World Cup Kwalificatie Toernooi, Heerenveen, 28, 29 en 30 oktober 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 20 okt 2022.

?

Drie afstanden waar je het meest benieuwd naar bent

Peiling gesloten op 27 okt 2022.
  1. 500 meter heren

    9 stem(men)
    34,6%
  2. 1000 meter heren

    5 stem(men)
    19,2%
  3. 1500 meter heren

    16 stem(men)
    61,5%
  4. 5000 meter heren

    6 stem(men)
    23,1%
  5. 500 meter dames

    4 stem(men)
    15,4%
  6. 1000 meter dames

    3 stem(men)
    11,5%
  7. 1500 meter dames

    15 stem(men)
    57,7%
  8. 3000 meter dames

    6 stem(men)
    23,1%
  9. 10000 meter heren/5000 meter dames

    3 stem(men)
    11,5%
  10. Massastart heren/dames

    6 stem(men)
    23,1%
Meerdere stemmen zijn toegestaan.
  1. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Dat, maar ik denk dat de oorzaak er vooral in ligt dat men bang is hier goed te zijn. Er wordt waarschijnlijk harder dan anders doorgetraind. Ook door de ploegen die al een tijdje op het ijs staan. Iedereen kijkt nu al naar de tweede seizoenshelft en zelfs die tweede helft begint rijkelijk laat met het NK Afstanden in februari. Men hoeft nog niet eens goed te zijn in december.
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Is het echt onmogelijk om twee keer per jaar te pieken? Kan een schaatser echt maar een paar weken per jaar echt goed zijn?
  3. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Nee, zeker niet (al is meermaals per jaar pieken weinigen gegeven). Het is in principe ook mogelijk om een kleinere piek in te bouwen - simpelweg door de trainingsarbeid meer terug te schroeven en meer rust te nemen. Maar geen enkele coach (of nou ja, geen enkele, een IKO zal hier wel opperbest willen zijn gelet op de jeugdigheid van die ploeg) wil het risico lopen dat zijn schaatsers aan het einde van de rit hier al het best zijn geweest. Zeker niet als de prijzen pas in maart worden verdeeld.
  4. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik bedoelde ook niet per se hier, maar voor bijvoorbeeld de wereldbekers in Calgary (snelle tijden) of het EK vierkamp. Je hoort de schaatsers alleen maar over goed zijn tijdens het WK afstanden en nooit over een wedstrijd tussen nu en over 5 maanden. Het lijkt wel alsof ze geen enkel doel hebben buiten het WK afstanden. De enige uitzondering is Takagi, die openlijk zegt in Calgary de 1e plek op de adelskalender te willen aanvallen.
    rhalbersma vindt dit leuk.
  5. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Als je gaat vergelijken met een jaar geleden zijn alle omstandigheden langzaam. Toen was de baan absurd snel.

    Ik kan me er niet druk om maken. De onderlinge strijd tussen rijders vind ik veel interessanter dan de vraag of het in zijn algemeen snel of ietsje minder snel gaat.
    Lorca vindt dit leuk.
  6. rhalbersma

    rhalbersma Well-Known Member

    Cool, waar heeft ze dat gezegd?
  7. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    HaagscheBluf en rhalbersma vinden dit leuk.
  8. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Ik kan daar nog weinig over zeggen. Misschien is een aantal schaatsers in hun periodisering wel bezig om straks in Calgary in topvorm aan de start te staan. Het zou mij niets verbazen. Bij thuiskomst wacht immers alleen een NK en een EK in de twee komende maanden waarbij dat EK voor een enkeling is weggelegd. En werkelijk niemand loopt over van anticipatie op die nutteloze toernooien. In dit seizoen kan echt een gokje worden genomen om bij WC 3 en 4 heel goed te zijn.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Overigens denk ik dat elke schaatser op hoogte met topvorm en met een topvoorbereiding wil meedoen. Het knaagt alleen wel aan het vertrouwen, want je hoofd ligt in de media op een hakblok als je dáár piekt en bij het WK Afstanden - ''waar de prijzen worden verdeeld'' (alsof een WR niet een mooiere prijs dan de zoveelste WK-titel is) - niet.

    EDIT: en het team moet ook maar het budget vrij willen stellen voor een uitgebreide - noodzakelijke - periode op hoogte als je daar écht een piek wil inbouwen.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het ligt er ook een beetje aan wat je zelf aangeeft van tevoren denk ik. Ireen Wüst zei bijvoorbeeld in 18/19 dat ze voor een wereldrecord wilde gaan, dus als zij geen WK-goud had gepakt in Inzell maar wel een wereldrecord een maand later, dan zou de media waarschijnlijk hebben getiteld met iets als "Ireen Wüst pakt eindelijk felbegeerd wereldrecord en maakt prijzenkast compleet". Als je duidelijk van tevoren aangeeft dat je goed wil zijn in Calgary dan zal de media daar vast wel op inspelen, want jij hebt aangegeven dat dat belangrijk voor je is.
    proeme vindt dit leuk.
  11. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat dus. Het is alsof ik een afspraak maak bij de kapper voor mezelf, mijn dochter meeneem en tegen de kapper zeg: je bent hier nu toch, je kunt haar dan toch ook wel even snel knippen tijdens je pauze.

    Plus het feit dat het uitzenden van zo'n rit voor kijkers verwarrend kan werken. Doen zij ook mee aan de wedstrijd? Zijn het ook Nederlanders dan?

    Verder was mijn opmerking absoluut niet negatief bedoeld richting beide mannen. Ik heb waanzinnig veel respect voor beiden. Dat 'niet-wereldtoppers' was te kort door de bocht. Ik had iets moeten zeggen als 'rijders die nog geen grote namen zijn'. Tijdens de World Cups krijgen we ze als het goed is nog genoeg in beeld. Gelukkig.
    sysya en tostiees-31 vinden dit leuk.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Die hele discussie over het wel of niet uitzenden van de internationale rit is het gevolg van het gegeven dat de ISU een nationaal kwalificatie toernooi voor de World Cup niet als internationale wedstrijd wil zien. Dan krijg je dat landen dit toernooi gaan combineren met iets anders. In SLC deden ze het NK Colombia erbij, in Inzell het NK sprint Roemenië. Had de ISU gewoon toegestaan dat elk land één nationaal kwalificatie toernooi organiseert buiten het NK om, dan had men zich niet in allerlei bochten hoeven te wringen.
  13. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Bij de eindstand 500m heren zie ik dat ik me m.b.t. Westenbroek 0.1 sec. heb verrekend ... :oops:Het was dus niet zo spannend als ik dacht.
  14. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens, maar het is niet zo eenvoudig. Wüst permitteerde zich die vrijheid ook pas na 10+ jaar aan maximaal prijzen pakken.
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  15. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het gaat niet om toestaan van de wedstrijd, maar om het erkennen van de tijden voor de ISU limieten toch? In Nederland doen we dit nu vanwege het verhaal met Ineke Dedden (correctie: Imke Vormeer), die haar limiettijd bij het WCKT had gereden maar de world cup niet mocht rijden omdat die tijd niet werd erkend.
    Laatst bewerkt: 29 okt 2022
    SprintMaster vindt dit leuk.
  16. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Dat was Imke Vormeer. ;)
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  17. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Zijn er trouwens meer mensen die vinden dat Stefan Westenbroek op Fabio Jakobsen lijkt? Qua uitraling ook.
  18. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Je bent niet de eerste:

    upload_2022-10-29_12-20-26.png
    G1ant vindt dit leuk.
  19. mi

    mi Well-Known Member

    Joy Beune is gisteren blijkbaar tijdens het inrijden op een blokje gestapt en de boarding ingevlogen. 1500 m met een botte schaats was dus eigenlijk heel erg knap.

    Waarom dit niet bij de NOS bekend was mag Joost weten overigens.
    Duif vindt dit leuk.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    De Jong reed vorig jaar 1.53,20. Als we de 1.54,71 van gisteren vermenigvuldigt met 0,9869, krijg je ook 1.53,20. Als we dat nou voor alle tijden van gisteren doen, krijgen we misschien een betere inschatting van het niveau.

    Tijden van gisteren vermenigvuldigd met 0,9869
    1.53,20 Rijpma-De Jong
    1.54,03 Groenewoud
    1.54,99 Leerdam
    1.55,56 Beune
    1.56,08 Anema
    1.56,21 Kiel
    1.56,23 De Neeling
    1.56,45 Schouten

    Zet dat tegenover de uitslag op het NK afstanden van vorig jaar:
    1.53,20 Rijpma-De Jong
    1.53,48 Wüst
    1.53,64 Leerdam
    1.54,14 Schouten
    1.54,65 Ter Mors
    1.54,67 Groenewoud
    1.55,07 Dul
    1.55,16 Van Beek

    Dus zelfs als de omstandigheden dusdanig zouden zijn dat iedereen anderhalve seconde sneller zou rijden dan dat daadwerkelijk is gebeurd, dan is het niveau alsnog duidelijk minder dan op het NK afstanden vorig jaar. Toen had je super omstandigheden én een super niveau in de breedte. Het gat tussen de nummer 1 en de nummer 8 is meer dan 3 seconden in plaats van minder dan 2. Het gat tussen de nummer 1 en 4 was gisteren groter dan vorig jaar tussen de nummer 1 en 8.
    Duif en rhalbersma vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina