WK afstanden 2019 7-10 feb Inzell

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 18 nov 2018.

  1. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Komkomkom, jij bent ook nog wel eens te betrappen op het zomaar verzinnen van algemeenheden aan de hand van 1 of 2 ritten.
    Het lijkt er in ieder geval dat Pedersen en Sablikova, die alle wereldbekers hebben gereden en ook het EK-Allround, daar geen noemenswaardig nadeel van hebben ondervonden in hun piekvermogen vandaag. Zelfde geldt ook gewoon voor Voronina.
    Ik zou ook wel willen zeggen dat zo'n rit in Hamar juist wel kan helpen. Als je zag hoe makkelijk Sablikova en Pedersen daar reden, dat kun je dan mee proberen te nemen naar dit WK als extra vertrouwen.
    G1ant vindt dit leuk.
  2. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ik ben het er ook wel mee eens: totaal tegen mijn verwachting in komen de winnaars uit Hamar en lijkt dat dus geen nadeel. Is voor mij echt heel erg onverwachts. En juist de ritten van vandaag zou je het meeste nadeel moeten hebben (dichtst bij het afgelopen weekend), al zijn Pedersen en Sablikova misschien wel vrijdagavond al naar Inzell gegaan en dan valt het mee.
    G1ant vindt dit leuk.
  3. Camila

    Camila Well-Known Member

    Ik denk dat we niet zonder meer kunnen stellen dat wel rijden altijd beter is. Voor sommige schaatsers past dit beter in hun schema dan voor anderen. Zeker bij schaatsers wiens fysieke gesteldheid niet optimaal is (denk aan de rug van Kramer) kan extra wedstrijden eerder een overbelasting zijn, maar ook bij schaatsers die meer op kracht rijden lijkt een extra wedstrijd me zwaarder dan voor lichte duurschaatsers. Sablikova rijdt meer op inhoud en Antoinette de Jong (en met haar het grootste deel van de Jumbo ploeg) meer op kracht. Dat heeft denk ik wel een rol gespeeld. (Ik ben echter geen expert, dus als dit niet waar is corrigeer me dan maar.) Ook moet je natuurlijk kijken naar wat je teamgenoten doen. Voor Roest had ik het nog wel logisch gevonden om in Hamar te rijden, maar het is ook handig dat hij nu met Kramer kon trainen. Kjeld Nuis heeft denk ik vooral een 1000 m. gereden om na zijn DQ in Collalbo wel vertrouwen te krijgen voor Inzell (hoewel het in Hamar zeker niet vlekkeloos ging).
    Al met al kunnen we denk ik concluderen dat in Hamar rijden voor Pedersen en Sablikova zeker geen nadeel is geweest, maar dat we ook niet alle schaatsers over één kam moeten scheren. We moeten ook niet vergeten dat schaatsers die vaak afzegden ook heel vaak gewonnen hebben (denk maar aan Kramer, die heeft zijn hele carrière al regelmatig afgezegd).
  4. sysya

    sysya Well-Known Member

    Dat klopt, maar dat betekent niet dat dit opeens voor alle schaatsers geldt. Als Sablikova en Pedersen hier laatste waren geworden was het ook niet opeens omdat ze in Hamar hadden gereden, simpel gezegd weten wij de impact van die inspanning niet omdat wij hun coaches niet zijn. Dat is ook waarom je niet kan zeggen dat alle schaatsers alle wereldbekers kunnen rijden en dan hier goed zijn, de coaches hebben de cijfers en die zullen het dus ook wel weten. Een Pedersen heeft er duidelijk wat aan, goed voor hem, maar dat betekent niet dat je blind kan kopiëren wat Pedersen doet, dat in een willekeurige schaatser kan stoppen en dezelfde resultaten kan oogsten. Als dat had gekund dan was het schema van Kramer de afgelopen jaren door elke schaatser gebruikt.
  5. mi

    mi Well-Known Member

    Races van zowel Pedersen als Sablikova waren echt heel erg goed, buiten kijf.

    Feit is wel dat de NLse schaatsers zichzelf niet overtreffen hier. Ondanks het feit dat Inzell geen Thialf is rijdt zowel Roest als Kramer sneller in Thialf (op resp 2-11 en 16-12) dan nu.

    In dec reed SLP daarentegen 6.11 in Thialf waar Roest 6.09 en Kramer 6.10 reden.
    Dat onderstreept hoe extreem die 6.07 is (want Thialf had toen wonderijs, blowers aan volgens sommigen) maar voor mij ook dat zowel Kramer als Roest nu niet in de beste vorm van het seizoen lijken te steken.
    Idem lijkt te gelden voor Antoinette de Jong.

    Achtereekte kan ik weinig van vinden door afwezigheid in voorseizoen (al is ze zelf allerminst tevreden).

    Lijkt er toch op dat de planning niet helemaal uitkomt bij JV.
    SprintMaster, alexander79 en Duif vinden dit leuk.
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik heb hier op de Dominicaanse republiek in ons resort een bankje gevonden waar de wifi goed genoeg was om op mijn telefoon te kunnen kijken. Wat een mooie races. Ik gun het Sablikova heel erg om weer te winnen, en ik gun het SLP ook enorm. Hulde voor Roest dat hij het iig heeft geprobeerd om te winnen, en dan is zilver best mooi. En fijn dat Sven het podium heeft gehaald, al zal hij niet uit zijn dak gaan met brons. Ik heb er iig van genoten.
    alexander79, Koen en Camila vinden dit leuk.
  7. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Met deze Pedersen als gangmaker is Noorwegen toch ook wel grote kanshebber op de achtervolging. Ik vraag me ook af hoe Pedersen nu de 1500 gaat rijden, hij lijkt een vergelijkbaar niveau te hebben als vorig jaar (of zelfs beter) en toen was hij ook al podiumwaardig op de 1500 (met natuurlijk het WK Allround als hoogtepunt).
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Het zat me een partijtje dicht bij elkaar. Sáblíková, de schitterende winnares, uit de as herrezen op de plek waar ze haar eerste grote titel won. Al won ze nog niet, daar in Collalbo. Daarna naar Hamar, waar ze waar eerste wereldkampioenstitel won op het allrounden. Daar stond ze sterk, won ze de 3000 meter, voor het eerst in twee jaar. En nu is ze een van de weinige rijd(st)ers die alle WK's afstanden in Inzell meemaakte. Maar die 3km, die won ze er nooit. 3 km is scheepsrecht.
    Een halve seconde daarachter De Jong, die "opschoof" van 3 naar 2, maar ondervindt hoe moeilijk winnen is.
    Een halve seconde daar weer achter Voronina, die altijd met iemand meereed; nu moest ze het vroeg alleen doen en dat kon ze ook.
    Vlak daarachter Eekte (hehe), nog altijd wereldtop, maar het podium is dit keer uit zicht; voorbijgestreefd door de minste van de 3 Nederlandsen in Pyeongchang.
    Een seconde later zat Wüst, ze had het zichtbaar zwaar, tot 2200 meter een prachtige Wüst-race, maar in de laatste rondes ging ze ouderwets kapot.
    En binnen een seconde van Wüst kwam weer Takagi, die niet in supertopvorm is, maar al met al toch een gebalanceerde 3km reed.

    De nummers 1, 2 en 3 rijden sneller dan in Gangneung.
    De nummers 4, 5 en 6 rijden langzamer dan in Gangneung.

    Sáblíková is een heldin in het schaatsen. Als 15-jarige debuteerde ze in de B-groep in de World Cup. De WB junioren bestond niet eens. 4:29 en 2:09 reed ze, achterin het veld. Een spillebeen uit een land zonder schaatsers. Vanaf daar opgeklommen, met Petr Novák aan haar zijde. Alles samen opgebouwd, lief en leed gedeeld, magische en mindere momenten. En uiteindelijk zoveel succes. Zij is een inspiratie voor velen. Je hoeft geen Nederlander met bakken sponsors, eindeloos veel metingen van je coach en tien wereldkampioenen als ploeggenoten te zijn om de top te halen.

    Je kan het ook zelf.

    Maar dan moet je er ook nog blijven.
    En dat is Sáblíková gelukt, al meer dan 12 jaar lang.

    Martina Sablegendárisch.
    SprintMaster, mi, Marcel Vos en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  9. Duif

    Duif Well-Known Member

    Precies en gelukkig maar. En de Nederlanders mogen dit in hun zak steken. Alleen maar trainen en nauwelijks wedstrijden rijden is ook niet goed. Zie ook Bart Swings. Ook de planning van Orie klopt niet erg deze keer. Kramer en Roest langzamer dan bij trainingswedstrijden en WCKT in oktober. Dat kan nooit de bedoeling zijn.
    SprintMaster en Bastiaan83 vinden dit leuk.
  10. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wat mij opviel in het eerste blok van de 5km's, en dat viel jullie ook op, was natuurlijk dat Bloemen prima reed, maar vooral dat Bergsma slecht reed.
    Maar hij was niet de enige.
    Swings reed ook belabberd.
    En Michael is weer op het niveau van 2016, 6:19.

    Marathons rijden is hartstikke leuk.
    Maar basissnelheid levert het niet op.
    Misschien voor de 10km.
    Alsmaar marathons rijden werkt echter niet echt voor de 5km.

    Swings, Bergsma en Michael hebben allemaal op het podium gestaan van de marathons en zakken nu stuk voor stuk door het ijs.
    Dat kan geen toeval zijn.
    RodyTur10, Duif en VorstM vinden dit leuk.
  11. Duif

    Duif Well-Known Member

    Ik....maar als je naar de tijden van de rest kijkt klopt dat ook.
  12. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Hieruit blijkt ook dat marathonschaatsen toch behoorlijk anders is dan langebaanschaatsen en de twee niet altijd goed te combineren zijn.
  13. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Er was nog een skate-off half januari, die nooit op Speedskatingresults is verschenen. Fish reed 13:14, een PR. Belchos 13:16. De rest boven de 13:40. Bloemen zat daar niet bij, die zat in Mexico. Had hij hier de 10000km :)rolleyes:mad:Lorca) willen rijden, dan had hij de kwalificatiewedstrijd blijkbaar per se moeten rijden.
    ChefSpijker vindt dit leuk.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Nee, de basissnelheid die je nodig hebt voor de 5km is de laatste jaren zo verschrikkelijk omhoog gegaan. De basis moet rondjes 29 zijn. En dat is zo snel, daar past de marathon niet meer bij.
    RodyTur10 en EenBrabander vinden dit leuk.
  15. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Het is toch ook niet zo dat Antoinette de Jong de overwinningen normaal gesproken aaneen rijgt? 1 Worldcup en nipte winst t.o.v. Sablikova op het EK. En qua Roest kan ik het niet vaak genoeg zeggen, maar hij heeft dit seizoen nog altijd maar 1 internationale 5 kilometer gewonnen, namelijk de allereerste in Obihiro. Het klopt dat hij niet veel beter is geworden in de loop van het seizoen, maar het is ook niet zo dat hij aan het begin van het seizoen onverslaanbaar goed was. Aan het begin van het seizoen werd adhv zijn 6.09 gedacht dat hij de beste 5 kilometerrijder van het moment zou zijn, maar in de loop van het jaar is gebleken dat inmiddels meerdere mannen dit niveau hebben. Het lijkt met dat het tijd wordt om op te houden met Roest de hele tijd als absolute topfavoriet te zien, dat heeft hij op internationaal niveau nog geen moment verdiend.
    JohnZero, alexander79 en Hakkie2 vinden dit leuk.
  16. sysya

    sysya Well-Known Member

    Toch ook bijzonder twee schaatsers van dezelfde generatie die zo lang zo ontzettend veel winnen, we kennen dat op korte termijn wel 2 toppers die de prijzen verdelen, maar Sablikova en Wust verdelen al 12 jaar vrijwel alle hoofdprijzen in het vrouwenschaatsen (op de sprint na), heeft iemand al eens uitgerekend hoeveel Sablikova of Wust gewonnen zouden hebben als de ander niet zo irritant goed was?
  17. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Als Roest verstandiger had gereden, had hij vandaag zeker sub-6.10 gereden. Niet genoeg voor goud, maar wel (ruim) 'best of the rest'. Dat SLP het baanrecord aan flarden rijdt had niemand voorzien, hij zelf ook niet (zei hij). Het lijkt er ook op dat hij zijn seizoen beter heeft opgebouwd en nu piekt en hopelijk (voor hem) op het WK Allround. Vorig jaar was hij al de beste, totdat-ie viel.
    Laatst bewerkt: 7 feb 2019
    alexander79 en SprintMaster vinden dit leuk.
  18. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, Roest is voorlopig nog geen Kramer. Hij hoort bij de wereldtop, maar samen met een paar anderen. Van dominantie of echte favorieten is op het moment geen sprake. En dat is misschien maar goed ook.
    JohnZero en EenBrabander vinden dit leuk.
  19. sysya

    sysya Well-Known Member

    Tja voor ADJ leek na het EK alles voor het grijpen, maar als je echt goed kijkt heb je natuurlijk gelijk, dit seizoen was ze echt niet uitgesproken de beste op de 3km. Voor Roest geldt eigenlijk hetzelfde, beide waren (eindelijk) hun twee grote Nederlandse rivalen voorbij en we dachten meteen we hebben de twee nieuwe toppers van NL gevonden, maar de buitenlandse concurrentie is gewoon sterker geworden.
    SprintMaster en mi vinden dit leuk.
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Jawel hoor, die skate-off staat gewoon hier en dat was gewoon het kwalificatiemoment. En Bloemen was toen wel in eerste instantie wel in het land, want hij reed 3 dagen daarvoor nog 6.22 op de 5km.
    Verder Bloemen het zwaar afgelegd tegen Fish in Tomaszow en geen enkel moment, tot die 3e plek in Hamar, internationaal goed gereden. Dan word je gewoon niet geselecteerd.

Deel Deze Pagina