Olympisch Kwalificatie Toernooi 26 t/m 30 december

Discussie in 'Lange baan' gestart door Edwin, 15 nov 2013.

  1. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik denk dat ie over het algemeen goed met de druk kan omgaan. Waarschijnlijk heeft hij iets te gemakkelijk gedacht over de kwalifikatie (ik red het wel), gaf zelf ook aan dat ie een kansloze race reed.
  2. Monique

    Monique Well-Known Member

    Weet iemand hoe laat de KNSB vandaag de beslissing rond Nauta gaat nemen?
  3. Upquark

    Upquark Member

    Heerlijk, zo'n blije Kleibeuker, een en al vrolijkheid. Maar: de interviewer die haar tussen neus en lippen 'geen topsporter' noemde: waar sloeg dat op? Wel leuk hoe Carien er vervolgens mee omging: ironisch de bal terugkaatsend.
  4. frederica

    frederica Active Member

    Uh, dat geen topsporter, dat kwam van Kleibeuker zelf hoor.
    Upquark vindt dit leuk.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Inderdaad, en principe heeft ze gelijk. Ze heeft een baan, dus is geen fulltime sporter. Ze is meer een werkende moeder met een hobby. Maar dan was FBK dat ook :D
    Upquark en Payday vinden dit leuk.
  6. Elina

    Elina Well-Known Member

    Ik dacht dat de ploeg vanmiddag om 12.00uur bekend word gemaakt.
  7. Daniel

    Daniel Active Member

    Die interviewer is Bert Maalderink, die kan ook Louis van Gaal overstuur maken, maar bij het schaatsen is hij wel mild hoor.
    Bij voetballers en bobo' s kan hij pas goed zuigen en treiteren. Schaatsen is voor Bert een sport voor en van de echte liefhebbers.
    Dan zeurt hij niet, een beetje plagen af en toe, maar er is geen schaatser die zich 'gepakt' voelt. Ze mogen Bertje wel.
  8. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Benieuwd of er een duidelijke uitspraak komt tav de 3km plek.
  9. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Sterker nog, in een ander interview zegt ze dat ze vandaag gewoon weer om 8 uur op kantoor moest verschijnen, en dat ze haar baas nog even lief moet aankijken of ze iets meer vrij kan krijgen in de aanloop naar Sochi. Ze weet zelfs niet eens zeker of ze uberhaupt vrij kan krijgen voor Sochi zelf! Gelukkig zegt ze ook dat ze wel een lieve baas heeft :)
  10. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Mooi, dan kan ik stoppen met F5'en ;)
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  11. Is het dan zo dat de definitieve ploeg wordt gepresenteerd? En ook dat de eventuele calamiteiten bekend worden gemaakt?
  12. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ja, en ik neem aan ook de ploegen voor de EK allround en de WK sprint. Overigens is het niet zeker dat het straks gepresenteerde team ook daadwerkelijk naar Sochi gaat, aangezien zowel het vdWeijden als het Nauta-kamp dreigt met een rechtzaak.
  13. Danou

    Danou Active Member

    Heeft Kramer al ergens iets gezegd over die vreemde wissel?
  14. Sidekick

    Sidekick Well-Known Member

  15. Zonnebloem

    Zonnebloem Member

    Ik denk dat Kramer zich niet heeft willen mengen in wie 1 en 2 werd en geen rol wilde spelen op de 1500 meter en plaatsing al dan niet van anderen voor de OS, hij wist dat hij niet eens bij de beste 4 hoefde te rijden om op de 1500 meter te mogen starten op de OS. Gezien zijn laatste rondje, kan hij op de Spelen best iets moois doen op die afstand. Hij heeft Verweij vertrouwen in zichzelf gegeven door hem zelf zijn plaats veilig te laten stellen op de 1500. Eventueel kan Tuitert ook nog aan de TP meedoen, dus de TP zit ook gebakken op de OS.
  16. Daniel

    Daniel Active Member

    Hoe komen we nu de tijd tot Sotsji door, de hele dag de kamer opruimen, de was doen, schoffelen in de tuin hoeft nog niet, gelukkig mag ik werken, het is zo weer tijd voor de Olympische Spelen.
    De sporters hebben het moeilijker, hoe zwaar trainen voor de spelen, arbeid rust verhouding.....Yvonne van Gennep won in 1988 drie afstanden...ondanks haar blessure, zo werd er gezegd. Volgens mij was het dankzij haar blessure, die rust heeft haar zo veel goed gedaan. Er zijn meer sporters kapot gegaan aan 'overtrainen' dan aan te veel rust.
    Nog een dikke maand en dat is het zo ver, ik beleef het altijd of het de laatste Olympische Spelen zijn, later zien we wel weer.
    Sport is de belangrijkste bijzaak van het leven, sport is eigenlijk de speelgoedafdeling van het leven.
    De sport schept levenskracht, levensmoed, orde en harmonie, kostbaarste dingen voor de cultuur.
    Dit jaar wil ik dus positief eindigen, iedereen mag me een trol noemen, dat mag, maar niemand kan zeggen dat ik geen liefde voor de sport heb.
    Dat verhaal over Yvonne van Gennep heb ik van oudere collega' s en die ik geloof op hun woord. Toen was ik net uit de luiers.
    Voor iedereen de beste wensen in het nieuwe jaar en ik hoop dat ik gewoon mag mee blijven doen op deze fijne site.
    En al winnen we ietsie pietsie minder medailles als gewenst/gehoopt, dan kunnen het nog steeds heel mooie spelen worden.
    Winnen is mooi, de verhalen over het vierde worden kunnen ook heel mooi zijn.
  17. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Nabeschouwing OKT deel 1

    Het OKT zit erop, veel mooie prestaties en relatief weinig drama. Slechts één issue op de 3000m waarmee ik deze beschouwing ga afsluiten. De KNSB heeft het dus, met enig geluk goed gedaan, dit OKT. Het is ook niet gemakkelijk om met alle belangen rekening te houden, dus goed gedaan gezien de randvoorwaarden, waarmee men te maken heeft. Dat betekent niet dat ik denk dat de KNSB een goede prestatie heeft geleverd, want de randvoorwaarden hadden anders moeten zijn, maar daarover morgen meer in een aparte beschouwing.


    Laten wij beginnen met de winnaars.

    Bij de mannen komen wij dan uit bij Kramer (blijft ongeslagen), Ronald Mulder en Jan Smeekens (maken geen fout), Jan Blokhuijsen (plaatst zich individueel op eigen kracht), Stefan Groothuis (wint titanenstrijd op 1000m en krijgt 1500 erbij), Mark Tuitert (wint nog grotere titanenstrijd op de 1500m en krijgt 1000m erbij), Jorrit Bergsma (rijdt zich ook met gemak op de5km in ploeg) en natuurlijk de man van het toernooi Michel Mulder.

    Mooi om te zien dat een man die gewoon rijdt waar hij kan, het beste heeft gepresteerd. Michel Mulder heeft van alle Nederlanders de meeste WB wedstrijden (12 starts) gereden in het voorseizoen, want hij heeft niets overgeslagen. Hij leverde de prestatie van het toernooi met zijn geweldige baanrecord van 34.31 op de 500m. De prestatie van Ireen Wüst op de 1500 (1.53.31) was even goed, maar bij Michel zat er veel meer druk op en op een 500m kan er dan veel mis gaan. Bovendien had Ireen genoeg aan top 4 en kon zij dus ontspannen haar 1500 rijden, terwijl Michel op het moment van zijn race op de onzekere 3e plaats stond.
    Niet alleen was die tijd van 34.31 sneller dan de beste tijd op de trials van de VS en Canada op de snelle hooglandbanen van Salt Lake City en Calgary, ook zijn totaal van 2 x 500m was beter dan de heren in Noord-Amerika. Misschien was er een mindere kwaliteit van het ijs dan bij internationale ontmoetingen, de tijd van Michel Mulder is met afstand de beste 500m van de laatste 4 jaar. In Calgary werd er overigens ook tijdens de
    WB-wedstijden niet harder gereden. Er kwamen toen 3 man (waaronder broer Ronald) tot 34.41. Als Michel in de buurt kan komen van deze prestatie in Sochi, moet er gouden medaille in zitten, maar eerst nog even goud ophalen in Nagano.

    Bij de vrouwen zijn de winnaressen Wüst (plaatsing op 4 afstanden), Boer (plaatsing op 500m en 1000m), Leenstra en van Beek (moesten het toch maar laten zien op hun afstanden), de Jong, vd Weijden, Kleibeuker en Nauta (in het enorm sterke veld in de breedte, hebben ze een plaats voor Sochi bemachtigd)


    De verliezers

    Bij de mannen zijn Otterspeer en Nuis de verliezers. Zij zullen 4 jaar moeten wachten.

    De namen waren nog niet bekend, maar het was al heel het seizoen duidelijk uit welke hoek de verliezers gingen komen.
    Je kon namelijk al 7 namen van de maximaal 10 schaatsers invullen, namelijk Kramer, Bergsma, de Jong, Blokhuijsen, Verweij en de nummer 1 en 2 van de 500m.
    Dat hield dus automatisch in dat van het vijftal: nr 3 van de 500m, Nuis, Groothuis, Otterspeer en Tuitert er twee moesten afvallen.Na de bekendmaking van de prestatiematrix werd duidelijk dat de 3e plek op de 500m terecht hoog werd gewaardeerd, dus moesten Nuis, Groothuis, Otterspeer en Tuitert vechten om twee plekken, met deze keer de routiniers als winnaars.

    Bij de vrouwen is Oenema de grote verliezer, de 2e plek op de 500m stond hoog genoeg voor plaatsing, maar ze kon het niet waarmaken, zelfs niet over 2 races.

    De dames Valkenburg, de Vries en Joling bleken toch te allround om zich voor de Spelen te kunnen plaatsen. Voor Diane en Linda betekent dit ook het einde van hun deelname aan de TP, ondanks dat zij de daar een vast onderdeel van leken uit te maken. De specialisten en jonge talenten hebben hen ingehaald op de individuele afstanden en zelfs op allround gebied kon alleen Valkenburg zich plaatsen voor het EK in Hamar. Linda, Diane en Marije zullen weer stappen moeten maken om erbij te blijven en als ze nog naar de OS willen, zullen zij zich in het volgende Olympische seizoen echt moeten specialiseren op de lange afstanden.

    Als je kijkt naar de ploegen is alleen Corendon een winnaar. Zij hadden op dag 1 al al hun toppers op de OS en voor van Beek en Leenstra kwam er nog een afstand bij en zeer waarschijnlijk de TP. Ook nog eens plekken voor het WK Sprint en EK allround voor de toppers, maar het is nog de vraag of ze die gaan gebruiken.

    TVM heeft haar toppers veilig in Sochi, Verweij op drie onderdelen, Kramer op vier onderdelen en Wüst op 5 onderdelen.
    Ook zijn er EK tickets voor Verweij en Douwe de Vries (Kramer slaat over) en Wüst.
    Het falen van Linda de Vries maakt dat zij toch geen winnaar genoemd kunnen worden, want de overige prestaties, hoe goed ook, lagen in de lijn der verwachting

    Beslist.nl heeft 2 van 3 toppers binnen en mag 4 afstanden rijden. Alleen Otterspeer valt buiten de boot en daardoor toch geen winnaar.

    Orie is met zijn teams een verliezer, zeker als je het vergelijkt met het perfecte OKT van 4 jaar geleden. Bij de dames alleen van Riessen naar de Spelen op een afstand, waarop ze nooit een medaille kan halen. Gerritsen was nog niet terug op niveau en Valkenburg net niet goed genoeg.
    Bij de mannen 3 van de 4 toppers binnen, maar het gemis van Nuis zal hard aangekomen zijn.



    Wereldtoppers

    In de discussie rond de eventuele calamiteitenplek, werd over gesproken over de dat een wereldtopper. De aanwijsplek zou alleen zijn om wereldtoppers alsnog naar de OS te helpen in het geval van een calamiteit. Daardoor verschoof de discussie naar de vraag of Nauta een wereldtopper is. In mijn ogen een onnodige discussie. In mijn ogen is iedereen die in dit systeem van maximaal 10 personen per geslacht zich in Nederland plaatst voor de OS een wereldtopper.
    Ik kan er nog in meegaan dat je deze calamiteitenplekken toch reserveert voor een kleiner clubje personen, al hoewel je die beter kunt beschermen door hen het van te voren aan te wijzen, op basis van objectieve criteria.
    Wat ik echt niet begrijp is dat als je de calamiteitenplekken reserveert voor een kleinere groep schaatsers is dat je deze schaatsers niet van te voren benoemd, een calamiteit kun je niet van te voren definiëren, maar een wereldtopper wel. Als je de calamiteitenplekken perse wilt reserveren voor een selecte club, moet je ook ballen tonen en er namen aan hangen. Dat voorkomt onnodige discussies die afleiden van de sport en erger nog de atleten afleiden van de sport.

    Nogmaals ik zou bij de calamiteitenplek geen onderscheid maken in wereldtopper of niet, als er discussie ontstaat, omdat het om een goede positie gaat in de matrix betreft het altijd een wereldtopper.
    Je moet nu eenmaal altijd een keer doorbreken, dat betekent niet dat je voor de doorbraak geen wereldtopper bent. Jochem Uytdehaage was echt wel een wereldtopper in dec 2001, hoewel hij nog geen groot toernooi had gewonnen, want dat begon pas met zijn EK titel in jan 2002.
    Ireen Wüst was in dec 2005 ook al een wereldtopper, hoewel ze nog geen grote wedstrijd had gewonnen, want zij pakte haar eerste grote titel pas op de OS in Turijn.
    Wereldtoppers benoemen heeft in mijn ogen dus geen zin.


    Patrick een schaatsliefhebber
    HaagscheBluf vindt dit leuk.
  18. Patrick John

    Patrick John Well-Known Member

    Nabeschouwing OKT deel 2

    Oplossing voor 3000m (of toch voor de 500m)
    Gelukkig is het aantal incidenten of moet ik zeggen calamiteiten :) beperkt gebleven tot de 3000m bij de vrouwen. Een geluk voor de schaatssport, voor de kanshebbers op medailles en vooral voor de KNSB. De KNSB heeft het niet slecht gedaan, maar ze moeten toch eens meer ballen tonen door Ireen en Sven gewoon van te voren aan te wijzen op hun sterkste afstanden, dus Ireen op de 1500m en 3000m en Sven op de 5000m en 10.000m.
    Het voorseizoen van deze twee was hier goed genoeg voor. Al dat geklaag over het altijd bevoordelen van Sven en Ireen (en daarmee TVM) moet de KNSB ze boven staan. Ireen en Sven leveren nu eenmaal uitzonderlijke prestaties, die anderen niot leveren. Discussie gesloten.


    Terug naar de 3000m kwestie:
    Als het alleen een 3000 kwestie was, was de oplossing gemakkelijk:
    (a) Annouk rijdt de 3000m en Yvonne rijdt de 5000m. Natuurlijk zou er wel gemor zijn bij Liga, maar er moet nu eenmaal een besluit vallen en de 5000m biedt meer medaillekansen, dus flinke pech voor Yvonne maar ook niet echt veel te klagen. Het is echter niet alleen een 3000m kwestie, want je kiest of voor een 3000m voor vd Weijden of voor een 3000m voor Nauta én een 500m voor Oenema (outsider voor een medaille).
    Toch maar weer een skate off dan?


    Dit is nog niet alles, ook de naam Ter Mors duikt in deze kwestie op. Wereldtopper, ziek geweest (calamiteit?). Ook bij een 3000m startplek van Jorien zou Oenema haar kansen kunnen verdedigen op de 500m in Sochi.
    Als je toch een skate off rijdt, kun je praktisch zijn en Jorien ook nog en kans geven, past ook nog eens in de hoofddoelstelling van de sterkste ploeg naar Sochi sturen.


    Vreemd genoeg hoor ik dan zelfs de naam Marije Joling om er weer een even aantal van te maken. Dat zou echt onzinnig zijn. Ik gun het Marije van harte, maar Diane Valkenburg verdient dan ook nog een kans, want die reed vergelijkbaar met Joling, aangezien het aantal dan weer oneven is pakken wij ook maar weer Jorien Voorhuis op. Dat wordt een tweede OKT op deze manier. Als je Jorien ter Mors er in wil betrekken houdt je gewoon een skate of met 3 vrouwen.
    Oplossing (b) Skate off tussen Yvonne Nauta , Annouk van de Weijden en Jorien te Mors allemaal alleen rijdend (heb je ook geen moeilijke wissels) en startend in dezelfde baan.
    Lijkt mij geen goede oplossing, want de vraag is of je Ter Mors een plezier doet met nog een kwalificatiewedstrijd en het wordt heel moeilijk plannen, want Yvonne rijdt ook het EK in Hamar.
    Bovendien denk ik sowieso dat Jorien beter af is Sochi als ze zich maar op één afstand hoeft te richten op de langebaan in Sochi, het is al druk genoeg.


    Ik zou Ter Mors er dus niet bijhalen en de vraag is of ook of je met Oenema rekening moet houden in deze kwestie. Thijsje is in mijn ogen ook een wereldtopper, getuige haar prestaties op de WK afstanden in de voorgaande jaren waarin zij 3e en 5e werd. Die vorm is er nu niet, maar er is nog 6 weken om die vorm te bereiken. Laurine van Riessen heeft als enige van de Nederlandse Olympische ploeg, zowel bij de dames als bij de heren, geen enkele medaillekans op de afstand die ze rijdt.
    Als de KNSB vast houdt aan haar eigen doelstelling van de beste ploeg (lees meeste kans op medailles) naar Sochi te sturen, kiest ze voor oplossing
    (c) Oenema krijgt de startplek van Laurine van Riessen op de 500m en vd Weijden rijdt de 3km en Yvonne Nauta de 5km.
    Zelfs voor Laurine hoeft dit niet slecht uit te pakken. Medaillekansen heeft ze toch niet op de 500m en deze heftige beslissing, zou Laurine wel eens zo kunnen motiveren dat ze eindelijk eens over de drempel van de wereldtop heen komt en in die wereldtop een stabiele factor wordt. Het uitsluiten van Michel Mulder van de skate off voor het WK Sprint 2011, hoewel hij er wel recht op had, was voor hem ook de opstap naar de wereldtop.
    Zoveel ballen en misschien ook juridische mogelijkheden heeft de KNSB vast niet en Thijsje heeft een haar eerlijke kansen gehad. Twee zelfs, want als ze goed was had ze in één van de races zoveel afstand genomen van
    Laurine van Riessen dat ze de andere had mogen verprutsen. Ze werd er echter 2x afgereden door Laurine.


    Misschien ligt de oplossing (d) een skate off tussen Anouk vd Weijden en Yvonne Nauta op de 3000m toch voor het meest voor de hand.
    Jammer dat de Anouk zich niet heeft geplaatst voor de EK en Yvonne wel. Als ze zich beiden hadden geplaatst, hadden ze het op het EK kunnen uitvechten. Als ze zich beiden niet hadden geplaatst hadden ze op het EK als voorloopwedstrijd het met elkaar uit kunnen vechten. De Noorse organisatoren hadden hier vast aan mee willen werken. Planning blijft een probleem en een skate off is voor niemand goed en verkleint de medaillekansen van alle betrokkenen.


    Ik zou kiezen voor oplossing (a), want Thijsje Oenema heeft als enige betrokkene niets, maar dan ook helemaal niet te eisen. Ze haar haar eerlijk kansen gehad en niet benut. Met haar hoef je dus geen rekening te houden bij je beslissing. Dus “gewoon” Anouk” de 3km laten rijden en Yvonne de 5km.

    Dan kun je gewoon vanmiddag de voltallige ploeg bekend maken en champagne gaan drinken op alle mooie dingen die ons in 2014 nog te wachten staan.


    Patrick een schaatsliefhebber
    Daniel vindt dit leuk.
  19. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    Patrick John vindt dit leuk.
  20. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    88x PR (ja dat bedoel ik dus)
    2x NR (2×500 Mulder, 2×500 Boer)
    6x BR (10km Kramer, 1500m Wust, 500m Mulder, 2×500 Mulder, 2×500 Boer, ??????)
    3x WR Laagland (10km Kramer, 1500m Wust, 500m Mulder)
    2x WR Junioren (??????, ??????)
    2x NR Junioren (2×500 Verbij, 2×500 De Neeling)
    7x BR Junioren (nou, die geloof ik wel)
    HaagscheBluf vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina