dat juist ideaal vinden maar er zijn ook mensen die daar anders over denken. We moeten vooral van die matrix af en elk onderdeel afzonderlijk beoordelen.
    Daarnaast, een TP team, gevormd door een commerciële ploeg, hoeft niet te bestaan uit rijders met dezelfde paspoorten terwijl de schaatswereld heel erg land gericht is. Wil je inzetten op teamsport, dan moet je meer zoals wielrennen werken waar nationaliteit geen rol speelt.
  3. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Wat nu als ze het wel leuk blijken te vinden?
  4. JJS

    JJS Active Member

    dan hoef je ze niet te dwingen of forceren. Punt is juist dat een aantal erkende toppers die TP links laten liggen.
  5. mi

    mi Well-Known Member

    Het begint met het helder formuleren van het probleem, je wil van de matrix af maar daar heb je nou eenmaal mee te dealen.

    Feit 1: er is sprake van een maximaal aantal deelnemers op de OS waarvan tijdens de laatste Spelen 2 plekken worden afgedwongen door plaatsing voor de TP.
    Feit 2: deelnemers moeten op een individuele afstand geplaatst zijn
    Feit 3: in de afgelopen jaren heeft TeamNL minder gepresteerd dan mogelijk zou zijn geweest (gebaseerd op vele interviews met vele schaatsers die hun beklag deden over onvoldoende structuur).
    Feit 4: het doel van de matrix is om zoveel mogelijk gouden medailles te winnen.

    De tactiek waarin wordt uitgegaan van individuele schaatsers die zich plaatsen voor individuele afstanden die dan ad hoc gezamenlijk een team moeten vormen is niet succesvol gebleken: er is meermaals een situatie ontstaan waarbij redelijkerwijs bestaande medaillekansen niet uit zijn gekomen.
    Dan heb je 2 keuzen: of je past je doelstelling aan naar 'het doel is zoveel mogelijk gouden medailles winnen op de traditionele individuele afstanden' of je besluit de teamonderdelen serieuzer te nemen en daar dus op een bepaalde manier gewicht aan te hangen.

    Daarbij is de kans op een medaille van de TP nu moeilijk af te wegen tov de kans van een individuele schaatser op een individuele afstand. Simpelweg omdat je de TP niet op een goed doordachte manier hebt voorbereid. Dat is het punt wat iedereen hier maakt, je moet nu aan de slag om over 3 jaar die afweging wel goed te kunnen maken. Juist zodat je kunt berekenen welke kans een TP team heeft tov een schaatser die op de rand zit: denk bijv aan de 500m mannen op dit moment, een afstand waar Nederlandse schaatsers geen solide medaillekandidaten zijn op moment, die zouden best kunnen sneuvelen voor de kans op een medaille.

    Ik denk nog steeds dat het redelijk is om plaatsingsmogelijkheden via de TP te verdienen. Ook omdat de TP plaatsen in de matrix oplevert hebben schaatsers die hieraan bijdragen recht op een streepje voor.
    Daarbij zou je kunnen denken aan iets in de orde grootte van top 5 op individuele afstand of een calamiteiten-exit strategie. En ja, dan kan het zijn dat Pietje die normaal medaille kansen heeft met zijn 3e plek op een plaatsingstoernooi geen plaatsing afdwingt omdat Klaasje, die 4e is geworden zijn TP joker kan spelen, maar is dat zo erg? Als Pietje niet wint verdient hij plaatsing dan zo enorm?
    Ik zou nog steeds zeggen: alle eerste plekken van een plaatsingstoernooi staan sowieso in de matrix, dat kan ook gewoon (want dat zijn dan max 5 plekken van de 9). Je hebt dan als schaatser gewoon de keuze: of je vertrouwt 100% op je eigen kwaliteiten en gaat vol voor de winst of je doet mee aan een teamonderdeel waarmee je je kansen vergroot/veiliger stelt.

    Als je dit de komende 2 jaar zou gaan doen kun je in ieder geval kaf (wil niet echt) van koren (wil wel) scheiden en aan het werk!
  6. JJS

    JJS Active Member

    Hierbij sla je een stap over, feit 0: De matrix is bedacht door de KNSB zelf.

