De NOS, en hoe ze het doen.

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Sabine, 10 jan 2010.

  1. Wouter1991

    Wouter1991 Member

    Nee, ik bedoeld eigenlijk of in plaats van en. Als je naar een samenvatting van een voetbalwedstrijd (of andere team/ balsport)kijkt. Gaat het vaak ook alleen om de doelpunten. De momenten die direct het resultaat bepalen.

    Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk
  2. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik weet niet hoe serieus je dit bedoelt, maar ik neem aan dat je wel het verschil ziet tussen een paar langzame ritten niet laten zien om wat meer analyse te geven en twee van de drie podiumritten niet laten zien om een samenvatting van 2 minuten terug te brengen naar 30 seconden.
    Laatst bewerkt: 13 dec 2019
  3. Wouter1991

    Wouter1991 Member

    Begrijp me niet verkeerd, ik zie ook graag volledigere samenvattingen. Maar ik probeer de reden erachter van de NOS te doorgronden...

    Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk
  4. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    SprintMaster vindt dit leuk.
  5. VictorP

    VictorP Well-Known Member

    Leuke interviews daarnet in de samenvatting :)
  6. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Ze hebben geluisterd: vandaag een langere samenvatting van 6:39 minuten!
    Marcel Vos vindt dit leuk.
  8. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik heb een oom die bij de NOS werkt en ook samenvatting voor verschillende sporten maakt en ik heb hem vandaag gevraagd over de samenvattingen en de interviews. Hij zei dat veel medewerkers samenvattingen van schaatsers een van de minst prettige jobs vindt omdat het erg lastig om te bepalen op welk moment je erin komt bij een langere afstand en welke ritten je laat zien en dat omdat dit maar wereldbekers zijn het laag op de prioriteitenlijst staat. Hij zei ook dat de interviews als saai worden beschouwd omdat het eigenlijk constant hetzelfde is: "het ging niet goed vandaag, hoe komt dat?", "Tja, ik reed gewoon niet zo lekker". De reden dat buitenlanders bijna niet geïnterviewd worden is dat de gemiddelde Nederlander daar niet op zit te wachten dus gaan ze daar weinig energie in steken.
    Camila vindt dit leuk.
  9. proeme

    proeme Well-Known Member

    is best wel een beetje waar...
  10. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    https://nos.nl/artikel/2314813-koelizjnikov-troeft-nederlanders-af-op-1-000-meter-in-nagano.html

    Ik vind dit dus wel gewoon heel irritant. Ik weet nog goed, de stuitende domheid van Bert Maalderink en commentatoren toen Semerikov vorig jaar die wereldbeker won (oh nee toch, maar dat is geen Nederlander. Hoe kan dit??). Nu denk je, goh, die fout maak je niet nog een keer... Om dan in het verslag van een andere wereldbeker nog even terug te komen op de onwetendheid van vorig jaar ('iedereen verraste') alsof dat volkomen te begrijpen was. Je had ook kunnen zeggen, Semerikov, die de vorige wereldbeker al tweede werd achter Patrick Roest. Ofzo. In ieder geval niet dit.

    Toen Weidemann vorig jaar een wereldbeker won in Tomaszow was dat ook een teken dat de omstandigheden oneerlijk waren. Zo werkt het blijkbaar bij de NOS, als zij het niet snappen, zal het wel verrassend zijn.
  11. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    De overwinning van Semerikov in Thialf was wel degelijk verrassend. Zoek maar eens terug in het archief van het VSS hoeveel van de kenners op deze site hem toen gespeeld hadden.
    Marcel Vos, EenBrabander en Eelco vinden dit leuk.
  12. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het feit dat Semerikov kon eindigden met dikke 28ers was sowieso een verrassing. Dat hij een keer het podium zou halen, was te verwachten, dat hij ineens zou winnen op zo'n manier in zo'n tijd, was wel onverwacht.
  13. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    De overwinning van Semerikov was verrassend omdat anderen meer kansen werden toegedicht.

    Het is niet geheel toevallig als je weet hoe dicht hij qua tijd al eerder bij een overwinning was.
  14. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Zijn snelste laaglandtijd was destijds 6:17,46 en Roest had al onder de 6:10 gereden toen Semerikov aan de start stond. Dat hij sneller zou rijden was compleet onverwacht. Zijn beste internationale uitslag op de 5km van voor die tijd die ik kan vinden was 9e in Erfurt op 20 januari 2018 op zo'n 7.5 seconden achter de nummer 1. Op 25 november 2018 in Tomakomai zat hij 6 seconden achter de nummer 1 en werd daar 10e mee.

    Voor zijn baanrecord in Heerenveen heeft hij nooit in de top 8 geschaatst of minder dan 6 seconden van de eerste plek verwijderd geweest, ervanuitgaande dat ik niets gemist heb.
  15. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Maar reed de week daarvoor op de 10km in Tomaszow naar een tijd vergelijkbaar met Jorrit Bergsma, behalve dat ie de laatste 2 rondes op een hoop ging. De race daarvoor in Tomakomai was hetzelfde verhaal, daar stortte hij ook twee rondes voor het einde in hoewel hij met nog 800m te gaan sneller reed dan bijvoorbeeld nummer 2 Pedersen. Het jaar daarvoor was ie al vierde geworden in de WB-finale in Minsk, en op het WK Allround reed hij de snelste 10km van het gehele veld - een 10 kilometer die hij haalde vanwege zijn 5e plek op de 5000m waar hij een race vergelijkbaar met die van Roest reed.
    Roest had toevallig een keer in het nieuwe Thialf 6.09 gereden en dús was dat allemaal helemaal normaal van hem en te verwachten, maar als iemand anders dat dan ook doet is het opeens zo bijzonder dat we er een jaar later, na meerdere WB- en een WK-medaille(s), nog steeds naar moeten refereren.

    Dan heb je wel wat gemist, vaar voor die rit was ie al 5e op het WK Allround (3s achter winnaar Pedersen), 5e op het EK Afstanden en 4e bij de WB-afsluiting. Voor de uitslagen in de eerdere WB-wedstrijden dat seizoen moet je ook kijken naar hóe hij zo eindigde als hij deed, en dat was niet door anoniem in de achtergrond mee te schaatsen.
    Eelco vindt dit leuk.
  16. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Die heb ik inderdaad gemist, ik stopte bij de 6:23 en die beide resultaten waren in de 6:24. De buitenwedstrijd van Tomakomai had ik wel aan gedacht maar die van Amsterdam was ik vergeten. Ik vind wel dat de WB finale en EK afstanden niet zo zwaar moeten wegen want Roest, Kramer, en Bergsma deden daar niet mee en de tijden waren slecht. Die 5k in Amsterdam was dan inderdaad zijn beste resultaat, maar zelfs als je een keer derde word vind ik je beste laaglandtijd met ruim 8 seconden verbeteren nogal onverwacht.
  17. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Dat is ook onverwacht, maar Roest had aan het begin van het seizoen in Thialf ook een hele grote sprong gemaakt. In dat licht bezien is het toch niet helemaal onverwacht.
  18. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Maar Pedersen deed wel mee in Minsk en die stond op het Olympische podium en had net de 5km in Amsterdam gewonnen en daar zat ie slechts 2 seconde achter.

    Nja, het was niet direct verwacht dat ie zou winnen, maar het was ook weer niet zo bijzonder dat je er een jaar later nog steeds op die manier naar hoeft te refereren. Zeker omdat er in de tussentijd al veel meer gebeurd is.
  19. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Roest's sprong was ook compleet onverwacht. Dat hij persoonlijke records ging rijden bi het WCKT was wel verwacht, maar niemand zag een baanrecord of de 12:47 aankomen.
  20. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    De 10 kilometer van Tomaszow vind ik niet heel representatief voor je standpunt en wel om de volgende redenen:
    - Een 10 kilometer is geen 5 kilometer.
    - Semerikov ging de laatste rondes kapot ja. Dat is geen toeval. Hij had gewoon te hoog ingezet.
    - Jorrit Bergsma kwam net terug van trainingskamp en gebruikte de wedstrijd om materiaal te testen.
    - Bergsma reed in de B-divisie en Semerikov in de A-divisie.

    Kortom een hoop appels met peren hier.

    Verder krijg ik de indruk (maar misschien begrijp ik dat verkeerd) dat je Semerikov beschouwt als de evenknie van Roest op de 5000 meter. Dat vind ik niet terecht. Gemiddeld genomen is Roest toch echt een seconde of 3 à 4 sneller geweest de afgelopen 2 seizoenen. Dat baanrecord in Thialf is echt wel een uitschieter naar boven geweest voor Semerikov. Het is ook zijn enige baanrecord wereldwijd (afgezien van enkele lokale Russische ijsbanen wellicht). Dat is een opvallend gegeven natuurlijk, dat je wel een baanrecord hebt op de ijsbaan waar toppers het meest rijden, maar niet elders. Dat geldt voor één andere schaatser overigens: Michel Mulder. De vraag is hoe lang die nog baanrecordhouder is in Thialf...

    Dat de NOS vaak refereert aan de winst van Semerikov in Thialf vind ik totaal niet vreemd. Het is het grootste wapenfeit uit zijn carrière tot dusver.
    Marcel Vos vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina