Sporters van het jaar 2016

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 24 apr 2016.

  1. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Anna van der Breggen is mijns inziens zeker van een nominatie. Olympisch goud is sowieso voldoende en een extra brons erbij is een kersje op de taart. Voor haar is het nu hopen dat Dafne Schippers geen medailles wint.
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    [​IMG]
  3. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat wordt nog lastig. We hebben nu al drie vrouwen met individueel goud (Van der Breggen, Ligtlee, Van Rouwendaal)... Veel zal afhangen van Dafne Schippers, wint zij immers de 200 meter dan zal dat vanwege de prestige van de sport het (baan)wielrennen en marathonzwemmen wel naar de achtergrond drukken. Wint Dafne zilver of brons dan wordt het een lastige afweging. Wint Dafne geen medaille zal ze waarschijnlijk niet genomineerd worden en gaat het tussen de drie gouden dames. Maar dan komt er nog een hele week Olympische Spelen en mogelijk komen er nog gouden vrouwen bij als Marit Bouwmeester in haar zeilboot, Sanne Wevers op het turnen (mocht ze goud winnen een uitstekende kandidate), Sifan Hassan (atletiek is zeer prestigieus), Elis Ligtlee (dubbel goud is dubbele kansen) en misschien Jessica Blaszka of Nouchka Fontijn.

    Qua sportman van het jaar heeft Dorian van Rijsselberghe nu de beste papieren, maar er komen nog een aantal medaille-evenementen met goudenmedaillekansen voor Epke Zonderland en Niek Kimmann. Plus nog de kansen van Steven Kruijswijk in de Vuelta.

    Qua sportploeg, als een van de hockeyploegen wint en de volleybalsters en handbalsters niet, dan zijn die een goede kanshebber. Zouden echter de volleybalster of handbalsters winnen, zal dat onvermijdelijk boven het hockey worden ingeschaald. Als dark horse hebben we Ilse Paulis en Maaike Head die immers al olympisch goud hebben, maar in een onderdeel dat misschien lager wordt ingeschaald dan de grote olympische team-/balsporten.
  4. jaap

    jaap Active Member

    Apart, 2 vrouwen Ligtlee en v.Rouwedaal waar bijna niets over leest in de media halen allebei goud!
    En waar je het van verwacht, alleen teleurstelling.
    Maar kwaadheid is de beste doping dus Dafne gaat ons nog verrassen.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dat ligt meer aan de publiciteit. Ligtlee en vooral Van Rouwendaal zijn wel wereldtop die van te voren minstens zo kansrijk waren als Kromowidjojo (alleen Ligtlee dan op de sprint). En Dafne op de 100m... Daarin is ze ook nog nooit wereldkampioen geworden. Haar onderdeel komt nog.

    Voorlopig zou ik toch voor Ligtlee kiezen. Ook boven Van den Breggen, ondanks haar 2 medailles. En Van Rijsselberghe verdient het nu zeker, 4 jaar terug liep hij tegen Epke aan maar dit was nog knapper.

    En de damesturners verdienen een nominatie bij sportploeg.
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Eigenlijk vind ik dat helemaal zo slecht nog niet. Vooraf ging het vooral over de koninginnen Dafne en Ranomi, maar Nederland heeft nog wel wat andere troeven in huis. Vrouwen die misschien in 2020 net zo vaak naar het goud geschreven worden als Dafne en Ranomi dit jaar.
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zevende geworden... Ja natuurlijk is turnen een absolute wereldsport, maar je zult een eind moeten reizen om een land te vinden waar niet behoorlijk wat meiden en vrouwen volleybal spelen en die hebben nu ook een goede kans op een medaille. De hockeymannen hebben al praktisch een medaille (3/4 kans) en dan zijn er nog twee damesploegen in een kwartfinale. Plus natuurlijk nog de roeidames en eventuele paardrijders. Laten we misschien nog even een weekje wachten tot alle olympische resultaten binnen zijn.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik zeg ook nominatie, geen prijs. Gewoon vanwege het historische belang. Wat mij betreft nomineren ze alle Olympische medailles plus nog wat extra: Verstappen, bijvoorbeeld. En ook Europees kampioenen Vetter en Martina.
    Laatst bewerkt: 15 aug 2016
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    Dorian heeft al een knuffel van Maxima, Amalia, Alexia en Ariane. Die hoeft geen sportman vh jaar meer worden, hij heeft de hoofdprijs al...
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    Sanne Wevers dan maar als sportvrouw. :)
  11. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ja, turnen gaat boven zwemmen en wielrennen. Gewoon omdat we met zwemmen en wielrennen best vaak iets winnen en Sanne Wevers hier geschiedenis schrijft.
    Monique vindt dit leuk.
  12. proeme

    proeme Well-Known Member

    ondanks persoonlijk voorkeur voor Anna moet ik het hier toch wel mee eens zijn...
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    In het Olympische atletiek won Nederland slechts drie keer een medaille. In 1928 in de landenwedstrijd vrouwen: goud; in 2012 aan de rekstok: goud en in 2016 op de evenwichtsbalk: goud.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    De dames blijven elkaar maar overtreffen. Wat gaat er nog meer komen?
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    ik zeg toch dat ik het met je eens ben?
  16. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat was nog even een stukje feiten ter illustratie. Niet per se tegen jou bedoeld.
    proeme vindt dit leuk.
  17. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Nog even los van welke sport hoger aangeschreven staat en hoe uniek de overwinning is; op een wielerbaan door alle denkbare barrières knallen en ontzettend lang heel, heel hard zwemmen, kunnen meerdere sporters. Het is - met alle, alle, alle respect - op zich "niet bijzonder". Sanne Wevers is blijkbaar de enige turnster ter wereld die een drievoudige pirouette op de balk kan. Epke won zijn legendarische Goud mede dankzij een unieke combinatie van vluchtelementen, ook nog achter elkaar uitgevoerd. Dat sprak enorm tot de verbeelding. Ik denk dat voor de oefening van Sanne iets dergelijks geldt. Ik heb de oefening net nog eens terug gekeken, maar ze deed eerst een dubbele pirouette (de Wevers), vervolgens ook die unieke drievoudige pirouette en even later ook nog drie verschillende pirouettes op rij, waarbij de laatste "gewoon weer even" een dubbele was en waar ook nog eens meteen een spagaat sprong achteraan werd geknoopt. Zo geweldig knap!

    Wat me ook zeer aanspreekt, is dat ze na het zien van de score van de "mislukte" oefening van Simone Biles in een split second heeft beslist om niet haar allermoeilijkste en zeer risicovolle opsprong te doen, maar haar oefening zo zuiver mogelijk uit te turnen. Als je dat allemaal fysiek en mentaal kan, op een onderdeel waar het bij ieder element mis kan gaan mag je ook sportvrouw van het jaar worden.

    Maar wat mij betreft worden alle Gouden dames Sportvrouw van het jaar. Zo'n verkiezing is leuk als er een duidelijke winnaar is. Maar wanneer er gekozen moet worden tussen dames die het op basis van hun prestatie allemaal even dik verdienen, leidt dat soms tot pijnlijke "nederlagen". En dan denk ik met name terug aan het jaar 2000, waar Inge de Bruijn toch echt een paar keer flink moet slikken toen zij het moest afleggen tegen Leontien van Moorsel.

    Leontien won de titel 6 keer.
    Inge 1 keer.
    En de Grote Sven Kramer?
    Die won even vaak als Danny Nelissen...
    Lachwekkend !

    Ik hoop dat het een prachtigee avond wordt in december. Schitterende filmpjes. Staande ovaties. Minutenlang applaus. Alle Gouden medaillewinnaars verdienen dat.
    Koen, EenBrabander en leenstrafan vinden dit leuk.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Neem aan dat je turnen bedoelt? Wist niet dat de 100 meter balklopen een Olympisch onderdeel was.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  19. LeeMoZovski

    LeeMoZovski Well-Known Member

    Ik zie trouwens net dat er ooit meerdere mannen samen de titel sportman van het jaar mochten delen.

    In 1961 ging het om Henk van der Grift (Wereldkampioen Allround toen dat nog bijzonder was) en Anton Geesink (eerste niet Japanse wereldkampioen Judo).
    In 1966 betrof het - hoe mooi! - Ard en Keessie (Ard won het EK voor Kees en Kees het WK voor Ard).
    In 1992 waren het Arnold Vanderleyden (Olympisch brons, 3e keer op rij) en Edwin Jongejans (WK Titel schoonspringen).

    Bij de dames is de titel nog nooit gedeeld.

    Misschien toch maar eens overwegen om dat oude precedent af te stoffen en flink op te poetsen.
    Soms is het ook gewoon veel mooier om alleen maar blije topsporters samen te zien.
    Laszlo Cseh, Chad le Clos en Michael Phelps hebben het perfecte voorbeeld gegeven.

    Zou toch mooi zijn als we in december vier (of nog meer) dames op het podium mogen eren.
  20. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Sanne heeft een unieke prestatie geleverd , terechte sportvrouw van het jaar lijkt me
    Als Dafne ook goud wint dan zou er een gedeelde sportvrouw van het jaar award moeten komen


    Bij de mannen moet Dorian het worden , het is uniek en nog nooit voor gekomen om 2x en dan ook nog eens met zo grote voorsprong het surftoernooi te winnen

    Persoonlijk zou ik ook graag Max de titel gunnen , omdat hij als jongste GP winnaar ooit een unieke prestatie heeft geleverd in een wereldsport maar de sportprijzen is een feestje van noc nsf dus zal Max geen nominatie krijgen

Deel Deze Pagina