    De matrix is dus geen extern gegeven maar iets dat door de bond bedacht is. Het idee is zondermeer goed, met zoveel tegenstrijdige team belangen wil je een objectief en transparant aanwijsmodel. Dat de TP hier een plek in heeft is slechts een keuze.
    Wat betreft feit3 en 4, dat zijn knsb/TeamNL ambities maar dat hoeven niet perse de ambities van de individuele sporters te zijn. Dan krijg je kip-ei verhalen maar moeten de sporters zich aanpassen aan een bond of moet de bond faciliteren aan de sporters?

    (persoonlijk zou ik graag zien dat de absolute top op persoonlijke titel door de ISU geselecteerd zou worden. Zeg maar de titelverdedigers. Bovenop de 9 plaatsen die de KNSB mag uitdelen. Zou een hoop discussie schelen maar staat dwars tegenover het breedte idee om zoveel mogelijk landen mee te laten doen)
  7. mi

    mi Well-Known Member

    Maar hoe kan een bond faciliteren aan alle sporters binnen deze kaders?
    Moet Irene Schouten haar ambitie om op de volgende Spelen 4x goud te pakken laten varen voor het individuele Olympische diploma van Dai Dai N’tab? Het faciliteren van ieders dromen past nou eenmaal niet in het maximaal aantal deelnemers. En als je besluit de teamonderdelen los te laten heb je nóg 2 plekken minder te verdelen.
    Of je het een matrix noemt of je gaat werken met aanwijsplekken of welk ander scenario dan ook maakt daarvoor geen enkel verschil. De KNSB heeft de keuze niet die jij suggereert namelijk alle sporters faciliteren.
    En ieder initiatief om meer topschaatsers vrij te waren van deze selectie zou ik toejuichen maar ik vrees dat het IOC daar anders over denkt.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De reactie van Ritsma op het gedoe in Calgary:

    ‘Het is niet mijn taak om met zoete koekjes iedereen te vriend te houden’ | Schaatsen.nl

    Een paar dingen eruit halen:

    Vooral Beune krijgt de wind van voren terwijl Rijpma-de Jong wel heel duidelijk uit de wind wordt gehouden terwijl zij overduidelijk niet ziek was gezien haar prestaties op de individuele afstanden.
    Gezien het laatste lijkt haar plek niet eens ter discussie te staan. Dat doet vermoeden dat Ritsma haar voor de wedstrijd in Calgary al niet eens van plan was om op te stellen.
    Wel blijkt uit een andere uitspraak dat hij Rijpma-de Jong een voorbeeld wilde stellen en zij nu op haar tellen moet passen:
    M.b.t. de heren was het Bosker die eerste afzegde en daarna Roest. Echter lijkt Ritsma hier niet te hard aan te willen trekken.

    M.b.t. de mass start wil hij toch met lange baanschaatsers aan de slag en lijkt de KNSB al besloten te hebben dat een eventueel koppel Bart/Evert Hoolwerf het niet zal gaan worden. .
    Maar of Bosker nu de eerst aangewezene daarvoor is ...
  9. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dit snap ik wel. Als je een aanwijsplek gebruikt voor de TP en twee voor de massastart dan blijft er niet veel over voor de rest. Verder deel ik je twijfels over Bosker, maar ik zou zo ook niet weten wie het anders wil zou moeten doen. Ik weet dat jij graag Roest zou zien, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat dat echt gaat gebeuren want hij lijkt er gewoon weinig interesse voor te hebben. Snellink als opvolger van Bergsma misschien? Dat zie ik nog wel gebeuren.
  10. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik vond het op meerdere vlakken wel een bijzonder interview, ja. Bij de vrouwen detecteer ik overigens wel een subtiele hint dat Ritsma vanaf volgend jaar (en eigenlijk nu al) gewoon met een Zaanlander-trein wil rijden. Net als in Calgary ook de opmerking (richting de SCL) dat hij gedwongen wordt te rijden met mensen die zich individueel hebben geplaatst voor de World Cups; m.a.w. anders had hij allang anderen opgeroepen.

    Voor wat betreft Bosker en de Mass Start: houdt daarmee toch op. Die jongen heeft 0 tactisch koersinzicht en ik heb eigenlijk ook nog geen splijtende demarrage of snelle sprint van hem gezien. Die Mass Start bij het WCKT dit jaar was tekenend. Of die wanvertoning op het EK Afstanden vorig seizoen... Als je dan toch langebaners wilt inzetten in de Bergsma-rol, dan moet je gewoon aankloppen bij Snellink of Jansman. Die laten dit seizoen ook in de marathons sterke aanvallende acties zien. Ik begrijp werkelijk niet hoe de naam van Bosker daarvoor als eerste voorbeeld langskomt.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  11. SchaatsDaan

    SchaatsDaan Active Member

    Waarom niet snellink een keer uitproberen op de massstart en B hoolwerf op de TP?
    Snellink is prima in vorm, en zou ook prima gaten dicht moeten kunnen rijden zoals Bergsma nu doet. Hoolwerf is gewend om veel rondes op snelheid te rijden vanuit de massstart, en heeft geen probleem om dicht op andere schaatsers te rijden (zie ook het incident met mats Stoltenborg ;) ). In een teampursuit zou hij prima moeten kunnen duwen. Bart aanwijzen voor de massstart én teampursuit zou nog wel te verantwoorden zijn. Als het voor hem de kans groter maakt om zich voor de spelen te qualificeren, wil hij vast graag bij de TP trainingen aanwezig zijn.
    De kans dat snellink zich over 4 jaar voor de 5km kwalificeert is ook best aanwezig. Aangevuld met Bosker/Nuis/roest/Bergsma/een andere schaatser zou je dan in elk geval een kern hebben die echt voor de TP wil gaan.

    Het probleem wordt voornamelijk veroorzaakt door het maximale aantal verschillende deelnemers. Het schaatsen lijkt me tegenwoordig weer internationaal genoeg, waarom zouden er niet weer bijvoorbeeld 12 deelnemers per geslacht mee mogen doen? Helaas is dat waarschijnlijk vanuit het IOC gezien niet heel realistisch.

    Het zou ook goed zijn om hoolwerf een keer in een dienende rol te laten rijden. Zoals Ritsma aangeeft moet hij een completere schaatser worden, het is een beetje raar dat al een aantal keer een 1000m rijder voor hem de gaatjes dicht moet rijden terwijl hij zelfs wekelijks 125 rondjes rijd.



    Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
    SprintMaster vindt dit leuk.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Snellink lijkt me nu wel samen met Bergsma ongeveer de tweede beste 5 kilometerschaatser van Nederland, en met zijn jonge leeftijd zou hij een geweldige investering in de toekomst zijn. De 5/10/TP/MS zou voor hem een mooie set disciplines om te rijden zijn.
  13. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Het artikel leest wat bevreemdend. Ik weet niet zo goed wat ik er precies van moet denken, en dan vooral over Beune en hoe ritsma daarin staat.

    de zin “Rintje Ritsma had zijn excuses gemaakt aan Beune, maar heeft zeker geen spijt van zijn actie. ” is echt heel raar. Als hij het weer net zo zou doen, waarom maakt hij dan excuses? Klinkt idd alsof het niet zozeer echt aan haar specifiek was gericht maar dat hij Beune gebruikte om wat subtiele hints te geven
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    In het interview met Ritsma in Proskating kwam de team pursuit kort aan bod. Ritsma overlegt regelmatig met de coaches hoe de vlag erbij hangt.
    'Ik vind het leuk om met al die coaches het gesprek aan te gaan en het over hun rijders te hebben. Tot nu toe zijn ze gewoon heel open en eerlijk en kunnen ze in sommige gevallen adviseren. ' (...) Ik heb met onder andere Jacques (Orie) , met Gerard (van Velde), met Ingo (Bos) een goed contact, die bellen en appen gewoon. Om effe te weten hoe ik er in sta.'

Deel Deze Pagina