Elfstedentocht

Discussie in 'Elfstedentocht' gestart door jaap, 10 okt 2011.

  1. Flevo op kunstijs

    Flevo op kunstijs New Member

    Mensen moeten eigenlijk "vormbehoud" tonen voor een startgarantie, bijvoorbeeld door aan te tonen dat ze de laatste 5 of 10 jaar een 200 km in 12 uur bij de Alternatieve of 14 uur bij de echte 11-stedentocht hebben gereden. Omdat de laatste EST in 1997 is verreden is dat nu te lang geleden om als vormbehoud te gelden.
    Voor de groep die niet de laatste 10 jaar een 200 km heeft gereden moet volgens het goede idee van Sprintmaster 40 km in 2,5 uur rijden op Flevonice = 12,5 uur voor een 200 km als je dus die snelheid vast zou kunnen houden op een 5 keer langere afstand 40x5=200 km .
    Benieuwd hoeveel Elfstedenleden die startgarantie willen voor een tocht die 1 keer in de 15 jaar wordt verreden, ook de moeite gaan nemen naar Flevonice te gaan. Als je aan die kwalificatie van een 40 km in 2,5 uur voldoet, dan zou deze maatstaf van ""vormbehoud" net als een Alternatieve op de Weisensee ook 5 of 10 jaar moeten gelden.
    Dus niet voor iedereen "allerlei jaarlijkse kwalificatiemethodes voor een tocht die plm. eens per 15 jaar wordt verreden...", zoals knukkel schreef, omdat een geleverde prestatie en vormbehoud 5 of 10 jaar geldig blijft.
    Dat zou toch geweldig zijn, dat er 3 keer per jaar op Flevonice zo'n 40 km in een live uitzending wordt georganiseerd en dat er dan een schaatser na 2 uur en 31 minuten binnenkomt, die door anderen richting finish wordt gesleurd en dat Mart Smeets dan net als bij de tocht in 1997 om 24.01 zegt: "Oh oh te laat, wat is dat erg, geen startgarantie en dus geen kruisje voor de volgende echte EST. Wat kan sport hard en meedogenloos zijn, ook voor recreanten."
    Sport is strijd en wie het eerste er is, ook op recreantennivo. Met het huidige lootsysteem moet ik aan de lotto en de staatsloterijshow denken. De winnaar van de lotto met een gokverslaving krijgt een kruisje, niet de goeie schaatser die uitgeloot is met een schaatssportverslaving.
  2. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    je hebt ernooit aan meegedaan want je hebt de beweegredenen van anderen nooit gelezen.
    de 'limiet' van 13,5 uur ging erom dat iedereen gelijke kansen moet hebben, dus gelijk aan de latere starters. Met overigens nog steeds het voordeel van de vroegstarters van beter ijs, daglicht etc.
    het instellen van een numerus fixus wordt gedaan door de Vereeniging. Daarmee stellen zij zeer vele rijders teleur. Een bepaalde proeve van bekwaamheid is wel logisch als je verhalen hoort over mensen die als voorbereiding de 'molentocht' rijden, en dan op de dag zelf voor de wind tot Staveren rijden, om vervolgens af te haken. En zo wel een plek innemen van een serieuze rijder.
    Ook nu moet je om je in te schrijven twee leden vinden die er 'garant' voor staan dat jij m uit kunt rijden.
    Nee, dat is lekker objectief. Iedere vorm van aantonen dat je kunt rijden die ook echt iets fysieks voorstelt in plaats van mooie woorden is een verbetering.
  3. Gepster

    Gepster New Member

    ''Wij van WC-Eend, adviseren WC-Eend''

    Dat gaat je vast een paar centen opleveren als ''Flevo on ice'' gekoppeld wordt aan de EST of niet?
    Als je nou adviseerde om de elfstedentocht op de fiets te koppelen aan de ijsversie, dat zou nog logischer zijn..
  4. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ik bedoel meer de vraag of de mensen die uitgeloot zijn bij de EST in jaar X, voorrang krijgen bij de eerstvolgende tocht. Natuurlijk zijn er een handjevol mensen die niet rijden of overlijden ofzo.
  5. Flevo op kunstijs

    Flevo op kunstijs New Member

    @gepster
    Anders dan mijn nickname op dit forum zou kunnen vermoeden heb ik geen zakelijke relatie met Flevonice. Ik noem deze clup misschien teveel als selectieoptie en het is idd niet eens zeker dat deze baan over 5 jaar nog bestaat. Weisensee is misschien een stabielere selectieoptie, hoewel in alleen 2007 niet een 200 km toertocht kon worden georganiseerd.
    @leenstrafan
    van de lootleden van na de ledenstop van maart1985 wordt nu de helft (9000)ingeloot en het jaar daarop uitgeloot. In totaal verschijnen er dus samen met leden met startrecht 11.000 totaal 20.000 aan de start. De ervaring is dat 1/5 (=4000) niet komt opdagen dus rijden er 16.000 mensen (bron NRC 7-2-2012 artikel "Net dit jaar, nu je bent uitgeloot. Wat nu?" door NRC-redacteur Elsje Jorrisma)
    Stel dat volgend jaar de tocht doorgaat dan wordt het ledenbeleid in de eerstvolgende vergadering (dec.2013) behandeld. Je hebt dan een hard criterium wie de 11-stedentocht heeft uitgereden, omdat dan recente start- en finishtijden bekend zijn + wie er niet zijn komen opdagen. Degenen (9000) die de tocht gemist hebben, gesteld dat dit bestuur geen draaiboeken wil maken voor een 2e dag met kruisje, zal dan vast een grotere kans gaan krijgen ten opzichte van mensen die niet zijn komen opdagen en voor mensen die ingeloot zijn en gestart zijn. Hoewel? Degenen die in 1997 wel mochten starten en ingeloot waren hebben nu dezelfde startkans als mensen die toen zijn uitgeloot, namelijk 50 %. Maar na zo'n strenge winter met een bijna tocht zal het aantal lootleden gok ik sterker gegroeid zijn, dan het aantal opzeggingen door leden, al dan niet door overlijden, van voor de ledenstop van maart1985, nu zo'n 11.000
  6. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Het is toch zo dat je als je in jaar X ingeloot bent in jaar X+1 automatisch uitgeloot en andersom (tenzij je een van de bejaarden met startrecht bent). Dan zouden de mensen die in 1997 gereden hebben in 1998 geen startrecht hebben gehad en in 2012 ook niet, of zie ik dat nou verkeerd?
  7. Flevo op kunstijs

    Flevo op kunstijs New Member

    @leenstrafan
    Sinds 2006 geldt de 50% kans pas en jaar X wel en jaarX+1 niet. Vroeger was de kans lager, iets van 30% zo uit m'n blote hoofd, maar omdat de groep startrechtleden kleiner is geworden is dit percentage nu 50%. Maar als zich nu 2000 nieuwe (loot)leden gaan aanmelden na deze winter, ben ik benieuwd of de 50%kans-regel gehandhaafd blijft.
  8. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Okee, dat de regel pas sinds 2006 geldt verklaart een hoop. Als er nu een dezer jaren de EST gereden zou worden, dan zien ze blijkbaar daarna wel wie er startgerechtigd zouden zijn bij een volgende EST een aantal jaren (even of oneven) later.
  9. HA01761

    HA01761 Active Member

    Is er toch 1 vraag die steeds in me opkomt: wáárom vindt mr flevonice dat beter schaatsers méér recht hebben om De Tocht te rijden?

    Kijk, dat mensen die in staat zijn om voorin de wedstrijd mee te rijden een startplaats krijgen kan ik me voorstellen, omdat zij de wedstrijd interessant maken.
    Maar voor toerrijders is De Tocht toch gewoon een egotrip? Of dat nou soepeltjes in 9 uur of strompelend in 14 uur gaat maakt voor de interessantheid van De Tocht weinig uit.

    Sterker nog, een mooi dramatisch verhaal zoals dat van Rudy uit Assen maakt het voor de tv-kijker alleen maar leuker!
  10. Flevo op kunstijs

    Flevo op kunstijs New Member

    @HA01761
    het maakt mij ook niks uit of je er 9, 10,11,12,13of 14 uur over doet, allemaal acceptabele toertijden, er vanuitgaande dat de laatste schaatsersgroep om 10 uur weggaat. Vorige tocht was dat 10.30, dus is tot 24 uur 13.30 uur nog een acceptabele tijd. Wel maakt het mij uit als je vroeg mag starten en na 15,16,17 of 18 uur het kruisje krijgt, terwijl er goede uitgelote schaatsers de tocht wel binnen de 14 uur kunnen rijden. Dat is oneerlijk en die mensen verdienen het kruisje niet en die 9000 verdienen wel dat kruisje op een 2e dag en als het per se allemaal op 1 dag moet dan terecht ten koste van mensen die kaf zijn en geen koren en die TE LANG over de tocht doen, want 15,16,17 of 18 uur is ook medisch niet verantwoord, dus dat soort knoeiers zou je er uit moeten vissen.
    Bij het verhaal van Rudy van Langen uit Assen http://www.youtube.com/watch?v=VwTY4wiKNwM wil ik graag weten hoe laat hij vertrokken is. Is hij in de laatste groep in 1997 om 10.30 vertrokken dan is het pech dat hij het net niet gered heeft (in 1986 had hij het wel gehaald, maar ook hier moet je je afvragen hoe laat hij vertrokken is en hoeveel uur rijdtijd hij nodig had) Is hij al eerder vertrokken dan 10.30 uur dan is hij domweg te langzaam en heeft hij terecht geen kruisje gehad.
    Wat ik wel dramatisch vind is dat nu hij deze winter was uitgeloot, zei hij in DWDD, zodat hij nu niet zou kunnen bewijzen dat hij het nu in een snellere tijd zou halen. Alleen al om die reden moet er een 2e dag komen, zodat Rudy van Langen kan bewijzen dat hij het net wel of net niet haalt.
    Verliezen is minder erg dan niet mee mogen doen.
  11. Hugo

    Hugo New Member

    "Mensen moeten eigenlijk "vormbehoud" tonen voor een startgarantie"

    @Flevo op kunstijs, ik begrijp niet hoe jij überhaupt lid hebt kunnen worden van de elfstedenvereniging, je hebt totaal geen feeling met de tradities en het feit dat het een tourtocht is. Het is bovendien een vereniging waarin alle leden even belangrijk zijn. De bejaarden staan gelijk aan de fitte marathonrijders. Als zij die tocht willen rijden terwijl ze niet meer kunnen lopen zonder rollator, dan mogen ze dat. Verder moet je echt stoppen met zeuren over gelijke omstandigheden en eerlijkheid zus en zo. Ik ben zelf ook lid en vind het juist deel van de charme. Toen ik in 97 de tocht op tv zag vond ik het allermooiste dat om 23:59 mensen nog ploeterden om op tijd binnen te komen. Dat iemand vlak voor de streep viel en door een toeschouwer over de lijn werd getrokken, zodat hij niet te laat binnen zou zijn. Daarvan kreeg ik tranen in mijn ogen, dat is deel van de heroiek. En de emoties van de mensen die 1 minuut te laat waren. Die helemaal kapot gingen omdat ze geen kruisje kregen. Daarom wilde ik graag lid worden, niet omdat er ook een paar wedstrijdrijders waren die het toevallig twee keer zo snel deden...
    Je moet het zo zien: Je bent een van de gelukkigen die een kans krijgt om hem te rijden, geniet ervan en pak die kans! En ga niet zeuren over de omstandigheden en dat ene tientje per jaar...
  12. Flevo op kunstijs

    Flevo op kunstijs New Member

    @Hugo,
    Ik ben niet de enige die ""zeurt", zie de argumentatie van Nogevendit en Sprintmaster hieronder. En verder kan je of niet helder redeneren of je begrijpt m'n punt niet. Ik heb het namelijk helemaal niet over wedstrijdrijders die 2 keer zo snel gaan, want die laat ik er helemaal buiten. Ik heb het over jouw emoties van net wel of niet om 24.00 uur binnenkomen en dat ik dan wil weten of deze toerrijder om 10.30 's ochtends is vertrokken (dus 13,5 uur rijdtijd) of om 6.00 uur 's ochtends is vertrokken (dus 18 uur rijdtijd, wat ik te lang vind voor een kruisje) terwijl er voor 9000 uitgelote betalende leden geen 2e dag wordt georganiseerd, terwijl de vorige voorzitter heeft toegegeven dat dat wel kon in 1997.
    Bij de Alternatieve 11-stedentocht op de Weissensee of bij de Angenent Classic Toertocht krijg je alleen een kruisje als je de 200 km binnen 12 of 11 uur uitrijdt. Daar laten ze niemand 18 uur ploeteren op dat ijs, wat ook medisch onverantwoord is.
    (Om toch nog even wel iets te zeggen over wedstrijdrijders: Bij de Alternatieve 11-stedentocht op de Weissensee en bij de Angenent Classic zijn wedstrijddag en toertocht losgekoppeld, wat bij de echte EST traditie is om dat op 1 dag te doen, hoewel het gevaarlijker is voor wedstrijdrijders, maar daar hebben toerrijders ook last van dat ze 's ochtends en 's avonds in het donker moeten rijden met dus meer kans op valpartijen.)
  13. Flevo op kunstijs

    Flevo op kunstijs New Member

    Nu hebben startrechtleden startgarantie+ een bonus van soms wel 4.30 uur meer extra rijtijd.
    Als je nou eens eerst de lootleden laat starten en in de laatste groepen de startrechtleden zou dat misschien weer wat meer opzeggingen opleveren bij startrechtleden. Ze hebben al startgarantie dus om ze dan nog eens een extra bonus te geven van 4.30 uur extra rijtijd gun ik ze niet, dus laat ze lekker in de laatste groepen vertrekken :wink:
    en
    voor een betere spreiding van schaatsers over het hele traject en geef die ook startgarantie.
  14. knukkel

    knukkel Member

    ... laat ik me toch weer verleiden tot een reactie...

    @ Flevo: Afgezien ban je irritante gebruik van vet en onderlijnde tekst snap ik werkelijk niet waarom je zo op dat tijdsaspect hamert. Zoals Hugo ook al zegt ademt de hele vereniging een sfeer van traditie en heroiek. De prestatie is het volbrengen van die 200km, ongeacht de tijd. Wat mij betreft draagt de ongelijkheid alleen maar bij aan de romantiek van het geheel.
    Je andere stokpaardje is dat het medisch onverantwoord is om zo lang te schaatsen. Dat mag iedereen toch zelf weten? Als iemand zichzelf de vernieling in wil rijden is dat zijn eigen keus. We betuttelen al veel te veel hier in Nederland.

    In je laatste post zeg je: "dat gun ik ze niet". Die paar woorden vatten al je posts samen en is heel tekenend voor je.
    Van m'n dochtertje van 2,5 begrijp ik zo'n denkwijze, maar een volwassen kerel die anderen hun plezier misgunt is gewoon zielig.
    Get a life, zou ik zeggen.
  15. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Je mag als bestuur ook wel eens (een beetje) met de tijd mee gaan. De oudere generaties hebben al tenminste 3 keer een tocht kunnen rijden. Terwijl er een hele generatie jongere rijders is die nog niet één keer die kans had omdat ze uitgeloot waren.
  16. Flevo op kunstijs

    Flevo op kunstijs New Member

    @knukkel
    Net als Hugo heb je enorme moeite mijn tekst goed te interpreteren en helder te redeneren of met rake tegenargumenten komen, waardoor ik zou kunnen zeggen: "Goh, had ik niet aan gedacht. Best een goed punt."
    Voorbeeld 1:
    Zou je het ook een normale ""romantische ongelijkheid" vinden als bij een tijdrit bij de Tour de France om de 2 minuten een wielrenner start, maar dat de finish om een bepaalde tijd sluit en wie dan op tijd binnen is, mag de volgende dag weer verder in de Tour de france en de rest niet? :lol:
    Ik hoor dan liever een romantisch ♪ deuntje van André Rieu, die een beetje ongelijk ♪ met z'n orkest speelt.

    Voorbeeld 2:
    Hopende dat je geestelijke vermogen al iets verder ontwikkeld is dan je dochter van 2,5 jaar, moet je begrijpen dat ik dat in een bepaalde context zeg. Natuurlijk gun ik oudere leden met startgarantie die de tocht al een paar keer gereden hebben een nieuwe kans zo'n tocht te rijden, maar dan wel in de laatste startgroepen vanaf 10 uur, zodat ze een beetje moeten doorrijden en de tocht in 13,5 of 14 uur moeten rijden (best wel ruim vergeleken met de 12 uur die je op de Weissensee krijgt), als ze nog zo nodig mee willen doen en niet op hun 11 en 30-igste in 18 uur gaan lopen krukken op dat ijs.
    Keiharde startgarantie hebben, zonder vormbehoud te tonen, terwijl ze misschien al jaren niet meer aan sport doen en 17 of 18 uur lopen krukken op het ijs voor een ""reglementaire" :roll: kruisje is zwaar asociaal vergeleken met lootleden die de tocht van 1997 hebben gemist en die als ze de volgende keer toevallig wel ingeloot zijn maar 13,5 of 14 uur hebben voor datzelfde ""reglementaire" :roll: kruisje.
  17. Taan

    Taan Member

    Ik denk dat iedereen wel in staat is om jouw redenatie te begrijpen. De meesten voelen het alleen niet zo.
    Net zo als dat er wel tegenargumenten zijn, maar dat jij die niet voelt.

    Door je punten 10 x te herhalen en steed harder te gaan roepen (vet en onderstreept en straks met hoofdletters) worden ze nog niet sterker.

    Kortom, als je meer medestanders zoekt, moet je misschien verder zoeken.

    Verder vind ik het wel heel nobel van je dat je je startrecht opgeeft als je bij een volgende tocht over 30 jaar misschien niet in staat bent om de tocht binnen jouw tijdslimiet te rijden.
  18. knukkel

    knukkel Member

    Nee, dat zou ik niet vinden. Maar ik vergelijk een toertocht voor schaatsliefhebbers ook niet met een tijdrit in de tour de France, zoals jij doet, dus ik weet niet waarom je dit argument gebruikt.
    Dat is ook precies het verschil tussen ons. Jij denkt alleen maar in prestaties en gunt bepaalde mensen dan geen 'voordeel'. Ik geniet gewoon van een dergelijk evenement en gun iedereen die de 200km volbrengt een kruisje, ongeacht de tijd.
    Ik was vorig jaar uitgeloot en dacht er toen precies hetzelfde over trouwens.

    Het is niet dat ik jou context niet snap, ik ben het alleen volledig oneens met je.
    Dat je letterlijk de woorden "niet gunnen" gebruikt verbaasd me niets gezien al je 'argumenten' hier. En nogmaals, dat vind ik gezien de geest van de tocht gewoon kinderachtig.

    Ik heb geen probleem met wat extra rechten op basis van ancienniteit. Zo'n traditie vind ik juist wel mooi.
    Ik vind het dus prima dat de ouderen, die waarschijnlijk meer tijd nodig hebben, juist die extra tijd krijgen. Ik zat zelf in groep 17 en heb daar helemaal geen probleem mee. Moet tijd genoeg zijn, dus ik voelde me niet benadeeld. Vind het daarom ook onzin om oudere leden die eerder starten ook maar 13,5 uur te geven. Daar win je niks mee.
  19. Flevo op kunstijs

    Flevo op kunstijs New Member

    @knukkel
    Grootste frustratie is niet zozeer de rijdtijdenverschillen, hoewel dat beter zou kunnen, maar feit dat 9000 niet kunnen starten, er 4000 van startrechtleden en lootleden niet komt opdagen bij een tocht en er toertochtschaatsers langzamer zijn dan de NRR- of Weisensee-toertochtcriteria en er geen draaiboeken worden gemaakt voor een 2e dag EST voor die 9000 uitgelote leden door het vorige bestuur, terwijl Henk Kroes heeft toegegeven dat een 2e dag wel kon in 1997.
  20. Pieter1971

    Pieter1971 Member

    Ik ben het in deze volledig eens met knukkel. Handen af van onze Elfstedentocht. (Dit mag ik als Fries zeggen) Het is geen commerciele tocht en zeker niet een verlengstuk van Flevonice. En wat betreft het verschil in rijtijden: Bij vrijwel elke tourtocht kan men inschrijven van bijvoorbeeld 10 uur tot 14 uur. En dan geidt er ook maar 1 eindtijd.

    Het enige wat men nog zou moeten doen heb ik al eens geschreven in een eerdere post:

    Dit wil dus niet zeggen dat de ouderen niet mogen schaatsen en ook niet dat ze een medische keuring moeten overleggen. Maar vanuit het bestuur zou men bijvoorbeeld een brief kunnen sturen naar alle leden, met de vraag of ze nog van plan zijn/in staat zijn om aan de tocht deel te nemen.

    Iemand die aan de tocht deelneemt, en het vervolgens niet haalt, is voor mij geen probleem. Het gaat alleen om degenen, die de tocht niet meer kunnen/wiilen schaatsen.

Deel Deze Pagina