Situatie team pursuit, hoe krijgt de KNSB het commitment van de schaatsers?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 14 dec 2022.

?

Hoe krijgt de KNSB het commitment van de schaatsers?

Peiling gesloten op 21 dec 2022.
  1. Spoedvergadering na afloop van de World Cups in Calgary met rijders en coaches

    0 stem(men)
    0,0%
  2. Het knettert binnenskamers en er wordt wat geregeld maar dat komt niet in de publiciteit

    5 stem(men)
    55,6%
  3. Straftraining team pursuit met de betreffende schaatsers

    0 stem(men)
    0,0%
  4. In de eerste World Cup van Tomaszow Mazowiecki krijgen de vier schaatsers een laatste kans

    0 stem(men)
    0,0%
  5. Op de WK afstanden worden de vier schaatsers uitgesloten van de team pursuit

    3 stem(men)
    33,3%
  6. Anders, geef in een bericht aan hoe men dit zou moeten doen

    1 stem(men)
    11,1%
  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Tijd om eens te peilen wat men denkt van de huidige situatie rondom de team pursuit. Op de eerste training met de nieuwe bondscoach Rintje Ritsma was iedereen schijnbaar dol enthousiast. Echter de afgelopen week hebben vier schaatsers met verschillende (slappe) excuses afgezegd voor het onderdeel. Hoe gaat de KNSB er nu voor zorgen dat het commitment er alsnog komt bij de schaatsers? Bij optie 1 ga ik ervan uit dat dit in de pers komt.
  2. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Anders: Heel veel geld.

    KPN beloofde destijds mooie bonussen en hop, ineens was (bijna) iedereen aan boord.
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Mijn idee: Stel een team van 4 of 5 personen samen en ga daarmee hardcore trainen op de TP. Deze hoeven niet allemaal supergoed te zijn op een individuele afstand, want in de matrix van de OS kan één schaatser worden aangewezen voor de team pursuit. Die aanwijsplek kan gebruikt worden als NL duidelijk structureel in de top van de wereld zit met de TP in het Olympische seizoen, en de desbetreffende schaatser top 12 rijdt op een individuele afstand op het OKT. Dat trainen met 12 man is leuk, maar niet erg productief. Je hebt echt een dedicated team hiervoor nodig.

    De details verzin ik hier terplekke en hoeven niet per se exact zo te zijn, maar een echt toegewijd team met een aanwijsplek in de matrix is volgens mij de beste manier.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  4. alexlondon

    alexlondon Active Member

    Allemaal samen trainen lukt toch niet. Laat mensen die willen in kleine groepjes trainen en wedstrijden TEGEN elkaar schaatsen tijdens een WCKT of WKT.
    Bijvoorbeeld, de Zaanlanders met Schouten, Dul, Wijfje, Groenewoud,
    Jumbo met de Jong, Leerdam, Anema, Conijn.
    gemengd team met de best of the rest, Beune en dergelijke.
    Snelste team rijdt gewoon de WK´ en World Cups. Kun je voor Olympische Spelen ook doen, als het in de matrix past.
    Denk dat iedereen de winnaar al wel kent, want er is maar een team dat dit serieus neemt maar goed. De rest heeft wel een kans zo.
    Mjøsaman vindt dit leuk.
  5. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Is oprecht geen gek idee, zelfs team IKO met Beune, Groot, Visser en Talsma zou hier met een beetje training een aardige rit kunnen neerzetten. Zou toch een leuke zijn!
  6. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dit is wel waar het hele probleem voor de OS zit. Stel we hebben dit jaar de OS en Anema/Groot/Dul zouden het beste TP team van Nederland zijn en de world cups rijden. Je kunt het niet maken om drie plekken in de matrix te gebruiken voor rijders die op een andere afstand kansloos zijn voor de medailles. Eén aanwijsplek kan, maar twee of drie niet. Op de OS moeten minstens twee schaatsers rijden die zich ook op een individuele afstand geplaatst hebben.
    Duif vindt dit leuk.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Laten ze eerst maar eens zorgen dat ze uberhaupt meestrijden om de medailles. Eventueel gedoe met matrixen speelt pas weer in 2026.
    Thijs1410 vindt dit leuk.
  8. Thijs1410

    Thijs1410 Member

    Ik zal Beune en Rijpma uit de achtervolgingsploeg zetten en Wijfje en Dul er aan toevoegen. Dan geef je Zaanlander de kans om er goed op te trainen. Dat verdienen Groenewoud en Schouten ook, omdat ze altijd inzetbaar zijn tijdens de World Cups. Beune en Rijpma verdienen volgend jaar weer een nieuwe kans. Dan moet er in de zomer ook op getraind worden, zodat er ook in verschillende samenstellingen gereden kunnen worden in de winter.
  9. zopie

    zopie Active Member

    Voor dit seizoen is het al te laat. Voor het volgende seizoen moet Ritsma een lijst met de minimale vereisten samenstellen. Hou je je daar aan, dan doe je mee met de WK. Anders niet.
  10. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Aan de andere kant, als er wordt verkondigd dat er wel degelijk 2 aanwijsplekken gebruikt gaan worden voor de TP (mits de TP echt hoog in de matrix komt dan), dan zou ineens de commitment van sommige schaatsers wel eens een stuk kunnen verbeteren....en dan lost het probleem zich vanzelf weer op.

    Anyway, wat mij betreft ook, net als @alexlondon , laat ze zelf maar TP teams vormen. Soms zal dat uit hetzelfde team zijn, soms ook gemixt. Prima.
    En verder is IMO het voornaamste, wat ik al eerder heb aangegeven, dat er qua selectie opgehouden moet worden met schaatsers weg laten komen met een gebrek aan commitment, enkel omdat ze als onmisbaar/te belangrijk worden geacht voor medaillekansen.
    Sowieso ben ik het met anderen hier eens, en dat is IMO ook duidelijk geworden uit TP uitslagen dor de jaren heen, dat de invloed van mindere PBs van sommige schaatsers lang niet zo groot is als vaak gedacht. Tuurlijk, het helpt mee MITS er goed getraind is op het onderdeel. Als er niet goed getraind is ben je als team echter dat voordeel van individueel snelle schaatsers ook heel snel weer kwijt.
  11. mi

    mi Well-Known Member

    In het Calgary topic postte ik dit:
    ‘Wat als we het nou eens omdraaien. Als je je in de selectie schaatst op de TP wordt je automatisch ook geplaatst op een individuele afstand indien dat niet op eigen kracht lukt. Dan kun je je dus vooraf al verzekeren van plaatsing voor OS/WK door commitment te tonen. Als je dan kwakkelig bent door een griepje is het aantrekkelijker om wel voor de TP te kiezen ipv een slechtere klassering op bijv de 1500m.
    En mocht je vallen tijdens kwalificatiewedstrijden is er geen man over boord.

    Je gaat dan mensen uit de matrix duwen. Een TP rijder die 4e/5e wordt gaat zich plaatsen ten koste van een nr 3. Maar met de prestatiedichtheid in NL maakt dat in de praktijk weinig uit.’

    Ik denk dus dat je de TP belangrijk moet maken als middel zolang het geen doel op zich is. Dan komt de interesse vanzelf (dat kan door geld maar in NL zijn plaatsingen voor grote wedstrijden nog meer waard).
  12. Forza

    Forza Active Member

    Ik denk dat dit wel klopt. Schaatsers krijgen voornamelijk een contract op basis van hun prestaties op de individuele afstanden. Dan moet een teamonderdeel erg prestigieus of erg lucratief zijn om het interessant te maken voor een topschaatser. In de wereldbeker is dat gewoon niet zo.
  13. zopie

    zopie Active Member

    Ik zie dat wel zitten. Als er 9 naar de OS mogen, en als je geen TP wilt rijden, dan moet je dus top 5 zijn van de overgebleven matrix. En van die 5 kunnen er zo maar 2 of 3 sprintafstanden hoger staan in de matrix. En misschien de MS ook wel. Iemand zoals Rijpma zou toch wel heel erg zeker van zichzelf moeten zijn om zich proberen te kwalificeren voor de OS zonder de TP. Doe maar!
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik vind dit wat overdreven puur om maar dat commitment te krijgen. Uiteindelijk moeten we schaatsers niet gaan straffen voor het geen interesse tonen en niet rijden van de ploegenachtervolging als ze op andere afstanden wel medaillekandidaten zijn. Zo belangrijk is de ploegenachtervolging nou ook weer niet.
    Nickel en Duif vinden dit leuk.
  15. zopie

    zopie Active Member

    Maar daar is de matrix toch juist voor? Als degenen die wel voor de TP kiezen geen kans op goud hebben, dan komt de TP sowieso niet in de matrix. Er zijn maar 7 gouden medailles te verdienen. De vraag is dan of we de TP willen opofferen voor een kans op een paar zilveren medailles. Als het antwoord altijd "ja" is ongeacht de samenstelling van de TP, dan kunnen we net zo goed Coopmans zijn oude baan teruggeven. Of zie ik dat verkeerd?
  16. mi

    mi Well-Known Member

    Je kunt het niet zelf als KNSB niet belangrijk vinden maar wel commitment eisen.
    Er zijn vele sporten waar team en individuele onderdelen zijn (zwemmen, baanwielrennen) waar NL soms een teamonderdeel overslaat. Ook een keuze.
    De frustratie tav de TP is geboren vanuit de gedachte:’wij zijn het beste schaatsland en met de beste schaatsers winnen wij dus de TP’. Dat blijkt gewoon onwaar als je er niet investeert, het onderdeel is volwassen. Dus je moet investeren als je wilt winnen.

    De vraag is dus: hoe hard wil de KNSB winnen? Willen ze echt investeren hierin?

    if you don’t then you don’t.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  17. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het enige dat wel heel belangrijk is is dat we ons plaatsen voor de tp, anders mogen we minder schaatsers sturen, maar daar hoeven we nier per se een ultiem topteam voor te hebben.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wonderlijk hoe die vier ritjes TP zo nu en dan tot zo veel discussies op het forum kunnen leiden. :D

    Ik weet niet of een NK team pursuit zou werken, maar ik zou het graag willen zien. Feit is natuurlijk wel dat Nederland in het verleden regelmatig heeft gewonnen met teams van schaatsers uit veel verschillende ploegen. Als Joy Beune op een NK team pursuit niet samen mag rijden met Schouten omdat die bij een andere ploeg zit, geeft dat Beune een reden om naar een andere ploeg te gaan...
    Bovendien moet dat NK TP gehouden worden op een moment dat het schaatsers niet in de weg zit bij de individuele afstanden, dus niet tijdens het al volle NK afstanden.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  19. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het probleem is dat je voor de TP drie schaatsers nodig hebt om één gouden medaille te winnen. Dat is prima als een paar van de TP rijders ook kans maken op medailles bij andere afstanden, maar als alle drie de TP rijders nergens anders kans maken dan offer je heel erg veel op voor een kans op één medaille. Hier moeten we ook meenemen dat goud op de TP (net zoals op andere afstanden) nooit gegarandeerd is, dat hebben de Japanse vrouwen van dichtbij gezien in Beijing.

    Als je een goed geoefend team hebt dan heeft het ook niet zoveel zin om maar één van die schaatsers te sturen. Op de TP is het alles of niets. Daarom ben ik van mening dat als we heel erg veel gaan oefenen met één team dat dat team niet meer dan één schaatser moet hebben die zich niet anders op eigen kracht zou plaatsen, anders ga je bij de matrix er echt niet uitkomen. Je kunt nooit 100% voorspellen wie zich gaat plaatsen, maar je kunt wel met bijvoorbeeld Groenewoud en Schouten rijden in plaats van Anema en Wijfje. Dit is nu nog minder van belang omdat de OS nog ver weg is, maar als we in het Olympische seizoen bij de worldcups gaan rijden met een goed geoefend team waarvan niemand top 5 rijdt bij het WCKT, dan denk ik niet dat ze uiteindelijk naar de OS mogen, en daar heb je dan ook weer weinig aan.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Los van de hele discussie: Japan won sinds het WK 2019 alleen nog het WK 2020 en Canada is inmiddels 8 wedstrijden voor de Wereldbeker ongeslagen.

    Winnaars mondiale TP vrouwen sinds OS 2018
    Olympische Spelen 2018: Japan
    WB-finale Minsk: Japan
    Wereldbekers en WK 2019: Japan; Japan; Japan; Japan
    Wereldbekers en WK 2020: Rusland; Rusland; Canada; Japan
    Wereldbekers en WK 2021: Canada; Canada; Nederland
    Wereldbekers 2022: Canada; Canada; Canada
    Olympische Spelen 2022: Canada
    Wereldbekers 2023 tot nu toe: Canada; Canada
    Marcel Vos vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina