EK allround en sprint, Hamar, 6-8 januari 2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2022.

  1. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Wij kunnen wel van alles roepen om meer schaatsers aan de start te krijgen, maar dit zijn gewoon de gevolgen van het specialiseren van afstanden.
    Plus dat de Russen en Russinnen er natuurlijk niet bij zijn. Dat is extra jammer voor dit toernooi. Dan heb je toch wel een beter niveau over de breedte.
    Maar dan nog. Een EK allround stelt niets meer voor. Precies wat Irene Schouten ook zegt.
    Daarbij komt ook, dat ik niet zit te wachten op een 2e, 3e of zelfs 4e rang schaatser/ster om maar meer deelnemers aan de start te krijgen.
    Wat heb je eraan als bijvoorbeeld Rijpma-de Jong 1.54.00 rijdt op de 1500 meter en het grootste veld ver boven de twee minuten grens uitkomt.
    Dan heb ik liever vier of vijf leuke ritten dan nog een half uur tegen nietszeggende ritten aan te kijken. Dan is het ook zo klaar denk ik met het allrounden.
    Het specialiseren is te belangrijk geworden. De ISU werkt daar ook nog eens aan mee.
    We zullen moeten accepteren dat in de toekomst het allrounden steeds verder wordt afgekabbeld.
    HaagscheBluf, chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Bij de vrouwen is het nog schever:

    NED 15 : Schouten (3), Rijpma (7), Beune (13), M.Groenewoud (16), Wijfje (17), Conijn (34), Visser (51), Anema (56), in 't Hof (68), Groot (73), Kiel (95), Vijn (103), Hijlkema (106), De Boer (140), J.Groenewoud (154)
    NOR 2: Wiklund (15), Haugen (72)
    CZE 1: Sablikova (4)
    GER 1: Pechstein (11)
    POL 1: Bosiek (60)

    reserves:
    Czyszczon (164)
    Behlau (165)
    Uhrig (168)
    Verweij (215)
    Verhaar (220)
    Jonkers (222)

    ***
    Peveri (229)
    Løvås (320)
    Kursova (347)
    Antosova (419)
    Kaczmarek (463)
    Ehseluns (518)
    Lagrange (558)
    Tas (--)
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Je zou kunnen kijken welke schaatsers het hoogste staan op de 1500 + 3000/5000 adelskalender, want anders krijg je het probleem dat Groenewoud twee weken geleden niet niet in deze lijst zou staan.
  4. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dit was de uitslag van het EK 2014, het meest recente EK in Hamar. Wüst was dominant maar daarachter zat het erg dicht bij elkaar. In de huidige situatie zouden de Russinnen niet meedoen, en hadden we die deelnemer per land, dus zouden de Nederlansden, de Poolsen, Sablikova en Pechstein de 5km halen. Opvallend is hoe de Poolsen zijn weggevallen: toen had je Bachleda, Zlotkowksa en Czerwonka op het allrounden, nu Czyszczon? Bosiek ???

    Destijds dus 9 vrouwen onder de 4.10 en 15 (!) vrouwen onder de 2.00.

    Schermafbeelding 2023-01-04 om 13.01.08.png
  5. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het EK van vier jaar daarvoor was qua niveau van een heel andere (lees: mindere) orde. Al zal dat ook aan slecht ijs hebben gelegen. Maar ondertussen waren er wel 5 nationaliteiten bij de eerste 5!

    Schermafbeelding 2023-01-04 om 13.05.44.png
  6. Trymare

    Trymare Active Member

    How do you think the podium will look like in the Allround? I guess 1. Roest, 2. Eitrem, 3. Kongshaug. Women: 1. De Jong, 2. Wiklund, 3. Groenewoud.

    I hope that Norway will win, but de Jong and Roest are too strong for now. But Norway has a younger team than ever, with many up and coming athletes. Kongshaug is my favorite, he is from my city in Norway. I often see him on his bicycle

    By the way, I do understand some dutch, maybe 50% of what you write. I am B2 in german, which helps a lot But I dont understand oral dutch.. thats a shame! Sometimes I watch speed skating on NOS, and the analyzes between the races seems so interesting... but I dont understand
    Miremajo vindt dit leuk.
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    I think Snellink will probably make the podium, but I do hope for your prediction.
  8. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Ieder jaar een WK allround en dan wordt het veld snel beter!
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Je kan het ook positief bekijken. Voor het eerst sinds jaren gaat weer meer dan de helft van het veld de slotafstand rijden! :rolleyes:
    RodyTur10, Palko, proeme en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Met drie Canadese en Japanse dames, Morozova, Mei Han en misschien Manganello zou men dit EK een geweldige kwaliteitsimpuls kunnen geven.
    RodyTur10 en EenBrabander vinden dit leuk.
  11. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Nee. Iemand die nog niet alle 4 de afstanden heeft gereden, zou niet aan een EK allround moeten kunnen deelnemen. Ga dat eerst maar eens doen. Het feit dat we hier over nadenken zegt al genoeg over de teloorgang van het allrounden.
    chicagodude vindt dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het is nobel om te denken dat de goede prestaties van de Russinnen en de Poolsen op het EK allround 2014 (wat ik noemde) door een passie voor het allrounden komen, maar die resultaten komen volgens mij maar door één ding en dat is de ploegenachtervolging. Nederland, Polen en Rusland zijn de nummers 1, 2 en 3 van de Spelen op dat jaar en bezetten elk drie of vier quotaplekken. Nogal wiedes dat ze dan gezamenlijk hoog eindigen op het EK.
    Op dit moment zijn de concurrenten voor Nederland op de TP Canada en Japan en in mindere mate de VS en China. Allemaal landen van buiten Europa. De Europese landen hebben buiten Nederland geen sterke TP-teams voor vrouwen en dat zie je terug in het EK-niveau.

    Van de 20 snelste vrouwen van dit seizoen op de 1500m komen er maar liefst 13 uit Azië of Noord-Amerika!
    7 Azië
    6 Noord-Amerika
    5 Nederland
    2 Rest van Europa

    Van de 20 snelste vrouwen van dit seizoen op de 3000m komt nog steeds bijna de helft van buiten Europa.
    9 Nederland
    5 Azië
    4 Noord-Amerika
    2 Rest van Europa

    In bovenstaande lijstjes zie je veel Azië en Noord-Amerika staan, maar die schaatsers doen allemaal niet mee aan dit EK. "Rest van Europa" is op de 1500m Wiklund en Herzog en op de 3000m Wiklund en Sáblíková. Maar Herzog rijdt het sprinttoernooi en Sáblíková is niet fit, dus dan hou je alleen Wiklund over als concurrent voor de Nederlanders.
    RodyTur10, CasperW, G1ant en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De kwalificatie gaat over het rijden van twee afstanden in de wereldbeker. Iemand kan prima alle afstanden hebben gereden, maar als er maar één daarvan in de WB is, levert dat geen quotaplekken op.
    Volgens mij gaat de discussie daarover.
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  14. Robinson

    Robinson Member

    Ik ben allround liefhebber en ik zie liever elk jaar een EK en een WK, maar als de ISU dan toch zo nodig nog maar 1 allround toernooi per seizoen wil, waarom dan niet gewoon standaard elk jaar een WK in plaats van een EK, het EK stelt inderdaad niet veel meer voor, maar met elk jaar een WK heb je tenminste nog wel een beetje niveau met Canadezen, Amerikanen, Japanners, Kazachen en af en toe een Koreaan er bij.
    RodyTur10, chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  15. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Denk het niet, zolang afstandskampioenschapopen veruit het belangrijkste zijn qua prestige en vooral inkomsten voor schaatsers, worden allround kampioenschappen nooit beter. Let's face it, zolang er niet een stevig initiatief van de grond komt vanuit landen danwel de ISU om allroundkampioenschappen prestigieuzer te maken, belangrijk voor plaatsing en/of prof-status, of veel meer prijzengeld ervoor beschikbaar te stellen, wordt het langzaamaan steeds minder. Er is geen reden voor schaatsers om er echt warm voor te lopen, en er is ook steeds minder publiek voor.

    Iets wat bij de start van de WK afstanden in de jaren 90 al voorspeld werd, en helaas ook waarheid aan het worden is. Erg jammer, maar ik ben bang dat er geen omslag meer gaat plaatsvinden. Ik heb me er al redelijk bij neergelegd dat de jaren Kramer/Wust de laatste mooie allround periode is geweest.

    Er zijn wel mogelijkheden om het allrounden te redden (beste idee daarvoor is denk ik om jaren met een WK afstanden af te wisselen met jaren met een WK allround en WK sprint), maar ik heb niet de indruk dat landen er heel veel behoefte aan hebben, behalve dan de KSNB en misschien Noorwegen
    RodyTur10 vindt dit leuk.
  16. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Als je het seizoen wilt afsluiten met de WK Afstanden zal ook een WK Allround er inderdaad last van hebben. Maar niet als je bijvoorbeeld het WK Allround/Sprint een week erna doet bij een locatie in de buurt. Dan zijn de schaatsers vast nog wel happig op een extra wereldtitelstrijd.
  17. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Genoeg over het allrounden en éven inzoomen op het sprinttoernooi bij de mannen!

    Want op die 1000m zijn er écht een hoop mannen met een PR onder de 1.08: Vosté, Liiv, Klein, Bosa, Otterspeer, Scheperkamp, Verbij, Lortentzen, Rukke, Michalski en Kersten. En dan is er nog een Spanjaard met gunfactor.

    Stel, die doen wat we mogen verwachten. En de Nederlanders zijn buiten Thialf altijd een tikje minder (toch? ;)), dan moét dit wel een fan-tas-tisch toernooi worden!
    chicagodude en Palko vinden dit leuk.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als het ijs een klein beetje meezit kunnen we inderdaad een mooi stel mannen onder de 1:09 krijgen. De 500 meters zullen matig worden, want van alle 20 top vijf plaatsen in de wereldbeker was er maar één Europeaan (Scheperkamp 3e in WB2) en van alle 40 top tien plaatsen waren er maar acht van een Europeaan die dit weekend meedoet aan het EK sprint. Misschien krijgen we nog wel wat leuke uitschieters.
    Duif vindt dit leuk.
  19. jay

    jay Member

    Ik sluit het niet uit. Het zal tussen haar, Peveri, Uhrig en Lovas gaan om het laatste plaatsje op de 5km, denk ik. Tas, Haugen en Czysczon schat ik hoger in naast de 3 Nederlandsen en Wiklund uiteraard.
  20. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Poeh, dit is wel een heel treurig lijstje. Zeker aangezien bij de vrouwen, in tegenstelling tot bij de mannen er van sterk gevorderde specialisatie nog altijd niet echt sprake is en bijna alle toppers op niet de 500/1000 wel kunnen allrounden. Zo weinig toppers zijn er dus in Europa op het moment...

    Aan de andere kant, het valt wel heel slecht nu. Met Sablikova, Lollo, Zoeva, Lalenkova, Voronina en Goloebeva zou je gewoon 10 serieuze schaatsers hebben waarvan er nog 2 moeten afvallen voor de 5. Nu heb je aan 2 ritten op de 5 eigenlijk genoeg.
    Duif vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina